Постанова
від 15.06.2010 по справі 2а-10184/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 червня 2010 р. сп рава № 2а-10184/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < година >

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Кірієнк а В.О.

при секретарі Ломиног А.М.

прокурора: Ноздрьова С.В.

за участю представника поз ивача Домашенк о Т.Г.

представника відповідача не з' явився.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у за адресою: м. Донецьк-52, вул. 50- ої Гвардійської дивізії, 17, ад міністративну справу за позо вом Прокурора Ленінського ра йону м.Донецька в інтересах д ержави в особі Державної под аткової інспекції у Ленінськ ому районі м.Донецька до Прив атного підприємства «Золушк а» про стягнення заборговано сті у розмірі 2056 грн.00 коп., -

В С Т А Н О В И В:

Державної податкової інсп екції у Ленінському районі м .Донецька звернулася до суду з позовом до Приватного підп риємства «Золушка» про стягн ення заборгованості у розмір і 2056 грн.00 коп.

В обґрунтування позовних в имог зазначив, що ПП «Золушка » зареєстрован як юридична о соба та знаходиться на подат ковому обліку в ДПІ в Ленінсь кому районі м.Донецька.

Станом на день винесення по станови за відповідачем існу є заборгованість перед бюдже том у загальній сумі 2056 грн.00 ко п.

У серпні 2009 року ДПІ у Ленінс ькому районі м.Донецьку була проведена перевірка позивач а за результатами якої склад ений акт № 05670011/2393/24696745 від 25.01.2008р. Акто м встановлено наступні поруш ення п. 1,12,13 ст.3 Закону України « Про застосування реєстратор ів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 01.06.2 000р.

На підставі акту перевірки , винесенні рішення про засто сування фінансових санкцій.

Тому просить стягнути з ПП « Золушка» вказану суму заборг ованості на користь державно го бюджету.

Позивач та прокурор у судов ому засіданні підтримали поз овні вимоги, просили суд задо вольнити позов в повному обс язі.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про час дату та місце судового засідання повідомлявся належним чином . Заяву про визнання позову аб о заперечення проти нього су ду не надав. Думка з приводу п озовних вимог суду не відома .

На підставі ст. 128 КАС України , суд вважає можливим розглян ути справу за відсутності пр едставника відповідача та на підставі наявних у ній доказ ів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги Прокурора Ленінського району м.Донецька в інтереса х держави в особі Державної п одаткової інспекції у Ленінс ькому районі м.Донецька до Пр иватного підприємства «Золу шка» про стягнення заборгова ності у розмірі 2056 грн.00 коп. є об ґрунтованими та підлягають з адоволенню.

На підставі п. 2 ст. 121 Конститу ції України на органи прокур атури України покладено функ ції представництва інтересі в держави у суді.

Відповідно до ч. 2 ст. 36-1 ЗУ „ Пр о прокуратуру ” підставою пр едставництва органами проку ратури України в суді інтере сів держави є наявність пору шень або загрози порушень ек ономічних, політичних та інш их державних інтересів внасл ідок протиправних дій (безді яльності) фізичних або юриди чних осіб. Що вчиняються у від носинах між ними або державо ю.

Судом встановлено, що Прива тного підприємства «Золушка » зареєстрован як суб' єкт п ідприємницької діяльності в ід 11.03.1997 р. за кодом ЄДРПОУ № 24656745 та взятий на облік до Державної податкової інспекції у Лені нському районі м.Донецька.

Відповідно до статті 2 Кодек су адміністративного судочи нства України завданням адмі ністративного судочинства є захист прав, свобод та інтере сів фізичних осіб та юридичн их осіб у сфері публічно - пр авових відносин від порушень , у тому числі, органів державн ої влади.

Відповідно до ст.2 Закону Ук раїни “Про державну податков у службу в Україні”, завдання ми органів державної податко вої служби, зокрема, є здійсне ння контролю за додержанням податкового законодавства, п равильністю обчислення, повн отою і своєчасністю сплати д о бюджетів, державних цільов их фондів податків і зборів /о бов' язкових платежів/, а так ож неподаткових доходів, уст ановлених законодавством. Відповідно до пунк ту 30 статті 2 Бюджетного кодек су України органи стягнення - податкові, митні та інші д ержавні органи, яким відпов ідно до закону надано прав о стягнення до бюджету пода тків, зборів (обов'язкових п латежів) та інших надходжен ь. Відповідно до ст. 67 Кон ституції України кожен зобов 'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, вс тановлених законом.

Згідно з п. 11 ст. 10 Закону Украї ни „Про державну податкову с лужбу в Україні” державні по даткові інспекції в районах, містах без районного поділу , районах у містах, міжрайонні та об`єднані державні податк ові інспекції виконують, зок рема, функцію подання до суді в позовів до підприємств, уст анов, організацій та громадя н про визнання угод недійсни ми і стягнення в доход держав и коштів, одержаних ними за та кими угодами, а в інших випадк ах - коштів, одержаних без уста новлених законом підстав, а т акож про стягнення заборгова ності перед бюджетом і держа вними цільовими фондами за р ахунок їх майна.

Державна податкова інспек ція у Ленінському районі м.До нецька, є суб`єктом владних по вноважень, та здійснює в дани х правовідносинах надані їй Законом України „Про державн у податкову службу в Україні ” повноваження.

На підставі ст. 11-1 Закону Укр аїни „Про державну податкову службу в Україні” позивачем 31 серпня 2009 року була проведен а перевірка за дотриманням с уб' єктами господарювання п орядку проведення розрахунк ів за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки, н аявності торгових патентів ліцензій.

Так, ст. 15 Закону України "Про застосування електронних ко нтрольно-касових апаратів і товарно-касових книг при роз рахунках із споживачами у сф ері торгівлі, громадського х арчування та послуг" (далі Зак он України 1776) визначено, що кон троль за додержанням суб'єкт ами підприємницької діяльно сті порядку проведення розра хунків за товари (послуги), інш их вимог цього Закону здійсн юють органи державної податк ової служби України шляхом п роведення планових або позап ланових перевірок згідно із законодавством України.

За результатами перевірки ДПІ У Ленінському районі м.До нецька складений акт № 05670011/2343/546567 45 від 25.01.2008 року, та № 0230/05/67/25/24656745 яким в становлені порушення: пункті в 1,12,13, ст.3 Закону України «Про з астосування реєстраторів ро зрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харч ування та послуг» від 01.06.2000 року , ст..6 Декрету КМУ «Про акцизни й збір, ч.10 ст.15 Закону України « Про державне регулювання вир обництва та обігу спирту ети лового коньячного і плодовог о, алкогольних напоїв та тютю нових виробів» в частині

1. реалізація тютюнови х виробів за ціною вищою від м аксимально роздрібної ціни н а сигарети, встановленої вир обником або імпортером.

2. реалізація тютюнови х виробів поштучно.

3. не проведення розрах ункової операції через РРО, в сумі 27,70 грн.

4. невидача розрахунко вого документу споживачу

5. реалізація алкоголь них напоїв без придбання

Позивачем за порушення вищ евказаних вимог закону було прийнято рішення про застосу вання до ПП «Золушка» штрафн их (фінансових) санкцій № 0002482 343 від 15.09.2009 р. на суму 138,5 грн., № 0003323 43 від 15.02.208р. - 1000,00 грн., № 05670006 від 15.09.2009 р. - 1700,00 грн., № 0002802343 від 12.10.2009р. - 1605 грн.

Відповідно до ст. 25 Закону Ук раїни "Про застосування реєс траторів розрахункових опер ацій у сфері торгівлі, громад ського харчування та послуг" суми фінансових санкцій, які визначені статтями 17-24 цього З акону, підлягають перерахува нню суб'єктами підприємницьк ої діяльності до Державного бюджету України в десятиденн ий термін з дня прийняття орг анами державної податкової с лужби України рішення про за стосування таких фінансових санкцій.

Відповідно до п.2 цього Поря дку підставою для прийняття рішення про застосування фін ансових санкцій є, зокрема, ак т перевірки додержання суб'є ктом підприємницької діяльн ості встановлених законодав ством вимог, обов'язкових для виконання під час здійсненн я оптової і роздрібної торгі влі алкогольними напоями та/ або тютюновими виробами, скл адений органом, що видав ліце нзію, у якому зазначається зм іст порушення і конкретні по рушені норми законодавства.

Пунктом 6 зазначеного Порядку визначено, що рішенн я про застосування фінансови х санкцій, передбачених пунк том 2 цього Порядку, приймають ся керівником, а у разі його ві дсутності - заступником кері вника органу, який видав ліце нзію на право виробництва і т оргівлі спиртом етиловим, ко ньячним і плодовим, спиртом е тиловим ректифікованим вино градним, спиртом етиловим ре ктифікованим плодовим, спирт ом-сирцем виноградним, спирт ом-сирцем плодовим, алкоголь ними напоями і тютюновими ви робами (Департамент контролю за виробництвом та обігом сп ирту, алкогольних напоїв і тю тюнових виробів Державної по даткової адміністрації, його регіональні управління та ї х територіальні підрозділи, Мінекономіки), чи керівником (його заступником) органів МВ С, МОЗ, Державної податкової а дміністрації, Держкомстату, Держспоживстандарту у межах їх компетенції, визначеної з аконодавством.

Відповідно до п. 10 Порядку, у разі невиконання суб'єктом п ідприємницької діяльності р ішення про застосування фіна нсових санкцій протягом 30 дні в після його отримання сума с анкцій стягується на підстав і рішення суду.

У зв' язку з тим, що сума заб оргованості була частково сп лачено, що свідчить про визна ння боргу, загальна сума забо ргованості, яка налічується за відповідачем, станом на де нь винесення постанови склад ає 2056 грн. 00 коп.

Як встановлено в судовому з асіданні у передбачений зако нодавством 30-денний строк від повідачем не було виконано у повному обсязі рішення про з астосування фінансових санк цій, в зв' язку з чим сума фіна нсових санкцій підлягає стяг ненню з відповідача на підст аві рішення суду до Державно го бюджету України.

Відповідно до ч.4 ст. 94 К АС України, у справах, в яких п озивачем є суб' єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа , судові витрати, здійснені по зивачем, з відповідача не стя гуються.

На підставі вищевикладено го, ст.ст. 10,11 Закону України „Пр о державну податкову службу в Україні”, ст.ст. 3, 15, 17, 25 Закону У країни „Про застосування реє страторів розрахункових опе рацій у сфері торгівлі, грома дського харчування та послуг ”, керуючись ст.ст. керуючись с т.ст. 17-20, 51, 69-72, 86, 121, 158-164, 167 КАС України, с уд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Прокурора Ленінсько го району м.Донецька в інтере сах держави в особі Державно ї податкової інспекції у Лен інському районі м.Донецька д о Приватного підприємства «З олушка» про стягнення заборг ованості у розмірі 2056 грн.00 коп . - задовольнити в повному об сязі.

Стягнути з Приватного підп риємства «Золушка» (код ІНН. 24 656745) на користь державного бюд жету заборгованість у розмір і 2056 (дві тисячі п' ятдесят шіс ть) грн. 00 коп. код платежу 21080900, - от римувач: управління державно го казначейства у Ленінськом у районі м.Донецька (ЄДРПОУ 346870 64), банк отримувач ГУДК в Донец ькій області, МФО - 834016, р\р 311171047000 09.

Постанова прийнята у нарад чій кімнаті та проголошена ї ї вступна та резолютивна час тина у судовому засіданні 15 че рвня 2010 року.

Повний текст постанови скл адений 21 червня 2010 року.

Заява про ап еляційне оскарження постано ви суду подається протягом д есяти днів з дня її проголоше ння, а в разі складення постан ови у повному обсязі - з дня ск ладення в повному обсязі - до Д онецького апеляційного адмі ністративного суду через Дон ецький окружний адміністрат ивний суд.

Якщо постанову було проголошено у відсутності о соби, яка бере участь у справі , то строк подання заяви про ап еляційне оскарження обчислю ється з дня отримання нею коп ії постанови.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Донецького апеляційного адм іністративного суду через До нецький окружний адміністра тивний суд протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання зяви про апел яційне оскарження.

Суддя Кірієнко В.О.

Дата ухвалення рішення15.06.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу10156507
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10184/10/0570

Постанова від 15.06.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 26.04.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні