Ухвала
від 09.06.2021 по справі 757/19222/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/19222/20-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 червня 2021 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретарів ОСОБА_2 ,

сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Києві кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 32020100000000004 від 10.01.2020, за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця с. Кархівка, Чернігівського району Чернігівської області, з базовою загальною середньою освітою, який не одружений, не працює, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , раніше не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Згідно висунутого обвинувачення ОСОБА_5 на початку березня 2018 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено) біля станції метро Хрещатик на території Печерського району м. Києва, ОСОБА_5 зустрівся з невстановленою слідством особою на ім`я « ОСОБА_6 », який запропонував йому за грошову винагороду стати учасником підприємства, а саме: Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Просторг» (код ЄДРПОУ 41321939) та зареєструватись фізичною особою-підприємцем без наміру здійснювати господарську діяльність.

Отримавши зазначену пропозицію, усвідомлюючи протиправний характер дій, запропонованих йому невстановленою слідством особою на ім`я « ОСОБА_6 », ОСОБА_5 , розуміючи, що він стає учасником ТОВ «Просторг» (код ЄДРПОУ 41321939), реєструється фізичною-особою-підприємцем, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, з корисливих мотивів, діючи в порушення вимог п. 1, 2 ч. 1, п. 8, 9, 11, 13 ч. 2, п. 6 ч. 4 ст. 9, п. 6 ч. 1 ст. 15, ч. 4 ст. 17, п. 1, 2 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань» № 755-ІV від 15.05.2003 року (із змінами та доповненнями), погодився на таку пропозицію.

В свою чергу, ОСОБА_5 , реалізовуючи злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, фізичної особи-підприємця, завідомо неправдивих відомостей, надав невстановленій досудовим розслідуванням особі на ім`я « ОСОБА_6 », копії свого паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого Чернігівським РС УДМС України в Чернігівській області та картки платника податків № НОМЕР_1 , яка на підставі цих документів у невстановленому досудовим розслідуванням місці та час виготовила: опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах» від 26.04.2018, заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про ТОВ «Просторг» (код ЄДРПОУ 41321939) від 26.04.2018, протокол № 04/18 загальних зборів учасників ТОВ «Просторг» (код ЄДРПОУ 41321939) від 26.04.2018, договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Просторг» (код ЄДРПОУ 41321939) від 26.0.2018, в яких ОСОБА_5 значиться як учасник товариства, а також опис документів, що надаються фізичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація фізичної особи-підприємця» від 13.03.2018, заяву про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем від 13.03.2018, заяву про застосування спрощеної системи оподаткування від 13.03.2018.

В подальшому, на початку березня 2018 року (більш точну дату встановити під час досудового розслідування не надалось можливим) ОСОБА_5 зустрівся з невстановленою слідством особою у денний час доби у ресторані домашньої кухні «Пузата хата» у Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 15/4, де діючи відповідно до вказівок невстановленої слідством особи на ім`я « ОСОБА_6 », з корисливих спонукань, усвідомлюючи протиправний характер своїх діянь, за вказівкою останнього вніс неправдиві відомості до офіційних документів шляхом підписання заздалегідь їх підготовлених невстановленою слідством особою, а саме:

- у заяві про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про ТОВ «Просторг» (код ЄДРПОУ 41321939) від 26.04.2018, де ОСОБА_5 значиться учасником товариства, проте фактичного наміру ставати учасником товариства він не мав, в подальшому правами учасника товариства не користувався та обов`язки учасника не виконував;

- у договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Просторг», укладений 26.04.2018 між ОСОБА_7 , який діяв на підставі довіреності в інтересах ОСОБА_8 , та ОСОБА_5 , відповідно до умов якого ОСОБА_5 придбав частку у статутному капіталі ТОВ «Просторг» (код ЄДРПОУ 41321939) у розмірі 100%, що становить 4000 (чотири тисячі) гривень, проте фактично наміру ставати учасником товариства він не мав, в подальшому правами учасника товариства не користувався та обов`язки учасника товариства не виконував, коштів за придбання частки у статутному капіталі не сплачував;

- у заяві про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ) від 13.03.2018, про те фактичного наміру здійснювати господарську діяльність він не мав.

Того ж дня, після підписання вказаних вище документів, ОСОБА_5 передав їх за грошову винагороду у розмірі 500 гривень невстановленій досудовим розслідуванням особі на ім`я « ОСОБА_6 ».

Однак ОСОБА_5 наміру здійснювати господарську діяльність як учасник ТОВ «Просторг» (код ЄДРПОУ 41321939), фізична особа-підприємець не мав, при цьому розумів, що він вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, фізичної особи-підприємця, оскільки ОСОБА_5 та невстановлена слідством особа на ім`я « ОСОБА_6 » домовились, що він буде значитися як учасник юридичної особи, фізичною особою-підприємцем, проте до діяльності юридичної особи, фізичної особи-підприємця не буде мати ніякого відношення, а фінансово-господарською діяльністю ТОВ «Просторг», фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 , будуть займатись інші особи.

В подальшому, невстановленою особою вказані документи подані для реєстрації змін до відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі, щодо ТОВ «Просторг» (код ЄДРПОУ 41321939), реєстрації фізичної особи підприємцем ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ) до відділів з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

На підставі вказаних документів, державними реєстраторами проведено державну реєстрацію змін до відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі, щодо ТОВ «Просторг» (код ЄДРПОУ 41321939, державну реєстрацію ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ) фізичною особою підприємцем, про що вчинено відповідні записи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Таким чином ОСОБА_5 своїми умисними діями, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи підприємця завідомо неправдивих відомостей, вчинених за попередньою змовою групою осіб, скоїв кримінальний проступок, передбачений ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Під час підготовчого судового засідання захисником ОСОБА_4 заявлено письмове клопотання про звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.205-1 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності, оскільки його злочинні діяння були завершені згідно обвинувачення 26.04.2018 року, а відтак на момент судового розгляду минуло понад три роки.

Обвинувачений ОСОБА_5 підтримав позицію свого захисника

Прокурор проти задоволення клопотання захисника не заперечував.

Розглядаючи вказане питання, суд виходить із положень ч. 3 ст. 314 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п.1 постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під час підготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиною Кримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

У відповідності до вимог ст. 12 КК України, нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу у розмірі не більше десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням давності є обов`язковим для суду.

ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, який є нетяжким злочином ( ч.4 ст. 12 КК України).

Санкція інкримінованого ОСОБА_9 кримінального правопорушення (ч. 2 ст. 205-1 КК України в редакції від 18.04.2018) передбачає покарання у вигляді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого, що відповідно до положень ст. 12 КК України є проступком.

Виходячи з фактичних обставин, так як вони викладені в обвинувальному акті, подія злочину мала місце 26.04.2018 року, відтак на час судового розгляду сплинув, передбачений п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України 3-х річний строк притягнення особи до кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим суд, за наявності згоди ОСОБА_5 на закриття кримінального провадження, приходить до висновку про необхідність звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності.

Долю речових доказів суд вирішує у відповідності до вимог ч.9 ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. 49 КК України, ч. 2, 7 ст. 284, ст. 285, 286, п. 2 ч. 3 ст. 314, 369, 371, 372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання захисника ОСОБА_4 задовольнити.

ОСОБА_5 , звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст.205-1 КК України, на підставі ст.49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 32020100000000004 від 10.01.2020, за обвинуваченням ОСОБА_5 за ч. 2 ст.205-1 КК України, закрити у зв`язку із закінчення строків давності притягнення останнього до кримінальної відповідальності.

Речові докази, а саме: оригінали реєстраційної справи ТОВ «Просторг» (код 41321939), а саме: заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ТОВ «Просторг» (код 41321939) від 26.04.2018; зміни керівника або відомостей про керівника юридичної особи ТОВ «Просторг» (код 41321939); зміни складу засновників (учасників) або зміни відомостей про засновників (учасників) юридичної особи ТОВ «Просторг» (код 41321939); протокол №04/18 загальних зборів учасників ТОВ «Просторг» (код 41321939) від 26.04.2018; Наказ №04-к від 26.04.2018 ТОВ «Просторг» (код 41321939); договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Просторг» (код 41321939) від 26.04.2018; заяву про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 ) від 13.03.2018; заяву про застосування спрощеної системи оподаткування ФОП ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 ) від 13.03.2018; заяву про державну реєстрацію до відомостей про фізичну осіб - підприємців та громадських формувань ФОП ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 ) від 23.04.2018; інші матеріали кримінального провадження в їх сукупності, - залишити у матеріалах кримінального провадження № 32020100000000004 від 10.01.2020.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.06.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101406212
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця с. Кархівка, Чернігівського району Чернігівської області, з базовою загальною середньою освітою, який не одружений, не працює, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , раніше не судимий, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —757/19222/20-к

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

Ухвала від 18.05.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні