Ухвала
від 07.12.2021 по справі 906/597/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"07" грудня 2021 р. м. Житомир Справа № 906/597/21

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Давидюка В.К., розглядаючи справу за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю "Володар Груп"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "TAR-DEX Sp.ZO.O"

про стягнення 8158976,77 грн

за участю представників сторін:

від позивача: Войтенко С.В. - ордер серії АІ№116555 від 15.05.2021;

від відповідача: не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Володар Груп" звернулось до Господарського суду Житомирської області з позовною заявою про стягнення з Firma "TAR-DEX Sp. Z O.O" заборгованості у сумі 8158976,77 грн, з яких: 7113793,48 грн, що еквівалентно 215765,64 євро боргу за контрактом №04/07/18 від 04.07.2018 та 1044169,13 грн, що еквівалентно 31670,28 євро боргу за контрактом №06/03/19 від 06.03.2019.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 24.06.2021 відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 07.12.2021 об 11:00. Водночас суд зупинив провадження у справі через звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до компетентного органу іноземної держави.

03.11.2021 від Познанського районного суду (Республіка Польща) до Господарського суду Житомирської області надійшло підтвердження про невручення поштового відправлення відповідачу, в якому зазначено, що за адресою реєстрації Firma "TAR-DEX Sp. Z O. O", одержувач вчасно не забрав поштове повідомлення. Разом з підтвердженням до суду повернуто документи, які направлялися Firma TAR-DEX Sp.ZO.O, відповідно до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, електронне підтвердження відправлення, а також витяг з реєстру про реєстрацію Firma TAR-DEX Sp.Z O.O".

Ухвалою від 06.12.2021 з метою здійснення розгляду справи №906/597/21 в підготовчому судовому засіданні провадження у справі поновлено.

В засіданні суду представник позивача не заперечив щодо відкладення судового засідання з метою повторного повідомлення відповідача про розгляд справи.

Як передбачено п.1 ч.2 ст.183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу, зокрема, у зв`язку неявкою в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про направлення йому ухвали з повідомленням про дату, час і місце судового засідання (п.1 ч.2 ст.202 ГПК України).

Як визначено ст. 365 Господарського процесуального кодексу України, іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до статті 367 ГПК України, у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Судове доручення надсилається в порядку, встановленому Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965 (надалі - Конвенція), до якої приєднались і Республіка Польща.

Частиною 2 ст. 15 Конвенції передбачено, що кожна Договірна Держава може заявити, що суддя незалежно від положень частини першої цієї статті може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови: a) документ було передано одним із способів, передбачених цією Конвенцією, b) з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців, c) не було отримано будь-якого підтвердження, незважаючи на всі розумні зусилля для отримання його через компетентні органи запитуваної Держави.

Згідно зі ст. 2 цієї Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Компетентним органом Республіки Польщі у розумінні ст. ст. 2, 6 та 18 Конвенції є Ministry of Justice (Ministerstwo Sprawiedliwosci), Departament Wspolpracy Miedzynarodowej i Praw Czlowieka (Department of International Cooperation and Human Rights) Al. Ujazdowskie 11, 00-950 Warsawа, P.O. Box 33, Poland (https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc), згідно з інформацією, розміщеної на офіційному вебсайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права https://www.hcch.net/es/states/authorities/ details3/?aid=268.

Підтвердження вручення документів оформлюється відповідно до правил запитуваної Договірної Сторони. У підтвердженні зазначається час, місце і спосіб вручення. Якщо лист оформлено у двох примірниках, підтвердження отримання може також міститися в одному з цих примірників.

З метою належного повідомлення відповідача про розгляд справи, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання та звернутися до Центрального органу запитуваної Держави Республіки Польщі - Міністерства юстиції (Ministry of Justice (Ministerstwo Sprawiedliwosci) Departament Wspolpracy Miedzynarodowej i Praw Czlowieka - з дорученням про вручення "TAR-DEX Sp. Z O.O" даної ухвали.

Як визначено п. 4 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Провадження у справі зупиняється у випадку, встановлених пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу, до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів (п. 8 ч. 1 ст. 229 ГПК України).

Відповідно до ч.1 ст.117 ГПК України, зупинення провадження у справі зупиняє перебіг процесуальних строків.

Оскільки суд зобов`язаний належним чином повідомити відповідача про дату, час та місце розгляду справи, враховуючи положення Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965т а приписи ст.ст. 228, 229 ГПК України, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі до виконання доручення про надання правової допомоги.

Керуючись ст.ст. 183, 228, 234, 235, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи у підготовчому засіданні відкласти на "24" березня 2022 р. об 11:00. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Житомирської області, в залі судових засідань № 509.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю "Володар Груп" протягом десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали надіслати суду нотаріально посвідчені та перекладені на польську мову документи, а саме: ухвалу про поновлення провадження від 06.12.2021, ухвалу про відкладення підготовчого засідання від 07.12.2021 у справі №906/597/21 у двох примірниках, примірник запиту для надсилання до компетентного органу Республіки Польщі.

Витрати, пов`язані з перекладом документів та нотаріальне їх посвідчення покласти на позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Володар Груп".

3. Документи, необхідні для виконання судового доручення, надіслати безпосередньо до компетентного органу - Ministry of Justice (Ministerstwo Sprawiedliwosci), Departament Wspolpracy Miedzynarodowej i Praw Czlowieka (Al. Ujazdowskie 11, 00-950 Warsawа, P.O. Р-33, NIP 5261673166, Regon 000319150, Poland).

4. Встановити "TAR-DEX Sp. Z O. O" тридцятиденний строк з дня вручення вказаної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

У зазначений строк відповідач має право надіслати Господарському суду Житомирської області відзив, який повинен відповідати вимогам ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, а також докази правосуб`єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо). До відзиву додаються документи, що підтверджують надіслання відзиву і доданих до нього доказів Товариству з обмеженою відповідальністю "Володар Груп".

Водночас відповідач має право надіслати Господарському суду Житомирської області докази врегулювання спору (документи, що підтверджують сплату (відсутність) заборгованість за контрактами).

5. Попередити "TAR-DEX Sp. Z O.O", що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

6. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю "Володар Груп" семиденний строк з дня отримання відзиву для подання до суду відповіді на відзив із врахуванням вимог ст. 166 Господарського процесуального кодексу України, з доказами надсилання відповідачу.

7. Встановити "TAR-DEX Sp. Z O.O" строк для подачі заперечень у відповідь на відзив із дотриманням вимог ст. 167 Господарського процесуального кодексу України - сім днів з для отримання відповіді.

8. Зупинити провадження у справі №906/597/21 до надходження відповіді від компетентного органу - Ministry of Justice (Ministerstwo Sprawiedliwosci), Departament Wspolpracy Miedzynarodowej i Praw Czlowieka (Al. Ujazdowskie 11, 00-950 Warsaw, P.O. Box 33, Poland) про вручення судових документів відповідачу - "TAR-DEX Sp.Z O.O".

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає апеляційному оскарженню в частині зупинення провадження у справі протягом десяти днів з дня її підписання безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Давидюк В.К.

Друк. :

1. в справу

2. представнику позивача (10030, м. Житомир, вул. Львівська, 2/8, офіс 1 рек. з пов.)

3. відповідачу (рек. з пов.)

Дата ухвалення рішення07.12.2021
Оприлюднено13.12.2021
Номер документу101811071
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 8158976,77 грн

Судовий реєстр по справі —906/597/21

Рішення від 18.05.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 18.05.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 18.05.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 03.11.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 23.03.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 07.12.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 06.12.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 24.06.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 07.06.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні