Ухвала
від 02.12.2021 по справі 404/9094/21
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/9094/21

Номер провадження 1-кс/404/3329/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 грудня 2021 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ КропивницькогоРУП Головногоуправління Національноїполіції вКіровоградській областілейтенанта поліції ОСОБА_4 погоджене з прокурором Кропивницької окружної прокуратури ОСОБА_5 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження №32021120010000011 від 18.02.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212,ч. 1, 2 ст. 204 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Кіровського районного суду м. Кіровограда надійшло клопотання слідчого погоджене з прокурором Кропивницької окружної прокуратури, про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , де розташований комплекс будівель, об`єкт житлової нерухомості: Ні, який на праві приватної власності належатьТОВ «Катков-К», код ЄДРПОУ 37867332, юридична адреса: Кіровоградська обл., м. Кропивницький, проспект Промисловий, 9, офіс 1 та фактичним користувачем являється ТОВ «Нью-Ніка» код ЄДРПОУ 31844629, юридична адреса: Кіровоградська обл., м. Кропивницький, вул. Ельворті, 2, кім. 108 з метою відшукання і вилучення речей та документів, які містять відомості про обставини кримінального правопорушення та підтверджують факт протиправної діяльності пов`язаної з незаконним виготовленням паливно-мастильних матеріалів, зокрема: нафти, компонентів нафтопродуктів, паливно-мастильних матеріалів, сировини та обладнання, документів, відповідно до вимог Інструкції «Про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України» зокрема: документи, що підтверджують надходження, облік нафтопродуктів придбаних (реалізованих) в розрізі маркувань, в тому числі акти/протоколи проведених інвентаризацій нафтопродуктів; актів приймання нафти та/або нафтопродуктів за якістю форми №14-НК; документи (журнали) кількісного обліку нафти та нафтопродуктів за формою № 31-НП; сертифікати відповідності та паспорти якості (якісні копії) придбаного відчуженого пального у розрізі поставок, та марок; окремого обліку нафтопродуктів за марками; журналів вимірювань густини та температури; журналів обліку надходження нафтопродуктів за формою № 6-НП; актів приймання нафтопродуктів за кількістю за формою № 5-НП; журналів реєстрації проведення вимірювань нафтопродуктів у резервуарах за формою №7-НП та інші документи щодо обліку і кількості нафтопродуктів, а також блокноти, зошити, записники в яких маються чорнові записи, щодо нафтопродуктів (дизельного палива, бензину), електронно обчислювальних приладів, електронних носіїв, печаток, штампів, грошових коштів здобутих злочинним шляхом та інші речі і документи, що підтверджують факт вчинення кримінального правопорушення та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні щодо осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що у провадженні СУ ГУНП в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32021120010000011 від 18.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212, ч. 1, 2 ст. 204 КК України, за фактом того, що службові особиТОВ «ТД КНК» код ЄДРПОУ 33083492 за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «КНК» код ЄДРПОУ30708038 здійснили придбання нафти та переробивши її на потужностяхТОВ «КНК» здійснюють виготовлення та реалізаціюнафтопродуктів під виглядом фракції газойлево-гудронової легкої, деетанпропанбутанізованого конденсату, які не підлягають оподаткуванню акцизним податком, а фактично здійснюється реалізація дизельного палива та бензину, які підлягають оподаткуванню.

Проведеними заходами встановлено, що службові особи ТОВ «ТД КНК» ЄДРПОУ 33083492 за попередньою змовою з працівниками ТОВ «КНК» код ЄДРПОУ 30708038 здійснюють придбання нафти та подальше її переробленняна потужностях ТОВ «КНК» виготовляючи та реалізовуючи як самостійно, так і через залучені підприємства, зокрема: ТОВ «Аратінга» код ЄДРПОУ 40268424, ТОВ «Хірта» код ЄДРПОУ40341540, ТОВ «Плутос-2020» код ЄДРПОУ43672336, ТОВ «Ролаш» ЄДРПОУ 40468255, ТОВ «Петрол-К» код ЄДРПОУ41476623 та ТОВ «Петрол-Еко» ЄДРПОУ40687313.

Згідно висновку аналітичного дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «КНК» за грудень 2019 січень 2020 року №1/11-28-16-07/33083492 від 13.02.2020 службові особи ТОВ «КНК» Умисно ухилились від сплати податків до державного бюджету в сумі 8 млн 371 тис грн.

Нафтопродукти під виглядом фракції газойлево-гудронової легкої, деетанпропанбутанізований конденсату, які не підлягають оплаті акцизного податку з фактичною реалізацією дизельного пального та бензину через перевізників доставляються до вантажоодержувачів де здійснюється їх відвантаження зокрема і на підприємстві ТОВ «Нью-Ніка» код ЄДРПОУ 31844629, директором та фактичним власником якого являється ОСОБА_6 .

Відповідно до показів свідків, встановлено, що паливно-мастильні матеріали які реалізовуються ТОВ «КНК» код ЄДРПОУ 30708038низької якості тобто пальне яке не відповідає чинному ДСТУ, ціна на вказані паливно-мастильні матеріали значно нижча ніж на інших АЗС в зв`язку з чим реалізація пального знаходиться на досить високому рівні.

Також встановлено, що за адресою: Кіровоградська обл., м. Кропивницький, проспект Промисловий, 9 розташовано комплекс споруд і пристосувань для приймання, зберігання, перевантаження з одного виду транспорту на інший і відпускання нафти і нафтопродуктів. Крім того, встановлено, що за вказаною адресою здійснює свою господарську діяльність ТОВ «Нью-Ніка» код ЄДРПОУ 31844629 юридична адреса: Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Ельворті, 1, кім. 108,яке здійснює реалізацію паливно-мастильних матеріалів, які не відповідають вимогам ДСТУ.

Так, ведення в товарні бензини та дизельне паливо присадок, які покращують експлуатаційні властивості палив (наприклад мийні властивості, зміна кольору тощо), при цьому не змінюється марка нафтопродуктів, не може визначатись як виробництво, а змішування компоненту автомобільного бензину та компоненту дизельного палива, які не є товарною продукцією, з додатками (присадками), внаслідок чого отримують товарні бензини та товарне дизельне паливо, вважається виробництвом.

Відповідно до висновку Мінпаливенерго введення в товарні бензини та дизельне паливо присадок, які покращують експлуатаційні властивості палив (наприклад мийні властивості, зміна кольору тощо), при цьому не змінюється марка нафтопродуктів, не може визначатись як виробництво, а змішування компоненту автомобільного бензину та компоненту дизельного палива, які не є товарною продукцією, з додатками (присадками), внаслідок чого отримують товарні бензини та товарне дизельне пальне, які повинні відповідати діючим в Україні нормативно-технічним документам, вважається виробництвом.

При виробництві товарних нафтопродуктів методом змішування компонента автомобільного бензину та компонента дизельного палива з додатками (присадками) відповідно до Закону України від 17 травня 2001 року №2408-III «Про стандартизацію» зі змінами та доповненнями та п.1 наказу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 05.07.2004 №130 «Про затвердження національних стандартів України, зміни до національного стандарту, національної зміни до міждержавного стандарту, поновлення чинності міждержавного стандарту та скасування нормативних документів» необхідно здійснювати процедуру постановки продукції на виробництво згідно з ДСТУ 4311:2004 «Система розробленнята постановки продукції на виробництво. Продукція нафтопереробки та нафтохімії». Після здійснення постановки продукції на виробництво необхідно проводити обов`язкову сертифікацію цих нафтопродуктів у системі УкрСепро.

Згідно зі ст.зі змінами та доповненнями наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.2005 №28 затверджено перелік продукції, що підлягає обов`язковій сертифікації в Україні, який визначається відповідно як до коду Державної класифікації продукції та послуг, так і до коду Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності.

Отже, виготовлення товарних бензинів та товарного дизельного пального методом змішування компонента бензину моторного або компонента дизельного палива з додатками (присадками) є виробництвом.

В ході досудового розслідування у органу досудового розслідування є достатньо підстав вважати, що за адресою: м. Кропивницький, проспект Промисловий, 9, де знаходиться комплекс споруд і пристосувань для приймання, зберігання, перевантаження з одного виду транспорту на інший і відпускання нафти і нафтопродуктівможуть зберігатись речі та документи, які містять відомості про обставини кримінального правопорушення та підтверджують факт протиправної діяльності пов`язаної з незаконним виготовленням паливно-мастильних матеріалів, які не відповідають вимогам ДСТУ та подальшу їх реалізацію.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити посилаючись на обставини в ньому викладені.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню частково з таких підстав:

Частина 1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних та причетних до кримінального правопорушення осіб.

У провадженні Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції України в Кіровоградській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32021120010000011 від 18.02.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212,ч. 1, 2 ст. 204 КК України.

Відповідно до протоколу допиту свідка ОСОБА_7 свідок вказав, що у 2021 році працював на нафтобазі, за адресою: АДРЕСА_1 .

В його функціональні обов`язки входило здійснювати відпуск світлих видів нафтопродукту, розвантажувати багатофункціональні присадки та газовий стабільний конденсат.

Близько разу на неділю, на територію нафтобази заїжджали бензовози та свідок за наказом директора нафтобази ОСОБА_6 здійснював з ними готівковий розрахунок, за ціною 20 грн за 1 літр, так як останні були оптовими клієнтами.

В черговий раз на нафтобазу заїхав вантажний автомобіль марки МАЗ та в подальшому здійснював перекачування газового конденсату в об`ємі 20 м. куб. до стаціонарних резервуарів, які знаходились на території нафтобази. У ході перекачки паливно-мастильних матеріалів, в розмові з водієм автомобіля, останній вказав, що газовий конденсат реалізується винятково за готівку, так як вищевказана фракція добувається незаконно та перевозиться за підробними документами.

Крім того, під час роботи на вказаній нафтобазі свідок особисто бачив, як за допомогою сепарації та подальшого перегону темних нафтопродуктів через сорбентні фільтри здійснюється висвітлювання темних нафтопродуктів, які в подальшому реалізуються за підробними документами, як дизельне пальне класу Євро-5. Весь ресурс сумнівної якості забирає вантажний автомобіль марки ДАФ, а розрахунок за вищезазначену продукцію з директором нафтобази здійснює ОСОБА_8 .

Відповідно до протоколу допиту свідка ОСОБА_9 , свідок вказав, що заправляв свій власний автомобіль на нафтобазах, що розташовані за адресами: АДРЕСА_2 та 9, після чого він вийшов з робочого стану. Так, 03.10.2021, 04.10.2021 та 05.10.2021 він купив зразки дизельного пального, в тому числі за вказаними адресами та передав їх працівникам правоохоронних органів.

В ході проведення досудового розслідування, після отримання зразків нафтопродуктів (дизельного палива), які придбанні на підприємстві ТОВ «Нью-Ніка», за адресою: м. Кропивницький, проспект Промисловий, 5 їх направлено для дослідження ТОВ «Черкаси-Нафта-2008», код ЄДРПОУ 36183827, відповідно до протоколу випробувань № 241 від 09.11.2021 встановлено, що зразок, який представлено на випробування не відповідає вимогам ДСТУ 7688:2015 «паливо дизельне Євро».

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №283245602 від 05.11.2021 встановлено, що комплекс будівель, об`єкт житлової нерухомості: за адресою: Кіровоградська обл., м. Кропивницький, проспект Промисловий, 9, який на праві приватної власності належить ТОВ «Катков-К», код ЄДРПОУ 37867332.

Таким чином, сторона кримінального провадження (слідчий) довів наявність достатніх підстав для одержання ним дозволу на проведення обшуку.

Сукупність перерахованих та документально підтверджених у клопотанні обставин доводить, що відшукуванні речі повинні знаходитись у вище вказаному комплексі будівель.

Відповідно до п. 1 ч. 1-2 ст. 91 КПК України, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення) підлягають доказуванню у кримінальному провадженні; доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Зазначені в клопотанні речі та документи фактично можуть бути доказом вчинення кримінального правопорушення і мають важливе значення для встановлення визначальних обставин по даному кримінальному провадженню.

Відповідно до вимог п. 6 ч. 2 ст. 235 КПК України згідно якої ухвала суду про дозвіл на обшук житла чи іншого володінні повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Однак, не підлягає задоволенню клопотання в частині надання дозволу на відшукання та вилучення: Інструкції «Про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України» зокрема: документи, що підтверджують надходження, облік нафтопродуктів придбаних (реалізованих) в розрізі маркувань, в тому числі акти/протоколи проведених інвентаризацій нафтопродуктів; актів приймання нафти та/або нафтопродуктів за якістю форми №14-НК; документи (журнали) кількісного обліку нафти та нафтопродуктів за формою № 31-НП; окремого обліку нафтопродуктів за марками; журналів вимірювань густини та температури; журналів обліку надходження нафтопродуктів за формою № 6-НП; актів приймання нафтопродуктів за кількістю за формою № 5-НП; журналів реєстрації проведення вимірювань нафтопродуктів у резервуарах за формою № 7-НП та інші документи щодо обліку і кількості нафтопродуктів; електронно обчислювальних приладів, електронних носіїв, печаток, штампів, грошових коштів здобутих злочинним шляхом та інші речі і документи, що підтверджують факт вчинення кримінального правопорушення та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні щодо осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення, оскільки слідчим у клопотанні не вказано, що є достатні підстави вважати, що вказані відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування, як того вимагає п. 2 ч. 5 ст. 234 КПК України.

За таких обставин, клопотання є достатньо обґрунтованим і підлягає задоволенню частково, оскільки представлені матеріали кримінального провадження містять достатньо даних (ст. 234 КПК України), які вказують про необхідність та неможливість в інший спосіб здобути докази, які мають вирішальне значення для кримінального провадження і можуть бути використані органами досудового розслідування у розкритті кримінального правопорушення.

Керуючись ст.ст. 206, 233 - 236, 309, 369-372, 376, 532 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати дозвілслідчим, які входять до слідчої групи у кримінальному провадженні №32021120010000011від 18.02.2020року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.212,ч.1,2ст.204КК України на проведення обшуку (один раз) комплексу будівель та споруд за адресою: Кіровоградська область, м. Кропивницький, проспект Промисловий, 9, власником якого є ТОВ «Катков-К», а фактичним володільцем є ТОВ «Нью-Ніка» з метою відшукання і вилучення: нафти, компонентів нафтопродуктів, паливно-мастильних матеріалів, сировини та обладнання, сертифікатів відповідності та паспортів якості (якісні копії) придбаного відчуженого пального у розрізі поставок та марок; блокнотів, зошитів, записників, у яких маються чорнові записи щодо нафтопродуктів (дизельного палива, бензину).

В задоволенні решти вимог - відмовити.

Дія ухвали починається з дня її постановлення, протягом місяця, тобто до 02.01.2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_10 ОСОБА_11

Дата ухвалення рішення02.12.2021
Оприлюднено22.12.2022
Номер документу101739248
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження №32021120010000011 від 18.02.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212,ч. 1, 2 ст. 204 КК України

Судовий реєстр по справі —404/9094/21

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 02.12.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 02.12.2021

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні