Ухвала
від 26.11.2021 по справі 757/60489/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/60489/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Києві клопотання слідчого групи слідчих Головного слідчогоуправління Національноїполіції України ОСОБА_3 про арештмайна,

В С Т А Н О В И В :

15.11.2021 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого групи слідчих Головного слідчогоуправління Національноїполіції України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні № 12021000000000373.

Слідчий або прокурор в судове засідання не з`явились, слідчий направив заяву про розгляд клопотання без його участі та задоволення клопотання.

В обґрунтування клопотання, слідчий зазначив наступне.

Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021000000000373 від 10.03.2021, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 321-1 КК України.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 2 Закону України «Про лікарські засоби», лікарський засіб - це будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу.

Згідно з ч. 1ст. 9 Закону України «Про лікарські засоби», лікарські засоби допускаються до застосування в Україні після їх державної реєстрації, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2ст. 10 Закону України «Про лікарські засоби», виробництво лікарських засобів здійснюється фізичними або юридичними особами на підставі ліцензії, що видається в порядку, встановленому законодавством. У додатку до ліцензії зазначається перелік форм лікарських засобів, дозволених до виробництва ліцензіату, а також особливі умови провадження діяльності. Підставою для видачі ліцензії на виробництво лікарських засобів є наявність відповідної матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу (кваліфікації в окремого громадянина в разі індивідуального виробництва), а також умов щодо контролю за якістю лікарських засобів, що вироблятимуться. Відповідність матеріально-технічної бази, кваліфікації персоналу, а також умов щодо контролю за якістю лікарських засобів, що вироблятимуться, встановленим вимогам та заявленим у поданих заявником документах для одержання ліцензії характеристикам підлягає обов`язковій перевірці до видачі ліцензії у межах строків, передбачених для видачі ліцензії, за місцем провадження діяльності органом ліцензування у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

Згідно пункту 1.3 Розділу І «Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 31.10.2011 р. № 723, виробництво лікарських засобів (промислове)це діяльність, пов`язана з серійним випуском лікарських засобів, яка включає всі або хоча б одну зі стадій технологічного процесу, у тому числі закупівлю матеріалів і продукції, фасування, пакування та/або маркування, зберігання, відповідний контроль, видачу дозволу на випуск (реалізацію), а також оптову торгівлю (дистрибуцію) продукцією власного виробництва.

Відповідно до п. 2 ч. 1ст. 2 Закону України «Про лікарські засоби», фальсифікований лікарський засібце лікарський засіб, який умисно промаркований неідентично (невідповідно) відомостям (одній або декільком з них) про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України, а так само лікарський засіб, умисно підроблений у інший спосіб, і не відповідає відомостям (одній або декільком з них), у тому числі складу, про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України.

Усвідомлюючи зміст вимог вищевказаних нормативних актів щодо законного здійснення господарської діяльності пов`язаної з виготовленням та реалізацією лікарських засобів, на початку січня 2020 року, у невстановленому досудовим розслідуванням місці у ОСОБА_5 виник злочинний умисел направлений на вчинення протиправних дій у сфері обігу лікарських засобів, всупереч встановленого порядку, а саме на незаконне виготовлення, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту та збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів. Відповідно до розробленого ОСОБА_5 плану, останнім та іншими залученими до злочинної діяльності особами здійснювалася організація діяльності підпільного цеху по виготовленню спиртовмісних речовин, які в подальшому фасувалися в тару з завідомо підробленими етикетками з маркуванням наступних лікарських засобів: ЕТИЛОСЕПТ 96%, СПИРТ ЕТИЛОВИЙ 96%, БІОСЕПТ 70%, ЕТИЛОСЕПТ 70%, БІОСЕПТ 70%, після чого реалізовувалися через спеціально створені суб`єкти господарювання приватними, комунальним та державним установам, підприємствам, організаціям, таким чином отримуючи прибуток від збуту фальсифікованих лікарських засобів.

Про свій злочинний намір та план, ОСОБА_5 повідомив своїм знайомим ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , а також іншим невстановленим на даний час особам, запропонувавши долучитися до вчинення кримінально-караних дій, розподіливши між ними злочині ролі та обов`язки направлені на отримання грошових коштів від систематичного вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів у сфері фальсифікації лікарських засобів або обігу фальсифікованих лікарських засобів.

ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та інші невстановлені особи, усвідомлюючи суспільну небезпеку, протиправність та кримінальну караність запропонованих ОСОБА_5 дій, погодилися долучитися до їх вчинення, таким чином вступивши в попередню злочинну змову, направлену на незаконне виготовлення, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту та збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів ЕТИЛОСЕПТ 96%, СПИРТ ЕТИЛОВИЙ 96%, БІОСЕПТ 70%, ЕТИЛОСЕПТ 70%, БІОСЕПТ 70%, в подальшому розподіливши між собою злочинні обов`язки.

Так, відповідно до досягнутої та узгодженої між всіма учасниками злочинної змови домовленої ОСОБА_5 забезпечував виконання наступних функцій:

-розробку плану і організацію вчинення злочинів, розподіл обов`язків між співучасниками;

-координацію дій всіх осіб, залучених до протиправних дій, впровадження спільних неформальних правил поведінки;

-забезпечення створення та подальшого функціонування юридичних осіб приватного права, які використовувалися для легалізації грошових коштів отриманих від протиправної діяльності;

-підшукування приміщень, устаткування, сировини, пакування (тари), етикеток, які необхідні для виготовлення фальсифікованих лікарських засобів;

-підшукування осіб, які безпосередньо залучалися до здійснення робіт пов`язаних із незаконним виготовленням та подальшим збутом фальсифікованих лікарських засобів;

-належну організацію діяльності складу для виготовлення та зберігання фальсифікованих лікарських засобів з використанням призначеного обладнання;

-забезпечення безпеки у випадку можливої загрози зі сторони співробітників правоохоронних органів;

-розподіл коштів (прибутків), одержаних у результаті діяльності групи між її членами;

ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 відповідно до спільного розробленого та узгодженого плану наступні обов`язки:

-безпосереднє виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, їх подальше перевезення та пересилання до місця зберігання з метою збуту;

-вжиття заходів направлених на збут фальсифікованих лікарських засобів третім особам шляхом їх реалізації через спеціально створені юридичні особи;

-здійснення перевезення фальсифікованих лікарських засобів визначеним суб`єктам транспортними засобами та їх пересилання засобами поштового зв`язку;

-виконання інших вказівок які виникнуть під час злочинної діяльності.

В подальшому, реалізуючи вище вказаний спільний злочинний план, з метою прикриття незаконної діяльності, отримання можливості реалізації фальсифікованих лікарських засобів, переведення безготівкових грошових коштів в готівку і їх привласнення, створення вигляду (начебто) легальних фінансово-господарських операцій, учасниками змови було створено та зареєстровано підприємства ТОВ "БІОЛІК ЛТД", (код за ЄДРПОУ 43007896, основний вид діяльності - оптова торгівля фармацевтичними препаратами) та ТОВ "ФК "БІОЛІК ЛТД", (код за ЄДРПОУ 43641088, основний вид діяльності - оптова торгівля фармацевтичними препаратами) єдиним засновником та одночасно керівником яких став ОСОБА_6 . Крім того з вказаною вище метою учасниками злочинної змови були створені (придбані) та залучені до своєї протиправної діяльності інші суб`єкти господарювання: ТОВ "ЛОФТ-МАРКЕТ" (код за ЄДРПОУ 42944167, основний вид діяльності - оптова торгівля фармацевтичними препаратами) ТОВ "ІНВІТРО 20" (код за ЄДРПОУ 43669014, основний вид діяльності - оптова торгівля фармацевтичними препаратами), ТОВ "ІНФОПОСТАЧСЕРВІС" (код за ЄДРПОУ 42940953, основний вид діяльності - оптова торгівля фармацевтичними препаратами) ТОВ "ФК"ПРОГРЕС 17" (код за ЄДРПОУ 43029033, основний вид діяльності - оптова торгівля фармацевтичними препаратами) ТОВ «УКРСПЕЦІМПОРТ» (код за ЄДРПОУ 39864417, основний вид діяльності - оптова торгівля фармацевтичними препаратами), ТОВ «ФОРМАТ 8» (код за ЄДРПОУ 43506570 основний вид діяльності - оптова торгівля фармацевтичними препаратами).

На протязі 2020 та 2021 років, з метою надання вигляду легальності фінансово-господарським операціям та підтвердження походження лікарських засобів, які в подальшому реалізуються, зазначені суб`єкти господарювання здійснювали придбання легально виробленого біосепту, етилосепту та спирту етилового ЕТИЛОСЕПТ 96%, СПИРТ ЕТИЛОВИЙ 96%, БІОСЕПТ 70%, ЕТИЛОСЕПТ 70%, БІОСЕПТ 70% (надалі - лікарських засобів) у ПРАТ «БІОЛІК», код за ЄДРПОУ 00479712, що здійснює фінансово-господарську діяльність з виробництва фармацевтичних препаратів і матеріалів, видаючи при цьому сертифікати, серії лікарських засобів.

В цей же час, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 разом із іншими невстановленими в ході досудового розслідування особами, реалізовуючи спільний злочинний умисел, переслідуючи корисливий мотив, та прагнучи збагатитися за рахунок вчинення злочинів у сфері фальсифікації лікарських засобів на систематичній основі, усвідомлюючи протиправність та суспільну небезпеку своїх дій, будучи обізнаними, діючи умисно, всупереч вимогамЗакону України «Про лікарські засоби», «Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами» затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 31.10.2011 р. № 723, в період з початку січня 2020 по теперішній час, у приміщенні цеху, що на території лікеро-горілчаного заводу «Горобина» за адресою: АДРЕСА_1 , здійснили виготовлення спиртовмісних речовин, які в подальшому фасувалися в тару з завідомо підробленими етикетками з маркуванням наступних лікарських засобів: ЕТИЛОСЕПТ 96%, СПИРТ ЕТИЛОВИЙ 96%, БІОСЕПТ 70%, ЕТИЛОСЕПТ 70%, БІОСЕПТ 70% об`ємом 100 мл, 1 л, 5 л, 10 л, 20 л., не маючи ліцензії на провадження діяльності з виробництва лікарських засобів.

Таким чином незаконно виготовляючи лікарські засоби (фальсифіковані) з копіюванням оригінальних лікарських засобів, дизайну упаковки, назв препаратів і натурального складу, які в подальшому зберігали в приміщеннях (складах), які не відповідають ліцензійним вимогам.

В подальшому учасниками злочинної змови здійснювався збут фальсифікованих лікарських засобів ЕТИЛОСЕПТ 96%, СПИРТ ЕТИЛОВИЙ 96%, БІОСЕПТ 70%, ЕТИЛОСЕПТ 70%, БІОСЕПТ 70% суб`єктам господарювання шляхом їх перевезення за допомогою автомобілів RENAULT MASTER, реєстраційний номер НОМЕР_1 , RENAULT MASTER, реєстраційний номер НОМЕР_2 та пересилали засобами недержавного поштового зв`язку, при цьому надаючи завідомо неправдиві супровідні документи (свідоцтва про реєстрацію лікарського засобу, посвідчення про реєстрація лікарського засобу, товарно-транспортних накладних та інші) з метою викликати впевненість в законності походження лікарського засобів.

Здійснюючи реалізацію свого спільного злочинного плану, учасниками злочинної змови за період з 01.01.2020 по час припинення злочинної діяльності працівниками правоохоронних органів було здійснено виготовлення, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту та збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів ЕТИЛОСЕПТ 96%, СПИРТ ЕТИЛОВИЙ 96%, БІОСЕПТ 70%, ЕТИЛОСЕПТ 70%, БІОСЕПТ 70% на загальну суму 288 400 568,48 (двісті вісімдесят вісім мільйонів чотириста тисяч п`ятсот шістдесят вісім гривень 48 копійок), що в понад п`ятсот разі перевищує неоподатковуваний мінімумів доходів громадян, що відповідно до наказу МОЗ України №321 від 22.04.2013 є особливо великим розміромфальсифікованих лікарських засобів.

19.10.2021 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду в м. Києві було проведено обшук за адресою: АДРЕСА_2 за місцем проживання ОСОБА_5 , в ході якого виявлено та вилучено речі та документи, що підтверджують причетність останнього до вчинення вище зазначеного злочину.

19.10.2021 ОСОБА_5 затримано у порядку ст. 208 КПК України.

19.10.2021 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 321-1 КК України.

21.10.2021 слідчим суддею Печерського районного суду міста Києва відносно ОСОБА_5 , застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до частини 2 статті 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

У випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 КПК України, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

У даному випадку, підставою застосування арешту майна - є заборона для осіб у володінні яких воно знаходиться віджувати, користуватись та видозмінювати майно.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його знищення, перетворення, відчуження.

Метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, збереження речового доказу.

Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України, що арешт може бути накладено у встановленому Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 КПК України); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 КПК України); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Враховуючи викладене, в зв`язку з метою забезпечення збереження вищевказаного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, слідчий суддя, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки накладення арешту на майно сприятиме меті кримінального провадження, а не накладення може призвести до незворотніх наслідків.

На підставі викладеного і керуючись ст. 107, 131, 132, 170173, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно власником якого є підозрюваний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метоюзабезпечення конфіскаціїмайна,як можливоговиду додатковогопокарання із забороною користування, розпорядження та відчуження даного майна, а саме на:

- автомобіль «Porsche Panamera» д.н.з. НОМЕР_3 , VIN НОМЕР_4 , який на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухваласлідчого суддіможе бутиоскаржена протягомп`яти днівз дняїї проголошеннябезпосередньо досуду апеляційноїінстанції.Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.11.2021
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу101802946
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/60489/21-к

Ухвала від 07.07.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Росік Тетяна Володимирівна

Ухвала від 26.11.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні