Рішення
від 25.11.2021 по справі 388/1344/21
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 388/1344/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.11.2021 року Долинський районний суд Кіровоградської області

у складі: головуючого - судді Баранського Д.М.,

за участю секретаря Поліщук Т.І.,

представника ОСОБА_1 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Долинській цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Долинка , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма Долинка (далі - ТОВ Агрофірма Долинка ), ОСОБА_2 , ОСОБА_3 звернулись до суду з цим позовом до ОСОБА_4 та просять визначити їм додатковий строк у два місяці для прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_5 .

Позов мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 .

Спадкодавець на момент смерті проживав разом із дружиною, ОСОБА_6

ОСОБА_5 за життя мав у власності земельну ділянку площею 7 га, кадастровий номер: 3521984600:02:000:0080, що знаходиться на території Долинської міської ради.

У червні 2021 року директор ТОВ Агрофірма Долинка зустрівся з дружиною спадкодавця, тобто з ОСОБА_4 , яка повідомила про смерть спадкодавця, а також про залишення ним заповіту. Також повідомила, що не суперечитиме волі спадкодавця та передала оригінал заповіту.

Земельна ділянка, що належала спадкодавцю передана в оренду ТОВ Агрофірма Долинка та виплачено на перед орендодавцю повністю орендну плату, що виключало періодичні зустрічі зі спадкодавцем для цієї мети. Зазначене також свідчить про відсутність у спадкоємців інформації про смерть спадкодавця.

Нотаріусом відмовлено спадкоємцям за заповітом в оформлення спадкових прав у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини.

Зазначене на думку позивачів є підставою для задоволення позову.

У судовому засіданні представник позивачів ОСОБА_1 позов підтримав, просив його задовольнити.

Відповідачка ОСОБА_4 у судове засідання не з`явилась, однак надіслала до суду заяви про визнання позову, просить справу розглянути за її відсутності.

Суд, заслухавши пояснення представника позивачів, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку про задоволення позову з таких підстав.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків (чч. 1, 2 ст. 76 ЦПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до чч. 1, 4 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників. Обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом. Обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. ст. 1216-1218 ЦК України).

За ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. Спадкоємцями за заповітом можуть бути юридичні особи та інші учасники цивільних відносин (стаття 2 цього Кодексу).

Згідно з ч. 1 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до чч. 1-3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Положеннями ч. 1 ст. 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а. с. 12).

Після смерті ОСОБА_5 залишилось спадкове майно, зокрема земельна ділянка площею 7,0015 га, кадастровий номер: 3521984600:02:000:0080, що знаходиться на території Долинської міської ради (а. с. 68).

Земельна ділянка перебуває в оренді ТОВ Агрофірма Долинка за договором оренди від 20 серпня 2014 року. Номер запису про речове право: 7008009 від 15 вересня 2014 року. Строк оренди 49 років.

3 вересня 2013 року приватним нотаріусом Долинського районного нотаріального округу Кіровоградської області Кубасовим І.Ю. посвідчено заповіт від імені ОСОБА_5 , який зареєстровано в реєстрі за № 1038. За цим заповітом ОСОБА_5 спадкоємцем земельної ділянки площею 7 га, кадастровий номер: 3521984600:02:000:0080, що розташована на території Долинської міської ради, призначив у рівних частках кожному, ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та ТОВ Агрофірма Долинка (а. с. 11).

ОСОБА_5 на момент смерті проживав за адресою: АДРЕСА_1 разом із дружиною ОСОБА_4 , що підтверджується довідкою Долинської міської ради від 28 липня 2021 року № 01-30/55/1 (а. с. 13).

За змістом інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 16 вересня 2021 року № 66446093, спадкова справа після смерті ОСОБА_5 не заведена (а. с. 43).

Отже, відповідачка ОСОБА_4 є єдиною спадкоємицею після смерті ОСОБА_5 , яка прийняла спадщину згідно з ч. 3 ст. 1268 ЦК України.

Позивачі зазначають, що пропустили строк для прийняття спадщини з поважних причин, оскільки не знали про наявність заповіту, а також про смерть спадкодавця. Спадкодавець отримав орендну плату на весь строк дії договору оренди землі, а тому орендар не проводив із ним зустрічей з приводу виплати орендної плати, що свідчить про відсутність даних про смерть спадкодавця. Після отримання даних про наявність заповіту та про смерть спадкодавця спадкоємці негайно ініціювали питання про оформлення спадщини, тобто не допускали з цього питання несумлінності чи безпідставного зволікання.

Відповідачка у справі визнає позов, про що подала письмову заяву.

Тепер спадкоємцям нотаріусом відмовлено в оформленні спадщини у зв`язку із пропуском строку для подання заяви про прийняття спадщини (а. с. 12).

Зважаючи на те, що ТОВ Агрофірма Долинка є юридичною особою, а інші позивачі не є родичами спадкодавця, проживали в іншому населеному пункті, не підтримували будь-які відносини із спадкодавцем, не знали про складений на їх користь заповіт, відповідно пропустили строк для прийняття спадщини з поважних причин.

До такого по суті висновку доходив Верховний Суд у постанові від 3 червня 2021 року (справа № 636/1160/19).

З огляду на вищезазначене, суд доходить висновку про обґрунтованість та задоволення цього позову.

У судовому засіданні представник позивачів просив залишити за ними понесені судові витрати.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1216-1218, 1222, 1223, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 4, 12, 13, 19, 42, 48, 76, 81, 82, 83, 95, 133, 141, 258, 259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Задовольнити позов Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Долинка , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Товариству з обмеженою відповідальністю Агрофірма Долинка (ідентифікаційний код: 38141181), ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 ), ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 ) визначити на два місяці з дня набрання рішенням законної сили строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складений 29 листопада 2021 року.

Суддя Долинського районного суду Д. М. Баранський

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.11.2021
Оприлюднено30.11.2021
Номер документу101434338
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —388/1344/21

Рішення від 25.11.2021

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Рішення від 25.11.2021

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 21.10.2021

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 28.08.2021

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні