Ухвала
від 08.12.2021 по справі 463/9002/21
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/9002/21

Провадження №1-кс/463/7485/21

У Х В А Л А

про дозвіл на огляд

08 грудня 2021 року Личаківський районний суд м. Львова

Cлідчийсуддя - ОСОБА_1 , з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові, ОСОБА_3 , погоджене прокурором Львівської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду, -

встановив:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова з клопотанням про надання дозволу на проведення із залученням у якості спеціалістів судових експертів Тернопільського НДЕКЦ МВС України та працівника Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові, ОСОБА_5 , огляду приміщень, де знаходяться електронні носії інформації (сервери та інша комп`ютерна техніка), що зберігають елементи комплексної інформаційної системи (КІС) «ІТ - Enterprise», яка знаходяться у володінні ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод» (ЄДРПОУ 07684556) за адресою: місто Львів, вул. Авіаційна, буд. 3, з метою встановлення слідів скоєння кримінального правопорушення, виготовлення електронної копії елементів комплексної інформаційної системи (КІС) «ІТ - Enterprise».

Клопотання обґрунтовує тим, що в провадженні першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові (далі ДБР) перебуває кримінальне провадження №62021140010000275 від 07.07.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що у 2018 році було проведено відкриті торги, шляхом аукціону щодо закупівлі «Послуги з впровадження комплексних рішень зі створення корпоративної інформаційної системи». Відповідно до моніторингового протоколу ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод» № 337-ВМ/689 від 14.06.2018 року та за результатами вищевказаних електронних торгів (№ 2346297 від 12.04.2018) переможцем визначено ТзОВ НВП «Інформаційні технології» (ЄДРПОУ 30116577) із запропонованою комерційною пропозицією в сумі 10 987 722 грн. з ПДВ. Слід зазначити, що в запиті на комерційну пропозицію № 2346297 було визначено початкову очікувану вартість в сумі 9 765366,8 грн., а також чіткі вимоги, а саме:

умови оплати: 50% передоплати по кожному етапу, 50% по факту виконання етапу згідно Календарного плану;

умови надання послуг: послуги надаються силами та засобами виконавця на території замовника. Обладнання та техніка, які необхідні для надання послуг забезпечується Виконавцем;

термін постачання: термін надання послуг до 01.06.2019;

інше: ціна послуги з впровадження КІС є базовою; ціна буде щомісяця коригуватись з урахуванням офіційного індексу інфляції; загальна сума не враховує витрати на проживання фахівців Виконавця у м. Львові, зазначені витрати будуть компенсуватись Замовником додатково.

Однак, всупереч пункту «умови надання послуг» виконуючим обов`язки ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод» ОСОБА_6 за протиправним погодженням із службовими особами Міністерства оборони, - 09.08.2018 року підписано угоду № 1191 щодо поставки комп`ютерної програми «ІТ - Enterprise» без врахування витрат Виконавця на обладнання та техніку, а також надання послуг силами та засобами виконавця, що було передбачено у вищевказаному запиті на комерційну пропозицію.

В подальшому це призвело до незаконних додаткових витрат вищевказаним підприємством на закупівлю оргтехніки, сума яких склала 1 912 205 грн. Зокрема, підприємством додатково було придбано сервера на суму 468 311 грн., комплекти персональних комп`ютерів на суму 560 090 грн., багатофункціональні пристрої на суму 86 540 грн., ноутбуки на суму 52 046 грн., мережеве обладнання на суму 134 519 грн., мережеві кабелі на суму 30 667 грн., комп`ютерне програмне забезпечення на суму 432 414 грн., комп`ютерні комплектуючі на суму 14 164 грн., а також проведено монтаж оптичної мережі на суму 133 449 грн.

Окрім цього, за результатами впровадження програмного комплексу «ІТ - Enterprise», комісією ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод» у складі працівників вищевказаного підприємства проведено фінансовий аудит та складено акт роботи комісії, за результатами якого виявлено, що частини вищевказаного програмного комплексу не впроваджено в експлуатацію або впроваджено частково, у зв`язку із чим він працює неефективно і не використовується в поточній діяльності. Так, не впроваджено в експлуатацію підпроект «Облік запасів основних матеріалів» на суму - 1 679 861 грн., не впроваджено в експлуатацію підпроект «Оперативне фінансове управління» на суму 1 065 363 грн., не впроваджено в експлуатацію підпроект «Управління закупівлями» на суму 1 024 246 грн., підпроект «Технічна підготовка механо-заготівельного виробництва», хоча і документально є впровадженим в експлуатацію, однак фактично його робота є неефективною, він потребує негайного адміністративно-управлінського втручання та готовий до закриття. Вартість оплати по даному підпроекту склала 3 560 907 грн.

Отже, враховуючи вищенаведене, службовими особами вищевказаного державного підприємства, за злочинною вказівкою службових осіб Міністерства оборони, незаконно підписано акти наданих послуг по виконанню вищезазначених підпроектів, що призвело до безпідставної повної оплати цих послуг, чим спричинено розтрату та завдано збитків державному бюджету в особливо великих розмірах.

З метою отримання беззаперечних доказів скоєння кримінального правопорушення, проведення ряду судових експертиз, встановлення осіб, які причетні до розслідуваного кримінального правопорушення, встановленні їх зв`язків між собою необхідно отримати дозвіл на огляд із можливістю вилучення електронної копії носіїв інформації, які знаходяться у володінні ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод» (ЄДРПОУ 07684556) (юридична адреса: місто Львів, вул. Авіаційна, буд. 3), та які зберігають елементи комплексної інформаційної системи (КІС), яка поставлена ТОВ НВП «Інформаційні технології».

Окрім того, проведення огляду обумовлено тим, що органу досудового розслідування необхідно встановити чи спростування факт неналежного виконання угоди №1191 від 08.09.2018 щодо впровадження програмного комплексу «ІТ - Enterprise» необхідно призначити та провести судову експертизу для встановлення розміру шкоди завданої державі.

Враховуючи наведене просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з підстав, викладених у ньому, та просив надати дозвіл на проведення огляду.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, слідчий суддя встановив наступне.

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що ДБР проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №62021140010000275 від 07.07.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Відповідно до ч.1, 2 ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з ч.2 ст.234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до ч.1, 3 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Слідчим доведенонаявність достатніхпідстав вважати,що буловчинено кримінальнеправопорушення;вказані уклопотанні елементикомплексної інформаційноїсистеми (КІС)«ІТ -Enterprise»знаходяться уприміщеннях ДП«Львівськийдержавний авіаційно-ремонтнийзавод» (ЄДРПОУ07684556)за адресою:місто Львів,вул.Авіаційна,буд.3, мають значення для досудового розслідування, оскільки є необхідними для проведення експертного дослідження, результат якого може бути доказом під час судового розгляду, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення.

Керуючись вимогами статей 234, 235, 237, 309 КПК України, -

постановив:

надати слідчим групи слідчих першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові у кримінальному провадженні №62021140010000275 від 07.07.2021, із залученням у якості судового експерта Тернопільського НДЕКЦ МВС України та працівника Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові ОСОБА_5 , дозвіл на проведення огляду приміщень, де знаходяться електронні носії інформації (сервери та інша комп`ютерна техніка), що зберігають елементи комплексної інформаційної системи (КІС) «ІТ - Enterprise», яка знаходяться у володінні ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод» (ЄДРПОУ 07684556) за адресою: місто Львів, вул. Авіаційна, буд. 3, з метою встановлення слідів скоєння кримінального правопорушення, виготовлення електронної копії елементів комплексної інформаційної системи (КІС) «ІТ - Enterprise».

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала надає право на проникнення до приміщень, де знаходяться електронні носії інформації (сервери та інша комп`ютерна техніка), що зберігають елементи комплексної інформаційної системи (КІС) «ІТ - Enterprise», яка знаходяться у володінні ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод» (ЄДРПОУ 07684556) за адресою: місто Львів, вул. Авіаційна, буд. 3, - лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.12.2021
Оприлюднено03.02.2023

Судовий реєстр по справі —463/9002/21

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

Ухвала від 13.12.2021

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

Ухвала від 08.12.2021

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

Ухвала від 01.09.2021

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

Ухвала від 13.08.2021

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

Ухвала від 13.08.2021

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

Ухвала від 13.08.2021

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні