Ухвала
від 09.12.2021 по справі 161/22120/21
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/22120/21

Провадження № 1-кс/161/9549/21

У Х В А Л А

про дозвіл на огляд житла чи іншого володіння особи

м. Луцьк 09 грудня 2021 року

Слідчий суддяЛуцького міськрайонногосуду Волинської області ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,розглянувши клопотанняпрокурора укримінальному провадженні заступниканачальника відділупроцесуального керівництвапри провадженнідосудового розслідуваннятериторіальними органамиполіції тапідтримання публічногообвинувачення управліннянагляду задодержанням законівНаціональною поліцієюУкраїни таорганами,які ведутьборотьбу зорганізованою татранснаціональною злочинністюВолинської обласноїпрокуратури ОСОБА_3 про проведенняогляду об`єкта будівництва, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , на земельній ділянці з кадастровим номером 0710100000:22:123:0027, що належать на праві власності ОСОБА_4 ,

ВСТ А Н О В И В:

З клопотання вбачається, що в провадженні СУ ГУНП у Волинській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019030000000113 від 21.12.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 272 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що оглядом сайту інформаційного агентства «Конкурент» виявлено публікацію під назвою «Без жодних документів та коментарів: у Луцьку незаконно будують автомийку (відео)» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_1 в якій викладені обставини виявлення журналістами вказаного агентства будівництва автомобільної мийки за адресою: АДРЕСА_1 , яка проводилась без відповідних дозвільних документів.

На даний час відсутні відомості про видачу Луцькою міською радою містобудівних умов та обмежень для будівництва за вищевказаною адресою, а також відсутнє погодження органів охорони культурної спадщини.

Водночас, вказана земельна ділянка за даними Історико-архітектурного опорного плану міста Луцька, затвердженого наказом Міністерства культури та інформаційної політики України № 242 від 01.04.2021, належить до зони охорони археологічно-цінного шару ІІ категорії, де проведення земляних робіт можливе лише після отримання дозвільних документів.

Відповідно до ст. 35 Закону України «Про охорону культурної спадщини» проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних робіт на території пам`ятки, охоронюваній археологічній території, в зонах охорони, в історичних ареалах населених місць, а також дослідження решток життєдіяльності людини, що містяться під земною поверхнею, під водою, здійснюються за дозволом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини, що видається виконавцю робіт - фізичній особі, і за умови реєстрації цього дозволу у відповідному органі охорони культурної спадщини.

Таким чином проведення земляних та будівельних робіт можливе лише після отримання відповідних дозвільних документів центрального органу охорони культурної спадщини та проведення археологічних досліджень.

Статтею 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини» визначено, що будівельні, меліоративні, шляхові та інші роботи, що можуть призвести до руйнування, знищення чи пошкодження об`єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного дослідження цих об`єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт.

З доводів вказаного звернення вбачається, що жодних досліджень упродовж 2020-2021 років на земельній ділянці за вищезазначеною адресою не проводилось, відповідні погодження та дозволи на проведення земляних та будівельних робіт органами охорони культурної спадщини, в тому числі центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини, не надавались.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про охорону культурної спадщини» та п. 6 Положення про Управління культури, з питань релігії та національностей Волинської обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 26.02.2019 № 95, Управління відповідно до покладених на нього повноважень забезпечує реалізацію державної політики в галузі охорони культурної спадщини на території Волинської області; видання розпоряджень та приписів щодо охорони пам`яток культурної спадщини місцевого значення, припинення робіт на пам`ятках культурної спадщини, їх територіях та в зонах охорони, якщо ці роботи проводяться за відсутності затверджених або погоджених з відповідним органом охорони культурної спадщини програм та проектів, передбачених Законом України «Про охорону культурної спадщини», дозволів або з відхиленням від них, тощо.

З метою встановлення дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил, планування та забудови території будівництва, а також, забезпечення безперешкодного доступу відповідних спеціалістів до об`єкту будівництва для проведення його огляду та обстеження на дотримання норм законодавства, а тому прокурор звернувся до слідчого судді з відповідним клопотанням.

В судове засідання прокурор не з`явився, хоча належним чином повідомлений про місце та час розгляду клопотання, водночас, подав суду клопотання про проведення судового засідання за його відсутності, подане клопотання підтримує повністю, а тому, у відповідності до вимог ч. 4 ст. 107 КПК України судове засідання проводиться за його відсутності, а також не здійснюється фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши додані докази, приходжу до висновку, що клопотання слід задовольнити.

Згідно ст. 237 КПК України, огляд місцевості, приміщення, речей та документів проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи ті обставини, що стороною кримінального провадження доведено наявність підстав для надання дозволу для проведення огляду, передбачених ст. 237 КПК України, тому групі слідчих СУ ГУНП у Волинській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та групі прокурорів у кримінальному провадженні ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , з участю спеціалістів ДП НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України, управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації, відділу архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради, слід надати дозвіл на огляд.

На підставі викладеного, керуючись ст.234, 237 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Волинської обласної прокуратури ОСОБА_3 про проведення огляду задовольнити.

Надати групі слідчих СУ ГУНП у Волинській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та групі прокурорів у кримінальному провадженні ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , з участю спеціалістів ДП НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України, управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації, відділу архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради дозвіл на проведення огляду об`єкта будівництва, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , на земельній ділянці з кадастровим номером 0710100000:22:123:0027, що належать на праві власності ОСОБА_4 .

Огляд провести до 09 січня 2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду ОСОБА_1

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення09.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101782549
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —161/22120/21

Ухвала від 09.12.2021

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Калькова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні