Рішення
від 09.11.2021 по справі 653/2917/21
ГЕНІЧЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 653/2917/21

Провадження № 2-о/653/160/21

РІШЕННЯ

іменем України

09 листопада 2021 року

Генічеський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Берлімової Ю.Г.

за участю секретаря Волвенко А.О.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Генічеськ цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа Генічеська міська рада про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю, зазначивши, що з 1990 року заявник проживав однією сім`єю з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Від спільного проживання як чоловік та дружина ІНФОРМАЦІЯ_2 у них народилась донька ОСОБА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 померла, заявник її поховав та розпорядився її речами. На праві власності, за життя, померлій належав житловий будинок та три земельні ділянки, розташовані на території Стокопанської селищної ради Генічеського району Херсонської області. У зв`язку з тим, що відкрилась спадщина після смерті його цивільної дружини, заявник звернувся до приватного нотаріуса Генічеського районного нотаріального округу Херсонської області Штогріної Н.Л., але у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено, та роз`яснено про необхідність надати судове рішення про встановлення факту проживання однією сім`єю з померлою. Встановлення даного факту заявнику потрібно для оформлення спадщини у встановленому законом порядку. Тому заявник звернувся до суду із даною заявою та просить суд встановити юридичний факт проживання однією сім`єю ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 без шлюбу у період з 1990 року по 25 червня 2021 року за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявник в судовому засідання заявлені вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи до судового засідання не з`явився, але надав заяву в якій просить провести розгляд справи без участі представника за наявними матеріалами.

Заслухавши заявника, свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що відповідно до копії свідоцтва про право на спадщину за законом серії HHO 391904, від 17 грудня 2018 року, ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 успадкувала після смерті ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 , спадщину яка складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, ОСОБА_3 успадкувала після смерті ОСОБА_5 земельну ділянку площею 6,4628 га, кадастровий номер 6522185000:01:027:0001, що розташована на території Стокопанівської сільської ради Генічеського району Херсонської області, що підтверджується копією свідоцтва про право на спадщину за законом серія HHO 391942 від 01 березня 2019 року.

Також, відповідно до копії свідоцтва про право на спадщину від 15 червня 2012 року, ОСОБА_3 успадкувала після смерті ОСОБА_6 померлого ІНФОРМАЦІЯ_6 , земельну ділянку загальною площею 6,4643 га, кадастровий номер 6522185000:01:027:0002 яка розташована на території Стокопанівської сільської ради Генічеського району Херсонської області.

Згідно копії державного акту № 169 про право приватної власності, від 17 травня 2003 року, ОСОБА_3 належить земельна ділянка площею 6,46 га на території Стокопанівської сільської ради.

ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 .

Копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 виданого 17 травня 1991 року, підтверджується той факт, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в с. Стокопані Генічеського району Херсонської області народилася донька ОСОБА_4 , яка 17 жовтня 2018 року зареєструвала шлюб зі ОСОБА_7 , та змінила прізвище на ОСОБА_7 , що підтверджуються копією свідоцтва про укладення шлюбу серія НОМЕР_3 .

Відповідно до копії заяви від 03 вересня 2021 року, завіреної приватним нотаріусом Штогріною Н.Л. ОСОБА_9 відмовилась від прийняття спадщині за законом після смерті матері ОСОБА_3 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь свого батька ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 , який проживав зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років, до часу відкриття спадщини.

З копії довідки про реєстрацію місця проживання особі, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 зареєстрований в АДРЕСА_1 , зареєстровано з 2020 року.

Відповідно до довідки, виданої старостою села Стокопані виконавчого комітету Генічеської міської ради № 140 від 10 вересня 2021 року, ОСОБА_2 1963 року народження житель с. Стокопані Генічеського району Херсонської області проживав з ОСОБА_3 з 1990 року по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно листа №731/02-14 від 09 вересня 2021 року приватного нотаріуса Н.Л.Штогріної на звернення щодо видачі свідоцтва про право на спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , ОСОБА_2 рекомендовано звернутися з заявою до суду про встановлення факту проживання однією сім`єю більш як п`ять років.

Свідки ОСОБА_10 та ОСОБА_11 в судовому засіданні підтвердили факт проживання однією сім`єю ОСОБА_2 із ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п.5 ч.1 ст.315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справу про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначеного іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.2 ст.3 СК України, сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

У п. 21 Постанови Пленуму №7 від 30.05.2008 року Про судову практику в справах про спадкування зазначено, що при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини, і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом. До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також: інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки.

Згідно роз`яснень Верховного Суду України у листі Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення від 01.01.2012 року, доказами, які свідчать про факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу можуть бути: свідоцтва про народження дітей, довідки з місця проживання, свідчення свідків, листи ділового та особистого характеру тощо). Також це можуть бути: свідоцтво про смерть одного із "подружжя", свідоцтва про народження дітей, в яких чоловік у добровільному порядку записаний як батько, виписки з по господарських домових книг про реєстрацію чи вселення; докази про спільне придбання майна як рухомого, так і нерухомого (чеки, квитанції, свідоцтва про право власності); заяви, анкети, квитанції, заповіти, ділова та особиста переписка, з яких вбачається, що "подружжя" вважали себе чоловіком та дружиною, піклувалися один про одного; довідки житлових організацій, сільських рад про спільне проживання та ведення господарства.

Конституційним Судом України у рішенні від 03.06.1999 р. за № 5-рп/99 (справа про офіційне тлумачення терміна член сім`ї ) визначено таку обов`язкову ознаку члена сім`ї, як ведення спільного господарства.

Згідно вимог ч.4 СК України сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Поняття сім`ї, сформульоване в цій статті, не містить такої обов`язкової ознаки сім`ї, як знаходження саме в зареєстрованому шлюбу. Сім`я розглядається як соціальний інститут і водночас як союз конкретних осіб. Сім`я є первинним та основним осередком суспільства. Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки, що й є ознаками сім`ї.

Факт про встановлення якого просить заявник має для нього юридичне значення, оскільки дає право на спадкування після смерті ОСОБА_3 ..

Аналіз поданих заявником письмових доказів у сукупності з показаннями свідків доводять суду факт проживання однією сім`єю ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з 01 січня 2004 року по ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Щодо вимог в частині встановлення факту проживання ОСОБА_1 однією сім`єю з ОСОБА_3 з 1990 року по 25 червня 2021року, суд зазначає наступне, за загальним правилом дії законів та інших правових актів у часі (частина перша статті 58 Конституції України) норми СК України застосовуються до сімейних відносин, які виникли після набрання ним чинності, тобто не раніше 01 січня 2004 року, а КпШС України не передбачав юридичних наслідків для чоловіка та жінки, які проживали разом без реєстрації шлюбу. До сімейних відносин, які вже існували на зазначену дату, норми СК України застосовуються в частині лише тих прав і обов`язків, що виникли після набрання ним чинності.

Отже, не можна встановити факт спільного проживання ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до 01 січня 2004 року, оскільки законодавством України, яке діяло до 2004 року, встановлення такого факту не мало правового значення.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка свідчать про наявність підстав для встановлення факту постійного проживання заявника разом із спадкодавцем ОСОБА_3 в період з 01 січня 2004 року по 25 червня 2021року.

Керуючись ст.ст.12, 13, 76, 81, 89, 259, 263-265, 315-318, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа Генічеська міська рада про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу задовольнити частково.

Встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 без шлюбу у період з 01 січня 2004 року по 25 червня 2021 року за адресою: АДРЕСА_1 .

В решті заявлених вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Херсонського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлений 18 листопада 2021 року.

Суддя Генічеського районного суду Ю. Г. Берлімова

СудГенічеський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення09.11.2021
Оприлюднено09.12.2021
Номер документу101725129
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —653/2917/21

Рішення від 09.11.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

Рішення від 09.11.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні