Ухвала
від 02.12.2021 по справі 324/2012/21
ПОЛОГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 324/2012/21

Провадження № 2/324/793/2021

УХВАЛА

про направлення справи за підсудністю

02 грудня 2021 року суддя Пологівського районного суду Запорізької області Кацаренко І.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Смирновської сільської ради Пологівського району Запорізької області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

Адвокат Задерей О.В. 25 листопада 2021 року звернувся до Пологівського районного суду Запорізької області з зазначеним позовом в інтересах ОСОБА_1 , просить суд постановити рішення, яким визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,7997 га, розташовану на території Смирновської сільської ради Пологівського району Запорізької області (раніше Куйбишевського (Більмацького) району) Запорізької області за кадастровим номером 2322787000:05:001:0131 в порядку спадкування за законом після смерті брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ; визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,7987 га, розташовану на території Смирновської сільської ради Пологівського району Запорізької області (раніше Куйбишевського (Більмацького) району) Запорізької області за кадастровим номером 2322787000:05:001:0134 в порядку спадкування за законом після смерті брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Витребувати у Сьомої харківської міської державної нотаріальної контори належним чином посвідчені копії документів спадкової справи, заведеної після померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (спадкова справ 743/2021).

Питання про відкриття провадження у зазначеній справі не було визначено у передбачений ЦПК України строк у зв`язку з перебуванням судді Кацаренко І.О. на лікарняному.

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі з`ясована непідсудність даного позову Пологівському районному суду Запорізької області, до якого він подається, виходячи з наступного.

Згідно ч.1 ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч.1 ст.30 ЦПК України позови що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Листом Вищого Спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року №24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування роз`яснено, що позови щодо права спадкування за загальними правилами підсудності подаються до суду за місцем проживання (знаходження) відповідача, за винятком позовів щодо нерухомого спадкового майна, які подаються до суду за місцезнаходженням цього майна.

Згідно статті 181 Цивільного кодексу України до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Позови, що виникають з приводу нерухомого майна, - це позови, пов`язані з нерухомим майном, нерухомою річчю, а тому усі позови, у спорах, які є наслідком правовідносин, пов`язаних з обігом нерухомого майна, повинні бути пред`явлені до суду за місцем знаходження цього майна.

Перелік позовів, для яких визначено виключну підсудність, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. У разі конкуренції правил підсудності (наприклад, при об`єднанні позовів, на один з яких поширюється дія правила про виключну підсудність) мають застосовуватися правила виключної підсудності.

Виходячи з аналізу вищезазначеного, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно, тощо.

Згідно витягів з Державного земельного кадастру про земельні ділянкі з кадастровим номером 2322787000:05:001:0131, з кадастровим номером 2322787000:05:001:0134 в графі місце розташування (адміністративно-територіальна одиниця) зазначено: на території Смирновської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області.

Отже, наявні в матеріалах письмові докази свідчать на користь висновку, що земельні ділянки із кадастровими номерами 2322787000:05:001:0131 і 2322787000:05:001:0134 розташовані на території Смирновської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 31 Цивільного процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з частиною 3 статті 31 Цивільного процесуального кодексу України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

За наведених обставин, враховуючи, що предмет позовної заяви стосується визнання права власності на вказані земельні ділянки, суд приходить до висновку, що вказана справа підлягає розгляду за правилами виключної підсудності, тобто за місцем знаходження нерухомого майна, та вважає за необхідне на підставі п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України передати дану справу на розгляд до Куйбишевського районного суду Запорізької області, як до суду, територіальна юрисдикція (підсудність) якого поширюється на адресу місця знаходження зазначеного нерухомого майна.

Керуючись ст.ст.27, 162, 165 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Цивільну справу №324/2012/21, провадження №2/324/793/2021, за позовом ОСОБА_1 до Смирновської сільської ради Пологівського району Запорізької області, про визнання права власності в порядку спадкування передати на розгляд до Куйбишевського району Запорізької області (адреса: 71001, смт.Більмак, вул.Центральна,26-а) за підсудністю.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено Цивільно процесуальним кодексом.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга через Пологівський районний суд Запорізької області протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Кацаренко І. О.

Дата ухвалення рішення02.12.2021
Оприлюднено07.12.2021
Номер документу101665797
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —324/2012/21

Ухвала від 09.02.2022

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Мальований В. О.

Ухвала від 28.01.2022

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Мальований В. О.

Ухвала від 02.12.2021

Цивільне

Пологівський районний суд Запорізької області

Кацаренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні