Рішення
від 30.11.2021 по справі 522/13874/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Провадження № 2/522/7628/21

Справа № 522/13874/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2021 року Приморський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого судді Шенцевої О.П.,

за участю секретаря Кісліної В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Одесі цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар (м. Одеса, Французький бульвар, будинок № 28/30Б) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про розірвання договору та скасування рішення державного реєстратора,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар , звернувшись до суду з даним позовом, просить розірвати договір купівлі-продажу, укладений 27 квітня 2020 року зі змінами, між позивачем та відповідачем - ОСОБА_1 щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5110137500:45:005:0064, під номером 28/30 - Б, 28/30 - В (двадцять вісім дріб тридцять тире літера Б, двадцять вісім дріб тридцять тире літера В), загальною площею 0,4000 га, що розташована за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, повернути Товариству з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар земельну ділянку та скасувати рішення державного реєстратора приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Чернягіної Н.С. (індексний номер 52074706 від 27.04.2020 року) про реєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна земельну ділянку з кадастровим номером 5110137500:45:005:0064. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 27 квітня 2020 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар та ОСОБА_1 укладено Договір купівлі-продажу. Згідно п.1.1 цього договору Товариство з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар передав (продав) у власність, а ОСОБА_1 прийняла (купила) у власність земельну ділянку під номером 28/30 - Б, 28/30 - В (двадцять вісім дріб тридцять тире літера Б, двадцять вісім дріб тридцять тире літера В), загальною площею 0,4000 га, що розташована за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, та зобов`язався сплатити за неї певну грошову суму у розмірі та в строк, зазначені у п. 2.1. цього договору (надалі - об`єкт нерухомого майна). Згідно до другого абзацу п. 2.1 за домовленістю сторін, розрахунок за продану земельну ділянку повинен був здійснитися протягом 1(одного) року від дня посвідчення цього договору, тобто до 27 (двадцять сьомого ) квітня 2021 року (дві тисячі двадцять першого) року включно, керуючись ст. 694 Цивільного кодексу України, сторонами було укладено договір купівлі - продажу земельної ділянки з відстроченням платежу. Однак, після посвідчення договору купівлі-продажу, не сплачено обумовлену договором грошову суму у розмірі та в строк, що зазначені у п. 2.1.

У судове засідання представник позивача не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримує, просить їх задовольнити. Також, у поданій заяві позивач вказує, що проти заочного розгляду справи не заперечує.

У судове засідання відповідач повторно не з`явився, хоча про розгляд справи повідомлений належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомив, відзиву на позов не подав.

Відповідно до ч.1 ст.280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи неявку з невідомих причин в судове засідання належним чином повідомленого про дату, час і місце розгляду справи відповідача, відсутності відзиву на позов, згоду позивача на заочний розгляд справи, суд вважає за можливе розглянути цивільну справу за відсутності відповідача та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що 27 квітня 2020 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар (65058, м. Одеса, Французький бульвар, будинок №28/30-Б Код ЄД РПОУ - 42859145) та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 Паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Шевченківським ВМ Приморського РВ ОМУ ГУМС України в Одеській області 07.07.2010 року, РНОКПП НОМЕР_2 ) було укладено Договір купівлі-продажу.

Згідно п.1.1 цього договору Товариство з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар передав (продав) у власність, а ОСОБА_1 прийняла (купила) у власність земельну ділянку під номером 28/30 - Б, 28/30 - В (двадцять вісім дріб тридцять тире літера Б, двадцять вісім дріб тридцять тире літера В), загальною площею 0,4000 га, що розташована за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, та зобов`язується сплатити за неї певну грошову суму у розмірі та в строк, зазначені у п. 2.1. цього договору (надалі - об`єкт нерухомого майна).

Відповідно до п.1.3 цього договору Земельна ділянка, що відчужувалась за даним договором, належала Товариству з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар , право власності продавця зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно ОСОБА_2 , державним реєстратором Холоднобалківської сільської ради Біляївського району Одеської області від 04.09.2019 року, номер запису про право власності :33110756, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1908695451101.

За цим договором, Товариство з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар (в особі директора Заграничної Ольги Савівни) передав, а ОСОБА_1 прийняла (купила) у власність земельну ділянку під номером 28/30 - Б, 28/30 - В (двадцять вісім дріб тридцять тире літера Б, двадцять вісім дріб тридцять тире літера В), загальною площею 0,4000 га, що розташована за адресою: місто Одеса, Французький бульвар, та зобов`язалась сплатити за неї грошову суму у розмірі 10 269 305, 00 (десять мільйонів двісті шістдесят дев`ять тисяч триста п`ять) гривень, 00 копійок в національній грошовій одиниці України, гривні.

Згідно до другого абзацу п. 2.1 за домовленістю сторін, розрахунок за продану земельну ділянку повинен був здійснитися протягом 1(одного) року від дня посвідчення цього договору, тобто до 27 (двадцять сьомого ) квітня 2021 року (дві тисячі двадцять першого) року включно, керуючись ст. 694 Цивільного кодексу України, сторонами було укладено договір купівлі - продажу земельної ділянки з відстроченням платежу. Однак, після посвідчення договору купівлі-продажу, не сплачено обумовлену договором грошову суму у розмірі та в строк, що зазначені у п. 2.1.

У частині першій статті 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Тлумачення пункту 3 частини першої статті 3 та статті 627 ЦК України свідчить, що свобода договору має декілька складових, зокрема, свобода укладання договору, вибору контрагента, виду договору, визначення умов договору.

Згідно із частиною першою статті 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

Відповідно до статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання, або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно із статтею 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Відповідно до ст. 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття. Покупець зобов`язаний сплатити повну ціну переданого товару.

Після посвідчення договору купівлі-продажу, відповідач не сплатив обумовлені договором грошову суму у розмірі та в строк, зазначені у п. 2.1. цього договору, а на вимогу позивача про розрахунок за об`єкт нерухомого майна, відповідач повідомив його, що не має можливості розрахуватися за цій об`єкт.

Однак, з моменту закінчення строку виплати згідно домовленості сторін, вже пройшов майже рік, а відповідно до п. 6.1. Договору купівлі-продажу, у разі невиконання або неналежного виконання своїх зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством. Згідно до п. 6.3 договору всі спори, що можуть виникнути з даного договору, вирішуються шляхом переговорів між сторонами, а у разі неможливості вирішення спорів шляхом переговорів - у судовому порядку.

На підставі статті 695 ЦПК України, я кщо покупець не здійснив у встановлений договором строк чергового платежу за проданий з розстроченням платежу і переданий йому товар, продавець має право відмовитися від договору і вимагати повернення проданого товару.

Таким чином відповідач не виконав умови договору купівлі-продажу з розстроченням платежу, що дає право позивачу відмовитися від договору і вимагати повернення проданого товару.

Відповідно до частини 1 статті 202 Цивільного кодексу України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Згідно з частиною 1 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст.1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Нормою ст.1213 ЦК України встановлено, що набувач зобов`язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі.

Частиною 3 ст.1212 ЦК України визначено, що положення Глави 83 ЦК України, до якої входять і наведені норми ст.ст.1212, 1213 ЦК України, застосовуються також до вимог про повернення виконаного однією із сторін у зобов`язанні.

При цьому, підставами для розірвання договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін є істотне порушення другою стороною цього договору, а також інші випадки, встановлені договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору (абзац 2 ч.2 ст.651 ЦК України). Тобто йдеться про таке порушення договору однією зі сторін, яке тягне для другої сторони неможливість досягнення нею цілей договору. Оцінка порушення договору як істотного здійснюється відповідно до критеріїв, що встановлені вказаною нормою. Оціночне поняття істотності порушення договору законодавець розкриває за допомогою іншого оціночного поняття - значної міри позбавлення сторони того, на що вона розраховувала при укладенні договору. Це (друге) оціночне поняття значно звужує сферу огляду суду. Істотність порушення визначається виключно за об`єктивними обставинами, що склалися у сторони, яка вимагає розірвання договору. В такому випадку вина (як суб`єктивний чинник) сторони, що припустилася порушення договору, не має будь-якого значення і для оцінки порушення як істотного, і для виникнення права вимагати розірвання договору на підставі ч.2 ст.651 ЦК України. Іншим критерієм істотного порушення договору закон визнає розмір завданої порушенням шкоди, який не дозволяє потерпілій стороні отримати очікуване при укладенні договору. При цьому йдеться не лише про грошовий вираз завданої шкоди, прямі збитки, а й випадки, коли потерпіла сторона не зможе використати результати договору.

Правові позиції, аналогічні наведеним вище правовим висновкам суду, містяться в постановах Верховного Суду України від 06 червня 2012 року по справі №6-46цс12, від 18 вересня 2013 року по справі №6-75цс13, у постановах Верховного Суду від 08 травня 2018 року по справі №206/2414/16-ц, від 03 жовтня 2018 року по справі №629/4373/15-ц, від 18 жовтня 2018 року по справі №240/198/17, від 16 січня 2019 року по справі №712/757/16-ц.

Оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 263-265, 279, 280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар (м. Одеса, Французький бульвар, будинок № 28/30Б) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про розірвання договору та скасування рішення державного реєстратора - задовольнити.

Розірвати договір купівлі-продажу, зі змінами, укладений 27 квітня 2020 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар (65058, м. Одеса, Французький бульвар, будинок №28/30-Б Код ЄД РПОУ - 42859145) та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Шевченківським ВМ Приморського РВ ОМУ ГУМС України в Одеській області 07.07.2010 року, РНОКПП НОМЕР_2 ), посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Чернягіної Н.С. зареєстрований у реєстрі за №197, та зобов`язати ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Шевченківським ВМ Приморського РВ ОМУ ГУМС України в Одеській області 07.07.2010 року, РНОКПП НОМЕР_2 ) повернути Товариству з обмеженою відповідальністю Весняний бульвар (65058, м. Одеса, Французький бульвар, будинок №28/30-Б Код ЄД РПОУ - 42859145) земельну ділянку з кадастровим номером 5110137500:45:005:0064, під номером 28/30 - Б, 28/30 - В (двадцять вісім дріб тридцять тире літера Б, двадцять вісім дріб тридцять тире літера В), загальною площею 0,4000 га, що розташована за адресою: м. Одеса, Французький бульвар.

Скасувати рішення приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Чернягіної Н.С. (індексний номер 52074706 від 27.04.2020 року) про реєстрацію права власності на об`єкт нерухомого майна земельну ділянку з кадастровим номером 5110137500:45:005:0064 загальною площею 0,4000 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 - Б, 28/30 - В.

Заочне рішення суду може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України до Одеського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення повного тексту судового рішення. Якщо повне рішення не були вручено у день його складення, позивач має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження у випадку подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя

30.11.2021

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення30.11.2021
Оприлюднено07.12.2021
Номер документу101655226
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —522/13874/21

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Рішення від 30.11.2021

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 28.08.2021

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні