Рішення
від 06.12.2021 по справі 299/4502/21
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виноградівський районний суд Закарпатської області


Справа № 299/4502/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.12.2021 року м.Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді Кашуби А.В.,

за участю секретаря Чернянчук К.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вилоцької селищної ради; третя особа - державний нотаріус Виноградівської державної нотаріальної контори Боричок К.В., про визнання права власності в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В :

16.09.2021 р. позивачка звернулася в суд з вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік - ОСОБА_2 . Після смерті останнього відкрилась спадщина, до складу якої входять земельні ділянки площею 0,2 га в АДРЕСА_1 , та 1,15 га в межах Перехрестівської сільської ради, а також житловий будинок з надвірними спорудами в АДРЕСА_1 .

Для оформлення спадщини вона звернулася до нотаріальної контори, але отримала відмову, оскільки були відсутні правовстановлюючі документи. По справі інші спадкоємці відсутні. У зв`язку з тим, що реєстрація права власності на померлу людину не може бути здійснена, просила суд визнати за нею право власності на вказаний будинок та земельні ділянки.

В судове засідання позивачка не з`явилася, однак надала письмову заяву, в якій позовні вимоги підтримала, обставини вказані в позовній заяві підтвердила.

Відповідач до суду не з`явився, проте надав письмову заяву в якій просив слухати справу у відсутності його представників.

Третя особа до суду не з`явилась, хоча про день, час та місце слухання справи повідомлена належним чином. Клопотань про перенесення розгляду справи до суду не надходило.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 .

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , про що свідчить свідоцтво про смерть, видане 14.04.2021 року виконавчим комітетом Вилоцької селищної ради Виноградівського районну Закарпатської області та про що зроблений запис в Книзі реєстрації смертей за №54 (а.с.7). Після його смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить житловий будинок з надвірними будівлями в АДРЕСА_1 , що підтверджується копією довідки виконкому Вилоцької селищної ради №292 від 09.08.2021 року (а.с.14). До складу домоволодіння, згідно технічного паспорту, входить житловий будинок, літня кухня, сарай, вбиральня, ворота та огорожа (а.с.11-13), які оцінені Виноградівським районним БТІ на загальну суму 135 113 грн. (а.с.10).

Також до складу спадщини входять дві земельна ділянка:

- площею 0,20 га з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована в АДРЕСА_1 , що підтверджується копією витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, сформованого 29.06.2016 (а.с.15-17). Кадастровий номер 2121284500:01:001:0015. Відповідно до довідника показників нормативної грошової оцінки земель населених пунктів станом 01.01.2021 року, середня вартість землі в с. Пушкіно становить 38,74 грн. за кв.м (а.с.21), враховуючи вищевказане ціна даної земельної ділянки становить 77 480 грн.;

- площею 1,55 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах Перехрестівської сільської ради, що підтверджується копією державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серія І-ЗК №041137, виданого 05.12.2000 року на підставі розпорядження Виноградівської райдержадміністрації від 28.11.2000 року №638 (а.с.20). Відповідно до довідника показників нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь в Україні станом 01.01.2021 року, вартість ріллі становить 27 268 грн. за гектар (а.с.22), враховуючи вищевказане ціна даної земельної ділянки становить 42 265,40 грн.;

Оригінал державного акту, зі слів позивача було втрачено.

Заповіт спадкодавцем не складався. Інші родичі відсутні.

Згідно відповіді на запит Виноградівського районного суду Закарпатської області, надісланого державним нотаріусом Виноградівського районного нотаріального округу Боричок К.В. №275/01-16 від 22.10.2021 року, встановлено, що після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкова справа не заводилась (а.с.36).

Родинні зв`язки між спадкодавцем та спадкоємцем підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 від 24.09.1983 року, де ОСОБА_1 записана дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судовому засіданні встановлено, що позивачка зверталась до органів нотаріату з заявою про прийняття спадщини, однак їй було відмовлено у оформленні спадщини через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця, ОСОБА_2 , у зв`язку з чим вона не може успадкувати його, й отримати свідоцтво про право на спадкування за законом.

Ці обставини суд встановив на підставі належних в справі документів, а саме: копій свідоцтв про смерть та одруження, технічного паспорту, копії державного акту, витягу з довідника по оцінці землі, копії довідок Вилоцької селищної ради, інших документів.

Зазначений житловий будинок, разом з іншими спорудами, які входять до складу домоволодіння, знаходяться на приватизованій земельній ділянці, у зв`язку з чим має статус садиби відповідно до ч.1 ст. 381 ЦК України.

Судом також враховано, що технічний паспорт на спадковий будинок складено 01.09.2021 року - тобто після смерті ОСОБА_2 . З цього приводу позивачка зазначила, що за допомогою оформленого технічного паспорту вона намагалася отримати правовстановлюючі документи на будинок, однак, як їй повідомили, це не є підставою для оформлення спадщини та визнання за нею права власності, оскільки цього не достатньо.

У зв`язку з цим позивачка звернулася з позовом до суду, оскільки однією з підстав для реєстрації права власності на нерухоме майно є рішення суду про визнання права власності.

Право власності на нерухоме майно, яке є об`єктом спадщини, в даному випадку житловий будинок з господарсько-побутовими будівлями та земельні ділянки, підлягають державній реєстрації, у зв`язку з цим, відповідно до ст. 182 та ч. 2 ст. 331 ЦК України, - воно виникає з моменту такої реєстрації. Для цього є необхідність визнати за позивачем право власності на нерухоме майно, що є об`єктом спадщини, оскільки відсутність правовстановлюючих документів позбавляє спадкоємця можливості здійснити реєстрацію власності й прийняти спадщину за законом.

Згідно довідок виконкому Вилоцької селищної ради Берегівського району Закарпатської області від 06.08.2021 року №288 та №289 (а.с.31-32), ОСОБА_2 проживав та був зареєстрований до дня своєї смерті в АДРЕСА_1 , разом із дружиною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (позивач у справі), що вказує на те що позивачка фактично прийняла спадщину у відповідності до ст. 1268 ч.3 ЦК України.

Вказані обставини свідчать про наявність підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , у зв`язку з тим, що її права щодо володіння, користування та розпорядження спадковим майном порушуються, а тому підлягають захисту відповідно до ст. 392 ЦК України, оскільки не визнаються органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

Крім того, згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Беручи до уваги, що позивачка, як спадкоємець за законом, має право на набуття всіх прав, після смерті свого чоловіка ОСОБА_2 , а також те, що вона має право на отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, однак не змогла його отримати з незалежних від неї причин, - позовні вимоги в цій частині слід задовольнити.

Враховуючи наведене, відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України слід визнати право власності позивача в порядку спадкування за законом на житловий будинок з надвірними спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 , загальною площею 81,6 кв.м. житловою площею 57,1 кв.м., а також земельні ділянки площею 1,55 га, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої в межах Перехрестівської сільської ради та площею 0,20 га з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована в АДРЕСА_1 , оскільки остання прийняла їх в порядку спадкування відповідно до ч.3 ст. 1268 ЦК України.

Згідно ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину. Таким самим чином оформляється право на спадкування інших прав спадкодавця, в тому числі й права на житловий будинок та земельні ділянки.

Видача свідоцтва про право на спадкування за законом на житловий будинок та земельні ділянки не відбулась, зважаючи на відсутність на ім`я спадкодавця належним чином оформлених свідоцтва про право власності на житловий будинок та державних актів встановленого зразку, оскільки останні були втрачені.

Оскільки вищевказані документи видані не були, з незалежних від позивача причин, суд вважає за можливе ухвалити відповідне рішення визнавши спадкоємця власником зазначеного нерухомого майна.

Судові витрати в справі слід покласти на позивача, оскільки рішення ухвалено в його інтересах.

На підставі ст.ст. 392, 1218, 1268, 1297 ЦК України, керуючись ст.ст. 2, 4, 76-81, 89, 133, 141, 210, 259, 263-265, 273, п.15.5 п.15 ч.1 Перехідних положень ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок (загальна площа 81,6 кв.м., житлова площа 57,1 кв.м.), літню кухню, сарай, вбиральню, ворота та огорожу, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , які оцінені на загальну суму 135 113 грн., що належали ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 1,55 га, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Перехрестівської сільської ради Берегівського району, Закарпатської області та належала ОСОБА_2 на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії І-ЗК №041137, виданого 05.12.2000 року на підставі розпорядження Виноградівської райдержадміністрації від 28.11.2000 року №638. Приблизна оціночна вартість 42 265,40 грн.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 0,20 га, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що розташована в АДРЕСА_1 та належала ОСОБА_2 . Приблизна оціночна вартість 77 480 грн.

Зобов`язати ОСОБА_1 на підставі рішення суду здійснити державну реєстрацію визнаного за ним нерухомого майна.

Судові витрати в справі, а саме: 2 548 грн. 59 коп. судового збору покласти на ОСОБА_1 , яка сплатила їх при поданні позову.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з моменту його оголошення до Закарпатського апеляційного суду через Виноградівський районний суд Закарпатської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

ГоловуючийА. В. Кашуба

Дата ухвалення рішення06.12.2021
Оприлюднено09.12.2021
Номер документу101689188
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —299/4502/21

Рішення від 06.12.2021

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Кашуба А. В.

Ухвала від 10.11.2021

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Кашуба А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні