Ухвала
від 06.12.2021 по справі 686/16640/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/16640/21

Провадження № 1-кс/686/12198/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2021 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні №12021240000000242 від 11.06.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

06.12.2021 року слідчий відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу слідчими слідчої групи, яким доручено здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні №12021240000000242 від 11.06.2021, в тому числі слідчому відділу розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , старшому слідчому відділу розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_5 , заступнику начальника відділу розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_6 , іншим слідчим слідчої групи, на проведення огляду будівлі дитячого дошкільного закладу, який розташований по вулиці Івана Павла ІІ (колишня вулиця Ричка), будинок 1 в місті Хмельницький, за участю судових експертів, із використанням методів, що приведуть до повного або часткового знищення об`єкта дослідження, із відібранням зразків матеріалів, які використовувались для зовнішнього утеплення фасаду будівлі дитячого дошкільного закладу.

В обґрунтування даного клопотання зазначено, що «працівниками Управління стратегічних розслідувань в Хмельницькій області зібрано матеріали перевірки відносно службових осіб Управління капітального будівництва Хмельницької міської ради.

В 2016 році Управління капітального будівництва Хмельницької міської ради було проведено торги «Реконструкція недобудованого плавального басейну школи №20 під дитячий дошкільний заклад на 6 груп по вул. Ричка, 1 в м. Хмельницькому» (загальна сума близько 15 млн. грн.) переможцем обрано ТДВ «Промбуд-1».

Під час досудового розслідування було встановлено, що службові особи Управління капітального будівництва Хмельницької міської ради зловживаючи своїм службовим становищем в супереч інтересам служби за попередньою змовою з посадовими особами ТДВ «Промбуд 1» (ЄДРПОУ 01274260) в порушення Державних будівельних норм (ДБН В.2.6-33:2008) під час проведення робіт з реконструкції ДНЗ, який розташований у місті Хмельницькому по вул. Ричка, 1, з метою привласнення бюджетних коштів використали матеріали які не відповідають будівельним нормам, а саме: пінополістирол ПСБ та ПСБ-С який має групу горючості Г1 та Г2. У вимогах ДБН В.2.6-33:2008 чітко вказано, що даний матеріал заборонено використовувати для зовнішнього утеплення фасаду дитячих дошкільних закладів, а також навчальних та лікувальних закладів. (Сума утеплення близько 1 млн. грн.).

На підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до документів вилучено оригінали проектно-коштористної документації, акти прихованих робіт в Управлінні капітального будівництва Хмельницької міської ради, в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Хмельницькій областi, товаристві з додатковою відповідальністю "Промбуд-1.

20.10.2021 у вказаному кримінальному провадженні була призначена судова будівельно-технічна експертиза, на виконання якої із експертної установи - НДЕКЦ надійшов лист (клопотання) про необхідність огляду об`єкту дослідження будівлі дитячого дошкільного закладу, який розташований по вулиці Ричка, 1 в місті Хмельницький, Хмельницької області.

У клопотанні експерт просить надати дозвіл на використання методів, що приведуть до повного або часткового знищення об`єкта дослідження. Адже під час слідства є необхідність відібрати та дослідити зразки матеріалів, які використовувались для зовнішнього утеплення фасаду будівлі дитячого дошкільного закладу.

Згідно інформаційних довідок з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон, відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна інформація про власників будівлі дитячого дошкільного закладу, який розташований по вулиці Ричка, 1 в місті Хмельницький, Хмельницької області відсутня.

Згідно із довідки із Хмельницького БТІ від 30.11.2021 встановлено, що інформація про реєстрацію права власності на вказану будівлю відсутня, а АДРЕСА_1 .

На даний час виникла необхідність у проведенні огляду вказаного об`єкту нерухомості з метою отримання відповідей на питання, які були поставлені перед судовим експертом з метою з`ясування істини у вказаному кримінальному провадженні та встановлення складу злочину в діях винних осіб».

В судовому засіданні слідчий подане клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши додані до клопотання матеріали, приходжу до наступних висновків.

Згідно із ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

В силу ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч. 3 ст. 233 КПК України.

За змістом ч.1, 2 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

СУ ГУНП в Хмельницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021240000000242 від 11.06.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України.

Згідно інформаційних довідок з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон, відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого № 286149674 від 23.11.2021 та № 286153515 від 23.11.2021, а також повідомлення Хмельницького БТІ № 733226 від 30.11.2021 інформація щодо власників об`єкта нерухомого майна - будівлі дитячого дошкільного закладу, який розташований по вулиці Івана Павла ІІ (колишня Ричка, 1) в місті Хмельницькому відсутня.

Постановою слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 від 20.10.2021 у кримінальному провадженні було призначено судову будівельно-технічну експертизу.

Слідчим суддею встановлено, що 04.11.2021 на адресу слідчого було направлено клопотання судового експерта Хмельницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС про необхідність огляду об`єкту дослідження у зв`язку із необхідністю проведення призначеної судової будівельно-технічної експертизи.

Таким чином, додані до матеріалів клопотання докази вказують на те, що потреби досудового розслідування виправдовують втручання у право недоторканості майна; факти, що можуть бути встановлені під час огляду не можуть бути встановлені іншим шляхом і не застосування цих заходів забезпечення кримінального провадження не дасть змоги досягти дієвості цього кримінального провадження.

Відповідно до ч. 3 ст. 237 КПК України для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів. А тому в частині надання дозволу на проведення огляду за участю судових експертів слід відмовити, оскільки у слідчого є право на його залучення, яким він може скористатися без попереднього дозволу слідчого судді.

Також не підлягає задоволенню клопотання у частині надання дозволу на використанням методів, що приведуть до повного або часткового знищення об`єкта дослідження, оскільки вирішення зазначеного питання не є компетенцією слідчого судді відповідно до положень ст.ст. 235, 237 КПК України.

Зважаючи на наведені обставини, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність часткового задоволення клопотання.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 233-235 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим слідчої групи, яким доручено здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні №12021240000000242 від 11.06.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України, в тому числі слідчому відділу розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , старшому слідчому відділу розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_5 , заступнику начальника відділу розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_6 дозвіл на проведення огляду будівлі дитячого дошкільного закладу, який розташований по вулиці Івана Павла ІІ (колишня вулиця Ричка), будинок 1 в місті Хмельницькму.

Строк дії ухвали по 05 січня 2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено 07.12.2021.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101695098
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —686/16640/21

Ухвала від 26.12.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 06.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 06.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 19.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 14.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 14.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні