Ухвала
від 03.12.2021 по справі 200/7369/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

03 грудня 2021 р. Справа №200/7369/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді АрестовоїЛ.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Головного управління ДПС у Донецькій області про заміну боржника у виконавчому листі в адміністративній справі за позовом Приватного акціонерного товариства Краснодонвугілля (місцезнаходження: просп. Нікопольський, буд. 54, корпус 4, м. Маріуполь, Донецька область; код ЄДРПОУ: 32363486) до Головного управління ДПС у Донецькій області (місцезнаходження: вул. Італійська, буд. 59, м. Маріуполь, Донецька область; код ЄДРПОУ: 43142826) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

В С Т А Н О В И В:

25 листопада 2021 року представник Головного управління ДПС у Донецькій області, як відокремленого підрозділу надав до суду клопотання про заміну боржника у виконавчому листі у справі № 200/7369/20-а з Головного управління ДПС у Донецькій області її правонаступником - Головним управлінням ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 44070187).

Представники осіб, що беруть участь у справі, до суду не з`явились, про дату, час та місце розгляду заяви повідомлялися судом належним чином.

Враховуючи наведене, беручи до уваги приписи ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суд вважає за можливе розглянути дану заяву без участі вказаних осіб.

При розгляді вказаного клопотання встановлені наступні обставини.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 13 жовтня 2020 року задоволено повністю адміністративний позов Приватного акціонерного товариства Краснодонвугілля (місцезнаходження: просп. Нікопольський, буд. 54, корпус 4, м. Маріуполь, Донецька область; код ЄДРПОУ: 32363486) до Головного управління ДПС у Донецькій області (місцезнаходження: вул. Італійська, буд. 59, м. Маріуполь, Донецька область; код ЄДРПОУ: 43142826) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

Визнано протиправним та скасовано податкове повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Донецькій областівід 26.03.2020 року № 0051895404.

Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Донецькій області на користь Приватного акціонерного товариства Краснодонвугілля витрати зі сплати судового збору у сумі 3 297 (три тисячі двісті дев`яносто сім) гривень 38 копійок.

Рішення набрало законної сили 22 лютого 2021 року та 02 грудня 2021 року Донецьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист по справі.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 373 КАС України виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 Про деякі питання територіальних органів Державної податкової служби ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби згідно з додатком, до якого, зокрема, включено Головне управління ДПС у Донецькій області.

Абзацом 3 п. 2 цієї постанови установлено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

В абзаці 4 п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 закріплено, що права та обов`язки територіальних органів ДПС України, що ліквідуються відповідно до п. 1 цієї постанови, переходять ДПС України та її територіальним органам.

Наказом ДПС України від 12.11.2020 № 643 затверджено Положення про Головне управління ДПС у Донецькій області (далі за текстом положення - Головне управління ДПС).

Відповідно до абз. 3 його п. 1 Головне управління ДПС є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826).

Водночас, абз. 1 п. 1 цього Положення закріплено, що при цьому Головне управління ДПС є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу ДПС України.

У відомостях про юридичну особу ДПС України (код ЄДРПОУ 43005393) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань міститься інформація про її філії (відокремлені підрозділи), серед яких визначено також Головне управління ДПС у Донецькій області (код відокремленого підрозділу 44070187).

Згідно з п. 12 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 N 1074, який визначає механізм здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією територіальних органів, орган виконавчої влади, утворений в результаті реорганізації, здійснює повноваження та виконує функції у визначених Кабінетом Міністрів України сферах компетенції з дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України щодо можливості забезпечення здійснення таким органом повноважень та виконання функцій органу виконавчої влади, що припиняється.

Зважаючи, на те, що територіальні органи ДПС, утворені як її відокремлені підрозділи, з 01.01.2021 розпочинають здійснення повноважень та функцій територіальних органів ДПС, ліквідованих як юридичні особи, суд дійшов висновку про необхідність заміни боржника у виконавчому листі у даній справі.

Згідно з нормами ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником, що кореспондується з ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» та з п. 12 розділу ІІ Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 2 квітня 2012 року № 512/5 (далі - Інструкція № 512/5), у яких закріплено, що у разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження (припинення юридичної особи, а також в інших випадках заміни сторони у виконавчому провадженні), якщо правовідносини допускають правонаступництво, виконавець за заявою сторони виконавчого провадження, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником. На підставі постановленої судом ухвали виконавець своєю постановою замінює сторону виконавчого провадження. Ухвала суду та постанова виконавця долучаються до виконавчого документа при його передачі до іншого органу державної виконавчої служби або приватного виконавця або поверненні його стягувачу чи до суду.

Пунктом 4 ст. 379 КАС України передбачено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Враховуючи наведене вище, суд вбачає достатньо підстав для прийняття рішення про заміну боржника у виконавчому листі, виданого у даній справі.

Керуючись ст.ст. 229, 243, 248, 252, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання Головного управління ДПС у Донецькій області про заміну сторони у виконавчому листі в адміністративній справі за позовом Приватного акціонерного товариства Краснодонвугілля (місцезнаходження: просп. Нікопольський, буд. 54, корпус 4, м. Маріуполь, Донецька область; код ЄДРПОУ: 32363486) до Головного управління ДПС у Донецькій області (місцезнаходження: вул. Італійська, буд. 59, м. Маріполь, Донецькаобласті; код ЄДРПОУ: 43142826) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення- задовольнити.

Замінити боржника у виконавчому листі № 200/7369/20-а - Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826) на Головне управління ДПС у Донецькій області (код відокремленого підрозділу 44070187).

Ухвала суду може бути оскаржена до Першого апеляційного адміністративного суду безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не були вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Повний текст ухвали складений та підписаний 03 грудня 2021 року.

Суддя Л.В. Арестова

Дата ухвалення рішення03.12.2021
Оприлюднено06.12.2021

Судовий реєстр по справі —200/7369/20-а

Ухвала від 03.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

Ухвала від 07.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Постанова від 22.02.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 22.02.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 13.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Рішення від 13.10.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

Ухвала від 19.08.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

Ухвала від 12.08.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні