Постанова
від 18.06.2010 по справі 2а-2274/10/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2010 року < ЧАС > м. Полтава Справа № 2а-2274/10/1670

Полтавський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Єрес ько Л.О.,

при секретарі - Ємець Я.М.,

за участю:

прокурора - Савченка В.А.

представника позивача - П ошивайло О.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Лу бенського міжрайонного прок урора в інтересах держави в о собі , Полтавського обласног о відділення Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності до За критого акціонерного товари ства"Лубни-птиця" про стягнен ня боргу по сплаті внесків на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування з ти мчасової втрати працездатно сті, -

В С Т А Н О В И В:

25 травня 2010 року Лубенс ький міжрайонний прокурор , в інтересах держави в особі По лтавського обласного відділ ення Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності звернувся до Полтавського окружного адмі ністративного суду з адмініс тративним позовом до Закрито го акціонерного товариства " Лубни-птиця" про стягнення бо ргу по сплаті внесків на зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування з тимчасо вої втрати працездатності в розмірі 5133 грн 22 коп.

В обґрунтування своїх вимо г позивач зазначив, що Лубенс ькою міжрайонною виконавчою дирекцією Полтавського обла сного відділення Фонду соціа льного страхування з тимчасо вої втрати працездатності б уло проведено перевірку ЗАТ "Лубни-птиця" з питань дотрим ання вимог законодавства щод о правильності нарахування т а своєчасності сплати внескі в на загальнообов'язкове дер жавне соціальне страхування з тимчасової втрати працезд атності за 1 квартал 2010 року. Ст аттею 27 Закону визначено, що с трахувальник зобов' язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повн ому обсязі страхові внески. А ле в порушення вказаних норм відповідач не сплачував стр ахові внески, в зв' язку з чим утворилась заборгованість в сумі 2869 грн. 96 коп.

В ході судового розгляду че рез допущення описки у проха льній частині позову щодо ро зміру наявної заборгованост і, а саме, зазначено 2869 грн. 96 коп ., хоча фактична заборгованіс ть складає 5133 грн. 22 коп., прокуро р надав заяву від 14.06.2010 про змін у позовних вимог та просив ст ягнути з відповідача на кори сть держави в особі Полтавсь кого обласного Фонду соціаль ного страхування з тимчасово ї працездатності 5133 грн 22 коп.

Прокурор та представник по зивача у судовому засіданні позов підтримали та просили задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, клопотань т а заперечень не надав, проте, с удова повістка, направлена в ідповідачу на адресу, внесен у до Єдиного державного реєс тру підприємств та організац ій України, повернулася до су ду із відміткою « про відмову адресата від одержання».

Відповідно до ст.37 Кодексу а дміністративного судочинст ва, у разі відмови адресата ві д одержання повістки особа, я ка її доставляє, робить відпо відну відмітку на повістці, з асвідчує її власним підписом і негайно повертає до адміні стративного суду. Особа, яка в ідмовилася одержати повістк у важається такою, що її повід омлено про дату, час і місце су дового засідання.

За таких обставин суд вважа є за можливе розглянути спра ву за наявними в справі матер іалами і за даною явкою.

Суд, заслухавши пояснення п рокурора, представника позив ача, вивчивши та дослідивши м атеріали справи, всебічно і п овно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтують ся позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юр идичне значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, приходить до наступних в исновків.

Судом встановлено що, Закри те акціонерне товариство “Лу бни-птиця” зареєстроване як суб' єкт підприємницької ді яльності - юридична особа та включене до Єдиного державн ого реєстру підприємств та о рганізацій України (ЄДРПОУ), і дентифікаційний код 31082303.

Відповідно до ч. 1 ст.22 Закону України "Про загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування у зв'язку з тимчасово ю втратою працездатності та витратами, зумовленими похов аннямя" від 18.01.2001 року, № 2240-III (далі- Закон № 2240) платниками страхов их внесків на загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування у зв'язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами, зумовленими похо ванням, є страхувальники та з астраховані особи.

Закрите акціонерне товари ство “Лубни-птиця” зареєстро ване у Лубенській міжрайонні й виконавчій дирекції Полтав ського обласного відділення Фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності як платник страхо вих внесків до Фонду (страхув альник), реєстраційний номер 530052000102, що підтверджується пові домленням про взяття на облі к страхувальника від 12.10.2001 року , копія якого наявна у матеріа лах справи.

Пунктом 1 ч. ст. 19 Закону Украї ни №2240 встановлено, що джерела ми формування коштів загальн ообов'язкового державного со ціального страхування у зв'я зку з тимчасовою втратою пра цездатності та витратами, зу мовленими похованням, є стра хові внески страхувальників -роботодавців і застраховани х осіб, що сплачуються на умов ах і в порядку, передбачених ц им Законом.

Нормою п.1 ч 1 ст.21 Закону Украї ни №2240 визначено, що розмір стр ахових внесків на загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням, щорічно за поданн ям Кабінету Міністрів Україн и встановлюється Верховною Р адою України відповідно для роботодавців- 1,4%, для застрахо ваних осіб - 0,5% ( при місячній заробітній платі нижче прожи ткового мінімуму для працезд атної особи включно), 1,0 % ( при мі сячній заробітній платі вище прожиткового мінімуму для п рацездатної особи)

Відповідно до п.2 ч. 2 ст. 27 Зако ну України №2240 Страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені стр оки та в повному обсязі страх ові внески.

Судом встановлено, що відпо відач самостійно нарахував т а подав до фонду звіт про нара ховані внески, перерахування та витрат, пов' язані з загал ьнообов' язковим державним соціальним страхуванням у з в' язку із тимчасовою втрато ю працездатності за 1 квартал 2010 року (в матеріалах справи), д е відповідачем самостійно об раховано розмір страхових вн есків, які належать до сплати в сумі 5133 грн. 22 коп. Відповідно до розрахунку по коштах зага льнообов'язкового державног о соціального страхування: з аборгованість за страхуваль ником на початку року- 5302,30 гр н (р.1), нараховано і утримано вн есків з початку року- 2164,48 грн (р. 2), всього - 7466,78 (р 11=р 1+ р. 2). Зарахов ано всього витрат за звітній квартал - 2333,56 (р. 16), а отже забор гованість за страхувальнико м на кінець звітнього період у становить - 5133 грн. 22 коп. ( 7466,78 - 2 333,56)

Прокурор та представник по зивача в судовому засіданні пояснили, що сума страхових в несків в розмірі 5133 грн. 22 коп, як а вказана у звіті, відповідач ем є узгодженою і на даний час відповідачем не сплачена.

Частиною 1 ст. 23 Закону Україн и №2240 визначено, що страхуваль ники-роботодавці сплачують д о Фонду різницю між нарахова ними для роботодавців і найм аних працівників страховими внесками та витратами, пов'яз аними з наданням матеріально го забезпечення та соціальни х послуг застрахованим особа м відповідно до цього Закону . Перерахування зазначених с ум шляхом безготівкових розр ахунків здійснюється страху вальниками-роботодавцями од ин раз на місяць - у день, встан овлений для одержання в уста новах банку коштів на оплату праці за відповідний період .

Судом встановлено, що відпо відачем було допущено поруше ння вищевказаної норми щодо своєчасності та повноти пере рахунку страхових внесків та у встановлені строки відпов ідна сума страхових внесків сплачена, в зв' язку із чим ут ворилась заборгованість в ро змірі 5133 грн. 22 коп.

Як вбачається із матеріалі в справи, на момент розгляду с прави сума заборгованості у добровільному порядку відпо відачем не погашена.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 20 Зако ну України “Про прокуратуру” при виявленні порушень зако ну прокурор або його заступн ик у межах своєї компетенції мають право: звертатись до су ду з заявами про захист прав і законних інтересів громадян , держави, а також підприємств та інших юридичних осіб. Згід но із ч. 1 та ч. 2 ст. 36-1 Закону Украї ни “Про прокуратуру”предста вництво прокуратурою інтере сів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні п рокурорами від імені держави процесуальних та інших дій, с прямованих на захист у суді і нтересів громадянина або дер жави у випадках, передбачени х законом.

Абзацом 8 частини третьої ст атті 106 Закону України “Про за гальнообов`язкове державне п енсійне страхування” перед бачено право органу Пенсійно го фонду на звернення до суду чи господарського суду з поз овом про стягнення недоїмки.

З огляду на викладене, позов ні вимоги є обгрунтованими т а такими, що підлягають задов оленню.

Відповідно до пункту 4 статт і 94 КАС України, у справах, в яки х позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, с удові витрати, здійснені поз ивачем, з відповідача не стяг уються.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 36-1 Закону України “ Про прокуратуру , ст. 19, 21, 22, 23 Зако ну України "Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування від нещасного в ипадку на виробництві та про фесійних захворювань", статт ями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, суд,-

.

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Лубенського міжрайонног о прокурора Полтавської обла сті в інтересах держави в осо бі Полтавського обласного ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності до Закрит ого акціонерного товариства "Лубни-птиця" про стягнення бо ргу по сплаті внесків на зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування з тимчасо вої втрати працездатності.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства "Лубни-пт иця" (ідентифікаційний номер 31082303, с. Вищий Булатець, 37544 на кори сть держави в особі Полтавсь кого обласного відділення Фо нду соціального страхування з тимчасової працездатності на р/р 25606700000113, одержувач : Полтавс ьке обласне відділення Фонду соціального страхування з т имчасової втрати працездатн ості, банк : ПОД "Райфайзен Ба нк Аваль", МФО 331605 заборговані сть по сплаті страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності за період з 01.01.2010 по 20.0 4.2010 в розмірі 5133 грн. 22 коп. (п'ять тисяч сто тридцять три гривн і двадцять дві копійки).

Постанова відповідно до статті 254 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни набирає законної сили піс ля закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарж ення, встановленого цим Коде ксом, якщо таку заяву не було п одано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, а ле апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постан ова набирає законної сили пі сля закінчення цього строку. У разі подання апеляційної с карги судове рішення, якщо йо го не скасовано, набирає зако нної сили після закінчення а пеляційного розгляду справи .

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повно му обсязі відповідно до стат ті 160 цього Кодексу - з дня ск ладення в повному обсязі. Як що постанову було проголоше но у відсутності особи, яка бе ре участь у справі, то строк подання заяви про апеляці йне оскарження обчислюєтьс я з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарг а може бути подана у 20-денний с трок після подачі заяви про а пеляційне оскарження в поряд ку, визначеному статтею 186 Код ексу адміністративного суд очинства України.

Повний текст постанови виг отовлено 22 червня 2010 року.

Суддя Л.О. Єресько

Дата ухвалення рішення18.06.2010
Оприлюднено31.01.2011
Номер документу10176851
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2274/10/1670

Постанова від 18.06.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Єресько Л.О.

Ухвала від 26.05.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Єресько Л.О.

Ухвала від 26.05.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Єресько Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні