Рішення
від 17.11.2021 по справі 229/1181/20
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/229/991/2021

ЄУН 229/1181/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2021 року м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Грубника О.М.,

за участю секретаря

судового засідання Варламової О.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дружківка цивільну справу за позовом комунального підприємства "Компанія "Вода Донбасу" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу за послуги з водопостачання та водовідведення,

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів, в якому просить стягнути з відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заборгованість за водопостачання в розмірі 20618,18 грн за період з 01.10.2016 р по 01.02.2020р , та судовий збір в розмірі 2102,00грн.

Обґрунтовує свої вимоги тим, що відповідачі є користувачами послуг з водопостачання. Отримані послуги не сплачували, тому сума заборгованості за період з 01.10.2016 р по 01.02.2020р складає 20618,18 грн.

У судове засідання представник позивача не з`явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, своєчасно, проте надала заяву в якій просила розглянути справу без її участі.

Відповідачка ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи сповіщена належним чином. Надала суду заяву про застосування строку позовної давності.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився. Про час та місце розгляду справи повідомлений.

Суд прийняв рішення про розгляд справи без участі представника позивача, відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Дослідивши матеріали справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановивши факти та відповідні їм правовідносини, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню зважаючи на таке.

Суд встановив, що ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , з 26.11.1991 року, відповідач ОСОБА_4 - з 26.11.1991 року, та є споживачами послуг з водопостачання та водовідведення, які надаються КП Компанія Вода Донбасу .

Відповідно до ст.ст. 20, 21 Закону України Про житлово-комунальні послуги визначені обов`язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг.

Зокрема, обов`язком споживача є укладення договору на надання житлово-комунальних послуг, підготовленого на основі Типового договору, а також оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом (п.п. 1, 5 ч.3 ст. 20 Закону), а обов`язком виконавця - надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством, а також підготовка та укладення зі споживачем договору про житлово-комунальні послуги.

Обов`язок власника квартири укласти договір на надання житлово-комунальних послуг та оплачувати надані послуги передбачено також п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 572 від 08 жовтня 1992 року в редакції постанови КМ України від 24 січня 2006 року № 45.

Матеріалами справи підтверджено, що позивач надає такі послуги.

Таким чином, правовідносини, що виникли між сторонами у справі - це правовідносини між виконавцем послуг та споживачами послуг.

Необхідність укладення договору про надання житлово-комунальних послуг передбачена законом і його укладення визначено як обов`язок, а не право споживача таких послуг.

Крім цього, відповідно до змісту зазначених положень Закону споживач може відмовитися від укладення договору на надання житлово-комунальних послуг лише в разі відмови від користування такими послугами, а не через непогодження сторонами умов такого договору.

Відсутність письмового договору на надання житлово-комунальних послуг не є підставою для відмови відповідача від сплати за фактично наданих житлово-комунальних послуг.

Оскільки обов`язок споживача житлово-комунальних послуг як власника житла ґрунтується не тільки на договорі, але й на законі, відсутність письмових договірних відносин не є підставою для звільнення від оплати житлово-комунальних послуг.

Згідно вимог ст.ст. 67, 68 ЖК України наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги).

Відповідно до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення затвердженими Постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630, відповідачам надавалися послуги з водопостачання та водовідведення.

Для розрахунку за надані послуги за адресою: АДРЕСА_1 , на ім`я відповідача ОСОБА_4 був відкритий особовий рахунок № НОМЕР_1 .

Розпорядженням виконавчого комітету Дружківської міської ради від 20.04.2001 року № 146 встановлено норми питного водоспоживання.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 87 від 10.02.2012 року Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення КП Компанія Вода Донбасу встановлено тарифи на послуги з централізованого водопостачання для потреб населення, що отримує послуги безпосередньо від КП Компанія Вода Донбасу - 3,47 грн. за 1 куб.м (без ПДВ); на послуги з центрального водовідведення для потреб населення - 2,34 грн. за 1 куб.м (без ПДВ).

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2869 від 26.11.2015 року Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення КП Компанія Вода Донбасу встановлено тарифи на послуги з централізованого водопостачання споживачам, які є суб`єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення - 4,09 грн. за 1 куб.м (без ПДВ); споживачам, які є суб`єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення - 8,18 грн. 1 куб.м (без ПДВ); на послуги з централізованого водовідведення споживачам, які є суб`єктами господарювання у сфері централізованого водопостачаннята водовідведення - 3,71 грн. за 1 куб.м (без ПДВ); споживачам, які є суб`єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення - 7,19 грн. 1 куб.м ( без ПДВ). Постановою НКРЕКП №105 від 10.08.2017 р. встановлено тариф за 1 куб.м - 25,84 грн.

Відповідно до загальної картки за особовим рахунком № НОМЕР_1 , відкритого на ім`я ОСОБА_4 за період з 01.10.2016 року по 01.02.2020 року за послуги з водопостачання та водовідведення за місцем проживання відповідачів: АДРЕСА_1 , загальна сума заборгованості становить 20618,18 грн.

Згідно ст. 67 ЖК України плата за послуги по постачанню питної води та прийманню стічних вод стягується за затвердженими у встановленому порядку тарифами.

Плата за житлово-комунальні послуги відповідно до ст. 32 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Відповідно до п. 11 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21 липня 2005 року № 630, у разі встановлення будинкових засобів обліку води у багатоквартирному будинку, де окремі квартири обладнані квартирними засобами обліку, споживач, який не має квартирних засобів обліку, оплачує послуги згідно з показаннями будинкових засобів обліку, не враховуючи витрати води виконавця, юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку, та сумарних витрат води за показаннями усіх квартирних засобів обліку. Різниця розподіляється між споживачами, які не мають квартирних засобів обліку, пропорційно кількості мешканців квартири в разі відсутності витоків із загальнобудинкової мережі, що підтверджується актом обстеження, який складається виконавцем у присутності не менш як двох мешканців будинку. За наявності витоків із загальнобудинкової мережі споживачі, які не мають квартирних засобів обліку, оплачують послуги з холодного, гарячого водопостачання та водовідведення за встановленими нормативами (нормами) за місяць, у якому ці витоки виявлено.

Згідно ст.22 Закону України Про питну воду та питне водопостачання , п.5 ч.3 ст.20 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживачі питної води, зобов`язані своєчасно, у строки, встановлені договором або законом, вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

Відповідно до п. 18 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21 липня 2005 року № 630, розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено іншій строк. Система оплати послуг (щомісячна або авансова) та форма оплати послуг (готівкова або безготівкова) визначаються у договорі між споживачем і виконавцем.

Пунктом 21 вищевказаних Правил передбачено, що у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії плата за надані послуги справляється згідно з установленими нормативами (нормами) споживання з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення - з розрахунку на одну особу та на ведення особистого підсобного господарства.

Проте, що стосується вимог про стягнення заборгованості за період з 01.10.2016р до 01.02.2020 року, суд зазначає про таке.

Позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу (ст. 256 ЦК України).

Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. (ст. 257 ЦК України) .

Позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення (а.с.267 ЦК України).

На підставі ст. 266 ЦПК України зі спливом позовної давності до основної вимоги вважається, що позовна давність спливла і до додаткової вимоги (стягнення неустойки, накладення стягнення на заставлене майно тощо).

Відповідачка ОСОБА_1 письмово просила суд про застосування строку позовної давності.

Судом встановлено, що 21 жовтня 2019 року позивач вперше звернувся до суду з позовом про стягнення заборгованості за період з 01.10.2016 року по 01.10.2019 року.

Частиною другою статті 264 ЦК України визначено, що позовна давність переривається у разі пред`явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач.

Судом встановлено, що строк позовної давності не переривався.

Таким чином позовні вимоги КП Компанія Вода Донбасу в частині стягнення заборгованості за послуги з водопостачання та водовідведення з 01.10.2016 року по 31.01.2017 року включно, задоволенню не підлягають, у зв`язку із пропуском позивачем строку позовної давності.

Суд приходить до висновку, оскільки відповідачами спожито послуги позивача з водопостачання та водовідведення, але оплату за них з 01.02.2018 по 01.02.2020 року не проведено, заборгованість за спожиті послуги в цей період підлягає стягненню з відповідачів.

З матеріалів справи вбачається, що при зверненні до суду позивачем було сплачено судовий збір у сумі 2102,00 гривень.(а.с.02, а.с.12).

Відповідно до частини 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Отже з відповідачів підлягає стягненню на користь позивача понесені і документально підтверджені судові витрати по сплаті судового збору пропорційно заявлених вимог в сумі 1639,60 грн. по 819,80 грн. з кожного.

Керуючись ст.ст. 2,4,5,10-13,76-81,89,263-265,268,273 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

позов комунального підприємства "Компанія "Вода Донбасу" до ОСОБА_1 , ОСОБА_4 про стягнення боргу за послуги з водопостачання та водовідведення задовольнити частково.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКППФО НОМЕР_2 , яка мешкає по АДРЕСА_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКППФО НОМЕР_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , на користь Комунального підприємства Компанія Вода Донбасу , ЄДРПОУ 00191678, яке знаходиться за адресою вул.К.Лібкнехта,177а, м. Маріуполь, Донецької області, на р/р № НОМЕР_4 , МФО 300528, в АТ "ОТП Банк", заборгованість за послуги з водопостачання та водовідведення за період з 01.02.2018 по 01.02.2020 року у розмірі 15836 (п`ятнадцять тисяч вісімсот тридцять шість) грн. 78 коп., також стягнути судові витрати в сумі 1639 (одна тисяча шістсот тридцять дев`ять )грн 60 коп по 819 (вісімсот дев`ятнадцять)грн. 80 коп. з кожного.

У решті позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Донецького апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 17 листопада 2021 року.

Cуддя: О. М. Грубник

Дата ухвалення рішення17.11.2021
Оприлюднено02.12.2021

Судовий реєстр по справі —229/1181/20

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Рішення від 17.11.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 26.08.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 05.08.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Рішення від 28.05.2020

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 01.04.2020

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні