Рішення
від 29.11.2021 по справі 595/1685/21
БУЧАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 595/1685/21

Провадження № 2/595/524/2021

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.11.2021

м.Бучач

Бучацький районний суд Тернопільської області

в складі: Головуючого судді Содомори Р.О.,

при секретарі Присташ П.Р.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м.Бучач справу за позовом ОСОБА_1 до Бучацької міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася в суд із позовом про визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини, після смерті баби ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Шестимісячний термін для прийняття спадщини вона пропустила з поважних причин, оскільки спадкоємець за заповітом, її мати ОСОБА_3 , спадкувати не бажає, тому вона є єдиним спадкоємцем.

Позивач в судове засідання не з`явилася, згідно поданої заяви позов підтримує, просить суд розглядати справу у її відсутності.

Представник відповідача згідно поданої заяви просить суд розглядати справу у його відсутності. При вирішенні справи покладається на думку суду.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено такі обставини.

Відповідно до ч.3 ст.211 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання усіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до свідоцтва про смерть НОМЕР_1 , виданого Переволоцькою сільською радою, вбачається, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після її смерті відкрилась спадщина на майно, а саме на земельні ділянки з кадастровими номерами 6121284600:01:001:0006 та 6121284600:01:002:0601, які належали спадкодавцеві згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 011466, виданого Бучацьким районним відділом земельних ресурсів 12 жовтня 2004 року. Позивач є онукою спадкодавця, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , з якого вбачається, що її матір`єю є ОСОБА_3 , та свідоцтвом про народження НОМЕР_3 , з якого вбачається, що спадкодавець була матір`ю ОСОБА_4 .

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_4 вбачається, що ОСОБА_4 уклала шлюб із ОСОБА_5 та змінила прізвище з ОСОБА_6 на ОСОБА_7 .

Із свідоцтва про одруження НОМЕР_5 вбачається, що позивач уклала шлюб із ОСОБА_8 та змінила прізвище з ОСОБА_7 на ОСОБА_9 .

Після смерті ОСОБА_2 спадщина відкрилася за заповітом, складеним нею 19.05.2004 року і посвідченим секретарем Переволоцької сільської ради. Згідно даного заповіту спадкодавець все майно заповіла матері позивачки ОСОБА_3 .

Із заяви ОСОБА_3 вбачається, що остання не бажає спадкувати, до суду за продовженням додаткового строку для прийняття спадщини звертатись не буде.

Згідно листа приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Тернопільської області Н.М. Дудки, № 88/01-16 від 12.10.2021, вбачається, що за архівними даними приватного нотаріуса спадкова справа після смерті ОСОБА_2 зазначеним нотаріусом не заводилась, а отже будь-яких заяв ( про прийняття спадщини, про відмову від прийняття спадщини про видачу свідоцтва про право на спадщину, про згоду на прийняття спадщини спадкоємцем, який пропустив строк для прийняття спадщини, поданої спадкоємцем, який прийняв спадщину) до нотаріуса протягом строку для прийняття спадщини не поступало. Спадкоємців за законом чи за заповітом, які б прийняли спадщину не має. ОСОБА_1 пропустила строк строк для прийняття спадщини.

Як вбачається з ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1272 ЦК визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК , не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за

місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивач пропустила встановлений строк для прийняття спадщини, тому вправі звернутись в суд з позовом для визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини. Спадщина ніким не прийнята.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30. 05. 2008 року, Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України . Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст.81 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Задовольняючи позов суд враховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними, тому, на підставі представлених доказів, суд переконався в тому, що позивач з поважних причин пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування.

Керуючись ст.ст.55,124 Конституції України, ст.ст. 12,81,200,263-265 ЦПК України, 1270, 1272 ЦК України, суд ,-

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити. Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , в три місяці після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Суддя: Р. О. Содомора

Дата ухвалення рішення29.11.2021
Оприлюднено01.12.2021
Номер документу101485575
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —595/1685/21

Рішення від 29.11.2021

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Содомора Р. О.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Содомора Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні