Рішення
від 07.09.2021 по справі 757/56312/20-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/56312/20-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2021 року Печерський районний суд міста Києва

у складі: головуючого судді - Писанця В.А.,

при секретарі судових засідань - Єряшевій А.О.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) сторін цивільну справу за позовом приватного акціонерного товариства Акціонерна компанія Київводоканал до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач приватне акціонерне товариство Київводоканал звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому просив стягнути з відповідача 11 919,14 грн. - заборгованість за спожиті житлово-комунальні послуги з водопостачання та водовідведення, 355,30 грн. - 3% річних, 449,65 грн. - інфляційних втрат, посилаючись на те, що надає послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) за адресою: АДРЕСА_1 , відповідач споживає житлово-комунальні послуги, які надаються позивачем.

Ухвалою судді від 12 лютого 2021 року відкрито провадження у справі, а її розгляд призначено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, яким роз`яснено підстави, час та черговість подання заяв по суті справи.

Згідно з ч. 1 ст. 174 ЦПК України, при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом, що є правом учасників справи. Як встановлено, частиною четвертою статті вказаної статті Кодексу, у разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Пунктом 5 ч. 3 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги та ч. 1 ст. 68 ЖК УРСР, що кореспондуються з підпунктом першим пункту 30 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2006 року, встановлено обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до довідки директора приватного акціонерного товариства Київводоканал станом на 31 жовтня 2020 року заборгованість відповідача перед позивачем за надані послуги з централізованого постачання холодної води та послуги з водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 становить 11 898,26 грн. та 20,88 грн. - внесок на обслуговування вузла комерційного обліку.

Згідно розрахунку боргу за житлово-комунальні послуги за період з вересня 2017 року по жовтня 2020 року, розмір заборгованості перед позивачем становить 11 898,26 грн, 3% річних складають кошти у сумі 355,30 грн, інфляційні втрати складають 449,65 грн.

Статтею 509 ЦК України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (сплатити гроші), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а ст. 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення та 3 % річних з простроченої суми, якщо законом або договором не встановлений інший розмір процентів.

Враховуючи викладене, та, зважаючи на те, що відповідач зобов`язання щодо повної та своєчасної оплати спожитих у період з вересня 2017 року по жовтня 2020 року послуг з водопостачання та водовідведення не виконала належним чином, нарахована позивачем за означений період заборгованість за спожиті житлово-комунальні послуги з водопостачання та водовідведення, а також 3% річних, інфляційні втрати підлягають стягненню з відповідача в примусовому порядку, при цьому відповідач жодних заперечень щодо позову суду не надала. За викладених обставин, оцінюючи досліджені докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про обґрунтованість доводів позовної заяви та наявність правових підстав для задоволення позовних вимог в повному обсязі, оскільки позивачем на виконання вимог ст. 81 ЦПК України доведені позовні вимоги, які знайшли своє підтвердження матеріалами справи.

У зв`язку із задоволенням позову в повному обсязі, судові витрати у виді судового збору в розмірі 2 102,00 грн відповідно до ст. 141 ЦПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 19, 81, 141, 263-265, 267, 273, 274, 280, 354, 355 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов приватного акціонерного товариства Акціонерна компанія Київводоканал до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь приватного акціонерного товариства Акціонерна компанія Київводоканал (01015, м. Київ, вул. Лейпцизька, 1-А, код ЄДРПОУ 03327664) заборгованість 12 724,09 грн. та судовівитратив сумі 2 102,00 грн.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня з дня складання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В. А. Писанець

Дата ухвалення рішення07.09.2021
Оприлюднено26.11.2021

Судовий реєстр по справі —757/56312/20-ц

Рішення від 07.09.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

Ухвала від 12.02.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні