Ухвала
від 16.11.2021 по справі 469/1092/21
БЕРЕЗАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16.11.21 Справа №469/1092/21

2/469/726/21

У Х В А Л А

16 листопада 2021 року смт.Березанка

Березанський районний суд Миколаївської області у складі головуючого судді Тавлуя В.В., розглянувши позовну заяву

Заступника керівника Миколаївської окружної прокуратури, адреса: 54030, м.Миколаїв, вул.Бузький Бульвар, 15, ЄДРПОУ 02910048

в інтересах держави в особі

Миколаївської обласної державної адміністрації, адреса: 54001, вул.Адміральська, 22, м. Миколаїв, код ЄДРПОУ 00022579

до

1. Миколаївської районної державної адміністрації, адреса: 54036, м.Миколаїв, вул. Одеське шосе, 18-А, код ЄДРПОУ 04056500,

2. ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 ,

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

Державне підприємство «Очаківське лісомисливське господарство» , адреса: 57500, вул.Лоцманська, 10, м. Очаків Миколаївської області, код ЄДРПОУ 00993567,

про усунення перешкод у користуванні землями державного лісового фонду шляхом визнання незаконним та скасування розпорядження (в частині), визнання недійсним та скасування свідоцтва про право власності, припинення права власності та зобов"язання повернути земельну ділянку,-

в с т а н о в и в :

Заступник керівника Миколаївської окружної прокуратури 11 листопада 2021 року звернувся до суду з вказаним позовом, у якому просив усунути перешкоди власнику - Миколаївській ОДА у розпорядженні землями державного лісового фонду шляхом визнання незаконним та скасування розпорядження Березанської районної державної адміністрації №27 від 31.01.2013 року в частині затвердження проекта землеустрою та надання у власність ОСОБА_1 земельної ділянки площею 0,08 га кадастровий номер 4820982200:03:000:0060 в Миколаївському (Березанському) районі для індивідуального дачного будівництва та обслуговування житлового будинку, господарчих будівель і споруд; шляхом визнання недійсним та скасування виданого ОСОБА_1 свідоцтва про право власності № НОМЕР_1 від 24.05.2013 року з одночасним припиненням права власності ОСОБА_1 на вказану земельну ділянку; шляхом зобов`язання ОСОБА_1 повернути у власність держави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації з правом постійного користування державного підприємства «Очаківське ЛМГ» земельну ділянку площею 0,08 га з кадастровим номером 4820982200:03:000:0060, яка на момент надання та на даний час належить до земель державного лісового фонду, перебуває у постійному користуванні ДП «Очаківське лісомисливське господарство» та відповідно до законодавства не могла бути надана у приватну власність ОСОБА_1 , посилаючись на те, що усупереч вимог законодавства Березанською РДА незаконно, в односторонньому порядку, поза волею належного розпорядника - Миколаївської ОДА і постійного землекористувача - ДП «Очаківське ЛМГ» , за відсутності погодження Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства та існування прямої заборони закону щодо передачі у приватну власність земель лісогосподарського призначення та об"єктів природно-заповідного фонду спірну земельну ділянку передано в приватну власність ОСОБА_1 зі зміною її цільового призначення для індивідуального дачного будівництва.

У обґрунтування наявності підстав для представництва інтересів держави прокурор зазначав, що незаконне надання земель державної власності лісогосподарського призначення, розташованих в межах РЛП «Тилігульський» , порушує інтереси держави у сфері ефективного використання земельних та лісових ресурсів, оскільки унеможливлює реалізацію державної політики по забезпеченню охорони, відтворення та сталого використання земельних і лісових ресурсів з урахуванням екологічних, економічних соціальних та інших інтересів суспільства; правовідносини, пов`язані з вибуттям земель із лісового та природно-заповідного фондів, становлять суспільний, публічний інтерес, а незаконність рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, на підставі якого земельна ділянка вибула з державної чи комунальної власності, такому суспільному інтересу не відповідає; Миколаївською ОДА, як розпорядником земельної ділянки не вжито заходів, спрямованих на відновлення порушених інтересів держави, які є очевидними та очікуваними за даних обставин, не проінформовано прокуратуру про вивчення правових підстав відведення спірної земельної ділянки, не розпочато листування з органами прокуратури для отримання копій документів про встановлені порушення закону відносно вказаної земельної ділянки для подальшого реагування, не повідомлено про необхідність передбачення у наступному кошторисі витрат коштів на сплату судового збору тощо; вказане свідчить про нездійснення уповноваженим суб`єктом владних повноважень захисту інтересів держави та є підставою для пред`явлення цього позову прокурором в інтересах держави в особі Миколаївської облдержадміністрації.

Враховуючи, що зазначені посилання прокурора відповідають вимогам ст.131-1 Конституції України, ч.3 ст.23 Закону України "Про прокуратуру", суд вважає, що прокурором відповідно до ч.4 ст.56 ЦПК України належним чином підтверджено наявність повноважень для представництва інтересів держави у даній справі.

Підстав для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження не виявлено, а тому слід відкрити провадження у справі, виходячи з того, що спір стосується нерухомого майна, розміщеного на території Березанського району Миколаївської області, у зв`язку з чим за правилами виключної підсудності (ч.1 ст.30 ЦПК України) справа підсудна Березанському районному суду Миколаївської області.

Враховуючи кількість заявлених позовних вимог, підстав для їх заявлення та кількість учасників справи, справа є складною, а тому повинна бути розглянута за правилами загального позовного провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.187 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в :

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Призначити підготовче судове засідання за правилами загального позовного провадження на 14.40 год. 13 січня 2022 року у приміщенні Березанського районного суду Миколаївської області (57401, смт.Березанка Миколаївської області, вул.Центральна, 58), зала судових засідань № 2.

Встановити строк для подання відповідачами до суду відзиву на позов тривалістю п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. У разі подання відзиву до нього додаються докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Встановити строк для подання позивачем та прокурором відповіді на відзив та строк для подання відповідачами заперечень тривалістю п"ятнадцять днів з дня отримання відповідно відзиву та відповіді на відзив.

Встановити строк для подання третіми особами пояснень щодо позову чи відзиву тривалістю п`ятнадцять днів з дня вручення цієї ухвали чи відзиву.

Відповідь на відзив, заперечення та пояснення подаються у порядку, встановленому для подання відзиву.

Роз"яснити сторонам положення ч.ч.3, 4 ст.12 ЦПК України, а саме що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом, та несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, що їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копії іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Інформація щодо справи, що розглядається, може бути отримана учасниками справи на офіційному порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-адреса сторінки Березанського районного суду http://court.gov.ua/fair/sud1403/)

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає, крім випадків відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності.

Суддя:

СудБерезанський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення16.11.2021
Оприлюднено01.12.2021
Номер документу101425598
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —469/1092/21

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні