Ухвала
від 22.10.2021 по справі 757/56065/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/56065/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання слідчого СВ Печерскього УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні №42020101060000135 від 23.04.2020 року, -

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого СВ Печерскього УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Печерської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні №42020101060000135 від 23.04.2020 року.

В обґрунтування клопотання зазначено, що слідчим відділом Печерського УП ГУНП у місті Києві здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 42020101060000135 від 23.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

До Київськоїмісцевої прокуратури№ 6надійшов рапортстаршого оперуповноваженимв ОВСІ відділуІ управлінняГУ БКОЗСБ Україникапітаном ОСОБА_5 про те,що уході здійсненняоперативно - службової діяльності отримано фактичні дані щодо причетності службових осіб Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та службових осіб КО «Київзеленбуд» (ЄДРПОУ 03362123) до протиправної діяльності направленої на розкрадання бюджетних коштів в сумі близько 16 млн. грн. під час благоустрою території навколо озера Тельбін, розташованого в Дніпровському районі міста Києва по вул. Ю. Шумського.

Встановлено, що в період з 2018 по 2019 рік КО «Київзеленбуд» (ЄДРПОУ 03362123) пройшло процедуру розробки Проекту благоустрою території навколо озера Тельбін, розташоване в Дніпровському районі міста Києва, із загальним бюджетом 33,1 млн. грн. Терміни виконання вказаних робіт з 2019 року по 2021 рік.

Разом з цим, після розробки проекту КО «Київзеленбуд» отримав позитивний висновок підконтрольного КП виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації «Київекспертиза» (ЄДРПОУ 21606480), дозвіл Київради та заключения Департаменту контролю і Аудиту КМДА.

Після завершення дозвільної процедури, учасники вказаної протиправної схеми розуміючи той факт, що вказану суму бюджетних коштів (33,1 млн. грн.) за один раз отримати не вдасться, «розбили» проект на умовні «черги робіт» і провели тендер, переможцем якого стала підконтрольна фірма ТОВ «Енерго прогрес» (код Є ДРПОУ 42237288).

29.07.2019 був підписаний договору підряду № 140/7 від 29.07.2019 на виконання робіт з капітального ремонту спортивно-оздоровчого парку по вул. Ю. Шумського, 3 (біля озера Тельбін) в Дніпровському районі м. Києва на загальну суму 8,76 млн. грн. з яких КМДА виплатила 7,55 млн. грн.

Протягом 2019 року вказані роботи було виконано в повному обсязі. При цьому, на початку 2020 року КО «Київзеленбуд» повторно провів тендер на виконання фактично тих же робіт, які було виконано в 2019 році.

Відповідно до тендерної документації вказані роботи проходять як «друга черга», переможцем якого знову стало ТОВ «Енерго прогрес» та підписано договір підряду № 68/3 від 23.03.2020 на виконання робіт з капітального ремонту спортивно-оздоровчого парку по вул. Ю. Шумського, З (біля озера Тельбін) в Дніпровському районі м. Києва на загальну суму 8,43 млн. грн.

В подальшому, вказані бюджетні кошти були незаконно переведенні в готівку за допомогою підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, які зареєстровані в тому числі в Печерському районі міста Києва.

Слідчий вказав,що вході проведеннядосудового розслідуванняу вказаномукримінальному провадженнівиконано наступніслідчі (розшукові)та іншіпроцесуальні дії:направлено запиту порядкуст.93КПК Українидо ТОВ« Енергопрогрес»;направлено запиту порядкуст.93КПК Українидо КО«Київзеленбуд»;проведено тимчасовийдоступ доречей тадокументів УТОВ «Енерго прогрес»;допитано вякості свідка ОСОБА_6 ; призначено комплексну будівельно-технічну та судово- економічні експертизи; виділено матеріали досудового розслідування в інше кримінальне провадження;

Матеріали кримінального правопорушення, зареєстрованого до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020101060000135 від 23.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, карається позбавленням волі на строк від п`яти до дванадцяти років з конфіскацією майна, що являється особливо тяжким злочином.

Слідчий зазначив, що з метою забезпечення дієвості та ефективності досудового розслідування, що здійснюється в рамках кримінального провадження № 42020101060000135, необхідно провести ряд слідчих (розшукових) дій, а саме: провести комплексну будівельно-технічну та економічні експертизи; зібрати характеризуючі відомості на підозрюваних; повідомити про підозру винним особам; виконати інші процесуальні дії, в яких може виникнути потреба; виконати вимоги ст.ст. 283, 290, 291 КПК України.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив задовольнити, з підстав зазначених у ньому.

Слідчий суддя, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, приходить до наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно ч.3, 4 ст.294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої статті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої статті 219 цього Кодексу:

1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора;

2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора;

3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Конституційний Суд України в рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого від 30 січня 2003 року вказав, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

Слідчим в клопотанні та в судовому засіданні доведено, що в данному кримінальному провадженні необхідно здійснити наступні слідчі дії: провести комплексну будівельно-технічну та економічні експертизи; зібрати характеризуючі відомості на підозрюваних; повідомити про підозру винним особам; виконати інші процесуальні дії, в яких може виникнути потреба; виконати вимоги ст.ст. 283, 290, 291 КПК України.

Вищевказані процесуальні та слідчі дії є необхідними для повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального правопорушення та дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно з ч.1 ст. 294 КПК якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Досудове розслідування повинно бути закінчено:

1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

При цьому, слідчий суддя зауважує, що вимоги щодо проведення розслідування не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Іншими словами, державні органи повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання доказів, що стосуються події, включаючи, серед іншого, висновки судових експертиз та інше.

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.219, 294, 295-1, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування в кримінальному провадженні №42020101060000135 від 23.04.2020 року до тридцяти місяців, тобто до 23.10.2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.10.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101719841
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні №42020101060000135 від 23.04.2020 року

Судовий реєстр по справі —757/56065/21-к

Ухвала від 22.10.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

Ухвала від 22.10.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні