Ухвала
від 01.12.2021 по справі 369/16562/21
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/16562/21

Провадження №1-кс/369/3069/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.12.2021 року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Бучанського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування за матеріалами кримінального провадження №12020110120000533 від 19.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчим відділом Бучанського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020110120000533 від 19.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим слідством досліджуються обставини можливої розтрати коштів місцевого бюджету посадовими особами Відділу освіти Бородянської РДА Київської області під час укладання договору підряду з ТОВ «БУДРЕМСЕРВІС» (ЄДРПОУ 30150987).

Встановлено що, 27.12.2018 року замовником реконструкції Відділом освіти Бородянської РДА Київської області (ЄДРПОУ 02143910) в особі начальника Відділу освіти Бородянської РДА Київської області ОСОБА_4 проведено тендерну закупівлю «Реконструкція спортивного майданчик для міні-футболу зі штучним покриттям розміром 42x22 в Немішаївському навчально-виховному комплексі «Спеціалізована школа ІІ-ІІІ ступенів-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» за адресою: Київська обл., Бучанський р-н, смт. Немішаєве, вул. Шкільна 1. Переможцем тендерної процедури визначено Товариство з обмеженою відповідальністю «Будремсервіс» (ЄДРПОУ 30150987, зареєстровано за адресою: м. Київ, бульвар Дружби Народів, буд. 28В, оф. 507) із запропонованою сумою 1 439 731, 20 грн.

Встановлено, що проект на виконання робіт по реконструкції відсутній, повідомлення на адресу Департаменту ДАБІ Київської ОДА про початок виконання будівельних робіт по реконструкції не направлявся.

Крім того, при проведеному аналізі проектно-кошторисної документації встановлено, що за виконання будівельних робіт з реконструкції спортивного майданчика в смт. Немішаєве Бучанського району на рахунки ТОВ «Будремсервіс» (код ЄДРПОУ 30150987) перераховано 1 439 731 грн. з рахунків Державної казначейської служби України .

Так, згідно відповіді Відділу освіти Бородянської РДА Київської області (вих. № 01-18/402 від 15.05.2020 року), у відділі в наявності акти приймання виконаних будівельних робіт на загальну суму 758 000 грн.

З метою можливого привласнення бюджетних коштів службові особи ТОВ «Будремсервіс» (код ЄДРПОУ 30150987) здійснюють фінансово - господарські операції з придбання матеріалів або послуг з суб`єктами підприємницької діяльності, що можуть мати ознаки фіктивності.

Порядок та процедура визначення вартості будівництва регламентується ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затверджених Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 №293 (надалі Правила). У відповідності до п. 6.4.3. та 6.4.7 Правил, за твердої договірної ціни взаєморозрахунки проводяться на підставі виконаних обсягів робіт та їх вартості, визначеної в договірній ціні. Незалежно від виду договірної ціни та способів взаєморозрахунків при виявленні у кошторисах виконаних робіт (примірні форми №КБ-2в «Акт приймання виконаних будівельних робіт» та №КБ-3 «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати», які були оформлені та оплачені у попередні періоди) беззаперечних помилок та порушень порядку визначення вартості будівництва загальна вартість виконаних підрядних робіт підлягає уточненню з моменту виявлення зазначених помилок з урахуванням термінів позовної давності згідно із законодавством України.

В рамках досудового розслідування було призначено будівельно-технічну експертизу, на вирішення питання експертизи було поставлено питання про те, чи відповідають виконані ремонтно-будівельні роботи об`єкта «Спортивний майданчик для міні-футболу зі штучним покриттям розміром 42x22 в Немішаївському навчально-виховному комплексі «Спеціалізована школа ІІ-ІІІ ступенів - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» за адресою: вул. Шкільна, 1, смт. Немішаєве, Бучанського району - реконструкція» проектній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності? Який перелік та об`єми фактично виконаних будівельних робіт з реконструкції об`єкта «Спортивний майданчик для міні-футболу зі штучним покриттям розміром 42x22 в Немішаївському навчально-виховному комплексі «Спеціалізована школа ІІ-ІІІ ступенів - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» за адресою: вул. Шкільна, 1, смт. Немішаєве, Бучанського району - реконструкція»? Яка вартість фактично виконаних робіт з реконструкції об`єкта «Спортивний майданчик для міні-футболу зі штучним покриттям розміром 42x22 в Немішаївському навчально-виховному комплексі «Спеціалізована школа ІІ-ІІІ ступенів - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» за адресою: вул. Шкільна, 1, смт. Немішаєве, БУчанського району - реконструкція»? Чи відповідають обсяги та вартість фактично виконаних робіт з реконструкції об`єкта «Спортивний майданчик для міні-футболу зі штучним покриттям розміром 42x22 в Немішаївському навчально-виховному комплексі «Спеціалізована школа ІІ-ІІІ ступенів - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» за адресою: вул. Шкільна, 1, смт. Немішаєве, Бучанського району - реконструкція» обсягам та вартості, визначеним проектно-кошторисною або звітною документацією? Чи відповідає звітна документація з реконструкції об`єкта «Спортивний майданчик для міні-футболу зі штучним покриттям розміром 42x22 в Немішаївському навчально-виховному комплексі «Спеціалізована школа ІІ-ІІІ ступенів - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» за адресою: вул. Шкільна, 1, смт. Немішаєве, Бучанського району - реконструкція» за порядком складання і наведеними розрахунками вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва? Якщо не відповідає, то в чому полягають невідповідності?

В ході проведення експертизи, судовим експертом було скеровано клопотання, щодо необхідності надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи, зокрема: додаткових угод в повному обсязі до договору №3 від 27.12.2018, укладеного між Відділом освіти Бородянської РДА Київської області (ЄДРПОУ 02143910) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Будремсервіс» (ЄДРПОУ 30150987), місцезнаходження юридичної особи: м. Київ, бульвар Дружби Народів, буд. 28В, оф. 507); актів приймання виконаних будівельних робіт в повному обсязі, складених у відповідності до форми КБ-2в; підсумкових відомостей ресурсів до актів форми КБ-2в в повному обсязі; розрахунки загальновиробничих витрат в повному обсязі до локальних кошторисів та актів форми КБ-2в до договору №3 від 27.12.2018; узгодженої проектно-кошторисної документації в повному обсязі до договору №3 від 27.12.2018; узгодженої виконавчої документації про проведені роботи на об`єкт дослідження (загальні журнали робіт, журнали технічного га авторського нагляду, акти закриття прихованих робіт, акти огляду прихованих робіт тощо) в повному обсязі до договору №3 від 27.12.2018; підтверджуючої документації щодо використання будівельних машин та механізмів за переліком відомостей ресурсів до акту форми КБ-2в (балансової довідки, свідоцтва про реєстрацію машин, договорів оренди машин та механізмів з актами виконаних робіт до них тощо), якщо їх було використано при проведенні робіт.

Для закінчення досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні потрібно провести ряд слідчих та процесуальних дій, спрямованих на збирання та перевірку зібраних доказів.

Провести слідчі дії у передбачений законом строк до 19.12.2021 року не представиться можливим у зв`язку з проведенням значного обсягу слідчих дій.

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги те, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду необхідний додатковий строк не менше 6 місяців.

У судове засідання слідчий не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином. 29.11.2021 року до канцелярії суду подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, які обґрунтовують доводи клопотання, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ст.12КК України зазначений в клопотання злочин відноситься до категорії тяжких злочинів.

Згідно п. 3 ч. 1 ст.219КПК України строк досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо тяжких та особливо тяжких злочинів становить вісімнадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Встановлений законом строк досудового розслідування кримінального провадження спливає 19.12.2021 року.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч. 1 ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до ч. 2 ст.219КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 КПК України.

Згідно з ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно з ч. 2 ст. 295-1 КПК України, до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування подане з додержанням вимог, передбачених ч. 2 ст. 295-1 КПК України.

Отже, для завершення досудового розслідування, прийняття об`єктивного рішення у кримінальному провадженні, необхідно виконати значний обсяг процесуальних та слідчих дій.

Як вбачається з матеріалів справи, клопотання про продовження строку досудового розслідування подано у строки, передбачені ч. 5 ст. 294 КПК України і розглядається слідчим суддею до спливу строку досудового розслідування.

Таким чином, на переконання слідчого судді, яке отримано в результаті аналізу зазначених норм кримінально-процесуального законодавства, обставин клопотання та доданих до нього доказів, виконання всіх необхідних слідчих дій по цьому кримінальному провадженню, потребує додаткового часу, якого у слідчого немає внаслідок закінчення строку досудового розслідування особливо тяжкого кримінального правопорушення.

Зважаючи на те, що по вказаному кримінальному провадженню жодній особі не повідомлено про підозру, кримінальне провадження являється особливо складним та потребує значного часу для проведення повного, всебічного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування, а клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування у даному кримінальному провадженні не має ознак протиправності чи необґрунтованості, слідчий суддя приходить до висновку, що для здійснення зазначених слідчих дій доцільним є задовольнити клопотання та продовжити строк досудового розслідування до шести місяців, оскільки на даний час є очевидним той факт, що їх проведення є необхідним і обов`язковим для виконання завдань кримінального провадження, в тому числі забезпечення повного розслідування і судового розгляду.

Керуючись ст. ст. 2, 28, 219, 294, 2951 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого СВ Бучанського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування за матеріалами кримінального провадження №12020110120000533 від 19.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020110120000533 від 19.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України до 6 (шести) місяців, тобто до 19 червня 2022 року (включно).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101542753
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування за матеріалами кримінального провадження №12020110120000533 від 19.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —369/16562/21

Ухвала від 01.12.2021

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні