Ухвала
від 08.10.2021 по справі 757/53883/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/53883/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_5., при секретарі ОСОБА_6., за участю слідчого - ОСОБА_7. розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

07.10.2021 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_5. надійшло клопотання сторони кримінального провадження - слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_7, за погодженянм з прокурором, про проведення обшуку.

Мотивуючи подане клопотання сторона обвинувачення вказує, що Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Києві, за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62020100000002465 від 02.12.2020 за підозрою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364 КК України та за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 362, ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_1 перебуваючи на посадах головного державного інспектора відділу митного оформлення № 1 митного поста «Київ-столичний» Київської митниці Держмитслужби вчинили злочини за наступних обставин.

Так, забезпечення реалізації державної митної політики та державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування законодавства з питань державної митної справи, запобігання та протидії контрабанді, боротьби з порушенням митних правил, відповідно до Положення про Київську митницю Держмитслужби затвердженої наказом Державної митної служби України № 18 від 23.10.2019 (із змінами, внесеними згідно з наказом Держмитслужби № 94 від 12.03.2020), є основним завданням Київської митниці Держмитслужби.

Окрім цього, службових осіб відділу митного оформлення № 1 митного поста «Київ-столичний» Київської митниці Держмитслужби, 11.06.2020 під особистий підпис ознайомлено (а ОСОБА_1 , як службову особу Дінпровської митниці Держмитслужби) з листом Державної митної служби України № 16-4/16-02-02/7/1302 від 03.06.2020 відповідно до якого, основною підставою для нарахування акцизного податку на нафтопродукти є відповідність таких товарів опису: «Палива рідкі, на основі газойлів (дизпаливо), менш як 85 об.% яких, включаючи витрати, переганяється при температурі 350°С (за методом ISO 3405, еквівалентним методу ASTM D 86, крім палива пічного, побутового», та наголошено на необхідності приділяти особливу увагу класифікації зазначеної категорії товарів, які імпортуються без маркування в автомобільних цистернах, з метою унеможливлення імпорту газойлів, зокрема дизельного палива без сплати митного податку.

Таким чином, відповідно до посадових обов`язків головного державного інспектора відділу митного оформлення № 1 митного поста «Київ-столичний» Київської митниці Держмитслужби, останнього наділено владними функціями щодо реалізації державної митної політики, які полягали у здійсненні контролю правильності класифікації товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності, поданих до митного оформлення та після завершення процедур їх митного контролю та митного оформлення, як співробітника органу виконавчої влади, який здійснює функції представника влади та відповідно до примітки ст. 364 КК України є службовою особою.

Однак, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_1 нехтуючи вищезазначеними нормами законодавства, чинного на момент вчинення злочину, а також нівелюючи основні засади діяльності Державної митної служби України, будучи представниками державного органу виконавчої влади та відповідно до своїх функціональних обов`язків наділені компетенцією на виконання митних формальностей при здійсненні митного контролю та контролем правильності класифікації задекларованих товарів, скоїли злочин у сфері службової діяльності за наступних обставин.

Так, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , будучи службовими особами органу виконавчої влади, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби, в період вересня-листопаду 2020 року, перебуваючи на посаді головного державного інспектора відділу митного оформлення № 1 митного поста «Столичний» («Київ-столичний» до 02.11.2020) Київської митниці Держмитслужби, знаходячись на своєму робочому місці, здійснюючи контроль правильності класифікації товарів згідно з УКТ ЗЕД, поданої до митного оформлення 47 митних декларацій, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди, в інтересах третьої особи, свідомо, в порушення вимог статті 69 МК України, в частині правильності класифікації товарів, в порушення вимог абз. 4 п.п. 4 п. 3 Посадової інструкції від 02.11.2020, абз. 3 п. 3 розділу I, пунктів 1-4 розділу III Порядку № 650, абзацами 1-5 розділу XI Порядку № 684, статті 336 Митного кодексу України, Правил 1, 3 Основних правил інтерпретації класифікації товарів, підтвердили правомірність визначення коду товару 2710 19 91 00 згідно УКТ ЗЕД, шляхом проставлення відповідної відмітки в розділі «митні процедури» АСМО.

Внаслідок вказаних протиправних дій ОСОБА_4 що виразилися у зловживанні своїм службовим становищем, державі спричинено збитки у вигляді ненадходження до Державного бюджету України акцизного податку та податку на додану вартість на загальну суму 256 605 грн.

Внаслідок вказаних протиправних дій ОСОБА_3 що виразилися у зловживанні своїм службовим становищем, державі спричинено збитки у вигляді ненадходження до Державного бюджету України акцизного податку та податку на додану вартість на загальну суму 1 541 443, 24 грн.

Внаслідок вказаних протиправних дій ОСОБА_2 що виразилися у зловживанні своїм службовим становищем, державі спричинено збитки у вигляді ненадходження до Державного бюджету України акцизного податку та податку на додану вартість на загальну суму 3 598 414, 01 грн.

Внаслідок вказаних протиправних дій ОСОБА_1 що виразилися у зловживанні своїм службовим становищем, державі спричинено збитки у вигляді ненадходження до Державного бюджету України акцизного податку та податку на додану вартість на загальну суму 6 670 074,01 грн.

Так, в ході досудового розслідування в ході аналізу телефонних з`єднань водіїв транспортних засобів, які здійснювали перевезення товару «Олива антикорозійна, низької в`язкості ЕСО-4, ТУ 19.2-001:2020. Призначена в якості антикорозійного тимчасового захисту від іржавіння і корозії металів. Використовується для захисту форм від прилипання, для змащування форм при виробництві керамичних та напівфарфорових виробів, в якості мастильно-охолоджуючої рідини, для технічного обслуговування металевих елементів та для виробництва скляних виробів.» поданого представником ПП «АЗС Онлайн» до митного оформлення до Київської митниці Держмитслужби отримано інформацію щодо найпоширенішого відвідування вказаних водіїв після здійснення митного оформлення зазначеного товару, а саме на території Київської обл., Вишгородського р-ну., с. Старі Петрівці.

В подальшому, в ході виконання доручення, оперативними співробітниками здійснено виїзд на зазначену місцевість, в ході якого виявлено можливе місце зберігання імпортованих паливно-мастильних матеріалів, а саме земельні ділянки, огороджені парканом з наявними цистернами. Вказані земельні ділянки знаходяться за адресою: Київська обл., Вишгородський р-н., с. Старі Петрівці, вул. Дубрівська, буд. 10

Таким чином, в органу досудового розслідування є обґрунтовані підстави вважати, що за вказаною адресою можливе здійснення підміни товарно-номенклатурних документів щодо зазначених товарів, перерозподілу та його подальшого відвантаження для реалізації з метою приховування обставин вчинення злочину.

Проведення подальшого всебічного, об`єктивного, неупередженого розслідування кримінального провадження, встановлення знарядь кримінального правопорушення (документів, носіїв інформації), майна, яке здобуте у результаті його вчинення, неможливо без вилучення документів та носіїв інформації, що містять відомості, які можуть бути використані як доказ, зокрема: оригіналів товаро-супровідних документів на дизельне паливо, виготовлені підроблені документи на оливу антикорозійну, записи з розрахунками «прибутку» від застосування товару прикриття, розподілу прибутку між співучасниками злочину, переписка з постачальниками товару, з посадовими особами ПП «АЗС ОНЛАЙН» (код ЄДРПОУ 40724941), квитанції на перекази грошових кошті, переписка фігурантів провадження щодо схеми застосування раніше підроблених документів на товар прикриття, оформлення у митному відношенні дизельного палива під виглядом оливи антикорозійної, чорнових записів, блокнотів, щоденників, комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації, накопичувачів (флеш-пам`яті, жорстких дисків, переносних носіїв інформації), у яких зберігаються в електронному вигляді зазначені документи, тощо, а також інших предметів й документів, що мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації, накопичувачів (флеш-пам`яті, жорстких дисків, переносних носіїв інформації), у яких зберігаються в електронному вигляді зазначені документи, тощо, а також інших предметів й документів, що мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні. клопотання не підлягає задоволенню, оскільки вбачається, що воно є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

Відтак, клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати слідчому другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_7. та слідчим, які входять до складу слідчої групи та прокурорам групи прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 62020100000002465 від 02.12.2020, дозвіл на проведення обшуку нежитлових будівель за адресою: Київська обл., Вишгородський р-н., с. Старі Петрівці, вул. Дубрівська, буд. 10, які належать на праві приватної власності ТОВ «Лютіжне» (код ЄДРПОУ 41247960) з метою виявлення та вилучення оригіналів товаро-супровідних документів на дизельне паливо, виготовлені підроблені документи на оливу антикорозійну, записи з розрахунками «прибутку» від застосування товару прикриття, розподілу прибутку між співучасниками злочину, переписка з постачальниками товару, з посадовими особами ПП «АЗС ОНЛАЙН» (код ЄДРПОУ 40724941), квитанції на перекази грошових кошті, переписка фігурантів провадження щодо схеми застосування раніше підроблених документів на товар прикриття, оформлення у митному відношенні дизельного палива під виглядом оливи антикорозійної, чорнових записів, блокнотів, щоденників.

В іншій частині вимог - відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення08.10.2021
Оприлюднено06.12.2022
Номер документу101625011
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/53883/21-к

Ухвала від 08.10.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні