Ухвала
від 19.10.2021 по справі 757/51214/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/51214/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2 ,

за участю сторін кримінального провадження: процесуального керівника у кримінальному провадженні прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 ,

захисника адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві судове провадження за клопотанням старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000000801 від 04.04.2018 відносно ОСОБА_6 ,

В С Т А Н О В И В :

23.09.2021 до Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 , за погодженням із прокурором у кримінальному провадженні прокурором третього відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях органів Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань, нагляду за його оперативними підрозділами та підтримання державного обвинувачення у відповідних провадженнях Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , про здійснення спеціального досудового розслідування відносно підозрюваного у кримінальному провадженні № 42018000000000801 від 04.04.2018 ОСОБА_6 .

Під час проведення досудового розслідування ОСОБА_6 06.03.2019 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 189 КК України.

31.08.2021 складено повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри та нову підозру ОСОБА_6 у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189, ч. 1 ст. 14 ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189 КК України.

Суть підозри сторона обвинувачення обґрунтовує наступним.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у ОСОБА_6 у 2014 році, точний час в ході досудового розслідування не встановлено, який володів інформацією про матеріальний стан ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є громадянином Угорщини, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , виник злочинний умисел, направлений на незаконне заволодіння майном ОСОБА_7 та корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС» шляхом вчинення відносно останнього тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень (злочинів).

ОСОБА_6 , розуміючи, що досягти реалізації свого злочинного умислу він самостійно не зможе, вирішив створити стійке ієрархічне об`єднання злочинну організацію, метою якої є вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації відносно ОСОБА_7 з метою заволодіння майном ОСОБА_7 , корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС» та подальший розподіл доходів компанії між учасниками злочинної організації.

Так, продовжуючи діяти з корисливих мотивів, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на створення злочинної організації, ОСОБА_6 , достовірно знаючи про наявність рішення міжнародного суду про стягнення заборгованості з компаній ОСОБА_7 у сумі близько 16 мільонів доларів США на користь компанії «Abbotswood International Limited», власником якої є громадянин Російської Федерації, запропонував представнику останнього, окрім використання передбачених законодавством засобів стягнення заборогованості у міжнародних судових інстанціях, прийняти участь у злочинній організації, основною метою якої є заволодіння майном ОСОБА_7 , корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС» та подальший розподіл доходів компанії між учасниками злочинної організації. Представник власника компанії «Abbotswood International Limited» погодився на пропозицію ОСОБА_6 увійти у злочинну організацію. Таку ж пропозицію щодо участі у злочинній організації ОСОБА_6 зробив особі, яка мала б фінансувати діяльність злочинної організації, провадження щодо фактів вчинення ним кримінального правопорушення виділено в окреме провадження.

Так, ОСОБА_6 , у період часу з 2014 по 2018 роки, діючи умисно, з корисливих мотивів, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на створення злочинної організації з метою вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів, а також керівництві такою організацією, участі у ній та у злочинах, вчинюваних такою організацією, знаходячись у м. Києві, за допомогою зв`язку телекомунікаційними засобами та під час особистих зустрічей, довів до відома учасників злочинної організації із умовною назвою: «Конорс», розроблений ОСОБА_6 злочинний план щодо заволодіння майном та корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС», шляхом вимоги передачі майна з погрозою обмеженням прав, свобод або законних інтересів потерпілого, розголошення відомостей, які ця особа бажає зберегти в таємниці.

Для реалізації злочинної мети ОСОБА_6 залучив, довівши план злочинної організації щодо заволодіння майном ОСОБА_7 та корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС», наступних достаменно не встановлених органом досудового розслідування осіб: особу, яка має знайомих у колі працівників правоохоронних органів України; особу, представника ГО «АвтоЄвроСила», яка мала забезпечувати фізичний захист злочинної організації та вести переговори із представниками ПАТ «ДПЗКУ»; особу, працівника групи компаній «ТІС», яка повинна незаконно збирати та передавати ОСОБА_6 відомості, що становлять комерційну та банківську таємницю щодо діяльності групи компаній «ТІС», а також відомості про нерухоме та рухоме майно, господарську діяльність, та місце перебування ОСОБА_7 з метою їх подальшого використання для реалізації злочинного умислу; особу, яка має навички з підроблення документів та печаток, з метою підробки документів під час реалізації злочинного плану; адвокатів, які мають використовувати підробні документи, а також здійснювати юридичне консультування в процесі захоплення майна та підприємств групи компаній «ТІС»; приватних кредиторів ОСОБА_7 , які мають прийняти участь у захопленні майна та підприємств групи компаній «ТІС»; довівши до їх відома злочинний план вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації відносно ОСОБА_7 з метою заволодіння майном ОСОБА_7 та корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС» та подальшого розподілу майна ОСОБА_7 та доходів між учасниками злочинної організації, роль кожного із учасників злочинної організації.

Організовану ОСОБА_6 злочинну організацію характеризували наступні ознаки: безумовний авторитет керівника злочинної організації ОСОБА_6 ; стабільність, згуртованість та стійкість складу, постійне зміцнення внутрішніх зв`язків між учасниками злочинної організації та чітке визначення ролей кожного з них, єдиний їх намір щодо вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів та прагнення досягнути єдиного злочинного результату; тривалість злочинної діяльності злочинної організації: з 2014 року по серпень 2018 року; розробка й узгодження детальних планів діяльності злочинної організації та вчинення кожного злочину і доведення їх до всіх її членів в частині виконання своїх дій, здійснення контролю за діями виконавців злочинів зі сторони ОСОБА_6 ; наявність розроблених неформальних правил поведінки всередині злочинної організації, яких дотримувалися всі його учасники, що включали в себе обов`язкові до виконання вимоги щодо дотримання конспірації у спілкуванні, заборони на розголошення інформації про існування та суть діяльності організації, органи її управління, безпосередніх керівників і рядових учасників, місця їхнього постійного перебування; ієрархічність структури злочинної організації, що полягало у підпорядкованості учасників злочинної організації ОСОБА_6 та забезпеченні визначеного порядку керування таким об`єднанням; забезпечення безпеки та тривалої злочинної діяльності за рахунок передбачення відрахувань коштів для надання неправомірної вигоди представникам правоохоронних органів з метою не притягнення членів злочинної організації до кримінальної відповідальності та сприянню вчинення тяжких та особливо тяжкиж кримінальних правопорушнь злочинною організацією; розподіл грошових коштів, які планувалось здобути злочинним шляхом, між членами вказаного об`єднання та спрямуванням їх на витрати, пов`язані з діяльністю і функціонуванням самої злочинної організації.

Вказані особи попередньо, умисно й добровільно, усвідомлюючи наслідки своїх дій, зорганізувалися у внутрішньо і зовнішньо стійке ієрархічне злочинне об`єднання, метою діяльності якого було вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів та інших видів злочинів, скоєння яких було необхідною умовою для реалізації злочинного умислу, в першу чергу спрямованого на вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, склавши при цьому єдиний план злочинних дій, відомий кожному учаснику в частині виконання ним своїх дій, з розподілом функцій кожного учасника організації, спрямованих на реалізацію цього плану, підкорюючись під час злочинної діяльності ОСОБА_6 , який здійснював координацію, керівництво діями учасників під час вчинення злочинів, а також приймав участь у злочинній організації та у злочинах, вчинюваних такою організацією, а інші учасники, у свою чергу, свідомо виконували всі вказівки ОСОБА_6 , як організатора та керівника злочинної організації.

Дійшовши спільної домовленості про участь у злочинній організації із умовною назвою: «Конорс», всі учасники дали свою згоду на участь у створеній ОСОБА_6 злочинній організації.

Таким чином ОСОБА_6 створив злочинну організацію.

Так, у період часу з 2014 по 2018 роки, ОСОБА_6 , знаходячись у місті Києві, точний час та адреса в ході досудового розслідування не встановлені, з метою реалізації умислу злочинної організації, направленого на заволодіння майном ОСОБА_7 та корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС», шляхом вимоги передачі майна з погрозою обмеженням прав, свобод або законних інтересів потерпілого, розголошення відомостей, які ця особа бажає зберегти в таємниці, та подальшого розподілу майна ОСОБА_7 та доходів між учасниками злочинної організації, до кінця, ОСОБА_6 , здійснюючи керівництво злочинною організацією, надав вказівку членам злочинної організації із умовною назвою: «Конорс», а саме особі, яка є працівником у групі компаній «ТІС», матеріали досудового розслідування відносно якого виділено в окреме кримінальне провадження, на незаконне збирання з метою використання відомостей, що становлять комерційну та банківську таємницю, відомостей про нерухоме та рухоме майно, господарську діяльність, місце перебування ОСОБА_7 , а також щодо його можливого зв`язку із компаніями «Somerton Busines Limited» та «Lirtavis Enterprises Ltd», про наявність у останнього прямо чи опосередковано: 100 % статутного капіталу ТОВ «ТІС Зерно» код ЄДРПОУ 37468469; 100 % статутного капіталу ТОВ «ТІС Міндобрива» код ЄДРПОУ 36143538; 50 % статутного капіталу ТОВ «ТІС» код ЄДРПОУ 22447500; 50 % статутного капіталу ТОВ «Тіс Вугілля» код ЄДРПОУ 37468454; 25,5 % статутного капіталу ТОВ «ТІС Руда» код ЄДРПОУ 34526544; 38 % статутного капіталу ТОВ «ТІС Контейнерний термінал» код ЄДРПОУ 37468475; 38 % статутного капіталу ТОВ «ТІС 14 причал» код ЄДРПОУ 39561557; 38 % статутного капіталу ТОВ «ТІС 15 причал» код ЄДРПОУ 39561688; 45 % статутного капіталу ТОВ «Атис» код ЄДРПОУ 14066876; 100 % статутного капіталу ТОВ «Федкомінвест Україна» код ЄДРПОУ 31484491, кредиторських зобов`язань перед компаніями «Abbotswood International Ltd» та «Kent ShippingChartering Ltd».

Крім того, продовжуючи вчинення дій, щодо доведення умислу злочинної організації, направленого на заволодіння майном ОСОБА_7 та корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС», шляхом вимоги передачі майна з погрозою обмеженням прав, свобод або законних інтересів потерпілого, розголошення відомостей, які ця особа бажає зберегти в таємниці, та подальшого розподілу майна ОСОБА_7 та доходів між учасниками злочинної організації, до кінця, ОСОБА_6 , у 2017 році, знаходячись у м. Києві, усвідомлюючи, що стосовно ОСОБА_7 складено повідомлення про підозру у кримінальному провадженні № 52017000000000166 за ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 369 КК України, за фактом незаконного заволодіння грошовими коштами ПАТ «ДПЗКУ» під час укладання зовнішньоекономічного контракту на поставку ячменю між ПАТ «ДПЗКУ» і Компаніями «Somerton Business Limited» та «Lirtavis Enterprises LTD», здійснюючи керівництво створеною ним злочинною організацією, надав вказівку члену злочинної організації, матеріали досудового розслідування відносно якого виділено в окреме кримінальне провадження, виготовити договір про надання послуг адвоката № 28/11-17 від 28.11.2017, укладеного нібито у м. Києві та підписаного від імені ОСОБА_7 на представництво адвокатом ОСОБА_8 інтересів останнього з усіх питань, відображених у договорі, відповідно до положень Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а саме: на представництво інтересів клієнта в будь-яких державних, судових, правоохоронних органах, ознайомлення з усіма процесуальними документами, отриманні з них копій, подачі скарг та заперечень, клопотань, отримання будь-якої кореспонденції на ім`я ОСОБА_7 тощо.

Вказаний договір про надання послуг адвоката № 28/11-17 від 28.11.2017 було передано, за вказівкою ОСОБА_6 , невстановленому члену злочинної організації, матеріали досудового розслідування відносно якого виділено в окреме кримінальне провадження, який передав його адвокату ОСОБА_9 , яка не була обізнана у злочинних намірах ОСОБА_6 та злочинної організації.

11.12.2017 адвокат ОСОБА_9 , яку було залучено для вчинення допоміжних дій, діючи на підставі підробленого договору про надання послуг адвоката № 28/11-17 від 28.11.2017, звернулася в інтересах ОСОБА_7 до Національного антикорупційного бюро України із клопотанням про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, долучивши до нього копію вказаного договору.

Того ж дня, ОСОБА_8 , продовжуючи діяти на підставі договору про надання послуг адвоката № 28/11-17 від 28.11.2017 ОСОБА_7 , знаходячись за адресою: м.Київ, вул. Василя Сурикова, 3, отримала копію повідомлення про підозру, складеного відносно останнього, що надало можливість органу досудового розслідування вважати вимоги ст. 278 КПК України про вручення повідомлення про підозру ОСОБА_7 виконаними, та це у свою чергу дозволило правоохоронному органу звернутись із запитом до Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України, за результатами розгляду якого було винесено клопотання до Генерального секретаріату Інтерполу про публікацію синього розшукового повідомлення щодо ОСОБА_7 , унаслідок чого на майно останнього неодноразово накладався арешт.

Крім того, продовжуючи вчинення дій, щодо доведення умислу злочинної організації, направленого на заволодіння майном ОСОБА_7 та корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС», шляхом вимоги передачі майна з погрозою обмеженням прав, свобод або законних інтересів потерпілого, розголошення відомостей, які ця особа бажає зберегти в таємниці, та подальшого розподілу майна ОСОБА_7 та доходів між учасниками злочинної організації, до кінця, ОСОБА_6 , з метою вчинення тиску та залякування ОСОБА_7 , приймаючи участь у створеній ним злочинній організації, для задоволення поставленої йому у майбутньому протиправної майнової вимоги, розуміючи, що протиправна майнова вимога не може бути добровільно задоволена потерпілим, якщо його не примусити до її виконання, у період з листопада 2017 по березень 2018 року, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , використовуючи незаконно отриману інформацію про майновий стан останнього, кредиторські та дебіторські зобов`язання, доходи, претензії кредиторів, правоохоронних органів та психічне насильство, тобто погрози спричинити моральну, матеріальну шкоду, позбавити яких-небудь благ, склав вимогу від імені компанії «N.KRAT GROUP», де зазначив про реалізацію стосовно ОСОБА_7 проекту «Monaco», у якому спонукав ОСОБА_7 придбати у «Грязєва» в термін до 15.03.2018 за грошові кошти у сумі 25 мільонів доларів США компанії «Abbotswood International Ltd» та до передачі «N.KRAT GROUP» належних йому частки у вигляді 49,53 % в ТОВ «ТІС», 100% в ТОВ «ТІС Міндобрива», погрожуючи при цьому, у разі невиконання висунутої вимоги, застосувати щодо ОСОБА_7 механізм регресу юридичних угод щодо їх передачі/купівлі-продажу; передати в НАБУ і САП відомості щодо його можливого зв`язку з компанією «Lirtavis Enterprises LTD» для притягнення до відповідальності; передати в U.S. Department of Justice і ФБР повний пакет документів, який допоможе здійснювати переслідування « ОСОБА_10 »; передати в НАБУ документ, отриманий в палаті юстиції Монако, який дозволить розпочати процедуру заочного засудження «Федоричева» і надання йому статусу підозрюваного.

Крім того, продовжуючи вчинення дій, щодо доведення умислу злочинної організації, направленого на протиправне заволодіння 25 мільйонами доларів США і частками у вигляді 49,53 % в ТОВ «ТІС», 100% в ТОВ «ТІС Міндобрива», які знаходяться у володінні ОСОБА_7 та подальшого розподілу майна ОСОБА_7 та доходів між учасниками злочинної організації, до кінця, ОСОБА_6 , здійснюючи керівництво злочинною організацією, знаходячись у м. Києві, більш точне місце на даний час органом розслідування не встановлено, у березні 2018 року, точний час в ході досудового розслідування не встановлено, організував доставку кур`єром на адресу ОСОБА_7 , а саме: АДРЕСА_3 , пакет документів Компанії «N.KRAT GROUP» з проектом «Monaco» в якому детально зазначені вищеописані дії по заволодінню його грошовими коштами та активами в групі компаній «ТІС», у разі невиконання ним вимог висунутих ОСОБА_6 та членами злочинної організації, таким чином висунув ОСОБА_7 вимогу.

Таким чином, ОСОБА_6 та невстановлені досудовим розслідуванням учасники злочинної організації висунули потерпілому ОСОБА_7 протиправну вимогу передати 25 мільйонів доларів США, що в еквіваленті на 01.03.2018 склало 670 000 000 грн., та право на майно у вигляді 49,53 % в ТОВ «ТІС» ЄДРПОУ 22447500, що складало 123 599 658,74 гривень, 100% в ТОВ «ТІС Міндобрива» код ЄДРПОУ 36143538, що складало 56 222 017,00 гривень, які знаходяться у володінні ОСОБА_7 , що з урахуванням примітки до статті 185 КК України, положень ЗУ «Про державний бюджет на 2018 рік» свідчить про вчинення вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великому розмірі.

Крім того, ОСОБА_6 , у період часу з березня по травень 2018 року, точний час в ході досудового розслідування не встановлено, знаходячись у м. Києві за невстановленовленою досудовим розслідуванням адресою, з метою реалізації умислу створеної ним злочинної організації, направленого на заволодіння майном ОСОБА_7 та корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС», повторно, шляхом вимоги передачі майна з погрозою обмеженням прав, свобод або законних інтересів потерпілого, розголошення відомостей, які ця особа бажає зберегти в таємниці, та подальшого розподілу майна ОСОБА_7 та доходів між учасниками злочинної організації, посилення тиску на ОСОБА_7 та створення у його свідомості неминучості настання несприятливих наслідків з обмеження його прав, свобод та законних інтересів і прийняття рішення про передачу злочинній організації майна та прав на нього, розробив злочинну схему заволодіння активами ОСОБА_7 , а саме 50 % ТОВ «ТІС» код ЄДРПОУ 22447500, що складало 123 599 658,74 гривень, 100% в ТОВ «ТІС Міндобрива» код ЄДРПОУ 36143538, що складало 56 222 017,00 гривень, 100% ТОВ «ТІС-Зерно» код ЄДРПОУ 37468469, що складало 183 126 407,06 гривень, під назвою «ЭКСПРОПРИАЦИЯ ЭКСПРОПРИАТОРА» шляхом залучення додаткових джерел фінансування діяльності злочинної організації та висунення зазначеної вимоги ОСОБА_7 .

За розробленим ОСОБА_6 планом під назвою «ЭКСПРОПРИАЦИЯ ЭКСПРОПРИАТОРА», до складу злочинної організації залучається невстановлений учасник злочинної організації, роллю якого є фінансування подальшої діяльності злочинної організації, направленої на заволодіння майном ОСОБА_7 та корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС», із подальшим розподіленням долей у группі компанії «ТІС», а саме 40% членам злочинної організації, 60 % новому учаснику злочинної організації, який фінансуватиме подальшу діяльність злочинної організації, направленої на заволодіння майном ОСОБА_7 та корпоративними правами ОСОБА_7 у групі компаній «ТІС» шляхом вимоги передачі майна з погрозою обмеженням прав, свобод або законних інтересів потерпілого, розголошення відомостей, які ця особа бажає зберегти в таємниці, та подальшого розподілу майна ОСОБА_7 .

З метою реалізації вказаного злочинного умислу ОСОБА_6 здійснюючи керівництво створеною ним злочинною організацією та приймаючи в ній участь, визначив необхідним укладення контракту між Компанією «Conors Inc» (Канада), яку він представляв, та ПАТ «ДПЗКУ» щодо розшуку активів ОСОБА_7 , накладення арешту на них та стягнення суми заборгованості, із наданням права управління цими активами з подальшим переходом права власності на них. Серед іншого, ОСОБА_6 заплановано після накладення арешту на активи, що були власністю ОСОБА_7 , погасити заборгованість перед ПАТ «ДПЗКУ», яка утворилася за контрактами із «Somerton Business Limited» та «Lirtavis Enterprises LTD», а потім оформити право власності щодо активів потерпілого на компанію, засновниками якої будуть члени злочинної організації, створеної ОСОБА_9 , та одержувати від діяльності цієї Компанії дохід пропорційно дольової участі членів злочинної організації. З цією метою ОСОБА_6 підготував та подав до ПАТ «ДПЗКУ» лист за № 1863/2 від 03.05.2018 з ініціативою укладення вказаного контракту, таким чином умисно створив умови для вчинення злочину злочинною організацією, але не довів злочинний умисел до кінця з причин, незалежних від його волі, у зв`язку з тим, що 05.03.2019 під час проведеного працівниками правоохоронних органів обшуку за адресою: АДРЕСА_2 у ОСОБА_6 були вилучені документи протиправної діяльності злочинної організації, у тому числі документ під назвою «ЭКСПРОПРИАЦИЯ ЭКСПРОПРИАТОРА».

Крім того, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, невстановлений учасник злочинної організації, створеної ОСОБА_6 , за його керівництвом, виконуючи вказівки ОСОБА_6 , як організатора та керівника злочинної організації, діючи у складі злочинної організації та реалізуючи сумісний злочинний умисел, підробив офіційний документ - договір про надання послуг адвоката № 28/11-17 від 28.11.2017, укладений нібито у м. Києві та підписаний від імені ОСОБА_7 на представництво адвокатом ОСОБА_8 інтересів останнього з усіх питань, відображених у договорі, з метою використання його іншою особою.

Слідчий в клопотанні вказує, що під час проведення досудового розслідування ОСОБА_6 06.03.2019 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 189 КК України, про що складено відповідний протокол у якому ОСОБА_6 та його захисник розписались.

В цей же день ОСОБА_6 в присутності адвоката та двох понятих відмовився отримувати повістки про виклик до ГСУ Національної поліції України для допиту у якості підозрюваного та отримання клопотання про застосування відносно нього запобіжного заходу, посилаючись на погане самопочуття.

Після цього, як вказує слідчий в клопотанні, підозрюваний ОСОБА_6 , який знаходився на лікуванні у медичному закладі ТОВ «Імпульс +», 06.03.2019, після отримання о 20:10 клопотання про застосування відносно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, також не бажаючи розписуватись про його отримання, мотивуючи поганим самопочуттям, о 21:50 самовільно, без дозволу лікарів, покинув заклад із трьома невідомими, що підтверджується інформацією ДЗЕ Національної поліції України, випискою із медичної карти стаціонарного хворого ТОВ «Імпульс +» та допитом старшої медсестри медичного центру ТОВ «Імпульс +» ОСОБА_11

07.03.2019, у зв`язку з відсутністю за місцем проживання ОСОБА_6 , консьєржу будинку, де мешкає останній, ОСОБА_12 надано для передачі повістку про його явку для допиту до ГСУ Національної поліції України на 10 год. 00 хв. 10.03.2019, однак у подальшому ОСОБА_6 до ГСУ Національної поліції не з`явився, про причини неявки та своє місцезнаходження орган досудового розслідування не повідомив.

Вищевказані факти, як вказує слідчий в клопотанні, унеможливлюють своєчасне виконання процесуальних рішень (слідчого, прокурора та суду) у кримінальному провадженні, свідчать про умисне ухилення підозрюваного ОСОБА_6 від виконання ним процесуальних та переховування останнього від органу досудового розслідування.

За місцем проживання ОСОБА_6 відсутній, на даний час його місцезнаходження невідомо, що підтверджується інформацією ДЗЕ Національної поліції України та допитом як свідка консьєржа ОСОБА_12 , що працює у будинку, де мешкав ОСОБА_6 .

11.03.2019 у кримінальному провадженні підозрюваного ОСОБА_6 оголошено в розшук.

25.09.2020 Печерським районним судом м. Києва відносно підозрюваного ОСОБА_6 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

23.07.2020 підозрюваного ОСОБА_6 оголошено в міжнародний розшук та 15.02.2021 у подальшому відповідну інформацію внесено до обліків Генерального секретаріату Інтерполу.

Таким чином, в органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що ОСОБА_6 умисно ухиляється від органу досудового розслідування та суду, з метою уникнення кримінальної відповідальності, що є передумовою для здійснення в кримінальному провадженні № 42018000000000801 від 04.04.2018 відносно нього спеціального досудового розслідування.

Захисник підозрюваного, якого призначено для здійснення захисту у кримінальному провадженні за дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у м. Києві, у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, просив відмовити у його задоволенні, посилаючись на те, що відсутні докази, які обгрунтовують підозру.

Прокурор та слідчий у судовому засіданні підтримали подане клопотання, просили суд його задовольнити, надавши дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування.

Слідчий суддя, заслухавши думку сторін кримінального провадження, вивчивши в нарадчій кімнаті клопотання та дослідивши матеріали, якими клопотання обґрунтовується, приходить до наступного.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018000000000801 від 04.04.2018 за підозрою ОСОБА_6 у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189, ч. 1 ст. 14, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України.

06.03.2019 ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 189 КК України, про що складено відповідний протокол у якому ОСОБА_6 та його захисник розписались.

31.08.2021 складено повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри та нову підозру ОСОБА_6 у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189, ч. 1 ст. 14 ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189 КК України.

У зв`язку із відсутністю інформації про фактичне місце перебування підозрюваного ОСОБА_6 , органом досудового розслідування письмове повідомлення про зміну підозри та підозру від 31.08.2021, відповідно до вимог ч. 1 ст. 278, ст.ст. 111, 135 КПК України направлено у спосіб, передбачений для вручення повідомлень, а саме шляхом його надіслання поштою за адресами реєстрації та останнього відомого місця проживання підозрюваного ОСОБА_6 , а саме за адресою: АДРЕСА_2 та за адресою: АДРЕСА_4 .

Постановою 11.03.2019 підозрюваного ОСОБА_6 оголошено в розшук.

23.07.2020 підозрюваного ОСОБА_6 оголошено в міжнародний розшук та 15.02.2021 у подальшому відповідну інформацію внесено до обліків Генерального секретаріату Інтерполу.

Так, у відповідності до вимог ст. 297-1 КПК України, спеціальне досудове розслідування (in absentia) здійснюється згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень цієї глави, на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні, зокрема, щодо злочинів передбачених статтею 255 КК України стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошений у міжнародний розшук.

Згідно з ч. 1 ст. 42 КПК України підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому статтями 276-279 цього Кодексу, повідомлено про підозру, особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак його не вручено їй внаслідок невстановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Водночас, положеннями ст. 297-5 КПК України передбачено, що повістки про виклик підозрюваного у разі здійснення спеціального досудового розслідування надсилаються за останнім відомим місцем його проживання чи перебування та обов`язково публікуються в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора. З моменту опублікування повістки про виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора підозрюваний вважається належним чином ознайомленим з її змістом.

Окрім того, відповідно до ч. 5 ст. 9 КПК кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ), а від так слідчий суддя приймає до уваги, що згідно з рішенням ЄСПЛ у справі «Фокс, Кемпбел і Гартлі проти Сполученого Королівства» «обґрунтована підозра» передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача у тому, що відповідна особа могла вчинити злочин.

Так, перевіряючи обґрунтованість підозри, слідчий суддя приходить до висновку, що дані які вказують на її обґрунтованість, які навіть в сторонньої людини не можуть викликати розумних сумнівів, підтверджується долученими до матеріалів клопотання даних, а саме:

- заявою ОСОБА_7 про вчинення кримінального правопорушення;

- поясненнями ОСОБА_7 щодо вчинення кримінального правопорушення;

- клопотаннями представника потерпілого адвоката ОСОБА_13 про проведення процесуальних дій та долученими ним до матеріалів кримінального провадження доказами;

- документами «проекту Монако», у яких сформовано вимогу до потерпілого передати права на майно з погрозами вчинення відповідних дій, які підозрюваним та співучасниками направлено ОСОБА_14 ;

- матеріалами виконання доручень слідчого та прокурорам співробітниками оперативного підрозділу;

- показаннями допитаного як свідка заступника начальника управління безпеки ПАТ «ДПЗКУ», який дав свідчення з приводу обставин відвідування ОСОБА_6 ПАТ «ДПЗКУ», реєстрації і наполягань укладення контракту із Компанією «Conors Inc» (Канада);

- показаннями допитаного як свідок ОСОБА_15 ;

- листом за № 1863/2 від 03.05.2018 на адресу ПАТ «ДПЗКУ» з ініціативою укладення контракту між Компанією «Conors Inc» (Канада), яку представляє ОСОБА_6 за довіреністю, та ПАТ «ДПЗКУ» щодо переуступки права вимоги державної корпорації боргу за контрактами із «Somerton Business Limited» та «Lirtavis Enterprises LTD» для отримання можливості тиску на потерпілого, а також розшуку його активів, накладення арешту на них та стягнення суми заборгованості, із наданням права управління цими активами з подальшим переходом права власності на них;

- матеріалами розсекречених проведених негласних слідчих розшукових дій розмов ОСОБА_6 із співучасниками вчинення злочинів про обставини вимагання у потерпілого майна та прав на нього, планування підробки документів, здійснення рейдерських атак, організації та підготовки до продовження інших дій та заходів для заволодіння чужим майном протиправним шляхом;

- протоколом обшуку за місцем проживання ОСОБА_6 від 05.03.2018, за результатами якого вилучено низку документів та майна, які підтверджують вчинення ОСОБА_6 дій по вимаганню у ОСОБА_7 прав на майно із застосуванням погроз, у тому числі: плану заволодіння майном «Экспроприация экспроприатора»; схеми, паперові та електронні документи, підроблені довіреності, печатки та їх відтиски або зразки від імені суб`єктів господарської діяльності нерезидентів, які використовувались або планувались для використання у схемі вимагання майна та його захоплення у спосіб підробки та використання підроблених документів;

- протоколом огляду документів, вилучених у ОСОБА_6 під час обшуку від 07.03.2019;

- висновком комп`ютерно-технічної експертизи №19/9/1-65-СЕ/19 від 06.12.2019;

- висновком судової комплексної авторознавчої та семантико - текстуальної експертизи № 32220/32221/19-39 від 16.07.2021;

- протоколом огляду носіїв інформації від 31.08.2021;

- іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що на неодноразові виклики ОСОБА_6 до слідчого та прокурора останній не з`являється.

Постановою 11.03.2019 підозрюваного ОСОБА_6 оголошено в розшук. Розшук підозрюваного ОСОБА_6 доручено здійснювати Національній поліції України.

Відповідно до інформації наданої Департаментом захисту економіки Національної поліції України від 05.04.2019 № 4265/39/04-2019 відносно ОСОБА_6 заведено ОРС «Розшук» № 4р/39-2019.

Також відповідно до інформації Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України від 16.02.2021 № 22.07.2021 № IP/5221/19/F12/3997/G9/13/1, 15.02.2021 до обліків Генерального секретаріату Інтерполу внесено клопотання про публікацію червоного оповіщення щодо ОСОБА_6 та відповідно до інформації від 03.08.2021 № IP/5221/19/F12/19116 ОСОБА_6 оголошено в міжнародний розшук та відповідну інформацію внесено до обліків Генерального секретаріату Інтерполу.

Під час досудового розслідування відповідно до інформації Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України від 28.04.2021 № IP/5221/19/F12/10808 встановлено місцезнаходження ОСОБА_6 на території Канади у провінції Квебек. Договором між Україною та Канадою про взаємодопомогу у кримінальних справах, ратифікованим Законом № 740/97-ВР від 17.12.97, не передбачена екстрадиція.

Отже, як вказує слідчий в клопотанні, вищевказані матеріали досудового розслідування дають достатні та безсумнівні підстави вважати, що підозрюваний ОСОБА_6 умисно переховується від слідства та суду за межами України, з метою уникнення кримінальної відповідальності за вчинені ним злочини, у тому числі особливо тяжкі, за якими законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до дванадцяти років, проте притягнути ОСОБА_6 до кримінальної відповідальності у загальному порядку, передбаченому чинним кримінально-процесуальним законодавством, не виявляється можливим.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав, визначених ст. 297-1, 297-2, 297-4 КПК України, для задоволення клопотання сторони обвинувачення про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000000801 від 04.04.2018 стосовно ОСОБА_6 .

Керуючись ст. ст. 3, 9, 22, 42, 297-1, 297-3, 297-4, 376 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000000801 від 04.04.2018, за підозрою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28; ч. 4 ст. 189; ч. 1 ст. 14, ч. 4 ст. 28; ч. 4 ст. 189; ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України.

Зобов`язати прокурора у кримінальному провадженні відомості про здійснення спеціального досудового розслідування внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала підлягає негайному виконанню з моменту її оголошення та не може бути оскаржена, заперечення на неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.10.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101482991
СудочинствоКримінальне
Сутьздійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000000801 від 04.04.2018 відносно ОСОБА_6

Судовий реєстр по справі —757/51214/21-к

Ухвала від 19.10.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 19.10.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 07.10.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні