Ухвала
від 04.08.2017 по справі 790/9374т/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 790/9374т/17

Провадження № 11-кс/790/9049/17 Суддя доповідач ОСОБА_1

УХВАЛА

Іменем України

Про дозвіл на продовження проведення негласних слідчих (розшукових) дій -

зняття інформації з транспортної телекомунікаційної мережі

місто Харків «04» 08 2017 року

Слідчий суддя Апеляційного суду Харківській області ОСОБА_1 розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП в Харківській області ст. лейтенанта поліції ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення негласної слідчої (розшукової) дії у кримінальному провадженні № 12016220540002666 від 09.11.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст.190, ч. 1 ст. 205 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Відділом розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами, злочинними організаціями, СУ ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.11.2016 за номером 12016220540002666, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 190, ч. 1 ст. 205 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що 09.11.2016 до чергової частини Слобідського ВП ГУНП в Харківській області надійшла заява ОСОБА_3 про шахрайські дії відносно неї. Відомості про вказану подію були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань Слобідським ВП ГУНП в Харківській області.

Допитана у якості потерпілого ОСОБА_3 пояснила, що шляхом обману невстановлена у ході досудового розслідування особа на ім`я « ОСОБА_4 », заволоділа особистими документами ОСОБА_3 та використовуючи її анкетні дані без згоди та відома, шляхом надання недостовірних відомостей органу реєстрації, у групі з - « ОСОБА_5 » зареєстрували на її ім`я юридичну особу ТОВ «Технопром», код ЄДРПОУ 32136333.

Після чого з використанням вказаного підприємства та електронних обчислювальних систем доступу до банківських рахунків «клієнт-банк» систематично здійснювалися безтоварні господарські операції з конвертації безготівкових коштів підприємств реального сектору економіки, в тому числі державної форми власності в готівку, з подальшим її отриманням в банківських установах, через підставних осіб, які групою осіб звертали на свою користь та заволодівали ними.

У ходівиконання дорученняпо даномукримінальному провадженню,було проведенокомплекс оперативно-розшуковихзаходів встановленогромадянина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,який запопередньою змовоюз ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , підшукують за морально-діловими якостями осіб схильних за грошову винагороду очолити (зареєструвати) на себе підприємства з метою прикриття своєї незаконної діяльності по складанню фіктивних документів, що містять у собі недостовірні дані, що дозволяють підприємствам-контрагентам зменшити суму обов`язкових податкових платежів, використовуючи підставних та матеріально залежних осіб, планують створити ряд юридичних осіб. В подальшому дані особи, усвідомлюючи протиправний характер скоєних ними дій, з метою створення видимості здійснення ними легальної господарської діяльності, підробляли та оформляли фінансово-господарську про здійснення нібито господарських операцій від імені таких ознаками фіктивних, що за своєю суттю є нікчемними. Фактично на таких осіб, що вели діяльність, пов`язану із конвертацією коштів у готівкову та навпаки-реконвертацію, в залежності від "побажань" контрагента. В результаті таких дій підприємствами-контрагентами були внесенні до фінансової документації підприємства завідомо неправдиві відомості про товар, який фактично придбаний не був та роботи, які фактично не виконувались, безпідставно завищували податковий кредит, здійснювали розкрадання коштів, мінімізували обсяги сплати податків.

За наявною оперативною інформацією ОСОБА_8 спільно з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 неодноразово знаходили різних осіб які за грошову винагороду очолювали (реєстрували) на себе підприємства з метою прикриття незаконної діяльності та складали фіктивні документи, що містять недостовірні дані. Так в ході проведення оперативно-розшукових заходів було встановлено громадянку ОСОБА_9 , яка в ході допиту пояснила, що в січні 2016 року з боку ОСОБА_8 їй було запропоновано стати директором одного із суб`єктів підприємницької діяльності. У зв`язку із скрутним матеріальним становищем ОСОБА_9 погодилась, за що отримала від ОСОБА_8 грошові кошти в сумі 1500 грн. З боку останньої було відкрито рахунок в банку та передала на вимоги останнього усі реквизити та відповідні картки безпосередньо ОСОБА_8 , який упродовж існування підприємства здійснював усі операції конвертації безготівкових коштів у готівкову та навпаки. Зі слів ОСОБА_9 будь-якої підприємницької діяльності вона не здійснювала , усією фінансово-господарською діяльністю займався громадянин ОСОБА_8 .

Встановлено, що ОСОБА_8 спільно з ОСОБА_10 , за попередньою змовою, складають фіктивні документи , що містять у собі недостовірні дані, що дозволяють підприємствам-контрагентам зменшити суму обов`язкових платежів , використовуючи підставних та матеріально залежних осіб. Вказані особи, усвідмолюючи протиправний характер скоєних ними дій, з метою створення видимості здійснення ними легальної діяльності, підробляли та оформляли фінансово-господарську документацію про здійснення нібито господарських операцій від імені таких підприємств з ознаками фіктивних, що за своєю суттю є нікчемними. За наявною оперативною інформацією ОСОБА_10 веде бухгалтерську звітність, оскільки досконально володіє знанням ведення бухгатлтерської та податкової звітності, вміє складати первинні бухшалтерські документи і податкову звітність.

Крім того, 11.04.2017 надійшла заява від ОСОБА_11 , відповідно до якої 24.03.2017 близько 15.00 в офісі приватного нотаріуса ОСОБА_12 за адресою: м.Харків, пр.Науки, ауд.24 , невідомі особи шахрайським шляхом зареєстрували на його ім`я ТОВ «Виробничо-комерційна фірма Пневмо-Ком».

Відомості про дану подію були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 12017220000000588 від 12.04.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.

Допитаний у якості свідка ОСОБА_11 , пояснив, що до реєстрації юридичної особи його схилив чоловік на ім`я « ОСОБА_13 ». Ніякої фінансово-господарської діяльності ОСОБА_11 не здійснював та не володіє навиками для її ведення. Фактично він тільки підписував документі на прохання « ОСОБА_13 ».

Даний чоловік був встановлений як ОСОБА_6 , також встановлено, що до реєстрації підприємства на ім`я ОСОБА_11 причетні ОСОБА_8 та ОСОБА_7

14.04.2017 кримінальне провадження № 12017220000000588 було об`єднано з матеріалами кримінального провадження № 12016220540002666.

Крім того , під час проводення досудового розслідування встановлено, що вказані особи планують найближчим часом зареєструвати чи придбати двох суб`єктів господарської діяльності для здійснення фіктивної підприємницької діяльності, з метою формування податкової вигоди підприємствам реального сектору економіки , а також обготівкування через зазначених юридичних осіб грошових коштів.

Слідчий звернувся із клопотанням щодо надання дозволу на продовження проведення негласної слідчої(розшукової) дії зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка використовує мобільні термінали з абонентськими номерами оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» номер НОМЕР_1 та оператора мобільного зв`язку ТОВ «Лайфселл» НОМЕР_2 .

Проведення зазначених у клопотанні негласних слідчих(розшукових) дій пропонується в рамках кримінального провадження за ч.3 ст.190 КК України, щодо злочину, який відноситься до категорії тяжкого.

В обгрунтування клопотання слідчий зазначив, що з метою отримання інформації про вчинення тяжкого злочину, вважає за необхідно продовження проведення негласної слідчої(розшукової) дій зняття інформації з транспортно телекомунікаційних мереж стосовно ОСОБА_10 , а саме у проведенні із застосуванням відповідних технічних засобів спостереження, відбору та фіксації змісту інформації, яка передається особою та має значення для досудового розслідування , а також одержанні, перетворенні і фіксації різних видів сигналів, що передаються каналами зв`язку за номерами особистих мобільних телефонів та мобільних терміналів ОСОБА_10 .

Як вбачається із клопотання та наданих матеріалів, продовження проведення негласних слідчих (розшукових) дій не стосується приватного спілкування захисника, священослужителя, з підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, виправданим чи об`єктами, що додані до такого спілкування (ст.ст.161, ч.5 ст.258 КПК України).

Під час продовження проведення зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж ОСОБА_10 можливо отримати докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та встановлення осіб, які його вчинили, та можливо задокументувати факт фіктивної підприємницької діяльності, тобто без мети здійснення реальної господарської діяльності для подальшого безпідставного штучного формування податкової вигоди підприємствам реального сектору економіки Харківської області, та інишх регіонів України, з метою заволодіння чужим майном шахрайським шляхом, а також переведення безготівкових коштів в готівку.

Іншим способом отримати доказову інформацію про вчинення злочину та встановити осіб, які його вчинили не виявляється можливим.

Виходячи із змісту клопотання та наданих матеріалів, слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що вчинений злочин є тяжким та наявність достатніх підстав вважати, що під час проведення запропонованої негласної негласної слідчої (розшукової) дії можуть бути отримані відомості про злочин і особу, яка його вчинила та обставини, що мають значення для досудового розслідування, які самостійно або в сукупності з іншими доказами мають суттєве значення для з`ясування обставин злочину.

Враховуючи викладене, вважаю необхідним надати дозвіл на продовження проведення зазначених у клопотанні негласних слідчих(розшукових) дій.

Враховуючи викладене, керуючись вимогами ст.ст.246,247,248,249,263 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_2 - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення негласної слідчої дії зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , за номерами оператора мобільних телефонів, якими вона користується, номер НОМЕР_1 оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», номер НОМЕР_2 оператора мобільного зв`язку ТОВ «Лайфселл», а саме, негласне проведення із застосуванням відповідних технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, спостереження, відбору та фіксації змісту телефонних розмов, іншої інформації та сигналів (SMS,MMS,факсимільний зв`язок, модемний зв`язок, тощо), які передаються телефонним каналом зв`язку, що контролюється, терміном 2 місяці з дня отримання дозволу на проведення цієї негласної слідчої(розшукової)дії тобто до 03.10.2017 року.

Оскарження даної ухвали в порядку ст.ст.248, 309 КПК України не передбачено

Слідчий суддя Апеляційного суду

Харківської області ОСОБА_1 ОСОБА_14

Дата ухвалення рішення04.08.2017
Оприлюднено22.12.2022
Номер документу101609915
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення негласної слідчої (розшукової) дії у кримінальному провадженні № 12016220540002666 від 09.11.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст.190, ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —790/9374т/17

Ухвала від 04.08.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Хорошевський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні