Ухвала
від 02.12.2021 по справі 3/147б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


У Х В А Л А

02.12.2021р. Справа № 3/147б

Розглянувши клопотання Головного управління ДПС в Донецькій області

про заміну кредитора

у справі

за заявою кредитора Державної податкової інспекції у м. Дружківка, Красноармійської об`єднаної державної податкової інспекції, м. Красноармійськ

до боржника Державного відкритого акціонерного товариства «Донецькшахтобудтранс» , м.Донецьк

ліквідатор Харахаш С.Є.

Суддя господарського суду Донецької області І.К. Чорненька

Господарським судом Донецької області ухвалою від 15.07.2002р. за заявою Державної податкової інспекції у м.Дружківка та Красноармійської об`єднаної державної податкової інспекції, м.Красноармійськ порушена справа про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства «Донецькшахтобудтранс» , м.Донецьк, внаслідок його фінансової неспроможності на підставі Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14.05.1992р. №2343-XII (в редакції Закону від 30.06.1999р. №784-XIV).

Постановою господарського суду від 20.05.2008р. Державне відкрите акціонерне товариство «Донецькшахтобудтранс» , м.Донецьк, визнано банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура та ліквідатором призначено арбітражного керуючого Харахаш С.Є.

Дана справа перебувала на стадії ліквідаційної процедури та розгляд її не завершено.

При цьому, у зв`язку з проведенням антитерористичної операції на території м. Донецька та Донецької області, справа №3/147б про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства «Донецькшахтобудтранс» , м.Донецьк, втрачена.

26.07.2016р. до господарського суду Донецької області надійшла заява арбітражного керуючого Харахаш С.Є. про відновлення втраченої справи №3/147б про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства «Донецькшахтобудтранс» , м.Донецьк. Ухвалою суду від 01.08.2016р. вказана заява прийнята до розгляду.

Ухвалою господарського суду від 10.10.2016р. відновлено окремі матеріали втраченої справи №3/147б про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства «Донецькшахтобудтранс» , м.Донецьк, в частині наявних матеріалів та судових рішень, роздрукованих з автоматизованої системи документообігу господарського суду Донецької області.

03.10.2018р. до господарського суду надійшло клопотання №1875/10/0516-10-10 від 25.09.2018р. Покровської об`єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Донецькій

області про заміну ініціюючого кредитора у справі на Головне управління ДФС у Донецькій області.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 26.11.2018р. здійснено заміну кредитора у справі №3/147б про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства Донецькшахтобудтранс , м.Донецьк, - Красноармійську об`єднану державну податкову інспекцію, на правонаступника - Головне управління ДФС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 39406028).

13.07.21р. до Господарського суду Донецької області надійшло клопотання ГУ ДПС у Донецькій області б/н б/д (вх.№15018/21) про заміну кредитора у справі №3/147б про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства Донецькшахтобудтранс , м.Донецьк, а саме: замінити ГУ ДФС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 339406028) на ГУ ДПС у Донецькій області (ЄДРПОУ ВП: 44070287).

Розглянувши матеріали відновленої справи №3/147б про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства «Донецькшахтобудтранс» , м.Донецьк, клопотання б/н б/д ГУ ДПС у Донецькій області про заміну кредитора у справі, суд встановив:

З матеріалів відновленої справи №3/147б про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства «Донецькшахтобудтранс» , м.Донецьк, вбачається, що ініціюючим кредитором у даній справі є Красноармійська об`єднана державна податкова інспекція, м.Красноармійськ.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 26.11.2018р. Красноармійську об`єднану державну податкову інспекцію замінено на Головне управління ДФС у Донецькій області.

На виконання Указу Президента України від 8 листопада 2019 р. №837 Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави Кабінетом Міністрів України 30 вересня 2020р. прийнято постанову №893 Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби (далі - Постанова №893), відповідно до якої було прийнято рішення про ліквідацію як юридичних осіб публічного права територіальних органів ДПС та надано завдання ДПС щодо створення її територіальних органів як відокремлених підрозділів.

Так, постановою №893 передбачено:

1. Ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком.

2. Установити, що:

територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій;

права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

На виконання Постанови №893 та наказу ДПС України від 08.10.2020 №556 Про

ліквідацію територіальних органів ДПС 20.10.2020 до ЄДР внесено запис про припинення юридичної особи - Головного управління ДПС у Донецькій області в результаті її ліквідації.

З відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що Головне управління ДПС у Донецькій області (ЄДРПОУ 43142826), як юридична особа публічного права, перебуває в стані припинення з 20.10.2020р., Головне управління ДПС у Донецькій області, як філія, створено 30.09.2020р.

Наказом ДПС України №643 від 12.11.2020 затверджено Положення про територіальні органи ДПС.

Пунктом 1 зазначеного Положення передбачено, що Головне управління ДПС у Донецькій області є територіальним органом утвореним на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України. Головне управління забезпечує реалізацію повноважень ДПС на території Донецької області. ГУ ДПС є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Донецькій області.

Головне управління ДПС утворюється без статусу юридичної особи та є органом державної влади, має окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України, є розпорядником бюджетних коштів (п. 15 Положення).

Ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у

межах своїх повноважень , та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника.

Відповідно до пп. 41.1.1 Податкового кодексу України, контролюючими органами є податкові органи (центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи) - щодо дотримання законодавства з питань оподаткування (крім випадків, визначених підпунктом 41.1.2 цього пункту), законодавства з питань сплати єдиного внеску, а також щодо дотримання іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, чи його територіальні органи.

Згідно з ч. 2 ст. 21 1 ЗУ «Про центральні органи виконавчої влади» територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, визначені частиною першою цієї статті, утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади, можуть мати окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України.

Наказом Державної податкової служби України «Про затвердження положень про територіальні органи ДПС» № 643 від 12.11.2020р. затверджено Положення про Головне управління ДПС у Донецькій області, якому встановлено, що Головне управління ДПС в Донецькій області забезпечує реалізацію повноважень ДПС на території Донецької області та є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Донецькій області, основними завданнями якого є забезпечення реалізації державної податкової політики, здійснення у межах повноважень, передбачених законом, контролю за надходженням до бюджетів та державних цільових фондів податків, зборів, платежів, державної політики у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пального, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок), державної політики у сфері контролю за своєчасністю здійснення розрахунків в іноземній валюті в установлений законом строк,

дотриманням порядку проведення розрахункових операцій, у тому числі готівкових розрахунків за товари (послуги), а також за наявністю ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону.

Згідно з пп. 15 п. 4 Положення про Головне управління ДПС у Донецькій області, Головне управління ДПС відповідно до покладених на нього завдань, здійснює погашення податкового боргу, стягнення своєчасно ненарахованих та/або несплачених сум єдиного внеску та інших платежів.

У пп. 21 п. 4 Положення про Головне управління ДПС у Донецькій області, встановлено, що Головне управління ДПС відповідно до покладених на нього завдань, проводить роботу щодо застосування до платників податків (платників єдиного внеску) процедур банкрутства відповідно до законодавства з питань банкрутства.

Таким чином, згідно з повноваженнями, передбаченими Положення про Головне управління ДПС у Донецькій області, затвердженим Наказом Державної податкової служби України «Про затвердження положень про територіальні органи ДПС» № 643 від 12.11.2020р., Головне управління ДПС в Донецькій області є контролюючим органом, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень.

Відповідно до наказу Державної податкової служби України № 755 від 24.12.2020р. Про початок забезпечення здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій , на виконання вимог, визначених абзацом 3 пункту 2 постанови КМУ №893 від 30.09.2020р. Деякі питання територіальних органів Держаної податкової служби , наказано розпочати з 01.01.2021р. здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як її

відокремлені підрозділи згідно з наказом ДПС №529 від 30.09.2020 Про утворення територіальних органів ДПС , повноважень та функції територіальних органів ДПС, що ліквідуються відповідно до п.1 постанови №893.

Статтею 52 Господарського кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

З огляду на наведене суд зазначає, що заявником підтверджено правонаступництво прав та обов`язків Головного управління ДФС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 39406028) правонаступником - Головним управлінням ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 44070187).

Враховуючи викладене, господарський суд дійшов висновку задовольнити клопотання Головного управління ДПС в Донецькій області б/н б/д (вх.№15018/21) про заміну сторони кредитора; здійснити заміну кредитора у справі №3/147б про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства «Донецькшахтобудтранс» , м.Донецьк , а саме: замінити кредитора - Головне управління ДФС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 39406028) на правонаступника - Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 44070187).

Керуючись ст. ст. 2, 9, 43 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 52, 234, 256, 257 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання Головного управління ДПС в Донецькій області б/н б/д (вх.№15018/21) про заміну кредитора.

Здійснити заміну кредитора у справі №3/147б про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства «Донецькшахтобудтранс» , м.Донецьк, а саме: замінити кредитора - Головне управління ДФС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 39406028) на правонаступника - Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 44070187).

Ухвала набирає чинності у строк та порядку, визначеному ст. 235 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала може бути оскаржена протягом строку, встановленого ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи в порядку, визначеному ст.257 Господарського процесуального кодексу України та п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Суддя І.К. Чорненька

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення02.12.2021
Оприлюднено10.12.2021
Номер документу101734718
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/147б

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 08.05.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 08.12.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька Ірина Кузьмінічна

Ухвала від 02.12.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька Ірина Кузьмінічна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні