Ухвала
від 13.12.2021 по справі 619/3115/21
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №619/3115/21

провадження №1-кп/619/366/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.12.2021 м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області у складі:

Головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Дергачі кримінальне провадження № 12021221230000202 у відношенні обвинуваченого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Нея Костромської області Російської Федерації, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, пенсіонера, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженнісуду перебуває кримінальне провадження № 112021221230000202 у відношенні обвинуваченого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 364 КК України.

З обвинувального акту вбачається, що відповідно до наказу Державного комітету України по земельних ресурсах №90 від 06.07.1992 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 призначено на посаду начальника відділу земельних ресурсів Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області та подання Президента в Дергачівському районі про призначення на посаду начальника відділу ОСОБА_6 №440 від 19.06.1992.

Відповідно до п.4 Положення «Про Дергачівський районний відділ земельних ресурсів», затвердженого начальником Харківського обласного головного управління земельних ресурсів 12.05.2003 основними завданнями відділу є участь у реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин; участь у розробленні та здійсненні заходів щодо розвитку ринку земель; організація та ведення державного земельного кадастру відповідно до законодавства; організація і здійснення землеустрою та моніторингу земель; участь у розробленні та виконанні загальнодержавних і регіональних програм у сфері використання та охорони земель, здійснення землеустрою та моніторингу земель, ведення державного земельного кадастру.

Згідно з п.5 Положення, відділ відповідно до покладених на нього завдань: реалізує державну політику та вносить обласному головному управлінню земельних ресурсів пропозиції щодо вдосконалення законодавства з питань регулювання земельних відносин, розпорядження землями державної та комунальної власності, державного контролю за використанням і охороною земель, підвищення родючості грунтів та продуктивності земель,здійснення землеустрою та моніторингу земель, ведення державного земельного кадастру; відповідно до законодавства готує та вностить на розгляд місцевої держадміністрації або органу місцевого самоврядування пропозиції щодо: справляння плати за землю; викупу земельних ділянок для суспільних потреб відповідних територіальних громад; організації і здійснення землеустрою та моніторингу земель; вирішення інших питань відповідно до законодавства; бере участь у виконанні загальнодержавних і регіональних програм у сфері використання і охорони земель, підвищення родючості грунтів, здійснення землеустрою та моніторингу земель, ведення державного земельного кадастру, приватизації земельних ділянок; створює умови для раціонального та економічно обґрунтованого використання земель району; вносить обласному головному управлінню земельних ресурсів пропозиції щодо розроблення і здійснення організаційних, економічних, екологічних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання земель, їх захист від шкідливого антропогенного впливу, підвищення родючості грунтів та продуктивності земель, забезпечення додержання режиму використання земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення; здійснює заходи щодо розвитку ринку земель; організовує розроблення, видачу і збереження бланків державних актів на право власності на земельну ділянку та державних актів на право постійного користування земельною ділянкою; здійснює у складі державного земельного кадастру державну реєстрацію земельних ділянок та вносить до нього відомості щодо об`єктів нерухомого майна, розташованих на земельних ділянках; організовує виконання землевпорядних робіт та реалізацію плану земельно-господарського устрю; здійснює відповідно до законодавства моніторинг земель; бере участь у виборі земельних ділянок під розміщення об`єктів і споруд та вносить місцевій держадміністрації або органу місцевого самоврядування пропозиції щодо погодження місця їх розташуваня, викупу та вилучення земель, передачі земель у власність; здійснення землеустрою та моніторингу земель, ведення державного земельного кадастру, реєстрація земельних ділянок.

Відповідно до п.9 відділ очолює начальник який може мати заступників.

Згідно з п.10 начальник відділу здійснює керівництво діяльністю відділу, несе персональну відповідальність перед начальником обласного головного управління земельних ресурсів за винятком покладених на відділ завдань та функцій.

ОСОБА_6 відповідно до примітки 1. до ст. 364 КК України є службовою особою, яка обіймає посаду в органах державної влади пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарчих функцій.

Згідно рішення Солоницівської селищної ради ІХ сесії V скликання від 08.02.2007 ОСОБА_7 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку по АДРЕСА_2 для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд орієнтовною площею 0,1500 га.

У подальшому ПП «Проектувальник» код ЄДРПОУ 32869094 було замовлено виконання робіт по складанню проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд ОСОБА_7 по АДРЕСА_2 .

Згідно з ст. 14 Конституції України, право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відповідно до ст.19Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до ст. 116 ЗК України громадяни набувають право власності на земельні ділянки із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Згідно зі змістом ч.6 ст.118Земельного кодексуУкраїни громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у межах норм безоплатної приватизації, подають заяву про вибір місця розташування земельної ділянки до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються бажані розміри та мета її використання. Частиною 7 цієї статті зазначено, що відповідна місцева державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає заяву і в разі згоди на передачу земельної ділянки у власність надає дозвіл на розробку проекту її відведення.

Проект відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян організаціями, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Проект відведення земельної ділянки погоджується з органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органами архітектури і охорони культурної спадщини та подається на розгляд відповідної місцевої державної адміністрації.

Районна, Київська чи Севастопольська міська державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада у місячний строк розглядає проект відведення та приймає рішення про передачу земельної ділянки у власність.

Згідно з ст. 20 Закону України «Про землеустрій», землеустрій проводиться в обов`язковому порядку на землях усіх категорій, незалежно від форми власності, у разі надання, вилучення, відчуження земельних ділянок, а також в разі встановлення в натурі (на місцевості) меж земель, обмежених у використанні і обмежених правами інших осіб.

До видів документації із землеустрою, зокрема, відносяться проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок, а також технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і по складанню документів, що засвідчують право на земельну ділянку.

Згідно з п.п.2,9,10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, проект відведення земельної ділянки не розробляється, якщо межі земельної ділянки визначені в натурі (на місцевості), а розроблений проект відведення земельної ділянки виконавець погоджує з власником землі, землекористувачем, органом земельних ресурсів, природоохоронним органом санітарно-епідеміологічною службою, органом містобудування і архітектури, а також з органом охорони культурної спадщини.

Таким чином, в разі відведення земельної ділянки, межі якої в натурі визначені раніше не були, розробляється не технічна документація зі складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а проект відведення земельної ділянки в натурі, що підлягає узгодженню з відповідними органами державної влади.

Згідно ст. 149 ЗК України земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.

Кабінет Міністрів України вилучає земельні ділянки державної власності багаторічні насадження для несільськогосподарських потреб, ліси площею понад 1 гектар для не лісогосподарських потреб.

Відповідно до вимог ст. 151 ЗК України юридичні особи, зацікавлені у вилученні земельних ділянок, зобов`язані до початку проектування погодити із власниками землі і землекористувачами та сільськими, селищними, міськими радами, державними адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, Кабінетом Міністрів України і Верховною Радою України місце розташування об`єкта, розмір земельної ділянки та умови її вилучення (викупу) з урахуванням комплексного розвитку території, який би забезпечував нормальне функціонування на цій ділянці і прилеглих територіях усіх об`єктів, умови проживання населення і охорону довкілля.

Випадки передачі земель, які віднесені до лісів першої групи до приватної власності громадян для будівництва та обслуговування житлових будинків та споруд Земельним кодексомУкраїни не передбачено.

Згідно ч. 2 ст.20Земельного кодексуУкраїни зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення обєктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

Таким чином, передача земель лісового фонду без зміни цільового призначення у приватну власність для будівництва та обслуговування житлових будинків є порушенням вимог ст.ст. 56, 57, 83 Земельного кодексу України.

Усупереч зазначених норм закону, ОСОБА_6 , займаючи вищезазначену посаду, достовірно знав, що вказана земельна ділянка, відповідно до планово-картографічних матеріалів, в тому числі до проектів формування кордонів населених пунктів, наявними в розпорядженні Дергачівського районного відділу земельних ресурсів, знаходиться на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації.

Не зважаючи на це, ОСОБА_6 , 15.02.2007 в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, реалізуючи свій злочинний умисел на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб, в порушення вимог постанови Кабінету міністрів України №677 від 26.05.2005 «Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок» та постанови Кабінету Міністрів України №266 від 04.03.2004 «Про затвердження Типового договору про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки», видав ОСОБА_7 технічне завдання на виконання робіт по складанню проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд ОСОБА_7 по АДРЕСА_2 , до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо категорії земельної ділянки землі житлової та громадської забудови; цільове використання землі не надані у власність або користування в межах населених пунктів.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, охоплену єдиним умислом, ОСОБА_6 , в не встановлений в ході досудового розслідування час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, реалізуючи свій злочинний умисел на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб ОСОБА_7 , в порушення вимог положення про управління Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області, ст.ст. 12, 17, 20, 118,122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п.2,9,10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, надав довідку про присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці ОСОБА_7 , для будівництва, обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, в АДРЕСА_2 , загальна площа 0,1500 га.

На підставі вказаних документів ПП «Проектувальник» код ЄДРПОУ 32869094 у 2007 році розроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд гр. ОСОБА_7 по АДРЕСА_2 .

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_6 , 12.04.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб ОСОБА_7 , в порушення вимог положення про управління Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п. 2, 9, 10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, за результатами розгляду вищевказаного проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, склав висновок Дергачівського районного відділу земельних ресурсів про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд ОСОБА_7 по АДРЕСА_2 , до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо категорії вказаної земельної ділянки землі житлової та громадської забудови, з цільовим призначенням - землі, не надані у власність або користування в межах населених пунктів, завіривши вказаний документ своїм підписом та печаткою Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів.

На підставі вказаного висновку Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів та рішення Солоницівської селищної ради пятнадцятої сесії V скликання від 30.09.2008 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд ОСОБА_7 по АДРЕСА_2 , загальною площею 0,1500 га.

В подальшому, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЖ №473064, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №011069300064, за ОСОБА_7 зареєстровано право власності на земельну ділянку, розташовану за адресою: АДРЕСА_2 , площею 0,1500 га (кадастровий номер 6322057600:00:002:0341).

На підставі вищезазначеного державного акту серії ЯЖ №473064 з державної власності, на користь фізичної особи ОСОБА_7 , безоплатно вибула земельна ділянка з кадастровим номером 6322057600:00:002:0341, розташована за межами населеного пункту смт Солоницівка Дергачівського району Харківської області, загальна вартість якої, відповідно до висновків судової оціночно-земельної експертизи ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса» №212/213/214/215/216-226 від 06.04.2021, складає 111860,00 грн. (сто одинадцять тисяч вісімсот шістдесят грн.).

Таким чином, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а саме: зловживання службовим становищем, тобто умисне, в інтересах третіх осіб, використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало тяжких наслідків охоронюваним законом державним інтересам.

Крім того, ОСОБА_6 в період часу з 15.02.2007 по 30.07.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, в порушення вимог положення про управління Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п. 2, 9, 10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, склав та надав, завіривши своїм підписом та печаткою Дергачівського районного відділу земельних ресурсів, довідку про присвоєння кадастрового номеру, технічне завдання на виконання робіт по складанню проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки», видав ОСОБА_7 технічне завдання на виконання робіт по складанню проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд ОСОБА_7 по АДРЕСА_2 , в якому містились завідомо неправдиві відомості щодо категорії земельної ділянки землі житлової та громадської забудови тацільового використання землі, не надані у власність або користування в межах населених пунктів.

В подальшому, на підставі державного акту серії ЯЖ №473064, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №011069300064, на користь фізичної особи ОСОБА_7 безоплатно вибула земельна ділянка з кадастровим номером 6322057600:00:002:0341, розташована за межами населеного пункту смт Солоницівка Дергачівського району Харківської області, загальна вартість якої, відповідно до висновків судової оціночно-земельної експертизи ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса» №212/213/214/215/216-226 від 06.04.2021, складає 111860,00 грн. (сто одинадцять тисяч вісімсот шістдесят грн).

Таким чином, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, а саме: службове підроблення, тобто внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки.

Крім того, згідно рішення Солоницівської селищної ради одинадцятої сесії V скликання від 12.04.2007 ОСОБА_8 , надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання державного акту на право власності на земельну ділянку загальною площею 0,2050 га, з яких 0,1500 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, 0,0550 га для особистого селянського господарства, за адресою: АДРЕСА_3 .

У подальшому ТОВ «ЕКО-ПРАВО» код ЄДРПОУ 31437682 було замовлено розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановленню меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку ОСОБА_8 для будівництва, обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд та особистого селянського господарства, за адресою: АДРЕСА_3 та отримано від Дергачівського районного відділу земельних ресурсів низку документів, які стали складовою вказаної технічної документації із землеустрою.

Згідно з ст. 14 Конституції України, право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відповідно до ст.19Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише н підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до ст. 116 ЗК України громадяни набувають право власності на земельні ділянки із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Згідно зі змістом ч.6 ст.118Земельного кодексуУкраїни (в редакції станом на липень 2009 року) громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у межах норм безоплатної приватизації, подають заяву про вибір місця розташування земельної ділянки до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються бажані розміри та мета її використання. Частиною 7 цієї статті зазначено, що відповідна місцева державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає заяву і в разі згоди на передачу земельної ділянки у власність надає дозвіл на розробку проекту її відведення.

Проект відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян організаціями, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Проект відведення земельної ділянки погоджується з органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органами архітектури і охорони культурної спадщини та подається на розгляд відповідної місцевої державної адміністрації.

Районна, Київська чи Севастопольська міська державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада у місячний строк розглядає проект відведення та приймає рішення про передачу земельної ділянки у власність.

Згідно з ст. 20 Закону України «Про землеустрій», землеустрій проводиться в обов`язковому порядку на землях усіх категорій, незалежно від форми власності, у разі надання, вилучення, відчуження земельних ділянок, а також в разі встановлення в натурі (на місцевості) меж земель, обмежених у використанні і обмежених правами інших осіб.

До видів документації із землеустрою, зокрема, відносяться проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок, а також технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і по складанню документів, що засвідчують право на земельну ділянку.

Згідно з п.п.2,9,10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, проект відведення земельної ділянки не розробляється, якщо межі земельної ділянки визначені в натурі (на місцевості), а розроблений проект відведення земельної ділянки виконавець погоджує з власником землі, землекористувачем, органом земельних ресурсів, природоохоронним органом санітарно-епідеміологічною службою, органом містобудування і архітектури, а також з органом охорони культурної спадщини.

Таким чином, в разі відведення земельної ділянки, межі якої в натурі визначені раніше не були, розробляється не технічна документація зі складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а проект відведення земельної ділянки в натурі, що підлягає узгодженню з відповідними органами державної влади.

Згідно ст. 149 ЗК України земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.

Кабінет Міністрів України вилучає земельні ділянки державної власності багаторічні насадження для несільськогосподарських потреб, ліси площею понад 1 гектар для не лісогосподарських потреб.

Відповідно до вимог ст. 151 ЗК України юридичні особи, зацікавлені у вилученні земельних ділянок, зобов`язані до початку проектування погодити із власниками землі і землекористувачами та сільськими, селищними, міськими радами, державними адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, Кабінетом Міністрів України і Верховною Радою України місце розташування об`єкта, розмір земельної ділянки та умови її вилучення (викупу) з урахуванням комплексного розвитку території, який би забезпечував нормальне функціонування на цій ділянці і прилеглих територіях усіх об`єктів, умови проживання населення і охорону довкілля.

Випадки передачі земель, які віднесені до лісів першої групи до приватної власності громадян для будівництва та обслуговування житлових будинків та споруд Земельним кодексомУкраїни не передбачено.

Згідно ч.2 ст.20Земельного кодексуУкраїни зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення обєктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

Таким чином, передача земель лісового фонду без зміни цільового призначення у приватну власність для будівництва та обслуговування житлових будинків є порушенням вимог ст.ст. 56, 57, 83 Земельного кодексу України.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.04.2008 №610-р визначено необхідність зупинення прийняття рішень про передачу у власність земельних лісових ділянок.

Усупереч зазначених норм закону, ОСОБА_6 , займаючи вищезазначену посаду, достовірно знав, що вказана земельна ділянка, відповідно до планово-картографічних матеріалів, в тому числі до проектів формування кордонів населених пунктів, наявними в розпорядженні Дергачівського районного відділу земельних ресурсів, знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту та на території лісового фонду ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» є землями лісогосподарського призначення та вона не визначена в натурі (на місцевості), розпорядження якими можливе лише за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, орієнтовною площею 0,0161 га, відповідно до наданих лісовпорядних матеріалів.

Не зважаючи на це, ОСОБА_6 , 07.05.2007 в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, реалізуючи свій злочинний умисел на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб, в порушення вимог постанови Кабінету міністрів України №677 від 26.05.2005 «Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок» та постанови Кабінету Міністрів України №266 від 04.03.2004 «Про затвердження Типового договору про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки», видав технічне завдання ОСОБА_8 на виконання робіт із землеустрою щодо встановлення меж в натурі (на місцевості) та складання державного акту на право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення садівництва в АДРЕСА_3 , загальною площею 0,2006 га, до якого вніс завідомо неправдиві відомості.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, охоплену єдиним умислом, ОСОБА_6 , 10.05.2007, у робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, реалізуючи свій злочинний умисел на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб ОСОБА_8 , в порушення вимог положення про управління Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п.2,9,10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту яка знаходиться в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, є землями лісогосподарського призначення та вона не визначена в натурі (на місцевості), розпорядження якими можливе лише за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, орієнтовною площею 0,0161 га, відповідно до наданих лісовпорядних матеріалів, надав довідки про присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам ОСОБА_8 : для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд площею 0,1500 га; для ведення особистого селянського господарства площею 0,0506 га, за адресою: АДРЕСА_3 .

На підставі вказаних документів ТОВ «ЕКО-ПРАВО» код ЄДРПОУ 31437682 у 2007 році розроблено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж в натурі (на місцевості) та складання державного акту на право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства по АДРЕСА_3 .

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_6 , 07.05.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб ОСОБА_8 , в порушення вимог положення про управління Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п. 2, 9, 10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту яка знаходиться в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, є землями лісогосподарського призначення та вона не визначена в натурі (на місцевості), розпорядження якими можливе лише за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, орієнтовною площею 0,0161 га, відповідно до наданих лісовпорядних матеріалів, за результатами розгляду вищевказаної технічної документації склав висновок Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів про погодження технічної документації із землеустрою щодо встановленню меж в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку ОСОБА_8 , для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства по АДРЕСА_3 , до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо категорії вказаної земельної ділянки, завіривши вказаний документ своїм підписом та печаткою Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів.

На підставі вказаного висновку Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів та рішення Солоницівської селищної ради вісімнадцятої сесії V скликання від 19.10.2007 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж в натурі (на місцевості), та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку та передано у приватну власність ОСОБА_8 земельну ділянку загальною площею 0,2006 га, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд площею 0,1500 га та для ведення особистого селянського господарства площею 0,0506 га по АДРЕСА_3 .

В подальшому, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №063364, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №010869300122, за ОСОБА_8 зареєстровано право власності на земельну ділянку, розташовану за адресою: АДРЕСА_3 , площею 0,0506 га для ведення особистого селянського господарства (кадастровий номер 6322057600:00:002:0305).

На підставі вищезазначеного державного акту серії ЯД №063364 з державної власності, на користь фізичної особи ОСОБА_8 безоплатно вибула земельна ділянка з кадастровим номером 6322057600:00:002:0305, що знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту яка знаходиться в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, є землями лісогосподарського призначення та вона не визначена в натурі (на місцевості), розпорядження якими можливе лише за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, орієнтовною площею 0,0161 га, відповідно до наданих лісовпорядних матеріалів, загальна вартість якої, відповідно до висновків судової оціночно-земельної експертизи ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С.Бокаріуса» №212/213/214/215/216-226 від 06.04.2021, складає 139976,00 грн. (сто тридцять девять тисяч девятсот сімдесят шість грн.).

Таким чином, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а саме: зловживання службовим становищем, тобто умисне, в інтересах третіх осіб, використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало тяжких наслідків охоронюваним законом державним інтересам.

Крім того, ОСОБА_6 в період часу з 07.05.2007 по 10.05.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, в порушення вимог положення про управління Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п.2,9,10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, є землями лісогосподарського призначення та вона не визначена в натурі (на місцевості), розпорядження якими можливе лише за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, орієнтовною площею 0,0161 га, відповідно до наданих лісовпорядних матеріалів, склав та надав, завіривши своїм підписом та печаткою Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів, довідку про присвоєння кадастрового номеру, технічне завдання на виконання робіт із землеустрою щодо встановлення меж в натурі (на місцевості) та складання державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_8 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства по АДРЕСА_3 , висновок Дергачівського районного віддділу земельних ресурсів, про погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, яка розміщена в АДРЕСА_3 , в яких містились завідомо неправдиві відомості щодо категорії земельної ділянки за рахунок земель Солоницівської селищної ради для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства.

В подальшому, на підставі державного акту серії ЯД №063364, з державної власності, на користь фізичної особи ОСОБА_8 безоплатно вибула земельна ділянка з кадастровим номером 6322057600:00:002:0305, знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, перебуває в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, є землями лісогосподарського призначення та вона не визначена в натурі (на місцевості), розпорядження якими можливе лише за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, орієнтовною площею 0,0161 га, загальна вартість якої, відповідно до висновків судової оціночно-земельної експертизи ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса» №212/213/214/215/216-226 від 06.04.2021, складає 139976,00 грн. (сто тридцять девять тисяч девятсот сімдесят шість грн.).

Таким чином, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, а саме: службове підроблення, тобто внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки.

Крім того, згідно рішення Солоницівської селищної ради тринадцятої сесії V скликання від 07.06.2007гр. ОСОБА_9 надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд площею 0,1090 га за адресою: АДРЕСА_4 .

У подальшому ЗАТ «Галичина» код ЄДРПОУ 24473269 було замовлено розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановленню меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку гр. ОСОБА_9 для будівництва, обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд в АДРЕСА_4 та отримано від Дергачівського районного відділу земельних ресурсів низку документів, які стали складовою вказаної технічної документації із землеустрою.

Згідно з ст. 14 Конституції України, право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відповідно до ст.19Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише н підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до ст. 116 ЗК України громадяни набувають право власності на земельні ділянки із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Згідно зі змістом ч.6 ст.118Земельного кодексуУкраїни (в редакції станом на липень 2009 року) громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у межах норм безоплатної приватизації, подають заяву про вибір місця розташування земельної ділянки до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються бажані розміри та мета її використання. Частиною 7 цієї статті зазначено, що відповідна місцева державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає заяву і в разі згоди на передачу земельної ділянки у власність надає дозвіл на розробку проекту її відведення.

Проект відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян організаціями, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Проект відведення земельної ділянки погоджується з органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органами архітектури і охорони культурної спадщини та подається на розгляд відповідної місцевої державної адміністрації.

Районна, Київська чи Севастопольська міська державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада у місячний строк розглядає проект відведення та приймає рішення про передачу земельної ділянки у власність.

Згідно з ст. 20 Закону України «Про землеустрій», землеустрій проводиться в обов`язковому порядку на землях усіх категорій, незалежно від форми власності, у разі надання, вилучення, відчуження земельних ділянок, а також в разі встановлення в натурі (на місцевості) меж земель, обмежених у використанні і обмежених правами інших осіб.

До видів документації із землеустрою, зокрема, відносяться проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок, а також технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і по складанню документів, що засвідчують право на земельну ділянку.

Згідно з п.п.2,9,10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, проект відведення земельної ділянки не розробляється, якщо межі земельної ділянки визначені в натурі (на місцевості), а розроблений проект відведення земельної ділянки виконавець погоджує з власником землі, землекористувачем, органом земельних ресурсів, природоохоронним органом санітарно-епідеміологічною службою, органом містобудування і архітектури, а також з органом охорони культурної спадщини.

Таким чином, в разі відведення земельної ділянки, межі якої в натурі визначені раніше не були, розробляється не технічна документація зі складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а проект відведення земельної ділянки в натурі, що підлягає узгодженню з відповідними органами державної влади.

Згідно ст. 149 ЗК України земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.

Кабінет Міністрів України вилучає земельні ділянки державної власності багаторічні насадження для несільськогосподарських потреб, ліси площею понад 1 гектар для не лісогосподарських потреб.

Відповідно до вимог ст. 151 ЗК України юридичні особи, зацікавлені у вилученні земельних ділянок, зобов`язані до початку проектування погодити із власниками землі і землекористувачами та сільськими, селищними, міськими радами, державними адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, Кабінетом Міністрів України і Верховною Радою України місце розташування об`єкта, розмір земельної ділянки та умови її вилучення (викупу) з урахуванням комплексного розвитку території, який би забезпечував нормальне функціонування на цій ділянці і прилеглих територіях усіх об`єктів, умови проживання населення і охорону довкілля.

Випадки передачі земель, які віднесені до лісів першої групи до приватної власності громадян для будівництва та обслуговування житлових будинків та споруд Земельним кодексомУкраїни не передбачено.

Згідно ч. 2 ст.20Земельного кодексуУкраїни зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення обєктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

Таким чином, передача земель лісового фонду без зміни цільового призначення у приватну власність для будівництва та обслуговування житлових будинків є порушенням вимог ст.ст. 56, 57, 83 Земельного кодексу України.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.04.2008р. №610-р визначено необхідність зупинення прийняття рішень про передачу у власність земельних лісових ділянок.

Усупереч зазначених норм закону, у 2007 році ОСОБА_6 , займаючи вищезазначену посаду, достовірно знав, що вказана земельна ділянка, відповідно до планово-картографічних матеріалів, в тому числі до проектів формування кордонів населених пунктів, наявними в розпорядженні Дергачівського районного відділу земельних ресурсів, знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, знаходиться в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, є землями лісогосподарського призначення та вона не визначена в натурі (на місцевості), розпорядження якими можливе лише за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, відповідно до наданих лісовпорядних матеріалів.

Не зважаючи на це, ОСОБА_6 , 27.08.2007 році в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, реалізуючи свій злочинний умисел на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб, в порушення вимог постанови Кабінету міністрів України №677 від 26.05.2005 «Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок» та постанови Кабінету Міністрів України №266 від 04.03.2004 «Про затвердження Типового договору про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки», видав технічне завдання на розробку ОСОБА_9 на виконання робіт щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право приватної власності на земельну ділянку в АДРЕСА_4 , площею 0,1500 га, до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження земельної ділянки та віднесення її по цільовому використанню до земель для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, охоплену єдиним умислом, ОСОБА_6 , 03.09.2007, у робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, реалізуючи свій злочинний умисел на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб ОСОБА_9 , в порушення вимог положення про управління Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п. 2, 9, 10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, є землями лісогосподарського призначення та вона не визначена в натурі (на місцевості), розпорядження якими можливе лише за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, надав довідку про присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці ОСОБА_9 для будівництва, обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, в АДРЕСА_4 загальна площа 0,1499 га.

На підставі вказаних документів ЗАТ «Галичина» у 2007 році розроблено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд в АДРЕСА_4 .

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_6 , 03.09.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб ОСОБА_9 , в порушення вимог положення про Дергачівський районний відділ земельних ресурсів, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п. 2, 9, 10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, перебуває в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, є землями лісогосподарського призначення та вона не визначена в натурі (на місцевості), розпорядження якими можливе лише за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, за результатами розгляду вищевказаної технічної документації склав висновок Дергачівського районного відділу земельних ресурсів про погодження технічної документації із землеустрою щодо встановленню меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку ОСОБА_9 , яка розташована в АДРЕСА_4 , до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо категорії вказаної земельної ділянки землі житлової та громадської забудови, завіривши вказаний документ своїм підписом та печаткою Дергачівського районного відділу земельних ресурсів.

На підставі вказаного висновку Дергачівського районного відділу земельних ресурсів та рішення Солоницівської селищної ради вісімнадцятої сесії V скликання від 19.10.2007 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку та передано ОСОБА_9 у приватну власність земельну ділянку для будівництва, обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд площею 0,1499 га в АДРЕСА_4 .

В подальшому, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №066955, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №010869300069, за ОСОБА_9 зареєстровано право власності на земельну ділянку, розташовану за адресою: АДРЕСА_4 , площею 0,1499 га (кадастровий номер 6322057600:00:002:0350).

На підставі вищезазначеного державного акту серії ЯД №066955 з державної власності, на користь фізичної особи ОСОБА_9 , безоплатно вибула земельна ділянка з кадастровим номером 6322057600:00:002:0350, розташована за межами населеного пункту смт Солоницівка Дергачівського району Харківської області, перебуває в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, загальна вартість якої, відповідно до висновків судової оціночно-земельної експертизи ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл Проф. М.С. Бокаріуса» №212/213/214/215/216-226 від 06.04.2021, складає 145651,00 грн. (сто сорок пять тисяч шістсот пятдесят одна грн.).

Таким чином, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а саме: зловживання службовим становищем, тобто умисне, в інтересах третіх осіб, використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало тяжких наслідків охоронюваним законом державним інтересам.

Крім того, ОСОБА_6 в період часу з 27.08.2007 по 03.09.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, в порушення вимог положення про Дергачівський районний відділ земельних ресурсів, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п.2,9,10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту та на території лісового фонду ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького та є землями лісогосподарського призначення та вона не визначена в натурі (на місцевості), розпорядження якими можливе лише за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, склав та надав, завіривши своїм підписом та печаткою Дергачівського районного відділу земельних ресурсів, довідку про присвоєння кадастрового номеру, технічне завдання на розробку технчної документації із землеустрою щодо встановленя меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку, висновок Дергачівського районного відділу земельних ресурсів на технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку, яка розміщена в АДРЕСА_4 , в яких містились завідомо неправдиві відомості щодо категорії земельної ділянки землі житлової та громадської забудови.

В подальшому, на підставі державного акту серії ЯД№066955, з державної власності, на користь фізичної особи - ОСОБА_9 , безоплатно вибула земельна ділянка з кадастровим номером 6322057600:00:002:0350, розташована за межами населеного пункту смт Солоницівка Дергачівського району Харківської області, яка знаходиться в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, загальна вартість якої, відповідно до висновків судової оціночно-земельної експертизи ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса» №212/213/214/215/216-226 від 06.04.2021, складає 145651,00 грн. (сто сорок пять тисяч шістсот п`ятдесят одна грн.).

Таким чином, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, а саме: службове підроблення, тобто внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки.

Крім того, згідно рішення Солоницівської селищної ради ІХ сесії V скликання від 08.02.2007 гр. ОСОБА_10 , надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) площею 0,15 га по АДРЕСА_4 .

У подальшому ПП «Проектувальник» код ЄДРПОУ 32869094 було замовлено розроблення технічної документації на виконання робіт по складанню проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів що посвідчують паво власності на земельну ділянку для будівництва, обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд по АДРЕСА_4 та отримано від Дергачівського районного відділу земельних ресурсів низку документів, які стали складовою вказаної технічної документації із землеустрою.

Згідно з ст. 14 Конституції України, право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відповідно до ст.19Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише н підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до ст. 116 ЗК України громадяни набувають право власності на земельні ділянки із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Згідно зі змістом ч.6 ст.118Земельного кодексуУкраїни (в редакції станом на липень 2009 року) громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у межах норм безоплатної приватизації, подають заяву про вибір місця розташування земельної ділянки до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються бажані розміри та мета її використання. Частиною 7 цієї статті зазначено, що відповідна місцева державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає заяву і в разі згоди на передачу земельної ділянки у власність надає дозвіл на розробку проекту її відведення.

Проект відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян організаціями, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Проект відведення земельної ділянки погоджується з органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органами архітектури і охорони культурної спадщини та подається на розгляд відповідної місцевої державної адміністрації.

Районна, Київська чи Севастопольська міська державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада у місячний строк розглядає проект відведення та приймає рішення про передачу земельної ділянки у власність.

Згідно з ст. 20 Закону України «Про землеустрій», землеустрій проводиться в обов`язковому порядку на землях усіх категорій, незалежно від форми власності, у разі надання, вилучення, відчуження земельних ділянок, а також в разі встановлення в натурі (на місцевості) меж земель, обмежених у використанні і обмежених правами інших осіб.

До видів документації із землеустрою, зокрема, відносяться проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок, а також технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і по складанню документів, що засвідчують право на земельну ділянку.

Згідно з п.п.2,9,10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, проект відведення земельної ділянки не розробляється, якщо межі земельної ділянки визначені в натурі (на місцевості), а розроблений проект відведення земельної ділянки виконавець погоджує з власником землі, землекористувачем, органом земельних ресурсів, природоохоронним органом санітарно-епідеміологічною службою, органом містобудування і архітектури, а також з органом охорони культурної спадщини.

Таким чином, в разі відведення земельної ділянки, межі якої в натурі визначені раніше не були, розробляється не технічна документація зі складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а проект відведення земельної ділянки в натурі, що підлягає узгодженню з відповідними органами державної влади.

Згідно ст. 149 ЗК України земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.

Кабінет Міністрів України вилучає земельні ділянки державної власності багаторічні насадження для несільськогосподарських потреб, ліси площею понад 1 гектар для не лісогосподарських потреб.

Відповідно до вимог ст. 151 ЗК України юридичні особи, зацікавлені у вилученні земельних ділянок, зобов`язані до початку проектування погодити із власниками землі і землекористувачами та сільськими, селищними, міськими радами, державними адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, Кабінетом Міністрів України і Верховною Радою України місце розташування об`єкта, розмір земельної ділянки та умови її вилучення (викупу) з урахуванням комплексного розвитку території, який би забезпечував нормальне функціонування на цій ділянці і прилеглих територіях усіх об`єктів, умови проживання населення і охорону довкілля.

Випадки передачі земель, які віднесені до лісів першої групи до приватної власності громадян для будівництва та обслуговування житлових будинків та споруд Земельним кодексомУкраїни не передбачено.

Згідно ч.2 ст.20Земельного кодексуУкраїни зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення обєктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

Таким чином, передача земель лісового фонду без зміни цільового призначення у приватну власність для будівництва та обслуговування житлових будинків є порушенням вимог ст.ст. 56, 57, 83 Земельного кодексу України.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.04.2008р. №610-р визначено необхідність зупинення прийняття рішень про передачу у власність земельних лісових ділянок.

Усупереч зазначених норм закону, у 2007 році ОСОБА_6 , займаючи вищезазначену посаду, достовірно знав, що вказана земельна ділянка, відповідно до планово-картографічних матеріалів, в тому числі до проектів формування кордонів населених пунктів, наявними в розпорядженні Дергачівського районного відділу земельних ресурсів, знаходиться на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації.

Не зважаючи на це, ОСОБА_6 , 20.03.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, реалізуючи свій злочинний умисел на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб, в порушення вимог постанови Кабінету міністрів України №677 від 26.05.2005 «Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок» та постанови Кабінету Міністрів України №266 від 04.03.2004 «Про затвердження Типового договору про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки», видав технічне завдання на розробку ОСОБА_10 на виконання робіт на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) площею 0,15 га по АДРЕСА_4 , до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження земельної ділянки та віднесення її до категорії землі житлової та громадської забудови.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, охоплену єдиним умислом, ОСОБА_6 , 30.07.2007, у робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, реалізуючи свій злочинний умисел на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб ОСОБА_10 , в порушення вимог положення про управління Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п. 2, 9, 10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, яка знаходиться в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, надав довідку про присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці ОСОБА_10 для будівництва, обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, в АДРЕСА_3 , загальною площею 0,1500 га.

На підставі вказаних документів ПП «Проектувальник» код ЄДРПОУ 32869094 у 2007 році розроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд по АДРЕСА_4 .

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_6 , 11.04.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб ОСОБА_10 , в порушення вимог положення про Дергачівський районний відділ земельних ресурсів, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п. 2, 9, 10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, яка знаходиться в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, за результатами розгляду вищевказаної технічної документації склав висновок Дергачівського районного відділу земельних ресурсів про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд ОСОБА_10 по АДРЕСА_4 , до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо категорії вказаної земельної ділянки землі житлової та громадської забудови, завіривши вказаний документ своїм підписом та печаткою Дергачівського районного відділу земельних ресурсів.

На підставі вказаного висновку Дергачівського районного відділу земельних ресурсів та рішення Солоницівської селищної ради ХХХV сесії V скликання від 30.09.2008 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд гр. ОСОБА_10 по АДРЕСА_4 , площею 0,1500 га.

В подальшому, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №464863, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №611069300154, за ОСОБА_10 зареєстровано право власності на земельну ділянку, розташовану за адресою: АДРЕСА_4 , площею 0,1500 га (кадастровий номер 6322057600:00:002:0330).

На підставі вищезазначеного державного акту серії ЯД №464863 з державної власності, на користь фізичної особи ОСОБА_10 , безоплатно вибула земельна ділянка з кадастровим номером 6322057600:00:002:0330, розташована за межами населеного пункту смт Солоницівка Дергачівського району Харківської області, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, яка знаходиться в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, загальна вартість якої, відповідно до висновків судової оціночно-земельної експертизи ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С.Бокаріуса» №212/213/214/215/216-226 від 06.04.2021, складає 111580, 00 грн. (сто одинадцять тисяч п`ятсот вісімдесят грн.).

Таким чином, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а саме: зловживання службовим становищем, тобто умисне, в інтересах третіх осіб, використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало тяжких наслідків охоронюваним законом державним інтересам.

Крім того, ОСОБА_6 в період часу з 20.03.2007 по 11.04.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, в порушення вимог положення про Дергачівський районний відділ земельних ресурсів, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п. 2, 9, 10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, перебуває в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, склав та надав, завіривши своїм підписом та печаткою Дергачівського районного відділу земельних ресурсів, довідку про присвоєння кадастрового номеру, технічне завдання на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд по АДРЕСА_4 , висновок Дергачівського районного відділу земельних ресурсів про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідують право влсності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд ОСОБА_10 по АДРЕСА_4 , в яких містились завідомо неправдиві відомості щодо категорії земельної ділянки землі житлової та громадської забудови.

В подальшому, на підставі державного акту серії ЯД №464863, з державної власності, на користь фізичної особи ОСОБА_10 безоплатно вибула земельна ділянка з кадастровим номером 6322057600:00:002:0330, розташована за межами населеного пункту смт Солоницівка Дергачівського району Харківської області, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, яка знаходиться в постійному користуванні ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.В. Висоцького, загальна вартість якої, відповідно до висновків судової оціночно-земельної експертизи ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса» №212/213/214/215/216-226 від 06.04.2021, складає 111580, 00 грн. (сто одинадцять тисяч п`ятсот вісімдесят грн.).

Таким чином, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, а саме: службове підроблення, тобто внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки.

Крім того, згідно рішення Солоницівської селищної ради ІХ сесії V скликання від 08.02.2007 ОСОБА_11 , надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд площею 0,1500 га по АДРЕСА_2 .

У подальшому ПП «Проектувальник» код ЄДРПОУ 32869094 було замовлено розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд площею 0,1500 га по АДРЕСА_2 , та отримано від Дергачівського районного відділу земельних ресурсів низку документів, які стали складовою вказаної технічної документації із землеустрою.

Згідно з ст. 14 Конституції України, право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відповідно до ст.19Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише н підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до ст. 116 ЗК України громадяни набувають право власності на земельні ділянки із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Згідно зі змістом ч. 6 ст.118Земельного кодексуУкраїни (в редакції станом на липень 2009 року) громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у межах норм безоплатної приватизації, подають заяву про вибір місця розташування земельної ділянки до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються бажані розміри та мета її використання. Частиною 7 цієї статті зазначено, що відповідна місцева державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає заяву і в разі згоди на передачу земельної ділянки у власність надає дозвіл на розробку проекту її відведення.

Проект відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян організаціями, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Проект відведення земельної ділянки погоджується з органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органами архітектури і охорони культурної спадщини та подається на розгляд відповідної місцевої державної адміністрації.

Районна, Київська чи Севастопольська міська державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада у місячний строк розглядає проект відведення та приймає рішення про передачу земельної ділянки у власність.

Згідно з ст. 20 Закону України «Про землеустрій», землеустрій проводиться в обов`язковому порядку на землях усіх категорій, незалежно від форми власності, у разі надання, вилучення, відчуження земельних ділянок, а також в разі встановлення в натурі (на місцевості) меж земель, обмежених у використанні і обмежених правами інших осіб.

До видів документації із землеустрою, зокрема, відносяться проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок, а також технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і по складанню документів, що засвідчують право на земельну ділянку.

Згідно з п.п.2,9,10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, проект відведення земельної ділянки не розробляється, якщо межі земельної ділянки визначені в натурі (на місцевості), а розроблений проект відведення земельної ділянки виконавець погоджує з власником землі, землекористувачем, органом земельних ресурсів, природоохоронним органом санітарно-епідеміологічною службою, органом містобудування і архітектури, а також з органом охорони культурної спадщини.

Таким чином, в разі відведення земельної ділянки, межі якої в натурі визначені раніше не були, розробляється не технічна документація зі складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а проект відведення земельної ділянки в натурі, що підлягає узгодженню з відповідними органами державної влади.

Згідно ст. 149 ЗК України земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.

Кабінет Міністрів України вилучає земельні ділянки державної власності багаторічні насадження для несільськогосподарських потреб, ліси площею понад 1 гектар для не лісогосподарських потреб.

Відповідно до вимог ст. 151 ЗК України юридичні особи, зацікавлені у вилученні земельних ділянок, зобов`язані до початку проектування погодити із власниками землі і землекористувачами та сільськими, селищними, міськими радами, державними адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, Кабінетом Міністрів України і Верховною Радою України місце розташування об`єкта, розмір земельної ділянки та умови її вилучення (викупу) з урахуванням комплексного розвитку території, який би забезпечував нормальне функціонування на цій ділянці і прилеглих територіях усіх об`єктів, умови проживання населення і охорону довкілля.

Випадки передачі земель, які віднесені до лісів першої групи до приватної власності громадян для будівництва та обслуговування житлових будинків та споруд Земельним кодексомУкраїни не передбачено.

Згідно ч.2 ст.20Земельного кодексуУкраїни зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення обєктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

Таким чином, передача земель лісового фонду без зміни цільового призначення у приватну власність для будівництва та обслуговування житлових будинків є порушенням вимог ст.ст. 56, 57, 83 Земельного кодексу України.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.04.2008р. №610-р визначено необхідність зупинення прийняття рішень про передачу у власність земельних лісових ділянок.

Усупереч зазначених норм закону, у 2007 році ОСОБА_6 , займаючи вищезазначену посаду, достовірно знав, що вказана земельна ділянка, відповідно до планово-картографічних матеріалів, в тому числі до проектів формування кордонів населених пунктів, наявними в розпорядженні Дергачівського районного відділу земельних ресурсів, знаходиться на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації.

Не зважаючи на це, ОСОБА_6 , 15.02.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, реалізуючи свій злочинний умисел на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб, в порушення вимог постанови Кабінету міністрів України №677 від 26.05.2005 «Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок» та постанови Кабінету Міністрів України №266 від 04.03.2004 «Про затвердження Типового договору про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки», видав технічне завдання на розробку ОСОБА_11 на виконання робіт по складанню проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд площею 0,1500 га по АДРЕСА_2 , до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження земельної ділянки та віднесення її до категорії землі житлової та громадської забудови.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, охоплену єдиним умислом, ОСОБА_6 , 30.07.2007, у робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, реалізуючи свій злочинний умисел на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб ОСОБА_11 , в порушення вимог положення про управління Держкомзему у Дергачівському районі Харківської області, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п. 2, 9, 10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, надав довідку про присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці ОСОБА_11 для будівництва, обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, в АДРЕСА_3 , загальною площею 0,1500 га.

На підставі вказаних документів ПП «Проектувальник» код ЄДРПОУ 32869094 у 2007 році розроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд по АДРЕСА_2 .

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_6 , 18.04.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на завдання тяжких наслідків державним інтересам, шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, діючи навмисно та протиправно, в інтересах третіх осіб ОСОБА_11 , в порушення вимог положення про Дергачівський районний відділ земельних ресурсів, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п.2, 9, 10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, за результатами розгляду вищевказаної технічної документації склав висновок Дергачівського районного відділу земельних ресурсів про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд ОСОБА_11 по АДРЕСА_2 , до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо категорії вказаної земельної ділянки землі житлової та громадської забудови, завіривши вказаний документ своїм підписом та печаткою Дергачівського районного відділу земельних ресурсів.

На підставі вказаного висновку Дергачівського районного відділу земельних ресурсів та рішення Солоницівської селищної ради ХХХV сесії V скликання від 30.09.2008 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд ОСОБА_11 по АДРЕСА_2 , площею 0,1500 га.

В подальшому, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ №518197, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №011069300024 за ОСОБА_11 зареєстровано право власності на земельну ділянку, розташовану за адресою: АДРЕСА_2 , площею 0,1500 га (кадастровий номер 6322057600:00:002:0340).

На підставі вищезазначеного державного акту серії ЯЕ №518197 з державної власності, на користь фізичної особи ОСОБА_11 , безоплатно вибула земельна ділянка з кадастровим номером 6322057600:00:002:0340, розташована за межами населеного пункту смт Солоницівка Дергачівського району Харківської області, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, загальна вартість якої, відповідно до висновків судової оціночно-земельної експертизи ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса» №212/213/214/215/216-226 від 06.04.2021, складає 11 1580, 00 грн. (сто одинадцять тисяч п`ятсот вісімдесят грн.).

Таким чином, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а саме: зловживання службовим становищем, тобто умисне, в інтересах третіх осіб, використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що завдало тяжких наслідків охоронюваним законом державним інтересам.

Крім того, ОСОБА_6 в період часу з 15.02.2007 по 18.04.2007, в робочий час, знаходячись в адміністративній будівлі Дергачівського районного відділу земельних ресурсів за адресою: Харківська область, м. Дергачі, вул. Лозівська, 96, в порушення вимог положення про Дергачівський районний відділ земельних ресурсів, ст.ст. 12, 17, 20, 118, 122,149,151,207,208 Земельного кодексу України, п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008, п.п. 2, 9, 10 «Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, володіючи нормами діючого земельного законодавства та маючи достатній досвід роботи в органах виконавчої влади з питань земельних ресурсів, достовірно знаючи про те, що вказана земельна ділянка знаходиться на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, склав та надав, завіривши своїм підписом та печаткою Дергачівського районного відділу земельних ресурсів, довідку про присвоєння кадастрового номеру, технічне завдання на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд по АДРЕСА_2 , висновок Дергачівського районного відділу земельних ресурсів про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та складання документів, що посвідують право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд ОСОБА_11 по АДРЕСА_2 , площею 0,1500 га, в яких містились завідомо неправдиві відомості щодо категорії земельної ділянки землі житлової та громадської забудови.

В подальшому, на підставі державного акту серії ЯЕ №518197, з державної власності, на користь фізичної особи ОСОБА_11 безоплатно вибула земельна ділянка з кадастровим номером 6322057600:00:002:0340, розташована за межами населеного пункту смт Солоницівка Дергачівського району Харківської області, розпорядження якою можливе лише за рішенням районної державної адміністрації, загальна вартість якої, відповідно до висновків судової оціночно-земельної експертизи ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса» №212/213/214/215/216-226 від 06.04.2021, складає 11 1580, 00 грн. (сто одинадцять тисяч п`ятсот вісімдесят грн.).

Таким чином, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, а саме: службове підроблення, тобто внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки.

Під час підготовчого судового засідання, при вирішенні питань, передбачених ч. 3 ст. 314 КПК України, захисник заявив клопотання про закриття кримінального провадження та звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності.

Захисник просив звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України.

Обвинувачений підтримав клопотання захисника та просив закрити кримінальне провадження та звільнити його від кримінальної відповідальності.

Прокурор не заперечувала проти задоволення клопотання.

Представник потерпілого не заперечував проти звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

З`ясувавши позиції учасників кримінального провадження, суд дійшов висновку, що клопотання захисника про закриття провадження підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 3ст. 314 КПК Україниу підготовчому судовому засіданні суд має право, серед іншого, прийняти рішення закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених ч. 2ст. 284 цього Кодексу.

Дії ОСОБА_6 кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 КК України зловживання своїм службовим становищем, тобто умисне в інтересах третіх осіб використання службовою особюслужбового положення в супереч інтересам служби, що завдало тяжких наслідків охоронюваним законом державним інтересам та за ч. 2 ст. 366 КК України, як службове підроблення, тобто внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки.

Відповідно до вимог ст. 12 КК України злочин, передбачений ч. 2 ст. 364 КК України, є тяжкм злочином, а злочин, передбачений ч. 2 ст. 366 КК України є нетяжким злочином.

Відповідно до ст.44КК України особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках передбачених КК України. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно ч. 1 ст. 285КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Розглядаючи питання щодо звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності, суд виходить із положень КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п. 1 постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23.12.2005, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду кримінального провадження, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого особливою частиною Кримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правових підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно п. 3 ч. 1ст. 49 КК Україниособа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули п`ять років у разі вчинення нетяжкого злочину.

Згідно вимог п. 4 ч. 1 ст.49КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня скоєння нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло десять років у разі вчинення тяжкого злочину.

Правилами ч. 3 ст.288КПК України передбачено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Як вбачається з п. 2 Постанови Пленуму ВСУ 12 від 23 грудня 2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», при вирішенні питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності суд (суддя) під час попереднього, судового, апеляційного або касаційного розгляду справи повинен переконатися (незалежно від того, надійшла вона до суду першої інстанції з відповідною постановою чи з обвинувальним висновком, а до апеляційного та касаційного судів - з обвинувальним вироком), що діяння, яке поставлено особі за провину, дійсно мало місце, що воно містить склад злочину і особа винна в його вчиненні, а також що умови та підстави її звільнення від кримінальної відповідальності передбачені КК України. Тільки після цього можна постановити (ухвалити) у визначеному КПК порядку відповідне судове рішення.

Враховуючи вищенаведене, з огляду на те, що з моменту скоєння злочинів минуло більше десяти років, перебіг давності притягнення до кримінальної відповідальності, в розумінні ст. 49 КК України, не зупинявся і не переривався, обвинуваченому відоміпідстави звільненнявід кримінальноївідповідальності таїх наслідки,він надавзгоду натаке звільнення,суд вважаєнеобхідним звільнитийого відкримінальної відповідальності,закривши провадження.

Також суд зазначає, що відмова суду у звільненні обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності буде порушенням прав обвинуваченого, що є недопустимим.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Суду України від 14 березня 2013 року № 1- кс 13, від 19 березня 2015 року № 5-1кс 15, постанові Верховного Суду від 19 червня 2018 року у справі № 659/234/16-к.

Представник потерпілого заявив клопотання про розподіл процесуальних витрат, в якому просив стягнути з обвинуваченого витрати на правову допомогу у розмірі 12020 гривень.

Прокурор проти заявленого клопотання не заперечувала.

Захисник та обвинувачений проти клопотання представника потерпілого заперечували, просили відмовити у його задоволенні, оскільки обвинувачений не визнає вину у вчиненні кримінальних правопорушень.

Суд відмовляє у задоволенні клопотання виходячи з наступного.

При вирішенні питання щодо процесуальних витрат суд має чітко дотримуватись вимог глави 8 КПК, яка регламентує поняття процесуальних витрат у кримінальному процесі, їх види та порядок відшкодування.

Згідно з ч. 1ст. 126 КПК України, суд вирішує питання щодо процесуальних витрат у вироку суду або ухвалою.

До таких витрат відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 118 цього Кодексу належать витрати на правову допомогу.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 91 КПК розмір процесуальних витрат, належить до обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Положеннями ст. 59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Правовою підставою відшкодування витрат на правову допомогу є договір, укладений між потерпілим та адвокатом-представником, а також документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження).

Отже, для визначення розміру процесуальних витрат на правову допомогу, що підлягають відшкодуванню, крім договору про надання правової допомоги, особа має надати і оригінали документів, які підтверджують ці витрати, а також процесуально підтвердити надання правових послуг (складений процесуальний документ, вчинена процесуальна дія (участь у слідчих (розшукових) діях чи ознайомлення із процесуальними документами тощо)).

В підтвердження понесених витрат на правову допомогу представником потерпілого до суду надано наступні докази: акт приймання передачі виконаних робіт від 08.12.2021; детальний опис робіт від 08.12.2021; доручення АБ «АМ» від клієнта від 22.10.2020; договір про надання правової допомоги від 22.10.2020.

Будь-яких доказів (чеків, квитанцій тощо) на підтвердження оплати витрат на правову допомогу розмірі 12020 гривень представником потерпілого суду не надано.

За таких обставин, суд доходить висновку про відмову у задоволенні клопотання представника потерпілого.

Щодо аргументів захисника про відмову у стягненні з обвинуваченого витрат на правову допомогу, у зв`язку з тим, що вина ОСОБА_6 не доведена та обвинувальний вирок судом не ухвалено, суд їх не приймає виходячи з положень ст. 126 КПК України, та з урахуванням висновку, що міститься у постанові Великої Палати Верховного суду від 17.06.2020 у справі №598/1781/17.

Керуючись ст.ст. 91, 118, 126, 284, 286, 288, 369-372, 376, 395 КПК України, ст. 49 КК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Кримінальне провадження № 112021221230000202 у відношенні обвинуваченого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 364 КК України закрити.

Звільнити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності на підставі ч. 1 ст.49КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

У задоволенні клопотання представника потерпілого ОСОБА_5 про стягнення поцесуальних витрат на правову допомогу відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом 7 діб з дня її проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Дергачівський районний суд Харківської області.

Повний текст ухвали оголошено в приміщенні Дергачівського районного суду Харківської області 13.12.2021 о 10 годині 30 хвилин.

Суддя ОСОБА_1

СудДергачівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення13.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101833875
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання владою або службовим становищем

Судовий реєстр по справі —619/3115/21

Ухвала від 16.08.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 18.05.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 09.05.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 04.01.2022

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Грошева О. Ю.

Ухвала від 24.12.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Грошева О. Ю.

Ухвала від 13.12.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

Ухвала від 08.12.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

Ухвала від 27.09.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

Ухвала від 06.09.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Яковлева В. С.

Ухвала від 16.08.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Яковлева В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні