Рішення
від 25.11.2021 по справі 384/349/21
ВІЛЬШАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

№ 384/349/21

№пр. 2/384/160/2021

25 листопада 2021 року смт. Вільшанка

Вільшанський районний суд

Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді Сорокіної О.О.,

з участю секретаря судового засідання Рябова М.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі суду в смт. Вільшанка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вільшанської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до Вільшанської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її матір, ОСОБА_2 . Після смерті матері залишилося спадкове майно у виді житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 та земельна ділянка розміром 6,47 га. Спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_2 є позивач та її сестра ОСОБА_3 . 03 листопада 2021 року вона звернулася до приватного нотаріуса Голованівського районного нотаріального округу Науменко Ф.С. із заявою про прийняття спадщини за законом після смерті матері, однак нотаріусом було відмовлено у прийнятті заяви, у зв`язку з пропущенням строку для подання такої заяви. Позивач вважає що строк вона пропустила з поважних причин, зокрема, оскільки вона є необізнаною у спадковому праві та вважала, що якщо вона проживає разом з матір`ю, то не повинна подавати будь-яких заяв на спадщину, а тому просить визначити їй додатковий строк тривалістю два місяці, необхідний для подачі заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Вільшанка Вільшанського району Кіровоградської області.

Ухвалою Вільшанського районного суду Кіровоградської області від 11 листопада 2021 року прийнято до розгляду, відкрито провадження у вказаній справі та призначено підготовче засідання на 25 листопада 2021 року.

Позивач у підготовче засідання не з`явилася. Подала до суду заяву, в якій просила розгляд справи проводити у її відсутність, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, просить їх задовольнити.

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій просить справу слухати у відсутність представника Вільшанської селищної ради, позовні вимоги визнає в повному обсязі, не заперечує проти їх задоволення.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення, зокрема, у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу. Згідно з ч. 1 ст. ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, що мають істотне значення для її розгляду і вирішення по суті, дійшов наступного висновку. Відповідно до частини першої статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 1217 ЦК визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст.1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст.1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Положеннями ч.1 ст. 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви на прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Законодавство не встановлює конкретний перелік поважних причин пропуску строку на подачу заяви про прийняття спадщини та такі причини оцінюються судом на власний розсуд, в кожному конкретному випадку та з урахуванням усіх обставин справи. Головною ознакою поважних причин є те, що вони роблять своєчасне звернення із заявою про прийняття спадщини неможливим.

Вирішуючи питання про визначення додаткового строку, відповідно до п. 24 (абзац шостий) постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивач народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Вільшанка Вільшанського району Кіровоградської області, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 30 липня 1968 року Вільшанським райбюро ЗАГС Кіровоградської області. У вказаному свідоцтві про народження її батьками зазначені ОСОБА_4 та ОСОБА_2 (а.с.7).

Як вбачається з копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , виданого 09 грудня 1989 року Вільшанським райвідділом ЗАГС Кіровоградської області, 09 грудня 1989 року ОСОБА_5 уклала шлюб з ОСОБА_6 та після державної реєстрації шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_7 (а.с.8).

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Вільшанка Вільшанського району Кіровоградської області, про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 20 березня 2021 року Вільшанським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (а.с.9).

Згідно з копією свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 11 травня 1999 року державним нотаріусом Вільшанської державної нотаріальної контори Ткачовою Ю.О., ОСОБА_2 успадкувала житловий будинок з надвірними побудовами, що знаходиться в АДРЕСА_1 , після смерті свого чоловіка ОСОБА_4 (а.с.10).

Відповідно до копії Державного акту на право приватної власності на землю серії Р1 №312508, виданого Вільшанською районною державною адміністрацією Кіровоградської області 26 червня 2002 року, ОСОБА_2 була передана у приватну власність земельна ділянка площею 6,47 га. для ведення товарного сільсько-господарського виробництва, кадастровий номер 3524355100:02:000:0036, розташована на території Вільшанської селищної ради Вільшанського району Кіровоградської області (а.с.11).

У відповідності до повідомлення приватного нотаріуса Голованівського районного нотаріального округу Ф.С. Науменка від 03.11.2021 за №309/02-14, позивачу запропоновано звернутися до суду для подовження строку на прийняття спадщини, яка залишилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки позивач пропустила строк для прийняття спадщини (а.с.13).

Відповідно до копії довідки, виданої Вільшанською селищною радою Кіровоградської області за №1435 від 11.11.2021, ОСОБА_2 до дня своєї смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті зареєстрована одна (а.с.12).

Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 15 листопада 2021 року №67291890, після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заводилася (а.с.27).

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність достатніх підстав для задоволення позовних вимог, оскільки поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини позивачем, на переконання суду, є її необізнаність в спадковому праві та незначна тривалість пропуску строку для прийняття спадщини, який складає близько двох місяців. Разом з цим, суд враховує те, що відповідач визнав позов в повному обсязі і визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

З огляду на викладене суд вважає за доцільне визначити позивачеві додатковий строк тривалістю два місяці для подання нею заяви про прийняття спадщини, яка залишилась після смерті її матері - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Вільшанка Вільшанського району Кіровоградської області. Вказаний строк буде достатнім для подання позивачем заяви про прийняття спадщини.

Судові витрати сплачені позивачем при подачі позовної заяви до суду у розмірі 908 грн. 00 коп., залишити по фактично понесеним.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 200, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Вільшанської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини- задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженці смт. Вільшанка Кіровоградської області, додатковий строк тривалістю два місяці для подання нею заяви про прийняття спадщини, яка залишилась після смерті її матері - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Вільшанка Вільшанського району Кіровоградської області.

Перебіг строку починається після набрання рішенням законної сили.

Судові витрати залишити по фактично понесеним.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості щодо учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , АДРЕСА_1 .

Відповідач: Вільшанська селищна рада Голованівського району Кіровоградської області, ЄДРПОУ 04365595, вул. Центральна, 15, смт. Вільшанка Кіровоградської області.

Повний текст судового рішення складено 29 листопада 2021 року.

Суддя О.О. Сорокіна

СудВільшанський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.11.2021
Оприлюднено30.11.2021
Номер документу101434278
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —384/349/21

Рішення від 25.11.2021

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Рішення від 25.11.2021

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 11.11.2021

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні