Постанова
від 22.11.2021 по справі 495/9505/21
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/9505/21

№ провадження 1-кс/495/2796/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2021 року м. Білгород - Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні скаргупершого заступниканачальника Головногоуправління державноїслужби Україниз надзвичайнихситуацій вОдеській області ОСОБА_3 на бездіяльністьуповноважених осібБілгород-ДністровськогоРВП ГУНПв Одеській області,-

ВСТАНОВИВ:

17.11.2021 до слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області надійшла скарга першого заступника начальника Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області в порядку ст.303 КПК України, в якій він просив:

- поновити строк на оскарження бездіяльності посадових осіб органів Національної поліції;

- задовольнити скаргу Головного управління ДСНС України в Одеській області на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення;

- зобов`язати відповідну посадову особу Білгород-Дністровського районного відділу поліції ГУНП в Одеській області, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості на підставі заяви від 10.08.2021 за №6001-4713/6017/1 про кримінальне правопорушення.

Короткий виклад змісту поданої скарги.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 17.01.2020 по справі №420/6707/19 застосовано заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Вільне козацтво» (67730, Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Старокозаче, вул.Горького, буд. 34, код ЄДРПОУ 03768753), у вигляді зупинення експлуатації будівель бази відпочинку «Голуба даль» Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Вільне козацтво», за адресою: 67700, Одеська область, Білгород- Дністровський району, Шабівської сільської ради, комплекс будівель і споруд №27, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей, зазначених в акті перевірки №405 від 23.08.2019 за номерами: 1-7,9-21, з обмеженням до них доступу та з урахуванням умов припинення постачання електричної енергії споживачу регламентованих п.7.3 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018.

10.08.2021 Головне управління державної служби з надзвичайних ситуацій в одеській області направило до Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.382 КК України (вихідний за №6001-4713/6017/1).

Станом на 11.11.2021 на адресу Головного управління не надано ані витягу з ЄРДР про відкриття кримінального провадження (згідно ч.2 ст. 60 КПК України), ані відповіді про розгляд повідомлення про вчинення кримінального правопорушення від 10.08.2021 за №6001-4713/6017/1, на підставі чого він звернувся до слідчого судді в порядку ст.303 КПК України.

Позиції сторін.

Відповідно до ч.3 ст.306 КПК України розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Представник Головного управління ДСНС України в Одеській обалсті в судове засідання не з`явився, надав заяву за вхідним №ЕП-6379/21-Вх у якій просив скаргу розглядати без його участі та задовольнити.

Представник суб`єкта оскарження в судове засідання не з`явився, про дату та час судового засідання був належним чином повідомлений.

Мотиви, з яких виходив слідчий суддя при вирішенні скарги.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги, приходить до наступного.

Відповідно дост.55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч.1ст.303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п.1 ч.1ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Відповідно до наданих матеріалів, 10.08.2021 Головним управлінням державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області 10.08.2021 було надіслано до Білгород-Дністровського РВП ГУНП України в Одеській області повідомлення за вих. №6001-4713/6017/1 про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 382 КК України.

27.10.2021 Головне управління державної служби з надзвичайних ситуацій в Одеській області направило до Головного управління Національної поліції України в Одеській області клопотання за №6001-6327/6017/1 про надання витягу з ЄРДР згідно ч.2 ст.60 КПК України.

Станом на 11.11.2021 на адресу Головного управління не було надано витяг з ЄРДР про відкриття кримінального провадження, відповіді про розгляд повідомлення про вчинення кримінального правопорушення від 10.08.2021 за №6001-4713/6017/1 не надходило.

Законом України «Про ратифікацію Конвенції про захист прав і основоположних свобод», Першогопротоколу та протоколів 2, 4, 7 та 11 до Конвенції» (п. 1) Україна визнала обов`язковою юрисдикцію Європейського суду з прав людини в усіх питаннях, що стосуються тлумачення і застосування Конвенції.

Статтею 13 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини визначено, що кожен, чиї права та свободи, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі.

Згідно ч.1ст.214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Відповідно до п.4 ч.5ст.214 КПК Українита п.п.4 п.2.1 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

Згідно з положенням абзацу 24 п.п. 1.1 п. 1 Узагальнення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (лист від 12.01.2017 N 9-49/0/4-17) з метою належного дотримання процесуальних вимог щодо розгляду скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, слідчим суддям необхідно зважати на те, що такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Окрім того, в абзаці двадцять другому підпункту 1.1 пункту 1 вказаного Узагальнення зазначається, що якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначенихКПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно достатті 284 КПК України.

Отже, законом передбачено обов`язок слідчого, прокурора, іншої службової особи, уповноваженої на прийняття заяв і повідомлень про кримінальне правопорушення, прийняти і зареєструвати їх, у разі якщо ці заяви чи повідомлення відповідають тим критеріям, які встановлені для нихКПК України.

Згідно з ч.1ст.304 КПК Українискарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені ч.1ст.303 КПК України, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Скарга на бездіяльність уповноважених осіб Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області стосовно невнесення відомостей до ЄРДР була подана ГУ ДСНС в Одеській області 17.11.2021. Зважаючи на те, що відповіді заявнику надано не було, слідчий суддя вважає можливим поновити строк на оскарження бездіяльності посадових осіб Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області.

Згідно з п.18 ч.1 ст.3 КПК України до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні. Питання кваліфікації за заявою входить до компетенції уповноважених осіб досудового розслідування, а не слідчого судді і не може бути підставою для задоволення скарги в цій частині.

Частиною другою ст.307 КПК України встановлено, що ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора; 1-1)скасування повідомленняпро підозру; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

Враховуючи ті обставини, що відомості за заявою - повідомленням про вчинення кримінального правопорушення ГУ ДСНС в Одеській області від 10.08.2021 року не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, зважаючи на імперативний характер норм чинного кримінального процесуального законодавства щодо обов`язкового внесення відповідних відомостей до реєстру слідчий суддя приходить до висновку, що скаргу слід задовольнити частково.

Керуючись ст.ст. 214, 303, 306-307 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Скаргу першого заступника начальника Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області в порядку ст.303 КПК України задовольнити.

Поновити строк на оскарження бездіяльності посадових осіб Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області.

Зобов`язати уповноважених осіб Білгород-ДністровськогоРВП ГУНПУкраїни вОдеській області внести відомості про кримінальне правопорушення за заявою Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області від 10.08.2021 (вихідний №6001-4713/6017/1).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.11.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу101425849
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —495/9505/21

Постанова від 22.11.2021

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні