Вирок
від 24.11.2021 по справі 490/6529/21
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 490/6529/21 24.11.2021

н\п 1-кп/490/588/2021

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23листопада 2021 року м. Миколаїв

Центральний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у судовому засіданні кримінальне провадження №12021150000000042 відомості про яке 10.02.2021 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: с. Григорівка Чаплинського району Херсонської області, громадянки України, фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, -

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361, ч. 3 ст. 358 КК України;

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження: м. Первомайськ Миколаївської області, громадянина України, одруженого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, -

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361, ч. 3 ст. 358 КК України;

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження: м. Миколаїв, громадянина України, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_3 , раніше не судимого, -

у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України та кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 368-3 КК України.

Учасники судового провадження:

прокурор ОСОБА_6 , обвинувачені ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , захисники ОСОБА_7 , ОСОБА_8

в с т а н о в и в:

Приватний заклад вищої освіти (далі «ПЗВО») «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» є юридичною особою у формі приватної організації (установи, закладу), заснований на приватній власності засновників та зареєстрований Виконавчим комітетом Миколаївської міської ради 31.10.2014 (код ЄДРПОУ: 37992250).

Університет видає документи про вищу освіту за акредитованою освітньою програмою. Університет може видавати дипломи власного зразка за неакредитованою освітньою програмою чи її модулем із вказанням кількості кредитів з кожної дисципліни цієї програми або з акредитованими програмами за їх додатковими напрямками.

Університет проводить підготовку висококваліфікованих фахівців на всіх освітніх рівнях за ступенями освіти: молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії та доктора наук, а також надає освітні послуги щодо здобуття повної загальної середньої освіти, профільної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти та фахової передвищої освіти, освіти дорослих (післядипломна освіта, професійне навчання працівників, курси перепідготовки та/або підвищення кваліфікації, стажування).

Органами управління ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» є ректор одноосібний виконавчий орган (посадова особа).

13.07.2011 постановою Кабінету Міністрів України №752 створено Єдину державну електронну базу з питань освіти (далі ЄДЕБО).

Згідно положення про ЄДЕБО, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України №620 від 08.06.2018 передбачено:

-це Положення розроблено відповідно достатті 74Закону України «Про освіту» з метою визначення порядку функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти в галузі освіти як автоматизованої системи збирання, оброблення, зберігання та захисту інформації щодо здобувачів освіти, суб`єктів освітньої діяльності, що формується (створюється) та використовується для забезпечення потреб фізичних та юридичних осіб;

-користувачі ЄДЕБО - працівники уповноважених суб`єктів, яким наказом керівника уповноваженого суб`єкта надано право доступу до ЄДЕБО;

-ЄДЕБО є інтегрованою інформаційно-телекомунікаційною системою, технічні засоби якої перебувають в межах території України, яка складається з комплексу автоматизованих робочих місць, об`єднаних в єдину інформаційну систему захищеними каналами зв`язку з використанням технології віддаленого доступу, має підключення до мереж зв`язку загального користування з розмежуванням прав доступу, забезпечує захист від порушень цілісності інформації, забезпечує різні види доступності (блокування) відкритої інформації та інформації з обмеженим доступом, вимогу щодо захисту якої встановлено законами. Захист інформації в ЄДЕБО забезпечується шляхом створення комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю;

-власником ЄДЕБО та виключних майнових прав на її програмне забезпечення є держава. Розпорядником ЄДЕБО є Міністерство освіти і науки України, технічним адміністратором - державне підприємство «Інфоресурс», що належить до сфери управління розпорядника ЄДЕБО;

-доступ до ЄДЕБО забезпечується користувачам ЄДЕБО з робочих станцій або локальних обчислювальних мереж (інформаційно-телекомунікаційних систем), що мають узгоджені з технічним адміністратором ЄДЕБО комплексні системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю, з дати, визначеної технічним адміністратором ЄДЕБО;

-інформація вноситься до ЄДЕБО за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення ЄДЕБО або спеціалізованого програмного забезпечення, що використовується уповноваженими суб`єктами, узгодженого з технічним адміністратором ЄДЕБО.

Згідно наказу ректора ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» ОСОБА_9 від 30.08.2019 №43-К ОСОБА_4 призначено на посаду старшого викладача циклової комісії з інженерних технологій з суміщенням посади оператора ЄДЕБО.

Згідно наказу ректора ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» ОСОБА_9 від 12.12.2019 №132-К з 13.12.2019 ОСОБА_3 призначено на посаду фахівця деканату фармації вказаного Університету.

На початку січня 2021 року, фахівець деканату фармації ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» ОСОБА_3 , з метою власного збагачення, вирішила вчинити протиправні дії, а саме підшукувати осіб, які без фактичного навчання в учбовому закладі, мають бажання отримати диплом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» з внесенням недостовірних даних про отримання вказаними особами вищої освіти до ЄДЕБО та готові надати за це грошові кошти.

Розуміючи, що для досягнення цілей внесення недостовірних даних до ЄДЕБО про отримання особами вищої освіти, тобто несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, з метою здійснення підробки інформації, їй необхідна особа, яка має доступ до вказаної бази, вона вирішила підшукати та залучити до вчинення злочину особу, яка в силу виконання нею службових обов`язків мала б доступ до такої автоматизованої системи та могла б несанкціоновано втрутитись в роботу автоматизованих систем з метою внесення недостовірних даних про навчання осіб в Університеті.

З цією метою, приблизно у січні 2021 лютому 2021 року, ОСОБА_3 звернулася до ОСОБА_4 , який працює на посаді оператора ЄДЕБО ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», якому повідомила про свої злочині плани та запропонувала за грошову винагороду вносити недостовірні відомості до ЄДЕБО. На пропозицію ОСОБА_3 ОСОБА_4 погодився.

ОСОБА_3 та ОСОБА_4 розподілили ролі, домовившись про те, що ОСОБА_3 отримавши копії документів від особи, яка бажає отримати диплом вищевказаного університету, буде їх передавати ОСОБА_4 , який маючи доступ до електронної бази, на її прохання та грошову винагороду, повинен буде внести відомості до ЄДЕБО, а саме про навчання особи в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та про отримання особою вищої освіти у вказаному закладі із виготовленням підробленого диплому з додатком.

Після виготовлення ОСОБА_4 підробленого диплома про вищу освіту з додатком, останній повинен був передавати вказаний диплом з додатком ОСОБА_3 , яка в подальшому повинна була передати їх тій особі, яка бажала отримати диплом для подальшого використання.

Згідно досягнутих домовленостей ОСОБА_3 у якості винагороди за внесення недостовірних відомостей до ЄДЕБО повинна була надати ОСОБА_4 грошову винагороду.

Таким чином, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 увійшли у змову, маючи на меті за грошову винагороду вносити недостовірні дані про навчання осіб, шляхом несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, які створені та захищені відповідно до законодавства.

Так, 15.02.2021 о 10:56 ОСОБА_3 , перебуваючи у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м.Миколаїв, вул. Котельна, 2, діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з ОСОБА_4 плану, маючи злочинний намір спрямований на особисте збагачення, шляхом отримання вигоди у протизаконний спосіб, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого нею злочину до кінця, виконуючи відведену їй роль у вчиненні злочину, отримала від ОСОБА_5 копії документів на ім`я ОСОБА_10 , який бажав отримати диплом про вищу освіту, а саме:

-копію паспорту на ім`я ОСОБА_10 виданого 21.07.2017 органом 4826;

-копію витягу з єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання №4826-674348-2017;

-копію картки фізичної особи платника податків ОСОБА_10 № НОМЕР_1 ;

-копію диплому кваліфікованого робітника серії НОМЕР_2 про закінчення у 2011 році Миколаївського промислового професійного ліцею і здобуття професії офіціанта, бармена;

-копію додатку до диплома кваліфікаційного робітника НОМЕР_3 , які цього ж дня передала ОСОБА_4 для подальшого виконання спланованих заздалегідь незаконних дій, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем, проведення у них змін, що призведе до підробки інформації, а саме внесення відомостей вказаних документів до ЄДЕБО щодо навчання ОСОБА_10 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та отримання останнім диплому бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» без фактичного навчання в учбовому закладі.

Крім того, 15.02.2021 о 12:15, ОСОБА_3 реалізуючи свій злочинний умисел, у месенджері «WhatsApp» отримала від ОСОБА_5 фотографії атестату про повну загальну середню освіту ОСОБА_10 серії НОМЕР_4 , які в подальшому о 12:16 у месенджері «Вайбер» відправила ОСОБА_4 .

Так, 01.03.2021 о 09:27 ОСОБА_4 , відповідно до відведеної йому ролі, знаходячись у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, за допомогою робочої станції (інформаційно-телекомунікаційних систем) з свого облікового запису, маючи логін та пароль, використовуючи спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО та засоби вчинення злочину, а саме, свій робочий комп`ютер, через доступ до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, увійшов до вказаної бази та використовуючи свій кваліфікований електронний цифровий підпис вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме вніс наступні недостовірні відомості отримані від ОСОБА_3 :

- 01.03.2017 поновлений на навчання за освітнім ступенем (рівнем) бакалавр на основі повної загальної середньої освіти (джерело фінансування контракт, форма навчання заочна, спеціальність 072 Фінанси, банківська справа, страхування) наступний громадянин:

1.Здобувач (1160806) ОСОБА_10 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянство України, стать чоловіча.

2.ПІП на момент закінчення навчання - ОСОБА_10 .

3.Документ про освіту - атестат про повну загальну середню освіту НОМЕР_4 виданий 24.06.2006 Калинівською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів Жовтневої районної ради Миколаївської області.

4.Здобуття ступеня (рівня) за іншою спеціальністю - Ні

5.Дата початку навчання 01.03.2017.

6.Дата закінчення навчання 01.03.2021.

7.Рік ліцензованих обсягів 2021.

8.Курс 4 курс

- а саме, вніс дані про навчання ОСОБА_10 в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», достовірно знаючи що така особа в Університеті не навчалась та не навчається.

Одразу після цього, о 09.31, ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_3 , шляхом несанкціонованого втручання до ЄДЕБО, використовуючи при цьому інформаційно-телекомунікаційні системи, електронний ключ, сертифікат, свій обліковий запис, спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО, свій кваліфікований електронний підпис, а також маючи в розпорядженні та використовуючи кваліфікований електронний підпис керівника навчального закладу ОСОБА_11 та електронну печатку ПЗВО, без її відома та згоди, не маючи на це законних підстав вніс у вказану електронну базу недостовірні відомості про навчання ОСОБА_10 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та про отримання ОСОБА_10 вищої освіти за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» та диплому бакалавра серії НОМЕР_5 від 01.03.2021.

17.03.2021 о 14:09 ОСОБА_4 , знаходячись на своєму робочому місці у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, розуміючи протиправність раніше вчинених дій щодо несанкціонованого втручання та внесення недостовірних відомостей до ЄДЕБО про навчання ОСОБА_10 , будучи викритим правоохоронними органами, з метою приховування своєї протиправної діяльності, за допомогою робочої станції (інформаційно-телекомунікаційних систем) з свого облікового запису знову втрутився до ЄДЕБО та вніс відомості про анулювання виданого ОСОБА_10 диплому бакалавра серії НОМЕР_5 від 01.03.2021 за спеціальністю фінанси, банківська справа, страхування.

Таким чином, ОСОБА_3 , діючи за попередньою змовою групою осіб, а саме з ОСОБА_12 , за вищезазначених обставин 01.03.2021, у період 09.27-09.31, несанкціоновано втрутились в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, що призвело до підробки та спотворення процесу обробки інформації, а саме внесли недостовірні відомості до ЄДЕБО про навчання ОСОБА_10 з 01.03.2017 по 01.03.2021 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та здобуття останнім освіти бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» та диплому бакалавра серії НОМЕР_5 від 01.03.2021.

За вказаних обставин, ОСОБА_3 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 361 КК України, що полягає у несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, що призвело до підробки інформації та спотворення процесу обробки інформації, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, ОСОБА_3 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з ОСОБА_4 плану дій, маючи злочинний намір спрямований на особисте збагачення, шляхом отримання вигоди у протизаконний спосіб, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків вчинила повторно кримінальне правопорушення за наступних обставин.

Так, 03.03.2021 о 18:35 ОСОБА_3 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з ОСОБА_4 плану дій, маючи злочинний намір спрямований на особисте збагачення, шляхом отримання вигоди у протизаконний спосіб, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого нею злочину до кінця, виконуючи відведену їй роль у вчиненні вказаного злочину, отримала у мессенджері «WhatsApp» від ОСОБА_13 , який мав бажання отримати диплом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» з внесенням недостовірних даних про його отримання до ЄДЕБО без фактичного навчання, фотокопії документів на його ім`я, а саме:

-паспорту громадянина України серії НОМЕР_6 на ім`я ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрованого в АДРЕСА_4 ;

-картки фізичної особи - платника податків на ОСОБА_13 , № НОМЕР_7 ;

- атестату серії НОМЕР_8 про загальну середню освіту ОСОБА_13 , 1990 р.н., а саме про те, що він закінчив 10 клас Цакарської середньої школи Гегаркуникської області.

У подальшому у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 04.03.2021 ОСОБА_3 передала ОСОБА_4 для подальшого виконання спланованих заздалегідь незаконних дій, пов`язаних із повторним несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем, проведення у них змін, що призведе до підробки інформації, а саме внесення недостовірних відомостей до ЄДЕБО щодо навчання ОСОБА_13 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та отримання останнім диплому бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» без фактичного навчання в учбовому закладі.

Так, 16.03.2021 о 14:53 ОСОБА_4 , відповідно до відведеної йому ролі, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3 , з метою реалізації їх спільного злочинного умислу, знаходячись у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, за допомогою робочої станції (інформаційно-телекомунікаційних систем) з свого облікового запису, маючи логін та пароль, використовуючи спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО та засоби вчинення злочину, а саме, свій робочий комп`ютер, через доступ до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, використовуючи свій електронний цифровий підпис, увійшов до вказаної електронної бази та повторно вчинив несанкціоноване втручання та дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме повторно вніс наступні недостовірні відомості надані ОСОБА_3 :

-01.09.2017 поновлений на навчання за освітнім ступенем (рівнем) бакалавр на основі повної загальної середньої освіти (джерело фінансування контракт, форма навчання заочна, спеціальність 072 Фінанси, банківська справа, страхування) наступний громадянин:

1.Здобувач (9377932) ОСОБА_13 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянство України, стать чоловіча.

2.ПІП на момент закінчення - ОСОБА_13 .

3.Документ про освіту - атестат про повну загальну середню освіту НОМЕР_8 виданий 28.06.1999 Цакарською ЗОШ

4.Здобуття ступеня (рівня) за іншою спеціальністю - Ні

5.Дата початку навчання 01.09.2017.

6.Дата закінчення навчання 16.03.2021.

7.Рік ліцензованих обсягів 2021.

8.Курс 4 курс.

У подальшому, 16.03.2021 о 15:06 ОСОБА_4 , доводячи спільний з ОСОБА_3 злочинний умисел до кінця, відповідно до відведеної йому ролі, знаходячись у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, за допомогою робочої станції (інформаційно-телекомунікаційних систем) з свого облікового запису, маючи логін та пароль, використовуючи електронний ключ та спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО, засоби вчинення злочину, а саме, свій робочий комп`ютер, через доступ до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, свій обліковий запис, свій кваліфікований електронний підпис, а також маючи в розпорядженні та використовуючи кваліфікований електронний підпис керівника навчального закладу ОСОБА_11 та електронну печатку ПЗВО, без її відома та згоди, не маючи на це законних підстав, увійшов до вказаної електронної бази та повторно вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме повторно вніс наступні недостовірні відомості, а саме:

-16.03.2021 ОСОБА_13 завершив навчання за освітнім ступенем (рівнем) бакалавр. Отримав диплом бакалавра серії НОМЕР_9 за спеціальністю «Фінанси, банківська справа, страхування», дата видачі документа 16.03.2021 - а саме, вніс дані про навчання та завершення навчання ОСОБА_13 в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», достовірно знаючи що така особа в Університеті не навчалась та не навчається.

Внаслідок повторного несанкціонованого втручання ОСОБА_4 до ЄДЕБО, використовуючи при цьому інформаційно-телекомунікаційні системи, електронний ключ, сертифікат, свій обліковий запис, спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО, свій кваліфікований електронний підпис, а також маючи в розпорядженні та використовуючи кваліфікований електронний підпис керівника навчального закладу ОСОБА_11 та електронну печатку ПЗВО, без її відома та згоди, не маючи на це законних підстав, ОСОБА_4 вніс у вказану базу відомості надані ОСОБА_3 , про навчання ОСОБА_13 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та про отримання ОСОБА_13 вищої освіти за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» і диплому бакалавра серії НОМЕР_9 від 16.03.2021.

Таким чином, ОСОБА_3 , діючи за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_4 , за вищезазначених обставин 16.03.2021 о 14:53 та 15:06 повторно несанкціоновано втрутились в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, що призвело до підробки та спотворення процесу обробки інформації, а саме повторно внесли недостовірні відомості до ЄДЕБО про навчання ОСОБА_13 з 01.09.2017 по 16.03.2021 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та здобуття останнім освіти за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» та диплому бакалавра серії НОМЕР_9 від 16.03.2021.

За вказаних обставин, ОСОБА_3 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 361 КК України, що полягає у несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, що призвело до підробки інформації та спотворення процесу обробки інформації, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, на початку січня 2021 року, фахівець деканату фармації ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» ОСОБА_3 , з метою власного збагачення, вирішила вчинити протиправні дії, а саме підшукувати осіб, які без фактичного навчання в учбовому закладі, мають бажання отримати диплом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» з внесенням недостовірних даних про отримання вказаними особами вищої освіти до ЄДЕБО та готові надати за це грошові кошти.

Розуміючи, що для досягнення цілей внесення недостовірних даних до ЄДЕБО про отримання особами вищої освіти, тобто несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, з метою здійснення підробки інформації, їй необхідна особа, яка має доступ до вказаної бази, тому вона вирішила підшукати та залучити до вчинення злочину особу, яка в силу виконання нею службових обов`язків мала б доступ до такої автоматизованої системи та могла б не санкціоновано втрутитись в роботу автоматизованих систем з метою внесення недостовірних даних про навчання осіб в Університеті, що призведе до підробки такої інформації.

З цією метою, приблизно у січні 2021 лютому 2021 року, ОСОБА_3 звернулася до ОСОБА_4 , який працює на посаді оператора ЄДЕБО ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», якому повідомила про свої злочині плани та запропонувала за грошову винагороду вносити недостовірні відомості до ЄДЕБО. На пропозицію ОСОБА_3 ОСОБА_4 погодився.

ОСОБА_3 та ОСОБА_4 розподілили ролі, домовившись про те, що ОСОБА_3 отримавши копії документів від особи, яка бажає отримати диплом вищевказаного університету, буде їх передавати ОСОБА_4 , який маючи доступ до електронної бази, на її прохання та невелику грошову винагороду, повинен буде внести відомості вказаних документів до ЄДЕБО, а саме про навчання особи в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та про отримання особою вищої освіти з виготовленням підроблених диплому та додатку до нього.

Після виготовлення ОСОБА_4 підробленого диплому про вищу освіту з додатком, останній повинен був передавати вказаний диплом з додатком ОСОБА_3 , яка в подальшому повинна була передати їх тій особі, яка бажала отримати диплом для подальшого використання.

Згідно досягнутих домовленостей ОСОБА_3 у якості винагороди за внесення недостовірних відомостей до ЄДЕБО та здійснення підробки дипломів про вищу освіту з додатками повинна була надати ОСОБА_4 грошову винагороду.

Таким чином, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 увійшли у змову, маючи на меті здійснювати підроблення офіційних документів з метою використання їх іншими особами.

Так, 15.02.2021 у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_3 надала ОСОБА_4 анкетні дані ОСОБА_10 та ксерокопії його документів: копію паспорту виданого 21.07.2017 органом 4826, копію витягу з єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання №4826-674348-2017, копію картки фізичної особи платника податків ОСОБА_10 , копію диплому кваліфікованого робітника серії НОМЕР_2 з додатком, копію атестату про повну загальну середню освіту ОСОБА_10 серії НОМЕР_4 , тобто засоби для підробки диплома разом з додатком до нього з метою сприяння ОСОБА_4 , у підробленні диплома бакалавра на ім`я ОСОБА_10 для використання у подальшому останніх.

16.03.2021 ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_3 , у невстановлений досудовим розслідуванням час, відповідно до своєї ролі, перебуваючи за своїм місцем мешкання, за адресою: АДРЕСА_2 , маючи в своєму розпорядженні надані ОСОБА_3 копії документів з анкетними даними ОСОБА_10 , за допомогою комп`ютерної техніки, а саме: ноутбуку марки «Леново» серійний номер PF9XB7917101, принтера марки «Xerox»з серійнимномером L93623748та принтера марки «Самсунг CLP-300» з серійним номером 3H66BAHP711396E, склав підроблений диплом бакалавра приватного вищого навчального закладу «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» серії В21 №011786 від 01.03.2021 на ім`я ОСОБА_14 за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» та додаток до вказаного диплома, достовірно знаючи про те, що ОСОБА_10 ніколи не навчався в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика».

Далі, продовжуючи реалізацію спільного з ОСОБА_3 злочинного умислу, 17.03.2021 у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_4 перебуваючи в приймальні ректора ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, скориставшись відсутністю в приймальні інших осіб, шляхом вільного доступу, завірив підроблені ним диплом бакалавра серії НОМЕР_5 від 01.03.2021 разом з додатком до нього відбитком печатки «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика Phylyp Orlyk International Classical University 37992250» та факсиміле підпису ректора Університету, форма та реквізити яких відповідають встановленим вимогам, але в яких зафіксована інформація, що не відповідає дійсності, а саме здобуття ОСОБА_10 вищої освіти.

Цього ж дня, ОСОБА_4 у своєму службовому кабінеті розташованому у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, у невстановлений досудовим розслідуванням час, зустрівся з ОСОБА_3 , якій передав підроблений диплом бакалавра на ім`я ОСОБА_10 , разом з додатком до нього, для передачі ОСОБА_10 і використання останнім.

Таким чином, ОСОБА_3 , діючи за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_4 , за вищезазначених обставин вчинили підроблення офіційних документів, які видаються установою, яка має право видавати такі документи, і які надають права, з метою використання їх іншою особою, а саме: підроблення диплому бакалавра приватного вищого навчального закладу «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» серії В21 №011786 від 01.03.2021 на ім`я ОСОБА_14 за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» разом з додатком до вказаного диплома, з метою використання їх ОСОБА_10 .

За вказаних обставин, ОСОБА_3 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 358 КК України, що полягає у підробленні офіційного документа, який видається установою, яка має право видавати такі документи, і який надає права, з метою використання його іншою особою, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

На початку січня 2021 року, фахівець деканату фармації ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» ОСОБА_3 , з метою власного збагачення, вирішила вчинити протиправні дії, а саме підшукувати осіб, які без фактичного навчання в учбовому закладі, мають бажання отримати диплом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» з внесенням недостовірних даних про отримання вказаними особами вищої освіти до ЄДЕБО та готові надати за це грошові кошти.

Розуміючи, що для досягнення цілей внесення недостовірних даних до ЄДЕБО про отримання особами вищої освіти, тобто несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, з метою здійснення підробки інформації, їй необхідна особа, яка має доступ до вказаної бази, вона вирішила підшукати та залучити до вчинення злочину особу, яка в силу виконання нею службових обов`язків мала б доступ до такої автоматизованої системи та могла б несанкціоновано втрутитись в роботу автоматизованих систем з метою внесення недостовірних даних про навчання осіб в Університеті.

З цією метою, приблизно у січні 2021 лютому 2021 року, ОСОБА_3 звернулася до ОСОБА_4 , який працює на посаді оператора ЄДЕБО ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», якому повідомила про свої злочині плани та запропонувала за грошову винагороду вносити недостовірні відомості до ЄДЕБО. На пропозицію ОСОБА_3 ОСОБА_4 погодився.

ОСОБА_4 та ОСОБА_3 розподілили ролі, домовившись про те, що ОСОБА_3 отримавши копії документів від особи, яка бажає отримати диплом вищевказаного університету, буде їх передавати ОСОБА_4 , який маючи доступ до електронної бази, на її прохання та грошову винагороду, повинен буде внести відомості до ЄДЕБО, а саме про навчання особи в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та про отримання особою вищої освіти у вказаному закладі із виготовленням підробленого диплому з додатком.

Після виготовлення ОСОБА_4 підробленого диплома про вищу освіту з додатком, останній повинен був передавати вказаний диплом з додатком ОСОБА_3 , яка в подальшому повинна була передати їх тій особі, яка бажала отримати диплом для подальшого використання.

Згідно досягнутих домовленостей ОСОБА_3 у якості винагороди за внесення недостовірних відомостей до ЄДЕБО повинна була надати ОСОБА_4 грошову винагороду.

Таким чином, ОСОБА_4 та ОСОБА_3 увійшли у змову, маючи на меті за грошову винагороду вносити недостовірні дані про навчання осіб, шляхом несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, які створені та захищені відповідно до законодавства.

Так, 15.02.2021 о 10:56 ОСОБА_3 , перебуваючи у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м.Миколаїв, вул. Котельна, 2, діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з ОСОБА_4 плану, маючи злочинний намір спрямований на особисте збагачення, шляхом отримання вигоди у протизаконний спосіб, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого нею злочину до кінця, виконуючи відведену їй роль у вчиненні злочину, отримала від ОСОБА_5 копії документів на ім`я ОСОБА_10 , який бажав отримати диплом про вищу освіту, а саме:

-копію паспорту на ім`я ОСОБА_10 виданого 21.07.2017 органом 4826;

- копію витягу з єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання №4826-674348-2017;

- копію картки фізичної особи платника податків ОСОБА_10 № НОМЕР_1 ;

-копію диплому кваліфікованого робітника серії НОМЕР_2 про закінчення у 2011 році Миколаївського промислового професійного ліцею і здобуття професії офіціанта, бармена;

- копію додатку до диплома кваліфікаційного робітника НОМЕР_3 , які цього ж дня передала ОСОБА_4 для подальшого виконання спланованих заздалегідь незаконних дій, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем, проведення у них змін, що призведе до підробки інформації, а саме внесення відомостей вказаних документів до ЄДЕБО щодо навчання ОСОБА_10 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та отримання останнім диплому бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» без фактичного навчання в учбовому закладі.

Крім того, 15.02.2021 о 12:15, ОСОБА_3 реалізуючи свій злочинний умисел, у месенджері «WhatsApp» отримала від ОСОБА_5 фотографії атестату про повну загальну середню освіту ОСОБА_10 серії НОМЕР_4 , які в подальшому о 12:16 у месенджері «Вайбер» відправила ОСОБА_4 .

Так, 01.03.2021 о 09:27 ОСОБА_4 , відповідно до відведеної йому ролі, знаходячись у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, за допомогою робочої станції (інформаційно-телекомунікаційних систем) з свого облікового запису, маючи логін та пароль, використовуючи спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО та засоби вчинення злочину, а саме, свій робочий комп`ютер, через доступ до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, увійшов до вказаної бази та використовуючи свій кваліфікований електронний цифровий підпис вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме вніс наступні недостовірні відомості:

- 01.03.2017 поновлений на навчання за освітнім ступенем (рівнем) бакалавр на основі повної загальної середньої освіти (джерело фінансування контракт, форма навчання заочна, спеціальність 072 Фінанси, банківська справа, страхування) наступний громадянин:

1.Здобувач (1160806) ОСОБА_10 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянство України, стать чоловіча.

2.ПІП на момент закінчення навчання - ОСОБА_10 .

3.Документ про освіту - атестат про повну загальну середню освіту НОМЕР_4 виданий 24.06.2006 Калинівською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів Жовтневої районної ради Миколаївської області.

4.Здобуття ступеня (рівня) за іншою спеціальністю - Ні

5.Дата початку навчання 01.03.2017.

6.Дата закінчення навчання 01.03.2021.

7.Рік ліцензованих обсягів 2021.

8.Курс 4 курс

- а саме, вніс дані про навчання ОСОБА_10 в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», достовірно знаючи що така особа в Університеті не навчалась та не навчається.

Одразу після цього, о 09.31, ОСОБА_4 шляхом несанкціонованого втручання до ЄДЕБО, використовуючи при цьому інформаційно-телекомунікаційні системи, електронний ключ, сертифікат, свій обліковий запис, спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО, свій кваліфікований електронний підпис, а також маючи в розпорядженні та використовуючи кваліфікований електронний підпис керівника навчального закладу ОСОБА_11 та електронну печатку ПЗВО, без її відома та згоди, не маючи на це законних підстав вніс у вказану електронну базу недостовірні відомості про навчання ОСОБА_10 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та про отримання ОСОБА_10 вищої освіти за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» та диплому бакалавра серії НОМЕР_5 від 01.03.2021.

17.03.2021 о 14:09 ОСОБА_4 , знаходячись на своєму робочому місці у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, розуміючи протиправність раніше вчинених дій щодо несанкціонованого втручання та внесення недостовірних відомостей до ЄДЕБО про навчання ОСОБА_10 , будучи викритим правоохоронними органами, з метою приховування своєї протиправної діяльності, за допомогою робочої станції (інформаційно-телекомунікаційних систем) з свого облікового запису знову втрутився до ЄДЕБО та вніс відомості про анулювання виданого ОСОБА_10 диплому бакалавра серії НОМЕР_5 від 01.03.2021 за спеціальністю фінанси, банківська справа, страхування.

Таким чином, ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою групою осіб, а саме з ОСОБА_3 , за вищезазначених обставин 01.03.2021, у період 09.27-09.31, несанкціоновано втрутились в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, що призвело до підробки та спотворення процесу обробки інформації, а саме внесли недостовірні відомості до ЄДЕБО про навчання ОСОБА_10 з 01.03.2017 по 01.03.2021 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та здобуття останнім освіти бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» та диплому бакалавра серії НОМЕР_5 від 01.03.2021.

За вказаних обставин, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 361 КК України, що полягає у несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, що призвело до підробки інформації та спотворення процесу обробки інформації, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, ОСОБА_4 діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з ОСОБА_3 плану дій, маючи злочинний намір спрямований на особисте збагачення, шляхом отримання вигоди у протизаконний спосіб, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків вчинив повторно кримінальне правопорушення за наступних обставин.

Так, 03.03.2021 о 18:35 ОСОБА_3 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з ОСОБА_4 плану дій, маючи злочинний намір спрямований на особисте збагачення, шляхом отримання вигоди у протизаконний спосіб, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого нею злочину до кінця, виконуючи відведену їй роль у вчиненні вказаного злочину, отримала у мессенджері «WhatsApp» від ОСОБА_13 , який мав бажання отримати диплом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» з внесенням недостовірних даних про його отримання до ЄДЕБО без фактичного навчання, фотокопії документів на його ім`я, а саме:

-паспорту громадянина України серії НОМЕР_6 на ім`я ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрованого в АДРЕСА_4 ;

-картки фізичної особи - платника податків на ОСОБА_13 , № НОМЕР_7 ;

- атестату серії НОМЕР_8 про загальну середню освіту ОСОБА_13 , 1990 р.н., а саме про те, що він закінчив 10 клас Цакарської середньої школи Гегаркуникської області.

У подальшому у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 04.03.2021 ОСОБА_3 передала ОСОБА_4 для подальшого виконання спланованих заздалегідь незаконних дій, пов`язаних із повторним несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем, проведення у них змін, що призведе до підробки інформації, а саме внесення недостовірних відомостей до ЄДЕБО щодо навчання ОСОБА_13 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та отримання останнім диплому бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» без фактичного навчання в учбовому закладі.

Так, 16.03.2021 о 14:53 ОСОБА_4 , відповідно до відведеної йому ролі, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3 , з метою реалізації їх спільного злочинного умислу, знаходячись у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, за допомогою робочої станції (інформаційно-телекомунікаційних систем) з свого облікового запису, маючи логін та пароль, використовуючи спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО та засоби вчинення злочину, а саме, свій робочий комп`ютер, через доступ до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, використовуючи свій електронний цифровий підпис, увійшов до вказаної електронної бази та повторно вчинив несанкціоноване втручання та дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме повторно вніс наступні недостовірні відомості:

-01.09.2017 поновлений на навчання за освітнім ступенем (рівнем) бакалавр на основі повної загальної середньої освіти (джерело фінансування контракт, форма навчання заочна, спеціальність 072 Фінанси, банківська справа, страхування) наступний громадянин:

1.Здобувач (9377932) ОСОБА_13 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянство України, стать чоловіча.

2.ПІП на момент закінчення - ОСОБА_13 .

3.Документ про освіту - атестат про повну загальну середню освіту НОМЕР_8 виданий 28.06.1999 Цакарською ЗОШ

4.Здобуття ступеня (рівня) за іншою спеціальністю - Ні

5.Дата початку навчання 01.09.2017.

6.Дата закінчення навчання 16.03.2021.

7.Рік ліцензованих обсягів 2021.

8.Курс 4 курс.

У подальшому, 16.03.2021 о 15:06 ОСОБА_4 , доводячи спільний з ОСОБА_3 злочинний умисел до кінця, відповідно до відведеної йому ролі, знаходячись у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, за допомогою робочої станції (інформаційно-телекомунікаційних систем) з свого облікового запису, маючи логін та пароль, використовуючи електронний ключ та спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО, засоби вчинення злочину, а саме, свій робочий комп`ютер, через доступ до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, свій обліковий запис, свій кваліфікований електронний підпис, а також маючи в розпорядженні та використовуючи кваліфікований електронний підпис керівника навчального закладу ОСОБА_11 та електронну печатку ПЗВО, без її відома та згоди, не маючи на це законних підстав, увійшов до вказаної електронної бази та повторно вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме повторно вніс наступні недостовірні відомості, а саме:

-16.03.2021 ОСОБА_13 завершив навчання за освітнім ступенем (рівнем) бакалавр. Отримав диплом бакалавра серії НОМЕР_9 за спеціальністю «Фінанси, банківська справа, страхування», дата видачі документа 16.03.2021 - а саме, вніс дані про навчання та завершення навчання ОСОБА_13 в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», достовірно знаючи що така особа в Університеті не навчалась та не навчається.

Внаслідок повторного несанкціонованого втручання ОСОБА_4 до ЄДЕБО, використовуючи при цьому інформаційно-телекомунікаційні системи, електронний ключ, сертифікат, свій обліковий запис, спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО, свій кваліфікований електронний підпис, а також маючи в розпорядженні та використовуючи кваліфікований електронний підпис керівника навчального закладу ОСОБА_11 та електронну печатку ПЗВО, без її відома та згоди, не маючи на це законних підстав, ОСОБА_4 вніс у вказану базу відомості надані ОСОБА_3 , про навчання ОСОБА_13 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та про отримання ОСОБА_13 вищої освіти за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» і диплому бакалавра серії НОМЕР_9 від 16.03.2021.

Таким чином, ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_3 , за вищезазначених обставин 16.03.2021 о 14:53 та 15:06 повторно несанкціоновано втрутились в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, що призвело до підробки та спотворення процесу обробки інформації, а саме повторно внесли недостовірні відомості до ЄДЕБО про навчання ОСОБА_13 з 01.09.2017 по 16.03.2021 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та здобуття останнім освіти за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» та диплому бакалавра серії НОМЕР_9 від 16.03.2021.

За вказаних обставин, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 361 КК України, що полягає у несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, що призвело до підробки інформації та спотворення процесу обробки інформації, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, ОСОБА_4 , займаючи посаду оператора ЄДЕБО ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та маючим доступ до автоматизованої системи Єдиної державної електронної бази з питань освіти (далі ЄДЕБО), у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 24.12.2020, вступив у злочинну змову з невстановленою особою, з метою несанкціонованого з його боку втручання в роботу ЄДЕБО та внесення до вказаної автоматизованої системи недостовірних відомості про навчання у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» ОСОБА_15 та здобуття останньою освіти за спеціальністю «медсестринство». У подальшому, з метою реалізації вищевказаного злочинного умислу, від вказаної невстановленої особи, у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 24.12.2020, отримав копії документів на ім`я ОСОБА_15

24.12.2020 о 11:29 ОСОБА_4 , реалізуючи спільний з невстановленою особою умисел, знаходячись у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, за допомогою робочої станції (комп`ютерних інформаційно-телекомунікаційних систем) з свого облікового запису, маючи логін та пароль, використовуючи спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО та засоби вчинення злочину, а саме, свій робочий комп`ютер, через доступ до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, увійшов до вказаної бази та використовуючи свій кваліфікований електронний цифровий підпис повторно вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме вніс наступні недостовірні відомості:

- 11.12.2020 поновлена на навчання за освітнім ступенем (рівнем) бакалавр на основі повної загальної середньої освіти (джерело фінансування контракт, форма навчання заочна, спеціальність 223 Медсестринство) наступна громадянка:

1.Здобувач (7233382) ОСОБА_15 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянство України, стать жіноча.

2.ПІП на момент закінчення навчання - ОСОБА_15 .

3.Документ про освіту - атестат про повну загальну середню освіту НОМЕР_10 виданий 15.06.1990 Миколаївською вечірньою школою №1.

4.Здобуття ступеня (рівня) за іншою спеціальністю - Ні

5.Дата початку навчання 11.12.2020.

6.Дата закінчення навчання 16.03.2021.

7.Рік ліцензованих обсягів 2021.

8.Курс 2 курс,

- а саме, вніс дані про поновлення та навчання ОСОБА_15 в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», достовірно знаючи що така особа в Університеті не навчалась та не навчається.

У подальшому, 16.03.2021 о 15:06 ОСОБА_4 , доводячи свій злочинний умисел до кінця, відповідно до відведеної йому ролі, знаходячись у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, за допомогою робочої станції (інформаційно-телекомунікаційних систем) з свого облікового запису, маючи логін та пароль, використовуючи спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО, засоби вчинення злочину, а саме, свій робочий комп`ютер, через доступ до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, використовуючи електронний ключ, сертифікат, свій обліковий запис, спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО, свій кваліфікований електронний підпис, а також маючи в розпорядженні та використовуючи кваліфікований електронний підпис керівника навчального закладу ОСОБА_11 та електронну печатку ПЗВО, без її відома та згоди, не маючи на це законних підстав, увійшов до вказаної бази та повторно вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме повторно вніс наступні недостовірні відомості:

- 16.03.2021 ОСОБА_15 завершила навчання за освітнім ступенем (рівнем) бакалавр. Отримала диплом бакалавра серії НОМЕР_11 за спеціальністю «медсестринство», дата видачі документа 16.03.2021.

Внаслідок повторного несанкціонованого втручання ОСОБА_4 до ЄДЕБО, використовуючи при цьому інформаційно-телекомунікаційні системи, електронний ключ, сертифікат, свій обліковий запис, спеціалізоване програмне забезпечення ЄДЕБО, свій кваліфікований електронний підпис, а також маючи в розпорядженні та використовуючи кваліфікований електронний підпис керівника навчального закладу ОСОБА_11 та електронну печатку ПЗВО, без її відома та згоди, останній не маючи на це законних підстав, використовуючи документи на ім`я ОСОБА_15 надані невстановленою особою, несанкціоновано вніс у вказану електронну базу відомості про навчання ОСОБА_15 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та про отримання ОСОБА_15 вищої освіти за спеціальністю «медсестринство» та диплому бакалавра серії НОМЕР_11 від 16.03.2021.

Таким чином, ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою групою осіб з невстановленою в ході досудового розслідування особою, за вищезазначених обставин 24.12.2020 о 11:29, а потім 16.03.2021 о 15:06, повторно несанкціоновано втрутився в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, що призвело до підробки та спотворення процесу обробки інформації, а саме повторно вніс недостовірні відомості до ЄДЕБО про навчання ОСОБА_15 з 11.12.2020 по 16.03.2021 у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та здобуття останньою освіти за спеціальністю «медсестринство» та диплому бакалавра серії НОМЕР_11 від 16.03.2021.

За вказаних обставин, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 361 КК України, що полягає у несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, що призвело до підробки інформації та спотворення процесу обробки інформації, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, ОСОБА_4 на початку січня 2021 року, фахівець деканату фармації ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» ОСОБА_3 , з метою власного збагачення, вирішила вчинити протиправні дії, а саме підшукувати осіб, які без фактичного навчання в учбовому закладі, мають бажання отримати диплом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» з внесенням недостовірних даних про отримання вказаними особами вищої освіти до ЄДЕБО та готові надати за це грошові кошти.

Розуміючи, що для досягнення цілей внесення недостовірних даних до ЄДЕБО про отримання особами вищої освіти, тобто несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, з метою здійснення підробки інформації, їй необхідна особа, яка має доступ до вказаної бази, тому вона вирішила підшукати та залучити до вчинення злочину особу, яка в силу виконання нею службових обов`язків мала б доступ до такої автоматизованої системи та могла б не санкціоновано втрутитись в роботу автоматизованих систем з метою внесення недостовірних даних про навчання осіб в Університеті, що призведе до підробки такої інформації.

З цією метою, приблизно у січні 2021 лютому 2021 року, ОСОБА_3 звернулася до ОСОБА_4 , який працює на посаді оператора ЄДЕБО ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», якому повідомила про свої злочині плани та запропонувала за грошову винагороду вносити недостовірні відомості до ЄДЕБО. На пропозицію ОСОБА_3 ОСОБА_4 погодився.

ОСОБА_4 та ОСОБА_3 розподілили ролі, домовившись про те, що ОСОБА_3 отримавши копії документів від особи, яка бажає отримати диплом вищевказаного університету, буде їх передавати ОСОБА_4 , який маючи доступ до електронної бази, на її прохання та невелику грошову винагороду, повинен буде внести відомості вказаних документів до ЄДЕБО, а саме про навчання особи в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та про отримання особою вищої освіти з виготовленням підроблених диплому та додатку до нього.

Після виготовлення ОСОБА_4 підробленого диплому про вищу освіту з додатком, останній повинен був передавати вказаний диплом з додатком ОСОБА_3 , яка в подальшому повинна була передати їх тій особі, яка бажала отримати диплом для подальшого використання.

Згідно досягнутих домовленостей ОСОБА_3 у якості винагороди за внесення недостовірних відомостей до ЄДЕБО та здійснення підробки дипломів про вищу освіту з додатками повинна була надати ОСОБА_4 грошову винагороду.

Таким чином, ОСОБА_4 та ОСОБА_3 увійшли у змову, маючи на меті здійснювати підроблення офіційних документів з метою використання їх іншими особами.

Так, 15.02.2021 у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_3 надала ОСОБА_4 анкетні дані ОСОБА_10 та ксерокопії його документів: копію паспорту виданого 21.07.2017 органом 4826, копію витягу з єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання №4826-674348-2017, копію картки фізичної особи платника податків ОСОБА_10 , копію диплому кваліфікованого робітника серії НОМЕР_2 з додатком, копію атестату про повну загальну середню освіту ОСОБА_10 серії НОМЕР_4 , тобто засоби для підробки диплома разом з додатком до нього з метою сприяння ОСОБА_4 , у підробленні диплома бакалавра на ім`я ОСОБА_10 для використання у подальшому останніх.

16.03.2021 ОСОБА_4 , у невстановлений досудовим розслідуванням час, відповідно до своєї ролі, перебуваючи за своїм місцем мешкання, за адресою: АДРЕСА_2 , маючи в своєму розпорядженні копії документів з анкетними даними ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3 , за допомогою комп`ютерної техніки, а саме: ноутбуку марки «Леново» серійний номер PF9XB7917101, принтера марки «Xerox»з серійнимномером L93623748та принтера марки «Самсунг CLP-300» з серійним номером 3H66BAHP711396E, склав підроблений диплом бакалавра приватного вищого навчального закладу «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» серії В21 №011786 від 01.03.2021 на ім`я ОСОБА_14 за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» та додаток до вказаного диплома, достовірно знаючи про те, що ОСОБА_10 ніколи не навчався в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика».

Далі, продовжуючи реалізацію спільного з ОСОБА_3 злочинного умислу, 17.03.2021 у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_4 перебуваючи в приймальні ректора ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, скориставшись відсутністю в приймальні інших осіб, шляхом вільного доступу, завірив підроблені ним диплом бакалавра серії НОМЕР_5 від 01.03.2021 разом з додатком до нього відбитком печатки «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика Phylyp Orlyk International Classical University 37992250» та факсиміле підпису ректора Університету, форма та реквізити яких відповідають встановленим вимогам, але в яких зафіксована інформація, що не відповідає дійсності, а саме здобуття ОСОБА_10 вищої освіти.

Цього ж дня, ОСОБА_4 у своєму службовому кабінеті розташованому у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, у невстановлений досудовим розслідуванням час, зустрівся з ОСОБА_3 , якій передав підроблений диплом бакалавра на ім`я ОСОБА_10 , разом з додатком до нього, для передачі ОСОБА_10 і використання останнім.

Таким чином, ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_3 , за вищезазначених обставин, 17.03.2021 вчинили підроблення офіційних документів, які видаються установою, яка має право видавати такі документи, і які надають права, з метою використання їх іншою особою, а саме: підроблення диплому бакалавра приватного вищого навчального закладу «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» серії В21 №011786 від 01.03.2021 на ім`я ОСОБА_14 за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» разом з додатком до вказаного диплома, з метою використання їх ОСОБА_10 .

За вказанихобставин, ОСОБА_4 вчинив кримінальнеправопорушення,передбачене ч.3ст.358КК України,що полягаєу підробленні офіційного документа, який видається установою, яка має право видавати такі документи, і який надає права, з метою використання його іншою особою, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, ОСОБА_4 займаючи посаду оператора ЄДЕБО ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 24.12.2020, вступив у злочинну змову з невстановленою особою, з метою підроблення ним диплому разомз додаткомдо нього про навчання у ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» ОСОБА_15 та здобуттяостанньою освітиза спеціальністю«медсестринство»,з метоюподальшого використання ОСОБА_15 вказаних підробленихдокументів.У подальшому,з метоюреалізації вищевказаногозлочинного умислу,від вказаноїневстановленої особи,у невстановленийдосудовим розслідуваннямчас,але непізніше 24.12.2020,отримав копіїдокументів наім`я ОСОБА_15 , які засвідчують її особистість.

16.03.2021 ОСОБА_4 , перебуваючи за своїм місцем мешкання, за адресою: АДРЕСА_2 , маючи в своєму розпорядженні копії документів з анкетними даними ОСОБА_15 , діючи за попередньою змовою з невстановленою в ході досудового розслідування особою, за допомогою комп`ютерної техніки, а саме: ноутбуку марки «Леново» серійний номер PF9XB7917101, принтера марки «Xerox»з серійнимномером L93623748та принтера марки «Самсунг CLP-300» з серійним номером 3H66BAHP711396E, повторно склав підроблений диплом бакалавра приватного вищого навчального закладу «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» В21 №012725 від 16.03.2021 на ім`я ОСОБА_16 за спеціальністю «медсестринство» та додаток до вказаного диплома, достовірно знаючи про те, що ОСОБА_15 ніколи не навчалась в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика».

Далі, продовжуючи реалізацію спільного з невстановленою в ході досудового розслідування особою злочинного умислу, 17.03.2021 у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_4 перебуваючи в приймальні ректора ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2, скориставшись відсутністю в приймальні інших осіб, шляхом вільного доступу, завірив підроблені ним диплом бакалавра серії НОМЕР_11 від 16.03.2021 разом з додатком до нього відбитком печатки «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика Phylyp Orlyk International Classical University 37992250» та факсиміле підпису ректора Університету, форма та реквізити яких відповідають встановленим вимогам, але в яких зафіксована інформація, що не відповідає дійсності, а саме здобуття ОСОБА_15 вищої освіти.

Однак ОСОБА_4 , будучи викритим правоохоронними органами у вчиненні кримінальних правопорушень, складені ним документи невстановленій в ході досудового розслідування особі не передав, а 23.04.2021 добровільно видав правоохоронним органам підроблені ним диплом бакалавра серії НОМЕР_11 від 16.03.2021 разом з додатком до нього.

Таким чином ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою групою осіб з невстановленою в ході досудового розслідування особою, за вищезазначених обставин, 17.03.2021 повторно вчинили підроблення офіційних документів, які видаються установою, яка має право видавати такі документи, і які надають права, з метою використання їх іншою особою, а саме: підроблення диплому бакалавра приватного вищого навчального закладу «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» серії В21 №012725 від 16.03.2021 на ім`я ОСОБА_16 за спеціальністю «медсестринство» разом з додатком до вказаного диплома, з метою використання їх ОСОБА_15 .

За вказанихобставин, ОСОБА_4 вчинив кримінальнеправопорушення,передбачене ч.3ст.358КК України,що полягаєу підробленні офіційного документа, який видається установою, яка має право видавати такі документи, і який надає права, з метою використання його іншою особою, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб.

На початку січня 2021 року, ОСОБА_5 стало відомо від фахівця деканату фармації ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» ОСОБА_3 про наявність можливості, завдяки особистим зв`язкам, виготовлення дипломів про отримання вищої освіти у вказаному Університеті без фактичного навчання в учбовому закладі, з внесенням недостовірних даних про отримання громадянами вищої освіти до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

ОСОБА_5 , маючи на меті корисливий мотив, вирішив скористатися вищевказаними обставинами та запропонував ОСОБА_3 підшукувати осіб, які без фактичного навчання в учбовому закладі, мають бажання отримати диплом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та готові надати за це грошові кошти. На вказане ОСОБА_3 погодилась. ОСОБА_5 та ОСОБА_3 домовились, що він отримавши копії документів від особи, яка бажає отримати диплом вищевказаного університету, буде їх передавати ОСОБА_3 , для подальшого внесення вказаних документів до ЄДЕБО про навчання вказаного громадянина в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», про отримання вищої освіти та виготовлення відповідного диплому з додатком, а після виготовлення диплому з додатками повинна була передати їх ОСОБА_5 , а той особі, яка бажала отримати диплом.

При цьому, ОСОБА_3 , будучи знайома з оператором ЄДЕБО ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» ОСОБА_4 , планувала передавати отримані копії документів від ОСОБА_5 ОСОБА_4 , який маючи доступ до електронної бази, на її прохання чи невелику грошову винагороду, повинен був внести відомості вказаних документів до ЄДЕБО, а саме про навчання особи в ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», про отримання ним вищої освіти та виготовити відповідний диплом.

Після виготовлення ОСОБА_4 диплома про вищу освіту з додатком, останній повинен був передавати вказаний диплом з додатком ОСОБА_3 , яка в подальшому повинна була передати їх ОСОБА_5 , а той особі, яка бажала отримати диплом.

При цьому, ОСОБА_5 взагалі не був знайомий ні з ОСОБА_4 , ні з будь-ким з керівництва ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика».

Так, 05.02.2021 ОСОБА_5 познайомився з ОСОБА_10 , від якого, під час особистої зустрічі о 18:00 біля магазину «Сотка» по вул.Соборній, буд. 9/1 в м. Миколаєві, йому стало відомо про бажання останнього вступити у вищий навчальний заклад в м. Миколаєві, з метою отримання вищої освіти та відповідної спеціальності.

Після цього, у цей же день, перебуваючи у автомобілі LEXUS ES 350 д.н. НОМЕР_12 , ОСОБА_5 , вислухавши ОСОБА_10 , маючи на меті корисливий мотив, вирішив скористатися вищевказаними обставинами та заволодіти майном ОСОБА_10 - грошима, шляхом обману та зловживання довірою, повідомивши інформацію, яка не відповідає дійсності, а саме про те, що він має тісні особисті зв`язки з керівництвом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та може допомогти у вирішенні питання про отримання вищої освіти та відповідної спеціальності у вищевказаному університеті, а саме щодо отримання ОСОБА_10 диплому про вищу освіту у вказаному університеті взагалі без фактичного навчання у ньому.

Далі, розуміючи зацікавленість останнього в отриманні вищої освіти та відповідного диплому, усвідомлюючи сприйняття ОСОБА_10 значущості його знайомств з керівництвом вищого навчального закладу, ОСОБА_5 вирішив ввести ОСОБА_10 в оману, з метою заволодіння належними йому грошовими коштами, та для цього схилити ОСОБА_10 шляхом переконань та підбурювання до надання через нього неправомірної вигоди керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за вчинення вказаними особами з використанням свого службового становища дій щодо видачі останньому диплому бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» без фактичного навчання в учбовому закладі, з внесенням недостовірних даних до Єдиної державної електронної бази з питань освіти. ОСОБА_5 повідомив ОСОБА_10 , що якщо той хоче отримати диплом у такий спосіб то повинен через нього надати неправомірну вигоду керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», у розмірі 65000грн., не маючи реального наміру передавати вказану неправомірну вигоду керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», а отримавши грошові кошти від ОСОБА_10 , заволодіти ними та розпорядитися на власний розсуд. Крім цього, ОСОБА_5 акцентував увагу на тому, що іншим шляхом, крім шляхом надання неправомірної вигоди керівництву вищевказаного університету ОСОБА_10 , без навчання отримати не зможе.

05.02.2021 о 20:02 ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння шляхом обману та зловживання довірою майном ОСОБА_10 та використовуючи, як спосіб заволодіння майном останнього та його полегшення, підбурювання до надання через нього неправомірної вигоди керівництву Університету, відправив ОСОБА_10 у мессенджері «Вайбер» голосове повідомлення, в якому визначив та вказав порядок передачі неправомірної вигоди в два етапи. Спершу ОСОБА_10 повинен був передати через нього керівництву вищого навчального закладу 10000 грн. разом з копіями своїх документів, для здійснення виготовлення документів щодо отримання останнім вищої освіти за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» у вказаному Університеті. Наступні 55000 грн. необхідно передати через нього керівництву вищого навчального закладу після перевірки ОСОБА_10 дійсності виготовленого йому диплому бакалавра у Єдиній державній електронній базі з питань освіти та при передачі ОСОБА_5 вказаного диплому йому особисто.

Розуміючи, що ОСОБА_5 підбурює його до надання через нього неправомірної вигоди керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», чим скоює злочин, ОСОБА_10 09.02.2021 звернувся із заявою до правоохоронних органів.

У подальшому, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на заволодіння грошовими коштами ОСОБА_10 , шляхом обману, підбурюючи для цього його до нібито надання через нього неправомірної вигоди керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», тобто службовим особам юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, ОСОБА_5 під час неодноразових телефонних розмов, переконував ОСОБА_10 , що знайомий з керівництвом Університету і перебуває з ними у добрих відносинах, та наголошував на необхідності надання через нього неправомірної вигоди керівництву ПЗВО для видачі останньому диплому бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» без фактичного навчання в учбовому закладі, з внесенням недостовірних даних до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Будучи введеним ОСОБА_5 в оману, з врахуванням доводів останнього, довіряючи йому, підбурюваний ОСОБА_5 , ОСОБА_10 схилився до надання неправомірної вигоди керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» у розмірі 65000 грн.

12.02.2021 приблизно о 10:20 ОСОБА_5 зустрівся з ОСОБА_10 у кафе «Атмосфера», яке розташоване за адресою: м.Миколаїв, вул. Адміральська, буд. 27/3, де реалізуючи свій корисний умисел, продовжуючи вводити в оману ОСОБА_10 стосовно особистого знайомства з керівництвом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», домовленостей з ними та підбурювати ОСОБА_10 до давання неправомірної вигоди, отримав від останнього копію паспорту громадянина України, копію картки фізичної особи платника податків та копію диплому про отримання останнім середньо-спеціальної освіти.

При отриманні від ОСОБА_10 документів, ОСОБА_5 реалізуючи свій корисний умисел, для надання в очах ОСОБА_10 своїм діям вигляду таких, що відповідають дійсності щодо його реальної заінтересованості у вирішенні питання отримання ОСОБА_10 вищої освіти, продовжуючи вводити в оману ОСОБА_10 у присутності останнього постійно зв`язувався у телефонному режимі з невстановленими особами нібито керівництвом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та консультувався з питань отримання ОСОБА_10 диплому бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» без фактичного навчання в учбовому закладі.

В цей же час ОСОБА_5 , продовжуючи свої протиправні дії, ввівши в оману ОСОБА_10 , з метою заволодіння належними йому грошовими коштами, продовжував схиляти його шляхом переконань та підбурювання до надання через нього неправомірної вигоди керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та повідомив про необхідність надання йому першої частини неправомірної вигоди в сумі 10000грн., для подальшої передачі ним грошових коштів керівництву Університету, при цьому зазначивши, що без надання неправомірної вигоди керівництво університету не почне вживати дій щодо виготовлення та видачі диплому, на що ОСОБА_10 повідомив, що неправомірну вигоду він зможе надати найближчим часом.

15.02.2021 близько 10:20 ОСОБА_10 , діючи під контролем правоохоронних органів, підбурюваний ОСОБА_5 до надання через нього неправомірної вигоди керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та виконуючи вимоги останнього про надання йому першої частини грошових коштів у сумі 10000 грн., для нібито передачі керівництву університету, схилившись до надання такої неправомірної вигоди, знаходячись у приміщенні кафе «Атмосфера», за адресою: м. Миколаїв, вул.Адміральська, буд. 27/3, передав їх ОСОБА_5 .

Всвою чергу ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, прийняв вищевказані грошові кошти від ОСОБА_10 , для нібито подальшої передачі їх керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» у якості неправомірної вигоди, не маючи на меті цього роботи, а насправді маючи намір заволодіти ними та розпорядитись на власний розсуд, вчергове запевнив ОСОБА_10 у позитивному вирішенні ним питання щодо видачі останньому диплому бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» без фактичного навчання в учбовому закладі, з внесенням недостовірних даних до Єдиної державної електронної бази з питань освіти з керівництвом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», тим самим отримавши можливість розпорядитись вищевказаними грошима.

В цей же час, продовжуючи свої протиправні дії, ввівши ОСОБА_10 в оману, з метою заволодіння належними йому грошовими коштами, продовжував схиляти його шляхом переконань та підбурювання до надання через нього неправомірної вигоди керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», ОСОБА_5 повідомив останньому про необхідність надання останньої частини неправомірної вигоди в сумі 55000 грн. після перевірки ОСОБА_10 інформації про отримання ним диплому бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» на офіційному сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти та при передачі ОСОБА_5 вказаного диплому.

Крім того, ОСОБА_5 , з метою залучення ОСОБА_10 до своїх злочинних дій запевнив останнього, що у разі зведення його з особами, які готові надавати через нього неправомірну вигоду керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» за видачу останнім диплому з вищою освітою без фактичного навчання в учбовому закладі, з внесенням недостовірних даних до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, ОСОБА_5 буде надавати ОСОБА_10 грошову винагороду у розмірі 10000 грн. з кожної особи.

Після вказаної зустрічі, 15.02.2021 о 10:56 ОСОБА_5 зустрівся на території ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м.Миколаїв, вул. Котельна, 2, з ОСОБА_3 та передав останній копії документів ОСОБА_10 , для подальшого виготовлення ОСОБА_10 диплому бакалавра за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування».

15.02.2021, приблизно о 12:14, ОСОБА_5 реалізуючи свій корисний умисел, продовжуючи вводити в оману ОСОБА_10 стосовно особистого знайомства з керівництвом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», домовленостей з ними та підбурювати ОСОБА_10 до давання неправомірної вигоди керівництву вказаного університету, отримав від ОСОБА_10 у месенджері «Вайбер» фотографії атестату про повну загальну середню освіту ОСОБА_10 серії НОМЕР_4 , які в подальшому о 12:15 ОСОБА_5 у мессендері «ВотсАп» відправив ОСОБА_3 , а остання о 12:16 у месенджері «Вайбер» відправила ОСОБА_4 для подальшого виготовлення ОСОБА_10 диплома бакалавра з внесенням недостовірних відомостей до ЄДЕБО.

Упродовж наступних днів, ОСОБА_5 зв`язувався у телефонному режимі з ОСОБА_10 , та пояснював порядок перевірки диплому в Єдиній державній електронній базі з питань освіти та строки виготовлення його диплому.

04.03.2021 о 16:49 ОСОБА_5 , реалізуючи свій корисний умисел, продовжуючи вводити в оману ОСОБА_10 підбурюючи до давання через нього другої частини неправомірної вигоди керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», відправив ОСОБА_10 у мессенджері «Вайбер» фотографії з Єдиної державної електронної бази з питань освіти про отримання 01.03.2021 останнім диплому бакалавра серії НОМЕР_5 за спеціальністю: «фінанси, банківська справа та страхування» у ПЗВО «Міжнародний класичний університет ім. Пилипа Орлика».

17.03.2021 приблизно о 11:50 ОСОБА_5 , з метою доведення свого злочинного умислу до кінця, приїхав до ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за адресою: м.Миколаїв, вул. Котельна, 2, де отримав від ОСОБА_3 диплом бакалавра ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» на ім`я ОСОБА_10 серії НОМЕР_5 за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» разом з додатком до нього, для подальшої передачі ОСОБА_10 та отримання від нього останньої частини грошових коштів у сумі 55000 грн.

17.03.2021 близько 13:00 ОСОБА_10 , діючи під контролем правоохоронних органів, підбурюваний ОСОБА_5 до надання через нього неправомірної вигоди керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» та виконуючи вимоги останнього про надання йому другої частини грошових коштів у сумі 55000 грн., для нібито передачі керівництву університету, схилившись до надання такої неправомірної вигоди, знаходячись у приміщенні кафе «Атмосфера», за адресою: м. Миколаїв, вул.Адміральська, буд. 27/3, передав їх ОСОБА_5 .

Усвою чергу ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, прийняв вищевказані грошові кошти від ОСОБА_10 , для нібито подальшої передачі їх керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» у якості неправомірної вигоди, не маючи на меті цього роботи, а насправді маючи намір заволодіти ними та розпорядитись на власний розсуд, перерахував гроші, вчергове запевнив ОСОБА_10 у позитивному вирішенні ним питання щодо видачі останньому диплому бакалавра серії НОМЕР_5 за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» без фактичного навчання в учбовому закладі, з внесенням недостовірних даних про отримання ОСОБА_10 вищої освіти до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, з керівництвом ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», передав вищезазначений диплом разом з додатком ОСОБА_10 , після чого, пішов з кафе, отримавши можливість розпорядитись вищевказаними грошима.

Таким чином, ОСОБА_5 , діючи умисно, за вищевказаних обставин, 15.02.2021 та 17.03.2021 шляхом обману заволодів майном ОСОБА_10 - грошовими коштами у сумі 65000 грн., підбуривши та схиливши для цього ОСОБА_10 до замаху до надання через нього неправомірної вигоди керівництву ПЗВО «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика», за видачу останньому диплому бакалавра серії НОМЕР_5 разом з додатком до нього за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування» без фактичного навчання в учбовому закладі, з внесенням недостовірних даних про отримання ОСОБА_10 вищої освіти до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, не маючи наміру передавати вказані грошові кошти керівництву ПЗВО чи будь-кому, а заволодіти ними та розпорядитися на власний розсуд.

За викладених обставин, ОСОБА_5 вчинив кримінальний проступок, передбачений ч. 1 ст. 190 КК України, що полягає у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство) та кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 368-3 КК України, що полягає у підбурюванні до замаху на надання неправомірної вигоди службовій особі юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, за вчинення зазначеною службовою особою дії з використанням наданих їй повноважень в інтересах того, хто надає таку вигоду.

Під час судового провадження, між прокурором та обвинуваченими досягнуто угоди про визнання винуватості, з яких вбачається про таке.

06 жовтня 2021 року між прокурором Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_6 та обвинуваченою ОСОБА_3 , за участю захисника ОСОБА_7 , в порядку, передбаченому ст. ст. 468, 470, 472-473 КПК України, була укладена угода про визнання винуватості. Відповідно до умов угоди, ОСОБА_3 зобов`язується у ході судового розгляду кримінального провадження беззастережно визнати свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 2 ст. 361 КК України та за ч. 3 ст. 358 КК України, прокурор та обвинувачена дійшли згоди щодо всіх істотних, для даного кримінального провадження, обставин та правової кваліфікації дій обвинуваченої ОСОБА_3 . Сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке обвинувачена ОСОБА_3 повинна понести за вчинені кримінальні правопорушення, а саме: за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України, у вигляді 3 років позбавлення волі, за ч. 2 ст. 361 КК України, у вигляді 3 років позбавлення волі, з позбавленням права зайняття посад, пов`язаних з адмініструванням та користуванням, з правами доступу оператора, інформаційно-телекомунікаційними, автоматизованими системами та електронними базами даних, строком на 3 роки. На підставі ст. 70 КК України, остаточне покарання призначити у вигляді 3 років позбавлення волі, з позбавленням права зайняття посад, пов`язаних з адмініструванням та користуванням, з правами доступу оператора, інформаційно-телекомунікаційними, автоматизованими системами та електронними базами даних, строком на 3 роки. На підставі вимог ст. 75 КК України, звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання у вигляді позбавлення волі, з іспитовим строком 1 рік, поклавши на неї обов`язки, передбачені п.п.1-2 ч.1 ст. 76 КК України, а саме: 1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; 2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

02 вересня 2021 року між прокурором Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_6 та обвинуваченим ОСОБА_4 за участю захисника ОСОБА_8 , в порядку, передбаченому ст. ст. 468, 470, 472-473 КПК України, була укладена угода про визнання винуватості. Відповідно до умов угоди, ОСОБА_4 зобов`язується у ході судового розгляду кримінального провадження беззастережно визнати свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 2 ст. 361 КК України та за ч. 3 ст. 358 КК України, прокурор та обвинувачений дійшли згоди щодо всіх істотних, для даного кримінального провадження, обставин та правової кваліфікації дій обвинуваченого ОСОБА_4 . Сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке обвинувачений ОСОБА_4 повинен понести за вчинені кримінальні правопорушення, а саме: за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України, у вигляді 3 років позбавлення волі, за ч. 2 ст. 361 КК України, у вигляді 3 років позбавлення волі, з позбавленням права зайняття посад, пов`язаних з адмініструванням та користуванням, з правами доступу оператора, інформаційно-телекомунікаційними, автоматизованими системами та електронними базами даних, строком на 3 роки. На підставі ст. 70 КК України, остаточне покарання призначити у вигляді 3 років позбавлення волі, з позбавленням права зайняття посад, пов`язаних з адмініструванням та користуванням, з правами доступу оператора, інформаційно-телекомунікаційними, автоматизованими системами та електронними базами даних, строком на 3 роки. На підставі вимог ст. 75 КК України, звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання у вигляді позбавлення волі, з іспитовим строком 2 роки, поклавши на нього обов`язки, передбачені п.п.1-2 ч.1 ст. 76 КК України, а саме: 1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; 2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

06 жовтня 2021 року між прокурором Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_6 та обвинуваченим ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_7 , в порядку, передбаченому ст. ст. 468, 470, 472-473 КПК України, була укладена угода про визнання винуватості. Відповідно до умов угоди, ОСОБА_5 зобов`язується у ході судового розгляду кримінального провадження беззастережно визнати свою вину у вчиненні кримінального проступку за ч. 1 ст. 190 КК України та кримінального правопорушення за ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 368-3 КК України, прокурор та обвинувачений дійшли згоди щодо всіх істотних, для даного кримінального провадження, обставин та правової кваліфікації дій обвинуваченого ОСОБА_5 . Сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке обвинувачений ОСОБА_5 повинен понести за вчинені кримінальні правопорушення, а саме: за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, у вигляді штрафу у розмірі 3000 (трьох тисяч) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, за вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 368-3 КК України, у вигляді штрафу у розмірі 2 640 (двох тисяч шістсот сорок) неоподаткованих мінімумів доходів громадян. На підставі ст. 70 КК України, остаточне покарання призначити у вигляді штрафу у розмірі 3000 (трьох тисяч) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

В судовому засіданні прокурор заявив, що при укладенні вищезазначених угод були дотримані вимоги і правила КПК та КК України, просив угоди затвердити і призначити обвинуваченим узгоджені в угоді покарання.

Обвинувачена ОСОБА_3 беззастережно визнала себе винною у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 361, ч. 3 ст. 358 КК України, та із захисником ОСОБА_7 підтримали угоду про визнання винуватості та просили суд її затвердити, зазначили, що укладення угоди є добровільним, вони розуміють наслідки затвердження угоди, при цьому обвинувачена розуміє наслідки невиконання угоди про визнання винуватості і спроможня нести узгоджену міру покарання.

Обвинувачений ОСОБА_4 беззастережно визнав себе винним у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 361, ч. 3 ст. 358 КК України, та із захисником ОСОБА_8 підтримали угоду про визнання винуватості та просили суд її затвердити, зазначили, що укладення угоди є добровільним, вони розуміють наслідки затвердження угоди, при цьому обвинувачений розуміє наслідки невиконання угоди про визнання винуватості і спроможній нести узгоджену міру покарання.

Обвинувачений ОСОБА_5 беззастережно визнав себе винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України та кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 368-3 КК України, та із захисником ОСОБА_7 підтримали угоду про визнання винуватості та просили суд її затвердити, зазначили, що укладення угоди є добровільним, вони розуміють наслідки затвердження угоди, при цьому обвинувачений розуміє наслідки невиконання угоди про визнання винуватості і спроможній нести узгоджену міру покарання.

Поряд з цим, обвинувачені, розуміють, що поступили не вірно та протиправно в скоєному розкаюється.

Потерпілий ОСОБА_10 в судове засідання не з`явився, проте заявою від 18.08.2021 року, надав згоду на укладення угоди з обвинуваченими ОСОБА_5 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

Сторони фактичні обставини справи не оспорювали, заслухавши думку прокурора, обвинувачених, захисників, враховуючи думку потерпілого, суд приходить до висновку, що угоди про визнання винуватості підлягають затвердженню з наступних підстав.

Судом встановлено, що укладені між прокурором та обвинуваченими угоди містять формулювання обвинувачення щодо кожного обвинуваченого, та правову кваліфікацію обвинувачення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність.

При цьому, сформульоване в угоді обвинувачення відображає істотні обставини цього кримінального провадження, які відповідають формулі кваліфікації дій обвинувачених. Зокрема, це виявляється у посяганні злочинної поведінки обвинувачених на ті суспільні відносини, які становлять об`єкт інкримінованих кримінальних правопорушень; участі кожного з обвинувачених; суб`єктному складі учасників; спрямованості та реалізації умислу обвинувачених; направленості мотиву та інших значущих для кваліфікації за відповідними статтями КК України обставинах.

Таким чином, формулювання обвинувачення, зазначене в кожній угоді, обставини, описані в обвинувальному акті, а також підтвердження обвинуваченими ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 цих обставин дають можливість суду дійти висновку про існування фактичних підстав для визнання обвинуваченими своєї винуватості у вчиненні інкримінованих їм кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361, ч. 3 ст. 358 КК України (для ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ) ч. 1 ст. 190, ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 368-3 КК (для ОСОБА_5 ).

Відповідно до ч. 2 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого.

За змістом п. 9 ч. 2 ст. 52 КПК України у разі укладення угоди про визнання винуватості участь захисника є обов`язковою та забезпечується з моменту ініціювання укладення угоди.

Як встановлено з пояснень сторін, угода про визнання винуватості була укладена за ініціативою обвинувачених за участі захисників.

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим може бути укладена у провадженні, зокрема, щодо нетяжких та тяжких злочинів без будь-яких застережень.

Згідно з абз.2 ч. 4 ст.469 КПК України угода про визнання винуватості може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий, не допускається, крім випадків надання письмової згоди прокурору на укладання ними угоди.

За змістом обвинувального акту та укладених угод вчиненими за участі ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 кримінальними правопорушеннями шкода завдана не лише державним та суспільним інтересам а й потерпілому ОСОБА_10 який 18.08.2021 року надав прокурору письмову згоду на укладання угод з обвинуваченими.

Таким чином, з огляду на викладені обставини, вимоги абз. 2 ч. 4 ст. 469 КПК України в угоді дотримано.

Кримінальний процесуальний закон зобов`язує прокурора при вирішенні питання про укладення угоди про визнання винуватості враховувати наявність суспільного інтересу в забезпеченні швидшого досудового розслідування і судового провадження, викритті більшої кількості кримінальних правопорушень, в запобіганні, виявленні чи припиненні більшої кількості кримінальних правопорушень або інших більш тяжких кримінальних правопорушень (ст. 470 КПК України).

У пункті 87 рішення від 29 квітня 2014 року у справі «Natsvlishvili and Togonidze v. Georgia" Європейський суд з прав людини зазначив про підтримку ним ідеї, що угоди про визнання винуватості, окрім важливих переваг швидкого розгляду кримінальних справ та полегшення навантаження на суди, прокурорів та адвокатів, також можуть бути успішним інструментом у боротьбі з корупцією, якщо їх правильно застосовувати, та організованої злочинності і може сприяти зменшенню кількості призначених покарань і, як наслідок, кількості ув`язнених.

Суд вважає, що умови угоди, з урахуванням тяжкості інкримінованих злочинів та передбаченого за їх вчинення покарання, відповідають інтересам суспільства, які полягають у забезпеченні можливості справедливого та в розумні строки найскорішого вирішення кримінального провадження при мінімальних витратах державних ресурсів, а також зменшення навантаження на органи прокуратури і суди. Крім того, укладення угоди про визнання винуватості стимулюватиме інших підозрюваних чи обвинувачених укладати такі угоди з метою сприяння у проведенні кримінального провадження та отримання для себе узгодженого покарання чи звільнення від його відбування тощо, що сприятиме виправленню обвинувачених та запобіганню вчиненню ними нових кримінальних правопорушень, а також впливатиме на усвідомлення іншими особами неминучої караності протиправних діянь. Слід також зазначити, що у контексті цього кримінального провадження суспільний інтерес полягає у припиненні на майбутнє існування такого ганебного явища як одержання службовими особами неправомірної вигоди шляхом використання наданої їм влади чи службового становища всупереч інтересам служби, що завдає істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

До того ж, на думку суду, було б недоцільним застосовувати загальний порядок кримінального провадження до обвинувачених, враховуючи беззаперечне визнання ними своєї вини. На переконання суду, характер та тяжкість інкримінованих їм кримінальних правопорушень, особи винних, їх ставлення до вчиненого, поведінка під час судового розгляду вказує на їх бажання виправитись, тому вважає, що укладена угода не суперечить будь-яким великим суспільним інтересам чи очікуванням.

За загальним правилом, домовленості сторін угоди при узгодженні покарання не мають виходити за межі загальних та спеціальних засад призначення покарання, встановлених законом України про кримінальну відповідальність. На думку суду, вказаних вимог закону сторони угоди дотримались.

Так, зі змісту угоди вбачається, що при узгодженні сторонами покарань обвинуваченим ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 було враховано і дотримано:

1) положення ст. 65 КК України, а саме сторони узгодили покарання у межах, встановлених санкцією статті Особливої частини КК України, що передбачає відповідальність за вчинені злочини; при визначенні меж покарання виходили із положень розділу X Загальної частини КК України; врахували характер та ступінь тяжкості вчинених злочинів; взяли до уваги осіб винних; врахували їх поведінку після вчинення злочину; встановили наявність обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання;

2) положення ст. 70 КК України щодо необхідності призначення обвинуваченим ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим;

3) положення ч. 2 ст. 75 КК України, яка передбачає можливість звільнення обвинувачених ОСОБА_3 , ОСОБА_4 від відбування основного покарання з випробуванням.

4) положення ст. 76 КК України щодо необхідності покладення на обвинувачених ОСОБА_3 , ОСОБА_4 обов`язків у зв`язку зі звільненням обвинувачених від відбування основного покарання з випробуванням.

5) положення ст. 77 КК України щодо застосування додаткових покарань у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій.

Отже, із урахуванням викладеного у суду є достатні підстави вважати, що узгоджене сторонами покарання за своїм видом та розміром відповідає загальним засадам призначення покарання.

Судом не встановлено обставин, які б могли свідчити, що умови угоди порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, з огляду на те, що її укладення не має преюдиційного значення для кримінального провадження щодо будь-яких інших осіб.

З урахуванням вищенаведених обставин колегія суддів приходить до переконання, що укладена у цьому кримінальному проваджені угода про визнання винуватості відповідає вимогам кримінального процесуального законодавства та закону України про кримінальну відповідальність.

Також судом не встановлено підстав, передбачених ч.7 ст.474 КПК України, для відмови в її затвердженні.

З огляду на вказане суд приходить до висновку про необхідність затвердження вказаних угод про визнання винуватості шляхом ухвалення вироку та призначення обвинуваченим узгодженого в угодах покарання.

Вирішуючи питання цивільного позову потерпілого ОСОБА_10 до ОСОБА_5 про стягнення майнової шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, суд дійшов висновку про таке.

Згідно ч. 1 ст. 128 КПК України, особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діянням підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, та підтверджено в ході судового розгляду обвинуваченим ОСОБА_5 , майнова шкода що завдана потерпілому становить 10000 гривень.

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 82 цього Кодексу.

Так, частиною першою статті 82 ЦПК України визначено, що обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Таким чином, з урахуванням позиції обвинуваченого ОСОБА_5 , який повністю визнав свою вину у вчинених кримінальних правопорушеннях, визнав цивільний позов потерпілої сторони, позовні вимоги щодо відшкодування матеріальної шкоди у розмірі 10000 гривень підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 КПК України суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна.

У цьому кримінальному провадженні арешт накладався ухвалою Центрального районного суду м. Миколаєва від 06.04.2021 року (справа №490/1476/21, провадження №1-кс/490/1363/2021). Вказаний арешт підлягає скасуванню у зв`язку з відсутністю підстав для продовження дії цих заходів забезпечення кримінального провадження.

Питання щодоречових доказівсуд вирішуєвідповідно довимог статті 100 КПК України.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні на проведення експертиз підлягають розподілу та стягненню в дольовому порядку, відповідно до виду проведених експертиз.

Запобіжний захід відносно обвинувачених ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 не обирався.

Керуючись ст. ст. 50, 65, 66, 75, 76 КК України, ст. 373-376, 469-475 КПК України, суд -

у х в а л и в:

1. Затвердити угоду про визнання винуватості в кримінальному провадженні №12021150000000042, внесеному до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань 10.02.2021 року, укладену 06 жовтня 2021 року між прокурором Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_6 та обвинуваченою ОСОБА_3 ..

ОСОБА_3 , визнати винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.361,ч.3ст.358КК України та призначити їй покарання:

за ч. 3 ст. 358 КК України у вигляді 3 років позбавлення волі;

за ч. 2 ст. 361 КК України у вигляді 3 років позбавлення волі, з позбавленням права зайняття посад, пов`язаних з адмініструванням та користуванням, з правами доступу оператора, інформаційно-телекомунікаційними, автоматизованими системами та електронними базами даних, строком на 3 роки.

На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити ОСОБА_3 покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки з позбавленням права обіймати посади, пов`язаних з адмініструванням та користуванням, з правами доступу оператора, інформаційно-телекомунікаційними, автоматизованими системами та електронними базами даних, строком на 3 роки.

На підставі ч. 2 ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування основного покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк 1 (один) рік.

На підставіп.1,2ч.1ст.76КК Українипокласти на ОСОБА_3 наступні обов`язки:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

2. Затвердити угоду про визнання винуватості в кримінальному провадженні№12021150000000042, внесеному до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань 10.02.2021 року, укладену 02 вересня 2021 року між прокурором Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_6 та обвинуваченим ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 , визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.361,ч.3ст.358КК України та призначити йому покарання:

за ч. 3 ст. 358 КК України у вигляді 3 років позбавлення волі;

за ч. 2 ст. 361 КК України у вигляді 3 років позбавлення волі, з позбавленням права зайняття посад, пов`язаних з адмініструванням та користуванням, з правами доступу оператора, інформаційно-телекомунікаційними, автоматизованими системами та електронними базами даних, строком на 3 роки.

На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити ОСОБА_4 покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки з позбавленням права зайняття посад, пов`язаних з адмініструванням та користуванням, з правами доступу оператора, інформаційно-телекомунікаційними, автоматизованими системами та електронними базами даних, строком на 3 роки.

На підставі ч. 2 ст.75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування основного покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк 2 (два) роки.

На підставі п.1, 2 ч. 1 ст.76 КК України покласти на ОСОБА_4 наступні обов`язки:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

3. Затвердити угоду про визнання винуватості в кримінальному провадженні№12021150000000042, внесеному до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань 10.02.2021 року, укладену 06 жовтня 2021 року між прокурором Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_6 та обвинуваченим ОСОБА_5 ..

ОСОБА_5 , визнати винниму вчиненнікримінального проступку,передбаченого ч.1ст.190КК Українита кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.4ст.27,ч.2ст.15,ч.1ст.368-3 ККУкраїни та призначити йому покарання:

за ч. 1 ст. 190 КК України у вигляді штрафу у розмірі 3000 (трьох тисяч) неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

за ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 368-3 КК України у вигляді штрафу у розмірі 2 640 (двох тисяч шістсот сорок) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити ОСОБА_5 покарання у вигляді штрафу у розмірі 3000 (трьох тисяч) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51000 грн. (п`ятдесят одна тисяча гривень).

Цивільний позов потерпілого ОСОБА_10 до ОСОБА_5 про відшкодування майнової шкоди - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_4 , шкоду, завдану кримінальним правопорушенням, в розмірі 10 000 (десять тисяч) гривень.

Стягнути з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на користь держави процесуальні витрати на проведення експертиз: №СЕ-19/115-21/4471-ДД від 12 квітня 2021 року 1634,50 грн.; №СЕ-19/122-21/2890-КТ від 24 травня 2021 року 3089,16 грн.; №СЕ-19/122-21/2893-ДД від 30 червня 2021 року 13729,60 грн.; №СЕ-19/122-21/2895-ДД від 30 червня 2021 року 13729,60 грн., на загальну суму 32182,86 грн. (тридцять дві тисячі сто вісімдесят дві гривні вісімдесят шість копійок), по 16091,43 грн. (шістнадцять тисяч дев`яносто одна гривня сорок три копійки) з кожного.

Арешт, накладений ухвалою Центрального районного суду м. Миколаєва від 06.04.2021 року (справа №490/1476/21, провадження №1-кс/490/1363/2021) - скасувати.

Речові докази:

1.

1.Грошові кошти на загальну суму 5000 грн. наступним банкнотами: 5 купюр номіналом по 500 грн. кожна з серіями та номерами: ХЕ2325654, АВ6506795, БГ7935990, БА5255024, ХЖ2475036; 10 купюр номіналом по 200 грн. кожна з серіями та номерами: КБ2807248, УЄ3552484, ХД4080478, ПЗ6746372, ПЕ7194191, ЗД0339607, ГГ2117277, ВИ8120270, ГА5041705, ТБ5678909; 5 купюр номіналом по 100 грн. кожна з серіями та номерами: МЄ6463858, УН0747453, УМ5214781, УС1216454, МД1168843 повернути ОСОБА_4 .

2.Мобільний телефоном «XIAOMI model M1910F4S» imei1: НОМЕР_13 » imei2: НОМЕР_14 » з сім картою «Лайфсел» номер телефону НОМЕР_15 , номер сім карти НОМЕР_16 повернути ОСОБА_5 .

3.Додаток до диплому про вищу освіту серії НОМЕР_17 від 01.03.2021 виданий Міжнародним класичним університетом імені Пилипа Орлика на ім`я ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_4 про здобуття ступеня бакалавра за спеціальністю фінанси, банківська справа та страхування, виявлений та вилучений 17.03.2021 під час проведення санкціонованого обшуку транспортного засобу автомобілю LEXUS ES 350 державний реєстраційний номер НОМЕР_12 залишити в матеріалах кримінального провадження.

4.Диплом бакалавра приватного вищого навчального закладу «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» серії В21 №012725 від 16.03.2021 на ім`я ОСОБА_16 за спеціальністю «медсестринство» та додаток до диплома про вищу освіту серії НОМЕР_11 від 16.03.2021 виданий Міжнародним класичним університетом імені Пилипа Орлика на ім`я ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_6 про здобуття ступеня бакалавра за спеціальністю медсестринство залишити в матеріалах кримінального провадження.

5.1) папку для паперів білого кольору; 2) Обкладинку червоного кольору з написом: «диплом» та з зображенням малюнка герба України; 3) Диплом бакалавра приватного вищого навчального закладу «Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика» серії В21 №011786 від 01.03.2021 на ім`я ОСОБА_14 за спеціальністю «фінанси, банківська справа та страхування»; 4) додаток до диплома про вищу освіту серії НОМЕР_5 від 16.03.2021 виданий Міжнародним класичним університетом імені Пилипа Орлика на ім`я ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_4 про здобуття ступеня бакалавра за спеціальністю фінанси, банківська справа та страхування залишити в матеріалах кримінального провадження.

6.Журнал реєстрації виданих дипломів ПЗВО «Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика» магістр, бакалавр за період з 2014 року по 2021 рік на 101 арк. повернути до ПЗВО Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика.

7.Мобільний телефоном фірми Iphone 8 Plus IMEI НОМЕР_18 з сім-карткою НОМЕР_19 , який належить ОСОБА_3 повернути ОСОБА_3 .

8.Ноутбук марки «Леново» в корпусі сірого кольору, серійний номер НОМЕР_20 та зарядним пристроєм до нього - повернути ОСОБА_4 .

9.Принтер «Xerox»в корпусібежевого кольоруз серійнимномером НОМЕР_21 та дротамиживлення донього - повернути ОСОБА_4 .

10.Принтер марки«Самсунг» вкорпусі сірогокольору 3H66BAHP711396E повернути ОСОБА_4 .

11.Вилучені копії документів в ході проведення санкціонованого обшуку у ПЗВО Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна 2, а саме:

1.Копію статуту приватного закладу вищої освіти Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика на 51 арк.

2.Копію наказу №50-к від 03.10.2017 на 1 арк.

3.Копію посадової інструкції ректора університету на 3 арк.

4.Копію наказу №18-к від 28.08.2020 на 1 арк.

5.Копію посадової інструкції проректора з виховної роботи на 3 арк.

6.Копію наказу №43к від 30.08.2019 на 1 арк.

7.Копію посадової інструкції оператора ЄДБЕО на 6 арк.

8.Копію наказу №18-к від 28.09.2020 на 1 арк.

9.Копію посадової інструкції проректора з наукової роботи на 5 арк.

10.Копію наказу №53-к від 30.08.2020 на 1 арк.

11.Копію посадової інструкції проректора з адміністративно-організаційної діяльності університету на 6 арк.

12.Копію наказу №18-к від 28.09.2020 на 1 арк.

13.Копію посадової інструкції інспектора студентського відділу кадрів на 3 арк.

14.Копію контактних даних працівників деканату Економіки і права на 1 арк.

15.Копію положення про факультет ПЗВО Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика на 6 арк.

16.Виписку щодо зарахованих студентів ПЗВО Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика на 5 арк.

17.Відтиски кліше підпису ректора ПЗВО Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика на 10 арк.

18.Відтиски печатки ПЗВО Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика на 10 арк.

19.Виписку контингенту денне відділення - бакалавр на 1 арк.

20.Виписку контингенту заочне відділення - бакалавр на 8 арк.

21.Зведену відомість спеціальність Фінанси, банківська справа та страхування група ФБСС-41-21 на 5 арк.

22.Зведену відомість спеціальність Фінанси, банківська справа та страхування група ФБСС-41-20 на 3 арк.

23.Виписку з ЄДБЕО на 5 арк.

24.Копію довідки головного бухгалтер ПЗВО Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика щодо відсутність оплати за навчання ОСОБА_10 на 1 арк.

25.Довідку щодо навчання в ПЗВО Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика на 1 арк.

26.Роздруківку з ЄДБЕО щодо ОСОБА_15 на 4 арк.

27.Роздруківку з ЄДБЕО щодо ОСОБА_13 на 4 арк. залишити в матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений до Миколаївського апеляційного суду через Центральний районний суд м. Миколаєва протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку суду після його проголошення негайно вручити обвинуваченим і прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.11.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101485484
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку

Судовий реєстр по справі —490/6529/21

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Головіна Т. М.

Вирок від 25.10.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Алєйніков В. О.

Вирок від 24.11.2021

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гречана С. І.

Ухвала від 21.09.2021

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гречана С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні