Ухвала
від 29.11.2021 по справі 638/10706/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/10706/21

Провадження № 2/638/4943/21

УХВАЛА

Іменем України

29 листопада 2021 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді - Латки І.П.,

за участю секретаря судового засідання - Котельнікової А.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Харкові клопотання ОСОБА_1 про залучення третьої особи та витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 , від імені якого діє представник ОСОБА_3 , до ТОВ Петроліум плюс , ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,

в с т а н о в и в:

У липні 2021 року ОСОБА_2 , від імені якого діє представник ОСОБА_3 , звернувся до суду з позовом до ТОВ Петроліум плюс , ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Ухвалою суду від 15 липня 2021 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито спрощене позовне провадження з повідомленням сторін про судове засідання.

У відзиві на позовну заяву ОСОБА_1 заявив клопотання про залучення до участі у справі як третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спорту на стороні відповідача Приватного акціонерного товариства Українська пожежно-страхова компанія , яке мотивоване тим, що ним було оформлено поліс страхування цивільно-правової відповідальності в ПрАТ УПСК . Позивач визнає, що страховою компанією було оцінено шкоду, спричинену в результаті ДТП, в розмірі 111000 грн, яку позивач отримав, що підтверджується наданими суду доказами.

Окрім того, ОСОБА_1 заявив клопотання про витребування у ПрАТ УПСК протокол (акт огляду) транспортного засобу Volkswagen Golf Plus, д.н.з. НОМЕР_1 , що належав гр. ОСОБА_2 , оцінку (калькуляцію) розміру шкоди, спричиненої ОСОБА_2 в результаті ДТП, що відбулась 14 квітня 2021 року (страхувальник ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), а також усі документи, що стосуються врегулювання з ОСОБА_2 розміру страхового відшкодування внаслідок настання ДТП 14 квітня 2021 року із забезпеченим авто DAF ТЕ 95 XF 380, д.н.з. НОМЕР_3 , що належить ОСОБА_1 .

В судовому засіданні представник позивача заперечував проти задоволення клопотання.

Дослідивши клопотання та оглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення клопотання з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно ч. 3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку (ч. 6, 7 ст. 53 ЦПК України).

З урахуванням положень ст. 53 ЦПК України, суд вважає, що оскільки на час ДТП автомобіль ОСОБА_1 DAF ТЕ 95 XF 380, д.н.з. НОМЕР_3 , був забезпеченим полісом страхування цивільно-правової відповідальності в ПрАТ УПСК , наявні підстави для залучення як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача ПрАТ Українська пожежно-страхова компанія , оскільки рішення у даній справі може вплинути на його права та обов`язки.

Окрім того згідно з вимогами статті 12 ЦПК України, яка також покладає і на суд певні обов`язки зі створення для сторін змагального процесу, суд сприяє всебічному і повному з`ясуванню обставин справи: роз`яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов`язки, попереджає про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

З огляду на викладене, враховуючи, що відповідач не може самостійно надати витребувані докази, а також ту обставину, що витребуваний доказ може підтвердити обставини, на які посилається відповідач у відзиві на позовну заяву, з метою повного, всебічного з`ясування обставин справи, і ухвалення законного і мотивованого рішення, суд вважає необхідним витребувати у ПрАТ Українська пожежно-страхова компанія зазначені у клопотанні докази.

Керуючись ст. 12, 84, 252, 253, 260 ЦПК України,

у х в а л и в:

Клопотання ОСОБА_1 про залучення третьої особи задовольни.

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_2 , від імені якого діє представник ОСОБА_3 , до ТОВ Петроліум плюс , ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, як третю особу без самостійних вимог щодо предмета спорту на стороні відповідача Приватне акціонерне товариство Українська пожежно-страхова компанія (ідентифікаційний код 20602681, адреса: 04080, м. Київ, вул. Кирилівська, буд. 40).

Надіслати ПрАТ Українська пожежно-страхова компанія копію цієї ухвали та копію позовної заяви із копіями доданих до неї документів.

Встановити ПрАТ Українська пожежно-страхова компанія строк десять днів з дня вручення йому цієї ухвали, протягом якого воно має право подати до суду пояснення щодо позову, які повинні відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) пояснень щодо позову до суду третя особа зобов`язана надіслати (вручити) іншим учасникам справи копію цих пояснень та доданих до них документів.

Встановити ПрАТ Українська пожежно-страхова компанія строк десять днів з дня отримання копії відзиву, протягом якого воно має право подати суду пояснення щодо відзиву, які повинні відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України.

Роз`яснити ПрАТ Українська пожежно-страхова компанія про наявність у нього прав та обов`язків, визначених статтями 43, 44, 49 ЦПК України.

Клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у ПрАТ Українська пожежно-страхова компанія протокол (акт огляду) транспортного засобу Volkswagen Golf Plus, д.н.з. НОМЕР_1 , що належав ОСОБА_2 , оцінку (калькуляцію) розміру шкоди, спричиненої ОСОБА_2 в результаті ДТП, що відбулась 14 квітня 2021 року (страхувальник ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), а також усі документи, що стосуються врегулювання з ОСОБА_2 розміру страхового відшкодування внаслідок настання ДТП 14 квітня 2021 року із забезпеченим авто DAF ТЕ 95 XF 380, д.н.з. НОМЕР_3 , що належить ОСОБА_1 .

Копію ухвали для виконання надіслати ПрАТ Українська пожежно-страхова компанія .

Встановити строк виконання ухвали до 28 грудня 2021 року, але у будь-якому випадку до повного виконання ухвали чи повідомлення причин, які унеможливлюють її виконання.

Роз`яснити посадовим особам ПрАТ Українська пожежно-страхова компанія , що у відповідності до ч. 7-9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала набирає законної сили негайно після проголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя І.П. Латка

Дата ухвалення рішення29.11.2021
Оприлюднено01.12.2021

Судовий реєстр по справі —638/10706/21

Рішення від 11.01.2022

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Рішення від 11.01.2022

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні