Ухвала
від 10.12.2021 по справі 947/38991/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/38991/21

Провадження № 1-кс/947/17830/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.12.2021 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про проведення огляду в рамках кримінального провадження №32021160000000061 від 04.06.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, в рамках досудового розслідування кримінального провадження досліджуються обставини протиправних дій службових осіб ТОВ «Діамедика» (код за ЄДРПОУ 41455781), а також ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , котрі на протязі червня-жовтня 2020 року, шляхом не відображення у податковій звітності доходу від реалізації тест-смужок Акку-Чек Актив №50 для визначення рівня глюкози у крові, ухилилися від сплати податків на загальну суму 7 774 755, 65 грн.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що ТОВ «Рош Україна» є уповноваженим представником компанії виробника Roche Diabetes Care GmbH (Роше Діабетс Кеа) основним напрямком роботи якої є виробництво лікарських засобів та виробів для самоконтролю, що призначені для вимірювання рівня цукру в крові для хворих цукровим діабетом.

В 2014 році ТОВ «Рош Україна» стало відомо, що на території України здійснюється продаж незаконно ввезених на територію України тест смужок «Акку-Чек» виробника Roche Diabetes Care GmbH, ввезених на територію України поза митним контролем.

Встановлено, що особою, що здійснює таку реалізацію та території України є ОСОБА_8 . Реалізація тест смужок «Акку-Чек» здійснюється останнім через мережу інтернет а також в магазинах медичної техніки.

В 2012 році, з метою недопущення реалізації на території України тест смужок «Акку-Чек» «невідомого походження» було впроваджено нанесення голографічних наліпок на упаковки.

В 2020 році проведеним заявником аналізом ринку, встановлено, що на території ряду областей, в тому числі на території Одеської області продовжується незаконних продаж тест смужок «Акку-Чек» ввезених на території України поза митним контролем. На території Одеської області особою, що здійснює продаж тест смужок в порушення вимог законодавства (в обхід офіційного імпортера та представника виробника) є ОСОБА_8 .

Заявником, у зв`язку з виявленими фактами заявником було здійснено контрольні закупівлі зазначеної продукції та у період з 01.06.2020 по 16.10.2020 року у містах Київ та Одеса були реалізовані тест-смужки «Акку-Чек» для визначення рівня глюкози у крові з невідповідностями (відсутнє маркування знаком відповідності, відсутнє маркування українською мовою та ін.).

Праведними слідчими діями встановлено, що станом на теперішній час ОСОБА_9 здійснюється ведення господарської діяльності через мережу магазинів медичної техніки. В зазначених магазинах, станом на теперішній час, продовжує здійснюється продаж тест смужок «Акку-Чек» «невідомого походження» та поза податковим контролем.

Встановлено, що ФОП « ОСОБА_8 » зареєстрований фізичною особою підприємцем 02.11.2015. Перебуває на податковому обліку в Головному управління ДПС в Одеській області. Основним видом діяльності ФОП « ОСОБА_8 » є роздрібна торгівля медичними й ортопедичними товарами в спеціалізованих магазинах.

Окрім того, ОСОБА_8 є засновником ТОВ «Діамедика» (код за ЄДРПОУ 41455781), директором якого є ОСОБА_10 ТОВ «Діамедика» перебуває на податковому обліку в Головному управлінні ДПС в Одеській області. Основним видом діяльності підприємства є оптова торгівля фармацевтичними товарами. Юридичною адресою підприємства є наступна адреса: АДРЕСА_1 . За зазначеною адресою фактично знаходиться магазин медичної техніки.

При продажу тест смужок в зазначеній мережі магазинів покупцю видається накладна, що є порушенням вимог діючого законодавства, оскільки у відповідності до вимог закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» , магазини медичної техніки є суб`єктами у яких обов`язком є наявність касового апарату, тобто покупцю повинен видаватися фіскальний чек.

Зазначені обставини свідчать про те, що реалізація товару здійснюється поза контролем податкових органів.

Окрім того, проведеними слідчими діями встановлено, в зазначеній мережі магазинів здійснюється продаж тест смужок «Акку-Чек» без відповідних маркувань, що свідчить про те, що останні ввезені на митну територію України поза митним контролем та від їх реалізації не надходять кошти до державного бюджету у вигляді податків ФОП « ОСОБА_8 » та ТОВ «Діамедика» (код за ЄДРПОУ 41455781).

Таким чином, ФОП « ОСОБА_8 » та ТОВ «Діамедика» здійснюється продаж тест смужок «Акку-Чек» «невідомого походження» та поза податковим контролем в магазинах розташованих за адресами, зокрема, за адресою: АДРЕСА_2 ;

В ході досудового розслідування кримінального провадження виникла необхідність в проведенні огляду місця здійснення господарської діяльності ФОП « ОСОБА_8 » та ТОВ «Діамедика» (код за ЄДРПОУ 41455781), а саме за адресою: місто Одеса, пр. Гагаріна, буд 25, з метою отримання доказів у кримінальному провадженні, а саме встановленні обсягів товару у вигляді виробів медичної техніки, придбання та подальша реалізація яких здійснюється останніми в порушення вимог діючого законодавства.

В судовому засіданні прокурор клопотання про надання дозволу на проведення огляду підтримала у повному обсязі.

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, вислухавши думку прокурора, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно дост. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч.ч. 1,2ст. 237 КПК Україниогляд проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цьогоКодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Слідчим суддею встановлено, що органом досудового розслідування на теперішній час обґрунтовано здійснюється досудове розслідування в рамках даного кримінального провадження, за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, що підтверджується долученими до даного клопотання матеріалами в сукупності.

Як вбачається з клопотання та долучених матеріалів, до вчинення кримінального правопорушення ймовірно причетні службові особи ТОВ «Діамедика» (код за ЄДРПОУ 41455781), а також ФОП ОСОБА_5 , які ймовірно, шляхом не відображення у податковій звітності доходу від реалізації тест-смужок Акку-Чек Актив №50 для визначення рівня глюкози в крові, ймовірно ухилилися від сплати податків.

Встановлено, що ФОП « ОСОБА_8 » та ТОВ «Діамедика» здійснюється продаж тест смужок «Акку-Чек» в магазині, розташованому за адресою: місто Одеса, пр. Гагаріна, буд 25.

Враховуючи обґрунтованість поданого клопотання, наявність правових підстав для його задоволення, так як в результаті проведення огляду приміщення магазину медичної техніки можуть бути виявленні та зафіксовані відомості щодо обставин кримінального правопорушення, які будуть використані як докази в рамках кримінального провадження на підтвердження факту та обставин вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, зокрема, відомості щодо обсягів виробів медичної техніки, документи, що підтверджують походження товарів, слідчий суддя вважає, що в результаті надання дозволу на проведення огляду може бути досягнуто мету проведення такої слідчої (розшукової) дії.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав не нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, об`єкт нерухомого майна за адресою: місто Одеса, пр. Гагаріна, буд 25, на праві приватної власності належить Товариству з додатковою відповідальністю «Одеське спеціалізоване конструкторське бюро спеціальних верстатів» (код ЄДРПОУ 00224871).

На підставі вищевикладеного, враховуючи обґрунтованість клопотання сторони обвинувачення, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а також в цілях забезпечення повноти, всебічності та об`єктивності досудового розслідування, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання сторони обвинувачення підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 234, 235, 237, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про проведення огляду в рамках кримінального провадження №32021160000000061 від 04.06.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду приміщення магазину медичної техніки розташованого за адресою: місто Одеса, пр. Гагаріна, буд 25, з метою фіксації обсягів виробів медичної техніки, що ввезені на митну територію України поза митним контролем, а також не обліковуються суб`єктом господарської діяльності, у передбаченому законом порядку, та продаються поза контролем податкових органів, документів, що підтверджують походження товарів та інших речей та документів, що можуть бути використаними в якості доказів в ході здійснення досудового розслідування кримінального провадження.

Визначити строк дії ухвали тривалістю в один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.12.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу101789431
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду в рамках кримінального провадження №32021160000000061 від 04.06.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —947/38991/21

Ухвала від 10.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 10.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 10.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 10.12.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні