Рішення
від 06.12.2021 по справі 605/470/21
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/470/21

РІШЕННЯ

Іменем України

"06" грудня 2021 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради Тернопільського району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Підгаєцької міської ради Тернопільського району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 3,0 га. в умовних кадастрових гектарах, на території Бронгалівської сільської ради (на даний час Білокриницького старостинського округу Підгаєцької міської ради) Підгаєцького (на даний час Тернопільського) району Тернопільської області, яке належало його рідній сестрі - ОСОБА_2 .

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, підтримання ним позовних вимог та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованому суду письмовому клопотанні, яке долучено до позовної заяви.

В судове засідання представник відповідача не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, ним до суду подано заяву про розгляд справи у його відсутності, а також, що при вирішенні справи покладається на думку суду, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.524 ЦК Української РСР (в редакції 1963 року) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

В силу ст.527 ЦК Української РСР (надалі -ЦК) спадкоємцями можуть бути особи, що були живими на момент смерті спадкодавця, а також діти померлого, зачаті при його житті і народженні після його смерті.

За змістом ст.530 ЦК при відсутності спадкоємців першої черги або при неприйнятті ними спадщини, а також в разі, коли всі спадкоємці першої черги не

закликаються до спадкування, успадковують у рівних частках: брати і сестри померлого, а також дід та бабка померлого як з боку батька, так і з боку матері (друга черга).

Положенням ст.548 ЦК визначено, що для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.549 ЦК визнається, що спадкоємець прийняв спадщину:

1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном;

2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Судом встановлено, що рішенням Підгаєцького районного суду Тернопільської області від 18 березня 2021 року, встановлено факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідним братом - ОСОБА_2 , яка померла, ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рідній сестрі позивача - ОСОБА_2 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0275897 від 21 вересня 2000 року належало право на земельну частку (пай) розміром 3,0 га. в умовних кадастрових гектарах, на території Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області (на даний час на території Білокриницького старостинського округу Підгаєцької міської ради Тернопільського району Тернопільської області), що підтверджується інформаціями та випискою із списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю с/с "Промінь" с. Вага Підгаєцького району від 15 січня 2021 року виданими відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

ОСОБА_2 тимчасового з 30 серпня 2002 року по 14 січня 2003 року перебувала у Петриківському обласному геріатричному пансіонаті, що видно із довідки за вих.№537 від 29 жовтня 2021 року виданої вказаним закладом.

Встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Петриків Тернопільського району Тернопільської області, що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 13 березня 2020 року.

Із інформації Білокриницького старостинського округу Підгаєцької міської ради Тернопільського району Тернопільської області від 29 квітня 2021 року за вих.№107 вбачається, що ОСОБА_2 постійно проживала та була зареєстрована разом із позивачем в с. Бронгалівка Підгаєцького (наданий час Тернопільського) району Тернопільської області.

Позивач прийняв спадщину після смерті своєї рідної сестри ОСОБА_2 , що підтверджується вищезазначеним та свідчить про те, що він до шести місяців після смерті спадкодавця фактично вступив в управління та володіння спадковим майном. Інших спадкоємців на вказане спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_2 , окрім позивача, немає, що підтверджено останнім у поданій позовній заяві, а також вбачається із інформації завідувача Підгаєцької державної нотаріальної контори та матеріалів спадкової справи №95/2021.

Позивач звертався до нотаріуса із питанням видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті його рідної сестри, однак в цьому йому було відмовлено, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів, що підтверджується письмовою відмовою державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№306/01-16 від 28 травня 2021 року.

Той факт, що сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ТР №0275897 від 21 вересня 2000 року виданий на ім`я ОСОБА_2 втрачено, стверджується публікацією в газеті "Земля Підгаєцька" за №20 від 28 травня 2021 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах ним понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 263, 265 ЦПК України, ст.ст.524, 527, 530, 548, 549 ЦК Української РСР (в редакції 1963 року), Прикінцевими та перехідними положеннями ЦК України (в редакції 2003 року), суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Підгаєцької міської ради Тернопільського району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 3,0 га. в умовних кадастрових гектарах, на території Білокриницького старостинського округу Підгаєцької міської ради Тернопільського району Тернопільської області (колишньої Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області), яке на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0275897 від 21 вересня 2000 року, належало ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати покласти на позивача в межах ним понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 Білокриницького старостинського округу Підгаєцької міської ради Тернопільського району Тернопільської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Підгаєцька міська рада Тернопільського району Тернопільської області, місцезнаходження: 48000, м. Підгайці вул. Шевченка, 39, код ЄДРПОУ 04058462.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення06.12.2021
Оприлюднено07.12.2021

Судовий реєстр по справі —605/470/21

Рішення від 06.12.2021

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

ГОРУЦ Р. О.

Ухвала від 19.10.2021

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

ГОРУЦ Р. О.

Ухвала від 23.09.2021

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні