Ухвала
від 02.12.2021 по справі 444/3427/21
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/3427/21

Провадження № 1-кс/444/1017/2021

УХВАЛА

судового засідання

02 грудня 2021 року м. Жовква

Слідчий суддя Жовківського районного суду Львівської області ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , представника власника майна ОСОБА_4 розглянув клопотання слідчого СВ відділення поліції № 2 ЛРУП № 1 ГУНП у Львівській області ОСОБА_5 , яке погоджено прокурором Жовківської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 42021140000000203 від 07.10.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

слідчий СВ відділення поліції № 2 ЛРУП № 1 ГУНП у Львівській області ОСОБА_5 за погодженням із прокурором Жовківської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді зі клопотанням про накладення арешту на майно з підстав зазначених у ньому.

Прокурор ОСОБА_3 надала письмові пояснення щодо розгляду клопотання про накладення арешту, які підтримала в судовому засіданні. Просить такі врахувати при винесенні рішення по заявленому клопотанні. Вважає, що між Львівською філією Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» та ФГ "Агро Надія" мають місце цивільно-правові відносини, що підтверджено документально, зокрема, на вирощування сої та подальшого її зберігання. Тому, після вивчення документів, вилучених зокрема під час обшуку, підстав для накладення арешту на сою, яка виявлена в ході проведення обшуку 26.11.2021 року не встановлено.

Представник власника майна - ОСОБА_4 підтримав письмові пояснення прокурора та додав, що в даному випадку не вбачається ознак кримінального правопорушення, а наявні цивільно-правові відносини. Однак, вважає, що ненакладення арешту на вказане майно може порушити їх права як власника майна, оскільки таке частково реалізоване та не оплачене покупцем. Також зазначає, що накладення арешту на сою може призвести до втрати її споживчих характеристик, внаслідок як неправильного так і тривалого її зберігання. Погоджується із думкою прокурора про відсутність підстав для накладення арешту на вказану сою.

Розглянувши клопотання, заслухавши пояснення прокурора та власника майна, вивчивши представлені матеріали досудового розслідування, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Слідчим суддеювстановлено,що отримана управлінням СБ України у Львівській області інформація свідчила про організацію службовими особами Львівської філії Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» (код ЄДРПОУ 33894357), схеми розтрати державного майна, за попередньою групою осіб.

Так, з отриманих управлінням СБ України у Львівській області матеріалів вбачається, що на території Львівської області здійснює свою діяльність Львівська філія Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого», виконувачем обов`язків директора якої є ОСОБА_6 . В користуванні філії перебуває 649 га. земель сільськогосподарського призначення та 31 га. водного фонду. На вище вказаних земельних ділянках роботи, пов`язані з обробкою землі та безпосереднім збором урожаю без відповідних на те законних підстав у 2021 році здійснювало фермерське господарство «Агро Надія».

Зокрема, в 2021 році на земельних ділянках Львівської філії Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» зібрана сільськогосподарська культура - соя, яка в подальшому доставлена для зберігання на склад, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та на склад, що знаходиться за адресою: Львівська обл., Червоноградський р-н., с. Завищень, на земельній ділянці із кадастровим номером 4624855300:09:011:0025.

26.11.2021 року, на підставі ухвали слідчого судді Жовківського районного суду Львівської області проведено обшук у складських приміщеннях в АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено численну кількість рослинної речовини, сої, яка згідно складських квитанцій належить ПП «Агро Надія».

Окрім того, 26.11.2021 року, на підставі ухвали слідчого судді Жовківського районного суду Львівської області проведено обшук в приміщенні Львівської філії Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування ІНФОРМАЦІЯ_1 », що за адресою: Львівська обл., Жовківський р-н., смт. Магерів, вул. Мартовича Л., будинок 15, звідки в ході обшуку вилучено відповідну документацію, що стосується діяльності інституту, зокрема і договір №01122020, який 01.12.2020 року укладено між Львівською філією Державної наукової установи «Український науково- дослідний інститут прогнозування та випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» та ФГ «Агро Надія».

26.11.2021 року слідчим відділу поліції №2 Львівського районного управління поліції №1 Головного управління Національної поліції у Львівській області подано до Жовківського районного суду Львівської області клопотання, погоджене з прокурором про накладення арешту на майно, зокрема сої, яка виявлена у складських приміщеннях в АДРЕСА_1 .

01.12.2021 року слідчим суддею вказане клопотання повернуто процесуальному керівнику на доопрацювання.

02.12.2021 року процесуальним керівником скеровано до суду доопрацьоване клопотання про накладення арешту на рослину сою, яка виявлена м. Кам`янка - Бузька, вул. Ярослава Мудрого 56, з усунутими недоліками, вказаними в ухвалі.

Водночас, в ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, вивчено та ретельно досліджено документацію щодо діяльності Львівської філії Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого».

Зокрема встановлено, що 01.12.2020 року між Львівською філією Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» та фермерським господарством «Агро Надія» укладено договір №01122020 про проведення науково - дослідної роботи з вирощування сої в 2021 році на дослідних полях філії.

28.09.2021 року було укладено додаток №1 до вищевказаного договору, про передачу на відповідальне зберігання сої в кількості 1152 т. до ФГ «Агро Надія», яку було виявлено в ході проведення обшуку у складських приміщеннях в АДРЕСА_1 .

Згідно вказаного договору, вартість наукових досліджень становить 120000 тис. грн. Відтак, встановлено, що між Львівською філією Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» та фермерським господарством «Агро Надія» мають місце договірні відносини, а фермерське господарство являється добросовісним володільцем (зберігач згідно договору) рослини сої, як йому передана згідно договору.

Зберігач надає власнику послуги по зберіганню сої в термін до 31 грудня 2021 року.

Також слід зазначити, що згідно ухвали слідчого судді Жовківського районного суду Львівської області від 19.11.2021 року про надання дозволу на проведення обшуку було постановлено надати дозвіл на проведення обшуку в комплексі будівель (складів, зерноскладів, млинів, гаражів чи інших будівель), що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , які належать на праві приватної власності ОСОБА_7 , з метою відшукання та вилучення договорів оренди землі, контрактації, спільної діяльності, укладених із Львівською філією Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки та технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» в 2021 році, форми 4-сг «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур», 9-сг «Звіт про використання добрив і пестицидів», 29-сг «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду», 21-сг «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства», 21-заг «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства», 37-сг «Звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур», площ посівів агрокультур у 2021 році, складських квитанцій зберігання агрокультур, карточок аналізу агрокультур урожаю 2021 року, фінансово-господарських документів обліку та реалізації зерна, зернових та олійних культур урожаю 2021 року (накладних, актів приймання-передачі товарно-матеріальних цінностей, договорів).

Тобто, надано дозвіл на проведення обшуку в комплексі будівель (складів, зерноскладів, млинів, гаражів чи інших будівель) з метою відшукання та вилучення документації, а не майна, зокрема сої.

На основі вищевикладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що підстав для накладення арешту на сою, яка вилучена в ході проведення обшуку 26.11.2021 року не встановлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 КПК України слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

Таким чином, з огляду на наведені вище обставини, в задоволенні клопотання слідчого про накладення арешту на майно належить відмовити.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 170-173, 309, 310, 392, 393, 395 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання слідчого СВ відділення поліції № 2 ЛРУП № 1 ГУНП у Львівській області ОСОБА_5 , яке погоджено прокурором Жовківської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 42021140000000203 від07.10.2021року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.191КК України-відмовити.

У відповідності до ч. 3 ст. 173 КПК України відмова у задоволенні клопотанні про арешт майна тягне за собою негайне повернення особі відповідно всього тимчасово вилученого майна.

Ухвалу виготовлено в нарадчій кімнаті в одному примірнику.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня оголошення відповідно до п. 9 частини 1 ст. 309, ст. 395 КПК України.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЖовківський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення02.12.2021
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу101573920
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —444/3427/21

Ухвала від 02.12.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Ухвала від 01.12.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Ухвала від 01.12.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Ухвала від 26.11.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Ухвала від 19.11.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Ухвала від 19.11.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Ухвала від 19.11.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Ухвала від 19.11.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Ухвала від 19.11.2021

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні