Ухвала
від 30.11.2021 по справі 554/8117/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 30.11.2021 Справа № 554/8117/21

Провадження № 1-кс/554/16012/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.11.2021 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Полтаві клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_3 , подане в межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12021170000000060від08.02.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку,-

УСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку, в обґрунтування якого зазначав, що в провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції в Полтавській області знаходиться кримінальне провадження № 12021170000000060 від 08.02.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за фактом того, що службовими особами одного із територіальних підрозділів ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» здійснюється привласнення вуглеводневої сировини.

Встановлено, що до вчинення кримінального правопорушення причетні службові особи одного із територіальних підрозділів ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» з видобутку нафти, газу і газового конденсату філії ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування яким відповідно до функціональних обов`язків належить організація та контроль з видобутку вуглеводнів з свердловин, що розташовані на території двох районів Полтавської області.

Вищезазначені службові особи організували злочинну схему з розкрадання вуглеводневої сировини та товарно-матеріальних цінностей на території підпорядкованого нафтогазоконденсатного родовища за попередньою змовою з своїми підлеглими працівниками, котрі мають доступ до статистичних даних в подальшому фактично формуючи показники з видобутку вуглеводневої сировини, а також ємностей в котрих зберігається видобута газоконденсатна сировина, сепараційних установок, технологічного обладнання в яких здійснюється осушування видобутого газу його розділення на газ природній, газовий конденсат та воду, які безпосередньо вносять до офіційних документів, а саме до журналів з видобутку недостовірні відомості, щодо дебіту нафти та газового конденсату з метою отримання неврахованих надлишків котрі розміщуються в спеціалізованих конденсатних відстійниках.

В подальшому іншими операторами надаються вказівки з приводу здійснення втручання в технологічний процес сепараційної установки шляхом віджиму пломб, які знаходяться на засувках технологічних установок котрі знаходяться на лінії трубопроводу перед приладами вимірювання обсягу видобутої сировини, з метою незаконного відбору сировини.

Крім того, вищевказаною групою осіб за попередньою змовою між собою здійснюється викрадення видобутої вуглеводневої сировини з спеціальних конденсатних відстійників шляхом відкриття та закриття вентилів у певній послідовності котрі розміщені на технологічних установках через інгібіторопроводи (дегапроводи) до свердловин, які знаходяться в обслуговувані працівників одного із територіальних підрозділів ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» з метою подальшого привласнення газового конденсату учасниками злочинної групи, який на момент постачання вуглеводневої сировини через інгібіторопроводи (дегапроводи) перебуває на прилеглій території свердловин та в подальшому здійснює приєднання до інгібіторопроводу (дегапроводу) гумового патрубку з метою викрадення газового конденсату та розміщення його в металевих ємностях власний автомобілів та транспортується до місця тимчасового зберігання в якому сировина перебуває до моменту її реалізації за готівкові кошти суб`єктам підприємницької діяльності, що розташовані на території Полтавської області котрі здійснюють діяльність в сфері переробки нафтової сировини, одними з таких підприємств є ТОВ «Корвет СТ» (код ЄРДПОУ 39987640), ТОВ «Сан ойл груп» (код ЄДРПОУ 38996057), ТОВ «Лернаойл» (код ЄРДПОУ 41126163), ТОВ «Оріентіс Трейд» (код ЄРДПОУ 41214165) та ін., які розташовані за адресою с. Покровське вул. Промислова 1, на земельній ділянці з кадастровим № 5324280901:01:002:0003.Для прикриття своєї злочинної діяльності з переробки викраденої вуглеводневої сировини з промислових об`єктів філії ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Украгазвидобування» та виготовлення дизельного пального, бензину зазначеними особами вносяться недостовірні відомості до офіційних документів, а саме: щодо придбання газового конденсату, нафтової сировини в суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності, тобто відображення в документах офіційної звітності фінансово-господарських операцій котрі мають ознаки безтоварності.

В подальшому посадовими особами згаданих підприємств організовується за допомогою власних працівників діяльність з «перероблення» отриманої вуглеводневої сировини, яка в подальшому в процесі технологічної переробки з використанням блочно-модульної установки з переробки вуглеводневої сировини «УПУС-30» змінює свої хімічні властивості котрі відповідають за хімічними характеристиками дизельному паливу чи бензину, які в результаті постачаються за допомогою насосів для перекачування нафтопродуктів до металевих резервуарів, що розміщені на території нафтобази під безпосереднім контролем посадових осіб ТОВ «Сан ойл груп» (код ЄДРПОУ 38996057), а саме начальника НПЗ (Решетилівка): ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований: АДРЕСА_1 .

В ході проведення НСРД відносно причетних осіб встановлено, що ОСОБА_4 на території НПЗ (Решетилівка) організовано виробництво дизельного палива та стабільного бензину з незаконно отриманого газового конденсату, нафти на наявних виробничих потужностях, які обслуговуються співробітниками котрі перебувають у прямому підпорядкуванні вказаного посадовця та працюючи позмінно доповідають своєму керівнику ОСОБА_4 з приводу даних отриманих в процесі виробництва стабільного бензину, дизельного палива, а саме (кількостівикористаної сировинидля виготовлення,кількості виготовленоїпродукції,її щільності,помутніння,температури спалахуванняв закритомутиглі,фракційного складу-95%об`ємних переганяєтьсяпри температурі,вмісту сіркита наявностізапаху),що виготовляються без відповідних дозвільних документів на виробництво підакцизних товарів згідно наявних реєстрів Державної податкової служби України. Також останній повідомляє начальника з виробництва ТОВ «Санойл груп» ОСОБА_5 щодо кількості та якості з зазначенням хімічних характеристик наявної виготовленої продукції, який в свою чергу передає отриману інформацію про виготовлену продукції до комерційного відділу підприємства службовими особами, якого в подальшому здійснюється реалізація. Згодом після отримання замовлення від суб`єктів підприємницької діяльності на придбання дизельного пального, стабільного бензину службовими особами комерційного відділу ТОВ «Санойл груп» на електронну адресу бухгалтера НПЗ Решетилівка ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 (адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , та фактично проживає АДРЕСА_3 ) надсилається заявка про відвантаження виготовленої продукції з відображенням необхідних даних щодо виду паливно-мастильних матеріалів котрі піддаються відвантаженню та їх щільності в резервуарі під час впливу температури навколишнього середовища станом на день завантаження до вантажних транспортних засобів, яка в свою чергу повідомляє ОСОБА_4 про дату та час прибуття автомобілів та даних котрі необхідні відобразити останньому в товарно-транспортних документах через деякий час після відправлення вантажу замовникові ОСОБА_6 проходить «звірку» з відповідальною особою за питання безпеки виробництва ТОВ «Санойл груп» в розрізі маси завантажених нафтопродуктів, держаних номерних знаків тягачів, причепів, пломб котрими опломбовувались резервуари транспортних засобів, П.І.Б. водія транспортного засобу.

Під час проведення НСРД встановлено, що за адресою: АДРЕСА_3 , зберігається основна маса бухгалтерських документів котрі мають відношення до нелегального придбання сировини (газового конденсату, нафти) для виготовлення дизельного пального та бензину, печаток різних підприємств, що входять до групи ТОВ «Санойл груп», а також документації щодо незаконного виготовлення паливно-мастильних матеріалів.

Результатом викладеної злочинної діяльності посадових осіб ТОВ «Корвет СТ»(код ЄРДПОУ 39987640), ТОВ «Сан ойл груп» (код ЄДРПОУ 38996057), ТОВ «Лернаойл» (код ЄРДПОУ 41126163), ТОВ «Оріентіс Трейд» (код ЄРДПОУ 41214165) з перероблення викраденого газового конденсату, нафтової сировини є фактична реалізація виготовленого бензину та дизельного пального за супровідними документами на відпуск нафтопродуктів до котрих посадовими особами попередньо вносяться недостовірні відомості, щодо вантажу перевезення а саме: конденсату газового стабільного природного (КГСП-1,2) на адресу підприємств з ознаками фіктивності до перевезення залучається довірені фізичні особи підприємці такого як, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ( АДРЕСА_4 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_5 (земельна ділянка 5310136400:09:005:0118). Вищезазначена особа в свою чергу являється куратором нафтопереробного заводу в м. Кременчуці ТОВ «МІС» (код ЄДРПОУ 31194504) який розміщено за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, Проїзд 40-Річчя Даі, буд. 1-Г, а також є одним з власників ПП «Меркурій-С» (код ЄДРПОУ 32174578) місце реєстрації: Полтавська область, м. Полтава, вул. Соборності, буд. 66, Офіс 607, ТОВ «Полтрансоіл» (код 37863008) місце реєстрації: Полтавська область, м. Полтава, вул. Шведська, 2, кім. 315-А керівником яких є його дружина ОСОБА_8 зазначеними підприємствами надаються послуги з перевезення нафтопродуктів для потреб групи підприємств ТОВ «Сан ойл груп». Додатково встановлено, що суб`єктами господарювання котрі належать ОСОБА_8 здійснюється придбання конденсату газовогостабільного природньоготипу 2(КГСП-2)фактично дизельного пальногодля забезпечення власного вантажного транспорту пальним, яке зберігається в металевих ємностях за адресою: АДРЕСА_6 .

Для прикриття своєї незаконної діяльності учасники злочинної схеми, що полягає в незаконному виробництві паливо-мастильних матеріалів здійснюють відображення в офіційній документації: товарно-транспортних документах дані, які не відповідають дійсності, а саме: фактичному перевезенню продукції дизельного пального до супровідних документів, яких зазначаються відомості про перевезення конденсату газовогостабільного природноготипу 2(КГСП-2),а під час перевезення стабільного бензину до супровідних документів вносяться відомості щодо перевезення конденсату газовогостабільного природноготипу 1(КГСП-1),крім того у згаданих документах також відображаються неправдиві відомості щодо кінцевого пункту відвантаження зазначених вище паливно-мастильних матеріалів до вказаної діяльності залучаються наступні суб`єкти господарювання, а саме:

1.ТОВ «Прогрес-ВО» (код ЄДРПОУ 42991285) зареєстроване за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Соборності, буд. 66;

2.ПП «Меркурій - С» (код ЄДРПОУ 32174578) зареєстроване за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Соборності, буд. 66, оф. 607;

3.ТОВ «ГСМ-Полтава» (код ЄДРПОУ 43696341) зареєстроване за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Овочева, буд. 7-А.

Вищевикладена схема вчинення злочину підтверджується матеріалами проведених негласних слідчих дій в рамках кримінального провадження.

В ході досудового розслідування виникло достатньо підстав вважати, що за місцем реєстрації ТОВ «Полтрансоіл» ( код 37863008) Полтавська область, м. Полтава, вул. Шведська, 2, кім. 315-А, можуть знаходитись документація та речі які зберегли на собі сліди вчинення злочину, а саме:

-угоди, договори та додатки до них, додаткові угоди; видаткові накладні; податкові накладні; товарно-транспортні накладні; акти приймання-передачі виконаних робіт (надання послуг); акти приймання-передачі ТМЦ; довіреності на отримання ТМЦ; пропуски; матеріальні перепустки; оригінали документів, що підтверджують оплату поставленого товару чи наданих послуг (квитанцій до прибуткового касового ордеру, банківських виписок); оригінали документів щодо зважування вантажів, вагових журналів; журнали обліку вїзду/виїзду автотранспорту; чорнових записів, в яких міститься інформація та дані про фактичну закупівлю та реалізацію товарно-матеріальних цінностей за готівковий розрахунок; жорсткі диски, USB-флеш накопичувачі; контакти та інформація важлива для кримінального провадження; матеріали відеозаписів з камер відео спостереження; банківські та пластикові картки для обслуговування карткових, депозитних та кредитних рахунків; юридично-правові документи; печатки та штампи юридичних та фізичних осіб, кліше підписів фізичних осіб або відтисків.

-фінансово-господарські документи ТОВ «Корвет СТ» (код ЄРДПОУ 39987640), ТОВ «Сан ойл груп» (код ЄДРПОУ 38996057), ТОВ «Лернаойл» (код ЄРДПОУ 41126163), ТОВ «Оріентіс Трейд» (код ЄРДПОУ 41214165) ПП «ЛТ Тренінг» (код ЄДРПОУ 43509977), а саме: первинні документи бухгалтерського та податкового обліку і звітності, в тому числі договори, договори по відповідальному зберіганню, специфікації, прибуткові та видаткові накладні, повідомлення про намір укласти договір, акти прийому-передачі, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення та банківські виписки, а також документи, що підтверджують походження або виготовлення поставленої сировини (свідоцтва, сертифікати, паспорти), сертифікати відповідності.

- документи первинного бухгалтерського обліку, щодо придбання та використання матеріалів, а саме: накладні, податкові накладні, акти приймання- передачі матеріалів, вхідної та вихідної кореспонденції, електронних носіїв інформації, в яких містяться відомості про проведені операції, журнали-ордери, меморіальні ордери за балансовими рахунками, головні книги, регістри синтетичного та аналітичного бухгалтерського обліку, інші первинні та зведені документи бухгалтерського та податкового обліку і звітності, рахунки-фактури, комп`ютерна техніка та інші електронні носії інформації на яких може перебувати вищезазначена бухгалтерська документація, чорнові записи.

- документи, якими визначалося право доступу до системи клієнт-банк, договори та інші документи про визнання електронних документів, надання цифрового підпису, які укладалися з органами ДФС, чорнові записи, печатки інших підприємств, факсиміле підписів, електронні носії інформації, які в собі містять вище зазначені документи та інформацію, а також інші предмети, речі та документи, що містять відомості, які самостійно або в сукупності з іншими відомостями мають значення для встановлення обставин вчинення кримінальних правопорушень, підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінальних правопорушень та (або) зберегли на собі їх сліди.

За допомогою оригіналів вище вказаних документів можливо виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення шляхом проведення зустрічних перевірок, судово-економічних експертиз, судово- почеркознавчих експертиз, а тому зазначені оригінали вище вказаних документів, мають значення доказів у кримінальному провадженні.

Тобто, з метою проведення повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, забезпечення належності речових доказів, виникла необхідність у вилученні ряду оригіналів документів, які підтверджують факт вчинення кримінального правопорушення, мають доказове значення у доведенні вини визначених осіб у скоєнні ряду кримінальних правопорушень. З урахуванням того, що існує ряд ризиків підроблення, приховання або знищення, оригіналів документів пов`язаних з незаконним привласненням отриманої вуглеводневої сировини іншим способом зберегти речові докази окрім проведення обшуку не можливо.

Згідно відомостей Міністерства юстиції України (знаходяться у вільному доступі на Інтернет - ресурсі: https://usr.minmst.gov.ua), ТОВ «Полтрансоіл» (код 37863008), місце реєстрації: Полтавська область, м. Полтава, вул. Шведська, 2, кім.315-А. Керівник ОСОБА_8 .

Відповідно до Реєстру прав власності на нерухоме майно, власником нерухомого майна за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Шведська, 2, є ТОВ «ЦУКОРПРОМ».

Згідно ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Вказані документи мають значення для встановлення фактичного розміру завданої шкоди, визначення повного кола осіб, причетних до вчинення тяжкого кримінального правопорушення та містять в собі фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, дані речі та документи в подальшому являтимуться речовими доказами у кримінальному провадженні, а також необхідна для проведення ряду судових економічних, почеркознавчих експертиз, технічних експертиз документів.

Таким чином в органу досудового розслідування виникає необхідність провести обшук з метою вилучення речей, які можуть бути речовими доказами по даному кримінальному провадженню.

В судовому засіданні прокурор подане до суду клопотання підтримав та надав пояснення аналогічні викладеним у ньому.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши матеріали клопотання, суд дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.1ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місця знаходження розшукуваних осіб.

Проаналізувавши наведеніпрокурором даніта обставиниза ознакамикримінального правопорушення,а такожповно,всебічно іоб`єктивно дослідившиматеріали доданідо клопотання,слідчий суддядійшов довисновку пронаявність достатніхпідстав длязадоволення клопотання.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст.ст. 107, 110, 234, 235, 370, 372, ч. 2 ст.376 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем реєстрації ТОВ «Полтрансоіл» (код 37863008): Полтавська область, м. Полтава, вул. Шведська, 2, кім.315-А, власником нерухомості за яким є ТОВ «ЦУКОРПРОМ» з метою відшукування та вилучення оригіналів наступних речей, речовин та документів:

-угод, договорів та додатків до них, додаткових угод; видаткових накладних; податкових накладних; товарно-транспортних накладних; актів приймання передачі виконаних робіт (надання послуг); актів приймання передачі ТМЦ; довіреностей на отримання ТМЦ; пропусків; матеріальних перепусток; оригіналів документів, що підтверджують оплату поставленого товару чи наданих послуг (квитанцій до прибуткового касового ордеру, банківських виписок); оригіналів документів щодо зважування вантажів, вагових журналів; журналів обліку вїзду/виїзду автотранспорту; чорнових записів, в яких міститься інформація та дані про фактичну закупівлю та реалізацію товарно-матеріальних цінностей за готівковий розрахунок; жорстких^ дисків, USB-флеш накопичувачів; контакти та інформація важлива для кримінального провадження; матеріалів відеозаписів з камер відео спостереження; банківських та пластикових карток для обслуговування карткових, депозитних та кредитних рахунків; юридично-правових документів; печаток та штампів юридичних та фізичних осіб, кліше підписів фізичних осіб або відтисків;

-фінансово-господарських документів ТОВ «Корвет СТ» (код ЄРДПОУ 39987640), ТОВ «Сан ойл груп» (код ЄДРПОУ 38996057), ТОВ «Лернаойл» (код ЄРДПОУ 41126163), ТОВ «Оріентіс Трейд» (код ЄРДПОУ 41214165) ПП «ЛТ Тренінг» (код ЄДРПОУ 43509977), а саме: первинних документів бухгалтерського та податкового обліку і звітності, в тому числі договори, договори по відповідальному зберіганню, специфікації, прибуткові та видаткові накладні, повідомлення про намір укласти договір, акти прийому-передачі, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення та банківські виписки, а також документи, що підтверджують походження або виготовлення поставленої сировини (свідоцтва, сертифікати, паспорти), сертифікати^ відповідності;

- документів первинного бухгалтерського обліку, щодо придбання та використання матеріалів, а саме: накладні, податкові накладні, акти приймання-передачі матеріалів, вхідної та вихідної кореспонденції, електронних носіїв інформації, в яких містяться відомості про проведені операції, журнали-ордери, меморіальні ордери за балансовими рахунками, головні книги, регістри синтетичного та аналітичного бухгалтерського обліку, інші первинні та зведені документи бухгалтерського та податкового обліку і звітності, рахунки-фактури, комп`ютерна техніка та інші електронні носії інформації на яких може перебувати вищезазначена бухгалтерська документація, чорнові записи;

- документів, якими визначалося право доступу до системи клієнт-банк, договори та інші документи про визнання електронних документів, надання цифрового підпису, які укладалися з органами ДФС, чорнові записи, печатки інших підприємств, факсимільє підписів, електронні носії інформації, які в собі містять вище зазначені документи та інформацію, а також інші предмети, речі та документи, що містять відомості, яісі самостійно або в сукупності з іншими відомостями мають значення для встановлення обставин вчинення кримінальних правопорушень, підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінальних правопорушень та (або) зберегли на собі їх сліди.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Октябрського

районного суду м.Полтави ОСОБА_9 ОСОБА_10

Дата ухвалення рішення30.11.2021
Оприлюднено22.12.2022
Номер документу101478353
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/8117/21

Ухвала від 16.03.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 26.08.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні