Ухвала
від 08.12.2021 по справі 855/13/21
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа №855/13/21

УХВАЛА

з питань залучення третьої особи

08 грудня 2021 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Ключковича В.Ю.,

суддів Грибан І.О.,

Мельничука В.П.,

за участю

секретаря судового засідання Вітчинкіної К.О.,

представника позивача Щербань Т.Д.,

представника позивача Кривохижі Ю.А.,

представника відповідача Гудій В.В.,

представника третьої особи 1 (КП ДБШТС м. Києва ) Шемідька Г.В.,

представника третьої особи 2 (ФДМУ) Сіденко В.О.,

представника третьої особи 3 (ТОВ Аліарн ) не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про залучення третьої особи у справі за адміністративним позовом Київської міської ради до акціонерного товариства Перший Київський машинобудівний завод (АТ ПКМЗ ), третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - комунальне підприємство Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва (КП ДБШТС м. Києва ), третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Фонд державного майна України (ФДМУ), третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - товариство з обмеженою відповідальністю Аліарн про примусове відчуження об`єкту нерухомого майна з мотивів суспільної необхідності -

В С Т А Н О В И В:

До Шостого апеляційного адміністративного суду звернулася Київська міська рада до Акціонерного товариства Перший Київський машинобудівний завод , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Комунальне підприємство Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Фонд державного майна України, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - товариство з обмеженою відповідальністю Аліарн в якому просить:

- адміністративний позов про примусове відчуження об`єктів нерухомого майна з мотивів суспільної необхідності - задовольнити;

- встановити викупну ціну об`єкту нерухомого майна - нежитлової будівлі літера "IV цифра" цех №5, корпус №9, загальною площею 13 039,3 кв.м., АТ ПКМЗ , розташоване за адресою: м Київ, пр. Перемоги, 49/2 в розмірі 109 454 999,00 (сто дев`ять мільйонів чотириста п`ятдесят чотири тисячі дев`ятсот дев`яносто дев`ять гривень) грн. 00 коп.;

- примусово відчужити у комунальну власність територіальної громади міста Києва з мотивів суспільної необхідності нежитлову будівлю: літера "IV цифра" цех №5, корпус №9, площею 13 039,3 кв.м., яка розташована за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 49/2, шо належить АТ ПКМЗ на праві приватної власності з відшкодуванням вартості зазначеного об`єкта нерухомості в розмірі 109 454 999,00 (сто дев`ять мільйонів чотириста п`ятдесят чотири тисячі дев`ятсот дев`яносто дев`ять гривень) грн. 00 коп. шляхом перерахування зазначених грошових коштів за рахунок бюджетних асигнувань, передбачених на 2021 рік відповідно до рішень Київської міської ради від 24.12.2020 № 24/24 Про бюджет міста Києва на 2021 рік , від 24.12.2020 року №23/23 Про Програму економічного та соціального розвитку м. Києва на 2021-2023 КП ДБШТС м. Києва , передбачених у зведеному кошторисному розрахунку на Реконструкцію транспортної розв`язки на перетині проспекту Перемоги з вул. Гетьмана у Солом`янському та Шевченківському районах м. Києва для викупу об`єкту нерухомого майна нежитлової будівлі літера "IV цифра" цех №5, корпус №9, загальною площею 13 039,3 кв.м., розташованого за адресою: м. Київ, пр. Перемоги, 49/2, який перебуває у власності АТ ПКМЗ для суспільних потреб на банківський рахунок;

- зобов`язати АТ ПКМЗ звільнити об`єкт нерухомості: нежитлову будівлю: літера "IV цифра" цех №5, корпус №9, площею 13 039,3 кв.м., яка розташована за адресою: м, Київ, проспект Перемоги, 49/2 протягом 30 днів з моменту державної реєстрації права власності на об`єкт нерухомості за КМР.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 04.02.2021 відкрито провадження в адміністративній справі в порядку загального позовного провадження та призначено справу до розгляду в підготовче засідання на 03.03.2021.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 31.03.2021 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 21.04.2021 о 11:45.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 21.04.2021 було призначено у справі судову експертизу, а провадження по справі зупинено до отримання результатів судової експертизи.

04.10.2021 до суду Шостого апеляційного адміністративного суду надійшов висновок експертів від 08.09.2021 №14957/21-42/26420/21-42.

13.10.2021 на адресу Шостого апеляційного адміністративного суду з Верховного Суду надійшли матеріали справи №855/13/21.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.10.2021 поновлено провадження в справі та призначено судове засідання на 17.11.2021.

17.11.2021 задоволено клопотання представника відповідача та відкладено судове засідання у зв`язку з залученням до справи нового представника та необхідністю ознайомлення з матеріалами справи. Крім того, у зв`язку з отриманням інформації з відкритих джерел про можливу зміну власника АТ ПКМЗ та необхідністю подання додаткових матеріалів з цього приводу, колегія суддів постановила: продовжити строк розгляду справи на розумний, витребувати від відповідача та ФДМ України інформацію щодо власника АТ ПКМЗ на даний час та відкласти розгляд справи.

07.12.2021 до Шостого апеляційного адміністративного суду надійшли пояснення ФДМ України, в яких третя особа 2 зазначає про те, що 27.10.2021 відбувся аукціон з умовами продажу пакету акцій розміром 100% статутного капіталу АТ ПКМЗ . Переможцем визначено ТОВ ДЖЕНЕРАЛ КОМЕРС . Наказом ФДМ України від 02.11.2021 №1966 затверджено результати вказаного аукціону. 08.11.2021 між ФДМ України та ТОВ ДЖЕНЕРАЛ КОМЕРС укладено договір купівлі-продажу пакета акцій АТ ПКМЗ №333.

08.12.2021 до Шостого апеляційного адміністративного суду від відповідача надійшла заява про надання до матеріалів справи витребуваних судом документів, зокрема надано копію договору купівлі-продажу №333 від 08.11.2021.

08.12.2021 в судовому засіданні судом на обговорення постановлено питання щодо залучення в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю ДЖЕНЕРАЛ КОМЕРС (код ЄДРПОУ 42067832).

Учасники справи щодо залучення третьої особи не заперечували. При обговоренні питання про відкладення розгляду справи у зв`язку з необхідністю ознайомлення представника третьої особи з матеріалами справи та надання пояснень щодо предмету розгляду, представники позивача та відповідача не заперечили, представники третіх осіб поклались на розсуд суду.

Так, з матеріалів справи вбачається, що позивач просить примусово відчужити у комунальну власність територіальної громади міста Києва з мотивів суспільної необхідності нежитлову будівлю: літера IV цифра цех №5, корпус №9, площею 13 039,3 кв.м., яка розташована за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 49/2, що належить акціонерному товариству Перший Київський машинобудівний завод (ідентифікаційний код юридичної особи 14308569) на праві приватної власності з відшкодуванням вартості зазначеного об`єкта нерухомості.

Однак, як вбачається з наданої інформації відбувся аукціон з умовами продажу пакету акцій розміром 100% статутного капіталу АТ ПКМЗ , та переможцем визначено ТОВ ДЖЕНЕРАЛ КОМЕРС .

У відповідності до ч. 2 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно ч. 5 ст. 49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

З огляду на те, що судовий спір має безпосередній вплив на право вказаної особи щодо подальшої можливості користування нежилими приміщеннями площею 2467, 0 кв. м., розташованими в нежитловому будинку літера "IV цифра" цех №5, корпус №9, що розташовані за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 49/2, колегія суддів приходить до висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ТОВ ДЖЕНЕРАЛ КОМЕРС .

У відповідності до ст. 165 КАС України у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами другою - четвертою статті 162 цього Кодексу.

Враховуючи предмет та підстави заявленого позову, суд вважає за необхідне постановити дану ухвалу та відкласти розгляд справи на іншу дату.

Керуючись статтями 49, 161, 165, 173, 243, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, товариство з обмеженою відповідальністю ДЖЕНЕРАЛ КОМЕРС (код ЄДРПОУ 42067832, вулиця Козелецька, будинок 24, офіс 8, місто Київ, індекс 03065).

Запропонувати товариству з обмеженою відповідальністю ДЖЕНЕРАЛ КОМЕРС подати до суду письмові пояснення щодо спірних правовідносин у даній справі, з доданням доказів на підтвердження викладеного, які містять інформацію щодо предмета доказування (або повідомити суд про причини неможливості їх подання).

Роз`яснити товариству з обмеженою відповідальністю ДЖЕНЕРАЛ КОМЕРС , що як третя особа, має права та обов`язки визначені ст. 44, 51 КАС України, зокрема, право ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень.

Відкласти судове засідання на 16.12.2021 об 12 год. 00 хв. Судове засідання відбудеться в приміщенні Шостого апеляційного адміністративного суду за адресою: м. Київ, вул. Московська 8, корп. 30, зал судового засідання №5.

Копію даної ухвали невідкладно направити учасникам процесу.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя В.Ю. Ключкович

Судді І.О. Грибан

В.П. Мельничук

Дата ухвалення рішення08.12.2021
Оприлюднено10.12.2021

Судовий реєстр по справі —855/13/21

Рішення від 02.02.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Рішення від 02.02.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 08.12.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 08.12.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 23.10.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 29.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Постанова від 29.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 02.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 24.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 07.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні