Рішення
від 07.12.2021 по справі 286/2563/21
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/2563/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2021 року м. Овруч

Овруцький районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Вачко В. І.

з секретарем Деменчук О. Г.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Овруцької міської ради Житомирської області про встановлення факту, що має юридичне значення та визначення додаткового строку для прийняття спадщини , -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовною заявою до відповідача Овруцької міської ради Житомирської області, в якому просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме - факт проживання його з ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю більше п`яти років, а також визначити йому додатковий строк в один місяць з дня набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , мотивуючи тим, що після смерті останнього позивач є спадкоємцем належного йому майна та майнових прав за законом, зокрема земельних ділянок, так як проживав із спадкодавцем, але без реєстрації; проте у зв`язку юридичною неграмотністю пропустив термін звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини і нотаріус мотивованою постановою відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину, відтак, просить визнати причину пропуску строку поважною.

Сторони в судове засідання не з`явились. Позивач у позовній заяві просив справу розглянути за його відсутності. Відповідач відзиву на позов у встановлений строк не надав, а подав заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій висловився також, що проти задоволення позову не заперечує. Вказане суд не розцінює як визнання позову, оскільки відповідачем прямо про це не вказано і визнання позову у цій справі суперечитиме закону і може порушувати права, свободи та інтересів інших осіб.

Враховуючи, що неявка учасників справи в судове засідання не перешкоджає розгляду справи по суті, у задоволення клопотання позивача, керуючись нормами ст.223 ЦПК України, суд здійснює розгляд справи за відсутності її учасників.

Відтак, дослідивши та оцінивши докази у справі, суд дійшов наступних висновків.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Гошів Овруцького району Житомирської області у віці 59 років помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

Після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно та майнові права, зокрема на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Гошівської сільської ради Овруцького району Житомирської області, площею 1,6465 га, кадастровий номер 1824282200:08:000:003, та площею 0,6980 га, кадастровий номер 1824282200:09:000:0067, які належали ОСОБА_2 згідно з державними актами на право власності на земельну ділянку серії ЖТ № 042478 та серії ЖТ № 042479, виданими 23.12.2003 року на підставі розпорядження голови Овруцької районної державної адміністрації № 315 від 05.11.2002 року, зареєстрованими в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 478, № 479.

Як вбачається із інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) від 19.08.2021 року, ОСОБА_2 , 1955 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , при житті заповіт складений не був.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , стверджує, що є спадкоємцем померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , оскільки проживав з ним без реєстрації спільно однією сім`єю більше п`яти років до моменту його смерті та вів спільне господарство, у підтвердження чого покликається на довідку Гошівського старостинського округу № 5 Овруцької міської ради Житомирської області від 21.07.2021 року № 568.

Згідно з ст.1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкоємцем однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини.

Відтак, позивач просить встановити в судовому порядку факт, що має юридичне значення, а саме факт проживання його з ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю більше п`яти років.

Перелік видів фактів, про встановлення яких суд розглядає справи, наведений у ст.315 ЦПК України. Зокрема у відповідності до п.5 ч.1 цієї статті суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`ю чоловіка та жінки без шлюбу. У відповідності до ч.2 ст.315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені також і інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не встановлено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ст.3 Сімейного кодексу України сім`я є первинним та основним осередком суспільства (ч.1). Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки (ч.2). Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства (ч.4).

Тобто для встановлення факту проживання осіб однією сім`єю недостатнім є доведення обставин спільного їх проживання та ведення спільного побуту, необхідно також довести обставину існування в осіб взаємних прав та обов`язків. Проте доказів у підтвердження існування між позивачем та померлим ОСОБА_2 взаємних прав та обов`язків суду не надано. Зокрема не надано доказів у підтвердження їх кровного споріднення чи факту усиновлення. Тоді як у відповідності до ст.21 Сімейного кодексу України шлюб допускається лише між чоловіком та жінкою. Одностатевих шлюбів законодавством України не передбачено. В обґрунтування позовної вимоги позивачем не наведено підстав, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства, на основі яких ОСОБА_1 та ОСОБА_2 була створена сім`я.

Відтак, у задоволенні вимоги про встановлення факту проживання ОСОБА_1 з ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю більше п`яти років слід відмовити.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Оскільки вимога про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є похідною від вимоги про встановлення факту проживання осіб однією сім`єю більше п`яти років, відтак у її задоволенні також слід відмовити.

Позивач сплатив судовий збір в сумі 1816 грн.

Тому керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 81, 141, 223, 258, 259, 263-265, 273, 354, п.3 розділу ХІІ Прикінцевих положень, пп.15.5 п.15 п.1 розділу ХІІІ Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову відмовити.

Судові витрати залишити за позивачем.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Житомирського апеляційного суду або через Овруцький районний суд Житомирської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду або якщо суд визнає причини пропуску строку поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 07.12.2021 року.

Суддя: В. І. Вачко

СудОвруцький районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.12.2021
Оприлюднено09.12.2021
Номер документу101733279
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —286/2563/21

Рішення від 07.12.2021

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Вачко В. І.

Ухвала від 02.11.2021

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Вачко В. І.

Ухвала від 13.08.2021

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Вачко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні