Рішення
від 06.12.2021 по справі 200/9061/21
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 грудня 2021 р. Справа№200/9061/21

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Галатіної О.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Білозерської міської ради, управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною,-

В С Т А Н О В И В:

21 липня 2021 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Білозерської міської ради, управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною, в якому позивач, з урахуванням уточненої позовної заяви, просить:

- визнати протиправною бездіяльність відповідачів, по невиплаті позивачу разової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік, я розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком із відрахуванням сплачених сум та зобов`язати здійснити відповідні виплати.

Обґрунтовуючи позов позивач посилається на протиправні дії відповідача, що полягає у відмові у нарахуванні та виплаті разової грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік у повному обсязі.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 23 липня 2021 року позовну заяву залишено без руху.

Ухвалою суду від 09 серпня 2021 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

20 серпня 2021 року на адресу суду від УСЗН Білозерської РДА надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого заперечував проти задоволення позовних вимог, та зауважив що виплати усіх видів соціальних допомоги, субсидій, пільг та компенсацій мешканцям Білозерської міської територіальної громади здійснює управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації.

Ухвалою суду від 01 жовтня 2021 року витребувано у Міністерства соціальної політики України та Департаменту соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації інформацію щодо органу соціального захисту населення, яким ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) нараховано та виплачено грошову допомогу до 5 травня учасникам бойових дій за 2021 рік.

Ухвалою суду від 13 жовтня 2021 року розгляд справи за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Білозерської міської ради, управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною розглядати за правилами загального позовного провадження.

Призначено справу до підготовчого судового засідання.

19 жовтня 2021 року на адресу суду від Департаменту соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації надійшов лист від 12.10.2021 року №01-20/7509/0/201-21, відповідно до якого зазначено, що за інформацією управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації (Добропільський підрозділ) ОСОБА_1 перебуває в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, у вищевказаному управлінні соціального захисту населення з 01.01.2021 року як учасник бойових дій. Управлінням соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації ОСОБА_1 як учаснику бойових дій нараховано щорічну разову грошову допомогу до 5 травня в розмірі 1491,00 грн. на підставі списку переліку осіб, які мають право на отримання грошової допомоги.

05 листопада 2021 року на адресу суду надійшов лист Міністерства соціальної політики № 17508/0/2-21/13 від 12.10.2021 року, згідно якого зазначено, що Управлінням соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації ОСОБА_1 як учаснику бойових дій нараховано щорічну разову грошову допомогу до 5 травня в розмірі 1491,00 грн. на підставі списку переліку осіб, які мають право на отримання грошової допомоги.

Ухвалою суду від 16 листопада 2021 року закрито підготовче провадження за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Білозерської міської ради, управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною.

Призначено справу до судового розгляду по суті на 09 год. 30 хв. 06 грудня 2021 року.

02 грудня 2021 року на адресу суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого зазначено, що виплата разової грошової допомоги у 2021 році здійснювалась на підставі постанови Кабінету Міністрів України Деякі питання виплати у 2021 році разової грошової допомоги , передбаченої Законами України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту і Про жертви нацистських переслідувань від 08.04.2021 № 325. Вказаною постановою передбачена виплата разової грошової допомоги до 5 травня у 2021 році для учасника бойових дій в розмірі 1491,00 грн. Просив в задоволенні позову відмовити.

06 грудня 2021 року до судового засідання сторони не з`явились, про дату час та місце розгляду були повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 9 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Згідно ч. 4 ст. 243 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення, постановлене у письмовому провадженні, повинно бути складено у повному обсязі не пізніше закінчення встановлених цим Кодексом строків розгляду відповідної справи, заяви або клопотання.

Приписами частини 5 статті 250 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що датою ухвалення судового рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Позивач, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянином України, що підтверджується копією паспорта громадянина України сер. НОМЕР_2 , виданого 06 травня 2004 року.

Позивач має право на пільги, установлені законодавством України для ветеранів війни - учасників бойових дій, що підтверджується посвідченням серія НОМЕР_3 .

Управлінням соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації ОСОБА_1 як учаснику бойових дій нараховано щорічну разову грошову допомогу до 5 травня в розмірі 1491,00 грн. на підставі списку переліку осіб, які мають право на отримання грошової допомоги.

Частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Законом України Про внесення змін до Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту від 25.12.1998 статтю 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту було доповнено частиною п`ятою такого змісту: "Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком".

Пунктом 20 Розділу ІІ Закону України Про державний бюджет України на 2008 рік згадану вище норму права викладено в такій редакції:" Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України".

У подальшому рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 № 10-рп/2008 визнано неконституційними зокрема положення статті 67 розділу І, пунктів 2-4, 6-8, 10-18, підпункту 7 пункту 19, пунктів 20-22, 24-34, підпунктів 1-6, 8-12 пункту 35, пунктів 36-100 розділу II "Внесення змін до деяких законодавчих актів України" та пункту 3 розділу III "Прикінцеві положення" Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України".

Відповідно до ч. 2 ст. 152 Конституції України закони, інші акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність, якщо інше не встановлено самим рішенням, але не раніше дня його ухвалення.

Отже, на момент нарахування і виплати у 2021 році позивачу одноразової грошової допомоги діяла ст. 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" у редакції Закону України Про внесення змін до Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту від 25.12.1998, яка передбачала розмір щорічної грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових п`ять мінімальних пенсій за віком.

Поряд із цим, законодавцем правовідносини щодо нарахування, виплати та розмірів одноразової грошової допомоги до 5 травня були з 01.01.2015 також врегульовані пунктом 26 розділу VI Бюджетного кодексу України.

Відповідно до пункту 26 розділу VI Бюджетного кодексу України було визначено, зокрема, що норми і положення статей 12, 13, 14, 15 та 16 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Тобто, Кабінету Міністрів України були делеговані повноваження встановлювати зокрема розмір разової грошової допомоги до 5 травня.

Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову від 8 квітня 2021 року № 325 Деякі питання виплати у 2021 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань" , якою затверджено Розміри виплати у 2021 році разової грошової допомоги до 5 травня, передбаченої Законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань" , зокрема, Разова грошова допомога до 5 травня у 2021 році виплачується в таких розмірах: учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув`язнення не виповнилося 18 років) в`язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків, - 1491 гривня.

Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 27.02.2020 у справі 1-247/2018(3393/18) визнано таким, що не відповідає Конституції України, окреме положення пункту 26 розділу VI Прикінцеві та перехідні положення Бюджетного кодексу України у частині, яка передбачає, що норми і положення статей 12, 13, 14, 15 та 16 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту від 22 жовтня 1993 року № 3551-ХІІ (далі - Закон № 3551) застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Конституційний Суд України зазначив, що встановлення пунктом 26 розділу VI „Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу іншого, ніж у статтях 12, 13, 14, 15 та 16 Закону № 3551, законодавчого регулювання відносин у сфері надання пільг ветеранам війни спричиняє юридичну невизначеність при застосуванні зазначених норм Кодексу та Закону № 3551, що суперечить принципу верховенства права, установленому статтею 8 Конституції України.

Частиною 2 ст. 152 Конституції України встановлено, що закони, інші акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність, якщо інше не встановлено самим рішенням, але не раніше дня його ухвалення.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що у 2021 році позивач набув право на грошову допомогу до 5 травня в редакції Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" від 25.12.1998 №367-ХІV, яка передбачала розмір цієї допомоги п`ять мінімальних пенсій за віком.

Крім того, у рішенні від 29 вересня 2020 року у справі № 440/2722/20 Верховний Суд зазначив, що органами, уповноваженими здійснювати виплату разової щорічної грошової допомоги до 5 травня, є Управління соціального захисту населення за місцем проживання позивача та Центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат.

Частиною 1 ст. 28 Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування передбачено, що мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Статтею 7 Закону України від 15 грудня 2020 року № 1082-IX Про Державний бюджет України на 2021 рік установлено у 2021 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для осіб, які втратили працездатність: осіб, які втратили працездатність: з 1 січня - 1769 гривень, з 1 липня - 1854 гривні, з 1 грудня - 1934 гривні.

Отже, загальний розмір допомоги до 5 травня за 2021 рік, яку позивач має право отримати як учасник бойових дій, становить 8845,00 грн. Сума недоплаченої допомоги становить 7354,00 грн.

Відтак є підстави для задоволення позовних вимог в частині визнання протиправною бездіяльності управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації через нездійснення позивачу у 2021 році нарахування та виплати суми щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, відповідно до частині 5 статті 13 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту , виходячи з розміру 5 мінімальних пенсій та зобов`язання здійснити виплату такої допомоги в розмірі 5 мінімальних пенсій з урахуванням фактично виплачених сум.

Вимоги позивача до Управління соціального захисту населення Білозерської міської ради не підлягають задоволенню, оскільки зазначені виплати ним не проводилися.

Відповідно до частини 2 статті 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до вимог пункту 4 частини першої статті 5 КАС України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Відповідно до положень статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до вимог частин першої статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Нормами частини другої зазначеної статті встановлено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд, відповідно до положень частини п`ятої статті 77 КАС України, вирішує справу на підставі наявних доказів.

За таких обставин, беручи до уваги всі надані сторонами докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Білозерської міської ради, управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною підлягає частковому задоволенню.

Позивач звільнений від сплати судового збору відповідно до положень статті 5 Закону України Про судовий збір , а тому судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись статтями 2, 5-10, 19, 72-77, 90, 132, 139, 143, 241-246, 250, 255, 263, 295, підпунктом 15.5 пункту 15 розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов адміністративний позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) до Управління соціального захисту населення Білозерської міської ради, управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 03192218, Донецька область, м. Покровськ, вул. Торгівельна, 11, 85302) про визнання бездіяльності протиправною. - задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльності управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації щодо нездійснення ОСОБА_1 у 2021 році нарахування та виплати суми щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, відповідно до частині 5 статті 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту , виходячи з розміру 5 мінімальних пенсій.

Зобов`язати управління соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації здійснити ОСОБА_1 нарахування та виплату разової щорічної грошової допомоги до 5 травня як учаснику бойових дій за 2021 рік в розмірі 5 мінімальних пенсій з урахуванням фактично виплачених сум.

В іншій частині позовних вимог - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя О.О. Галатіна

Дата ухвалення рішення06.12.2021
Оприлюднено09.12.2021
Номер документу101682542
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/9061/21

Ухвала від 24.10.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Ухвала від 22.06.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Рішення від 06.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Ухвала від 16.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Ухвала від 13.10.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Ухвала від 01.10.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Ухвала від 09.08.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Ухвала від 23.07.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні