Рішення
від 02.12.2021 по справі 201/8177/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/8177/21

Провадження № 2/201/3170/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 грудня 2021 року м. Дніпро

Жовтневий районний суд міста Дніпропетровська в складі:

головуючого судді Демидової С.О.,

з секретарем судового засідання Шумейко А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпрі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Завод ЗБК про стягнення заборгованості по заробітній платі, компенсації за невикористану щорічну відпустку, середнього заробітку за час затримки розрахунку,-

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивача

ОСОБА_1 12 серпня 2021 року звернувся до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Завод ЗБК в якому просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість по заробітній платі в розмірі 45 617,58 грн., середній заробіток за період затримки розрахунку з 01 липня 2021 року по 12 серпня 2011 рік в розмірі 14 274,38 грн., а також понесені судові витрати.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач у позовній заяві зазначає, що з 27 березня 2014 року по 30 червня 2021 рік перебував у трудових відносинах з Товариства з обмеженою відповідальністю Завод ЗБК та займав посаду начальника енергопотужного цеху. 30 червня 2021 року його було звільнену за згодою сторін, однак при звільнені відповідач не провів повного розрахунку. Тому просив задовольнити позов в повному обсязі (а.с.1-6).

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі

Згідно із протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12 серпня 2021 року указана позовна заява передана для розгляду судді Демидовій С.О. (а.с.23-24).

Ухвалою судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 17 серпня 2021 року позовну заяву залишено без руху (а.с. 25-26).

Після усунення недоліків 30 серпня 2021 року ухвалою суду провадження у справі відкрито (а.с. 34-35).

Від позивача 02 грудня 2021 року до суду надійшла заява про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав у повному обсязі (а.с.46).

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про день та час повідомлений належним чином, заяв клопотань суду не надали, правом на надання відзиву не скористалися.

Згідно з приписами ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Фактичні обставини встановленні судом

27 березня 2014 року відповідно до наказу № 8-к ОСОБА_1 було прийнято на посаду начальника енергопотужного цеху до товариства з обмеженою відповідальністю Завод ЗБК (а.с.14).

30 червня 2021 року наказом № 103-К ОСОБА_1 звільнено 30 червня 2021 року за згодою сторін п. 1 ст. 36 КЗпП України (а.с. 15).

Згідно наданої відповіді Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області державної податкової служби України ТОВ Завод ЗБК у другому кварталі 2021 року ОСОБА_1 нараховано та не виплачено заробітну плату за травень 2021 рік - 10 097,61 грн, за червень 2021 рік 35 519,97 грн. (а.с. 22).

Таким чином заборгованість ТОВ Завод ЗБК перед ОСОБА_1 становить 45 617,58 грн.

Середній заробіток позивача за період з 01 липня 2021 року по 18 серпня 2021 рік становить 14 24,38 грн., тобто за 29 робочих днів.

Мотивована оцінка кожного аргументу, наведеного позивачем, щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову. Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Статтею 12 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставі своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненнями фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до змісту ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частин першої, третьої, шостої статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

У статті 1 Закону України Про оплату праці визначено, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно із ст. 21 Закону України Про оплату праці працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 115 КЗпП України та ст. 24 Закону України Про оплату праці заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

У відповідності до ч. 1 ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Згідно із ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Із наданих позивачем до суду письмових доказів вбачається, що у другому кварталі 2021 року ОСОБА_1 нараховано та не виплачено заробітну плату за травень 2021 рік - 10 097,61 грн, за червень 2021 рік 35 519,97 грн. Таким чином заборгованість ТОВ Завод ЗБК перед ОСОБА_1 становить 45 617,58 грн які підлягають стягненню з відповідача на користь ОСОБА_1 .

Відповідно до статті 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

Аналіз наведених норм матеріального права дає підстави для висновку про те, що передбачений частиною першою статті 117 КЗпП України обов`язок роботодавця щодо виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні настає за умови невиплати з його вини належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 КЗпП України, при цьому визначальними є такі юридично значимі обставини, як невиплата належних працівникові сум при звільненні та факт проведення з ним остаточного розрахунку.

Середній заробіток працівника визначається відповідно до статті 27 Закону України Про оплату праці за правилами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року № 100 (далі - Порядок). Цей Порядок застосовується, зокрема у випадку, коли згідно з чинним законодавством виплати провадяться виходячи із середньої заробітної плати.

Відповідно до пункту 5 розділу IV Порядку нарахування виплат у всіх випадках збереження середньої заробітної плати провадиться, виходячи з розміру середньоденної (годинної) заробітної плати.

Згідно з абзацом 1 пункту 8 розділу IV Порядку нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні 2 місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна (середньогодинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - календарних днів за цей період.

З огляду на викладене при обчисленні розміру середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку слід використовувати формулу, за якою обрахуванню підлягає період затримки за робочі дні виходячи із середньоденного заробітку, обчисленого відповідно до положень порядку.

При звернені до суду із позовом позивач просить стягнути з відповідача середній заробіток за час затримки розрахунку в розмірі 14 274,38 грн.

Так, позивача звільнено 30 червня 2021 року період, за який просить стягнути середній заробіток вказано з 01 липня 2021 року по 12 серпня 2021 рік (день звернення до суду), тобто 29 робочих днів.

Середньоденна заробітна плата позивача становить 485, 34 грн. з розрахунку:

Квітень 2021 рік заробітна плата 9 316,22 грн + травень 2021 рік 10 097,61 грн =19 413,83 грн. (заробітна плата за відпрацьовані два місяць)

19 413, 83 грн. / 40(число відпрацьованих днів) =485,34 грн.

Отже середній заробіток за затримку невиплаченої заробітної плати становить 14 075,86 грн. з розрахунку:

485,34грн. (середньоденна заробітна плата) * 29 (робочих днів)=14 075,86 грн.

Беручи до уваги, що в порушення діючих норм КЗпП України ТОВ Завод ЗБК не був проведений з ОСОБА_1 повний розрахунок при його звільненні, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні і можливість їх частково задоволення в розмірі 14 075,86 грн..

Таким чином, враховуючи приписи статті 141 ЦПУ України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 908 грн.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 12, 13, 81, 141, 259, 263-265, 355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Завод ЗБК про стягнення заборгованості по заробітній платі, компенсації за невикористану щорічну відпустку, середнього заробітку за час затримки розрахунку задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Завод ЗБК (ЄДРПОУ 38988348, м. Дніпро, вул. Курсантська, буд. 7) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП, НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) заборгованість із невиплаченої заробітної плати в розмірі 45 617 (сорок п`ять тисяч шістсот сімнадцять)грн 58 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Завод ЗБК (ЄДРПОУ 38988348, м. Дніпро, вул. Курсантська, буд. 7) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП, НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) середній заробіток за період затримки розрахунку з 01 липня 2021 року по 12 серпня 2021 (день звернення до суду) в розмірі 14 075 (чотирнадцять тисяч сімдесят п`ять ) грн., 86 коп.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення заробітної плати за один місяць відповідно до ч.1 ст. 430 ЦПК України .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Завод ЗБК (ЄДРПОУ 38988348, м. Дніпро, вул. Курсантська, буд. 7) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП, НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) понесені судові витрат в розмірі 908 (дев`ятсот вісім) грн.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи згідно п.4 ч.5 ст.265 ЦПК України:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП, НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Завод ЗБК , ЄДРПОУ 38988348, м. Дніпро, вул. Курсантська, буд. 7

Повний текст рішення виготовлено 07 грудня 2021 року.

Суддя С.О. Демидова

Дата ухвалення рішення02.12.2021
Оприлюднено09.12.2021

Судовий реєстр по справі —201/8177/21

Рішення від 02.12.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Демидова С. О.

Рішення від 02.12.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Демидова С. О.

Ухвала від 30.08.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Демидова С. О.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Демидова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні