Постанова
від 30.06.2010 по справі 2а-2469/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-2469/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          30 червня 2010 р.                                                                                м. Чернігів

          Чернігівський окружний адміністративний суд у складі головуючого-судді Падій В.В., розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду справу за адміністративним позовом прокурора Чернігівського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі  до  сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю " Криниця"   про стягнення боргу,-

В С Т А Н О В И В :

14.05.2010 року прокурор Чернігівського району звернувся до суду в інтересах держави в особі до управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі (далі – УПФУ в Чернігівському районі) до  сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Криниця" (далі – СГТОВ "Криниця") про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за січень-лютий 2010 року  в розмірі 6506,74 грн. Свої вимоги мотивують тим, що відповідач зареєстрований в УПФУ в Чернігівському районі, як платник страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування і зобов’язаний  сплачувати такі внески до ПФУ відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але всупереч цього відповідач має заборгованість зі сплати страхових внесків та в добровільному порядку її не сплатив.

Представник прокуратури в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надіслав заяву про розгляд справи без його участі, в якій зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

В судовому засіданні представник позивача не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надіслав заяву про розгляд справи без його участі, в якій зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надіслав заяву про розгляд справи без його участі, в якій зазначив, що позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Враховуючи, що сторони надіслали заяви про розгляд справи без їх участі, суд, відповідно до ч. 3 ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України, ухвалив розглянути справу в порядку письмового провадження на основі наявних в справі матеріалів.       

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що СГТОВ "Криниця" (ідентифікаційний код 31337151) зареєстровано Чернігівською районною державною адміністрацією Чернігівської області 12.03.2001 року, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи.

Відповідно до статті 14 Закону України від 09.07.2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058-IV) СГТОВ "Криниця" є страхувальником, а згідно частини 1 статті 15 Закону страхувальники є платниками страхових внесків до солідарної системи. Частиною 3 статті 15 Закону № 1058-IV зазначено, що страхувальники набувають статусу платників страхових внесків до Пенсійного фонду з дня взяття їх на облік територіальним органом Пенсійного фонду. Відповідача зареєстровано в УПФУ в Чернігівському районі, як платника страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Згідно ч.2. ст. 17 Закону № 1058-IV, відповідачем до УПФУ в Чернігівському районі були подані розрахунки сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне  пенсійне страхування, що підлягають сплаті за січень-лютий  2010 року в розмірі 6506,74 грн.

У відповідності до частини 6 статті 20 Закону № 1058-IV страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду, який для відповідача є календарний місяць.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону № 1058-IV, територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов’язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.  

Згідно п. 8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року № 21-1 (далі – Інструкція) суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 цієї Iнструкції, у тому числі обчислені органами Пенсійного фонду, уважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі — недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки у випадках: а) якщо дані документальних перевірок результатів діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків; б) якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків; в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені. У випадку а) вимога надсилається одночасно з актом документальної перевірки. У випадку б) вимога надсилається щомісяця протягом п'яти робочих днів, наступних за звітним базовим періодом. Вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу.  Згідно п. 8.3. Інструкції вимога формується на підставі актів документальних перевірок та облікових даних з карток особових рахунків страхувальників.

Відповідачу, відповідно до Інструкції сформована та направлена вимога від 06.04.2010 року № Ю - 1975 на суму 67649,84 грн., в тому числі: недоїмка -  67550,30 грн., штрафна санкція – 55,00 грн. та пеня  - 44,54 грн.  Зазначена вимога була вручена відповідачу 09.04.2010 року, що підтверджується копією зворотнього повідомлення наявного в матеріалах справи.

Як вбачається з матеріалів справи відповідачем вимога не оскаржувалась та відсутні документи, які підтверджують сплату заборгованості.

Відповідно до п.12 ст 20 Закону № 1058-IV страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Частиною 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України зазначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідачем не надано жодних належних доказів щодо сплати заборгованості  по страховим внескам на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі  як і доказів, що спростовують викладені в позовній заяві обставини.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні прокурора Чернігівського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю " Криниця" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування підлягають задоволенню, а заборгованість зі сплати страхових внесків стягненню на користь управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі.

Оскільки, спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача – суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведення судових експертиз, судові витрати(судовий збір) згідно ч.4 ст.94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги прокурора Чернігівського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю " Криниця" - задовольнити повністю.          

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю                        "Криниця" (15554, Чернігівський район, с. Андріївка,  вул. Овражна, 2а, р/р 26008051487061 в ЧРУ «Приватбанк», МФО 353586, код 31337151) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за січень - лютий 2010 року в розмірі 6506 (шість тисяч п’ятсот шість) грн. 74 коп. на користь управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі (14020, м. Чернігів, вул. Шевченка, 162, р/р 25607303051157 в ОПЕРВ Облуправління Ощадбанку, МФО 353553, код 21403848).

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку для подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її складання в повному обсязі, особою, яка оскаржує постанову, за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

< Поле для вводу тексту > 

Суддя                                                                                           Падій В.В.

Дата ухвалення рішення30.06.2010
Оприлюднено10.08.2010
Номер документу10177381
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2469/10/2570

Ухвала від 17.05.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Постанова від 30.06.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні