Рішення
від 23.06.2010 по справі 3/38-711
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" червня 2010 р.

Справа № 3/38-711

Господарський суд Тернопільської області

у складі                

Розглянув справу

за позовом: Закритого акціонерного товариства "Українські радіосистеми" (код ЄДРПОУ 23151188), юридична адреса: м. Київ; поштова адреса: м. Івано –Франківськ, вул. Симоненка, 1.

до відповідача: Суб'єкта підприємницької діяльності –фізичної особи ОСОБА_1, АДРЕСА_1

про стягнення заборгованості в сумі 3071 грн. 56 коп.

за участю представників сторін:   

від позивача:                    Роспатнюк А.В. -  представник  по  довіреності №530  від 30.01.2010р.

від відповідача:            ОСОБА_3 -  представник  по довіреності  №98 від 06.02.2010р.

          Суть справи: До господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява Закритого акціонерного товариства "Українські радіосистеми", м. Київ до відповідача: Суб'єкта підприємницької діяльності –фізичної особи ОСОБА_1, м. Тернопіль про стягнення заборгованості в сумі 3071  грн. 56 коп., згідно договору про надання послуг рухомого (мобільного) зв'язку №115184614 від 12.08.2008 р.

          Судові витрати покласти на  відповідача.

          Відповідач своїм конституційним правом на захист  скористався, явку свого представника в судове засідання  забезпечив, надав суду письмовий  відзив  на  позовну  заяву ,  в якому  позовні вимоги не визнає, обґрунтовуючи тим, що позивачем в односторонньому порядку було змінено умови тарифного плану "Максимум" для контрактних абонентів мобільного зв’язку ЗАТ "Українські радіосистеми" та, відповідно, не повідомлено його про це належним чином, що в свою чергу привело до виникнення даної суми заборгованості. Стверджує, що якби йому було відомо про обмеження Оператором ліміту розмов (кількості наданих в межах пакету безкоштовних хвилин), він би відмовився від Договору. А тому , просить суд в задоволенні позовних вимог ЗАТ "Українські радіосистеми" відмовити.

Ухвалами  суду від 06.05.2010р. та від 10.06.2010р.  розгляд справи №3/38-711 відкладався   відповідно на 10.06.2010р. на 10:00 год.,  та  на 17.06.2010р.  на 15:00 год.

У відповідності    ст. 77  ГПК України  ,   у  судовому  засіданні  оголошено  перерву до 23.06.2010р. до 12:00 год. , про що  свідчить  формуляр (протокол) судового  засідання  від 17.06.2010р.

В розпочатому судовому засіданні представникам сторін   роз’яснено їх процесуальні  права та обов’язки, передбачені ст.ст.20,22,81-1 ГПК України.

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу  , в порядку ст.. 81-1 ГПК України , не   здійснюється із-за відсутності відповідного клопотання сторін.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи  та заперечення  представників  сторін , оцінивши наявні у справі докази, суд встановив наступне:

12.08.2008р. між Закритим акціонерним товариством "Українські радіосистеми", (надалі - Оператор), та суб'єктом підприємницької діяльності –фізичною особою ОСОБА_1 . (надалі - Абонент), укладено договір про надання послуг рухомого (мобільного) зв`язку № 115184614, за умовами якого Оператор зобов’язався надавати Абоненту послуги рухомого (мобільного) зв’язку відповідно до вказаного у договорі Тарифного плану та надавати додаткові супутні послуги, а Абонент зобов'язався своєчасно їх оплачувати (п.2 Договору).

Згідно п.4 Договору, Абонентом обрано тарифний план "Максимум".

Відповідно до п. п. 1, 3 Договору, права та обов’язки сторін та інші умови взаємодії між сторонами вказані у правилах надання послуг рухомого (мобільного) зв'язку оператора –ЗАТ "Українські радіосистеми".

П 10 Договору, сторони передбачили, що підписання договору Абонентом свідчить про його згоду  з умовами Правил.

У відповідності до п.п.1.2-1.3,1.4,1.5,1.6 Правил надання послуг рухомого (мобільного) зв’язку ЗАТ "Українські радіосистеми", останні розроблені та затверджені у відповідності до діючого законодавства України, зокрема Закону України "Про телекомунікації" від 18.11.2003р. та Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою КМУ від 09.08.2005р., та регулюють відносини з приводу надання Оператором Абонентам послуг рухомого (мобільного) зв'язку.

Послуги рухомого мобільного зв'язку надаються Абонентам на підставі договору про надання послуг рухомого (мобільного) зв'язку, який укладається між абонентом та Оператором або його належним чином уповноваженими представниками. Правила є обов’язковими для виконання Оператором з моменту їх офіційного оприлюднення. Для Абонента Правила є обов’язковими лише з моменту укладення ним договору. Укладення договору свідчить про згоду Абонента виконувати ці правила.

Згідно  до п.п. 7-8 Договору, оплата розрахунків проводиться після надання послуг оператором та рахунки за надані послуги надсилаються поштою на адресу Абонента.

Відповідно до п. п. 7.10., 7.14. Правил, у разі, якщо відповідний тарифний план передбачає внесення щомісячних платежів, оператор до 15 числа місяця, наступного за розрахунковим виставляє абоненту рахунок на оплату послуг та додаткових послуг. Абонент здійснює оплату до 25 числа місяця, наступного за розрахунковим. При неотриманні абонентом від оператора рахунку у строк, він зобов’язаний самостійно звернутися до оператора, отримати від нього рахунок та оплатити його до граничної дати оплати, визначеної цими правилами.

П. 11 Договору   зазначає , договір вступає в силу з моменту його підписання обома сторонами та діє безстроково.

Як вбачається із наданих позивачем документів, зокрема: рахунків за послуги зв`язку № 100027999042  від 31.10.2008 р., № 100028014620 від 28.11.2008 р., та додатків до них, відповідачу надано послуги рухомого (мобільного) зв’язку на загальну суму 5838 грн. 31  коп.

Відповідно до п. 9 Договору розмір гарантійного внеску відповідача становить   318 грн.  75 коп. Разом з тим,  у позовній  заяві  зазначено , що на виконання умов Договору відповідачем, як Абонентом, сплачено Оператору суму гарантійного внеску в розмірі 2231  грн. 25  коп.   за  кожен  номер , 535  грн. 50  коп.   за  користування   послугою  роумінгу .

Загальна  сума   гарантійних  внесків   відповідача  склала 2766 грн.  75  коп.  

Дана сума була зарахована позивачем в рахунок погашення заборгованості відповідача за надані послуги рухомого (мобільного) зв’язку .

Факт надання послуг рухомого (мобільного) зв’язку, сплата гарантійного внеску та часткова  їх оплата відповідачем не заперечено у встановленому законом порядку, як і не надано суду належних та обґрунтованих доказів спростування доводів позивача.

Однак, як стверджує позивач, в порушення умов Договору та вимог чинного законодавства свої зобов’язання по оплаті вартості отриманих послуг рухомого (мобільного) зв'язку відповідач виконав не належним чином і його заборгованість перед позивачем становить 3071 грн. 56 коп., яка  на день   розгляду  справи   відповідачем  не сплачена.

Відповідно до вимог ст. ст. 509, 526 Цивільного кодексу України,  зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

В силу ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

У відповідності до ч. 2 ст. 193 ГК України, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов’язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Матеріали справи свідчать про те, що між сторонами у справі виникли зобов'язання за договором про надання послуг згідно якого, в силу ст. 901, 903 ЦК України одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов’язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Доводи відповідача про те, що позивачем неправомірно, в односторонньому порядку, змінено умови, обраного ним тарифного плану "Максимум" та неповідомлення його про це належним чином судом до уваги не приймаються, оскільки, відповідно до п.п.3,10 Договору, права та обов’язки сторін та інші умови взаємодії між ними вказані у Правилах, підписання договору Абонентом свідчить про його згоду з умовами Правил.

П.1.4 Правил передбачено, що умови Правил визначаються Оператором самостійно у відповідності та на виконання діючого законодавства. Правила можуть бути змінені Оператором з обов’язковим повідомленням Абонентів на Інтернет-сайті або у інших засобах масової інформації. У разі незгоди Абонента зі змінами, внесеними до Правил, такий Абонент зобов’язаний розірвати Договір у тижневий термін з моменту, коли він дізнався чи міг дізнатися про зміну правил. Не розірвання Договору та продовження користування Послугами свідчить про згоду Абонента з внесеними до Правил змінами.

Як вбачається із наданої позивачем належним чином засвідченої копії витягу з газети "Урядовий кур'єр" №199 від 24.10.2008 року, ЗАТ "Українські радіосистеми", на виконання вимог п.1.4 Правил, опубліковано оголошення  про зміну умов тарифного плану "Максимум" для контрактних абонентів  мобільного зв’язку ЗАТ "Українські радіосистеми" з 01 листопада 2008 року, тим самим виконано обов’язок щодо належного повідомленні усіх Абонентів, в тому числі і відповідача, про зміну умов тарифного плану.

Враховуючи, що після опублікування вищезазначеного оголошення відповідач не звернувся до позивача з вимогою про розірвання договору №115184614 про надання послуг рухомого (мобільного)  зв‘язку від 12.08.2008р., а продовжував користуватись послугами позивача, суд вважає, що Абонент був належним чином повідомлений про зміну умов тарифного плану та прийняв їх.

      Оцінивши представлені документальні докази,  суд  прийшов  до  висновку, що позовні вимоги позивача  щодо  стягнення  з  відповідача   боргу в сумі 3071  грн. 56 коп. за отримані  послуги рухомого (мобільного) зв'язку ,  документально обґрунтовані  і такі що підлягають задоволенню.

Згідно вимог ст. ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі  яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.     Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.     

        Судові витрати в порядку ст.49 ГПК України,покласти на відповідача.

                Керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 49, 82 –85 ГПК України, ст. ст. 509, 526, 629, 901, 903 ЦК України,    ст. 173  ГК України , господарський суд Тернопільської області ,-

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з Суб'єкта підприємницької діяльності –фізичної особи ОСОБА_1, АДРЕСА_1, (ідентифікаційний  код НОМЕР_1) в користь Закритого акціонерного товариства "Українські радіосистеми" (код ЄДРПОУ 23151188), юридична адреса: м. Київ; поштова адреса: м. Івано –Франківськ, вул. Симоненка ,  1 -  3071 грн. 56 коп. боргу, 102  грн. 00 коп.  в повернення   витрат  по оплаті   державного мита,  236 грн. 00  коп.   в повернення   витрат  по оплаті інформаційно-технічного  забезпечення   судового  процесу.

3.          Видати наказ .

4.          На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення, «29»червня  2010 року, через місцевий господарський суд.

5.          Рішення направити сторонам по справі.

 

Суддя                                                                                          

Дата ухвалення рішення23.06.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу10178287
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/38-711

Судовий наказ від 12.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 10.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 23.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 17.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Рішення від 23.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні