Ухвала
від 13.12.2021 по справі 2-116/11
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 2-116/11

13 грудня 2021 року

Костопільський районний суд Рівненської області в складі:

головуючий суддя Грипіч Л.А.

секретар судового засідання Вознюк Ю.В.

за участю

державного виконавця Костопільського районного відділу Державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) - не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання державного виконавця Костопільського районного відділу Державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Бурун Марини Олегівни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 без вилучення паспортного документа

ВСТАНОВИВ:

До Костопільського районного суду Рівненської області надійшло подання державного виконавця Костопільського районного відділу Державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Бурун Марини Олегівни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 без вилучення паспортного документа.

Подання мотивоване тим, що на виконанні Костопільського районного відділу Державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) знаходиться виконавче провадження 65644525 з виконання виконавчого листа №2-116/11 виданого Костопільським районним судом Рівненської області 16.01.2012 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ УкрСиббанк 214733,61 грн. заборгованості згідно договору про надання споживчого кредиту та 1820 грн. судових витрат. Правонаступником ПАТ УкрСиббанк згідно ухвали Костопільського районного суду Рівненської області від 09.04.2021 є ТОВ Вердикт Капітал . Боржник до цього часу рішення суду не виконав, декларацію не подав, будь-яких дій спрямованих на виконання рішення не вчинив.

Відповідно до ч.4 ст.441 ЦПК України, подання розглядається судом негайно, без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб, за участю державного виконавця.

Державний виконавець Костопільського районного відділу Державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Бурун М.О. в судове засідання не з`явилась, у поданні просить проводити розгляд подання без участі державного виконавця.

Відповідно до ч.3 ст.211 Цивільного процесуального кодексу України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Як вбачається з подання, за виконавчим провадженням №65644525 боржником є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідно до ст.ст.3, 4, 24, 25, 26, 27 Закону України "Про виконавче провадження" (далі - Закон), виконавцем 02.06.2021 винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, якою боржника зобов`язано подати декларацію про доходи та майно та попереджено боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей. Копію постанови направлено сторонам виконавчого провадження. Рішення на сьогоднішній день боржником не виконано, декларацію не надано, будь-яких дій спрямованих на його виконання не здійснено, що суперечить вимогам частини п`ятої статті 19 Закону України "Про виконавче провадження". Попередньо виконавче провадження по стягненню заборгованості із ОСОБА_1 двічі завершувалось: 25.09.2013 та 19.11.2020, що вбачається із виконавчого листа виданого Костопільським районним судом Рівненської області 16.01.2012.

Копію постанови про відкриття виконавчого провадження від 02.06.2021 надіслано боржнику ОСОБА_1 03.06.2021, що підтвердження фіскальним чеком поштового відділення 3500003344219 з фіскальним номером 3000423993 від 03.06.2021. Вказане відправлено вручено 08.07.2021, що підтверджується інформацією щодо відстеження поштових відправлень.

Відповідно до ст.441 Цивільного процесуального кодексу України, тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення або рішення інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов`язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні.

Суд, всебічно, повно та об`єктивно вивчивши подання та додані до нього матеріали, встановив наступне.

Як вбачається з подання, під час виконання рішення суду виконавцем встановлено, що згідно відповідей №114043020, 114042989, 114043003, 1075286141 та 1075272632 від 13.06.2021 з Пенсійного фонду України, Державної фіскальної служби України, Міністерством внутрішніх справ України, ОСОБА_1 пенсії не отримує, за трудовими та цивільно-правовим договорами не працює, на обліку в органах ДФС не перебуває, інформація щодо джерел доходу відсутня, транспортних засобів за боржником не зареєстровано.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 09.12.2021 №289342931 вбачається, що за боржником зареєстровано право власності на квартиру АДРЕСА_1 , на яка знаходиться в іпотеці, іпотекодержатель АТ Банк Фінанси та Кредит .

Крім того, постановою державного виконавця Костопільського районного відділу Державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Бурун Марини Олегівни від 03.06.2021 накладено арешт на грошові кошти боржника в межах виконавчого провадження ВП №65644525.

З акта державного виконавця від 14.07.2021 вбачається, що боржник ОСОБА_1 на 14.07.2021 на виклик державного виконавця не з`явився, про причини неявки не повідомив.

З акта державного виконавця від 15.11.2021 вбачається, що боржник ОСОБА_1 за адресою вказаною у виконавчому документі відсутній.

Згідно відповіді Державної прикордонної служби №91-45115/0/15-21 від 19.11.2021 вбачається, що боржник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в період з 17.01.2017 по 20.01.2021 сімнадцять разів перетинав державний кордон України.

Згідно з п.19 ч.3 ст.18 Закону України "Про виконавче провадження" державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Відповідно до ст.33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в`їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, випадки тимчасового обмеження права на виїзд з України та порядок розв`язання спорів у цій сфері врегульований Законом України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України".

Згідно вимог ст.6 ЗУ "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну" громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадку, якщо він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи)до виконання зобов`язань.

Як того вимагають правила, визначені пунктами 2, 3, 4, 5 частини першої статті 6 даного Закону, підставою для тимчасових обмежень у праві виїзду громадян України за кордон являються випадки коли діють неврегульовані договірні чи інші невиконані зобов`язання - до виконання зобов`язань; стосовно громадянина у порядку кримінального процесуального законодавства, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень; він засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання; він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням - до виконання зобов`язань.

Відповідно до ч.1 ст.18 Закону України "Про виконавче провадження" державний виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Подання державного виконавця повинно бути обґрунтованим, тобто містити зазначення обставин, що підтверджують необхідність обмежити право особи на виїзд за межі України.

За вказаних обставин, суд дійшов переконливого висновку про те, що боржник ОСОБА_1 ухиляється від виконання рішення Костопільського районного суду Рівненської області по справі №2-116/11 від 10.05.2011.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.260, 261, 353, 354, 441 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Подання державного виконавця Костопільського районного відділу Державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Бурун Марини Олегівни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 без вилучення паспортного документа - задоволити.

Тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса проживання АДРЕСА_2 ) до виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням Костопільського районного суду Рівненської області по справі №2-116/11, виконавчий лист від 16.01.2012 року про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ Вердикт Капітал боргу в сумі 216553,61 грн.

У зв`язку із неявкою всіх учасників справи у судове засідання, яким завершився розгляд справи, суд підписує ухвалу без її проголошення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з моменту її проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи або якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення , зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст ухвали складено 13 грудня 2021 року.

СуддяЛ. А. Грипіч

СудКостопільський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення13.12.2021
Оприлюднено14.12.2021
Номер документу101841405
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-116/11

Ухвала від 19.06.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Шубочкіна Т. В.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Проць Т. В.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

Ухвала від 03.04.2022

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Ухвала від 19.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Висоцька Валентина Степанівна

Ухвала від 28.05.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Висоцька Валентина Степанівна

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Висоцька Валентина Степанівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні