Рішення
від 29.11.2021 по справі 185/5542/21
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/5542/21

Провадження № 2/185/2828/21

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

29 листопада 2021 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Головіна В.О., за участю секретаря судового засідання Мерцалової Н.В., розглянувши у відкритому заочному судовому засіданні в м.Павлограді Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Межиріцької сільської об`єднаної територіальної громади Павлоградського району Дніпропетровської області, третя особа: Друга Павлоградська державна нотаріальна контора про визнання права власності на частину земельної ділянки в порядку спадкування

В С Т А Н О В И В

Позивач звернулася до суду з позовною заявою до Межиріцької сільської об`єднаної територіальної громади Павлоградського району Дніпропетровської області, третя особа: Друга Павлоградська державна нотаріальна контора, про визнання права власності на частину земельної ділянки в порядку спадкування за законом, в якій просить суд визнати за нею право власності на 1/2 частку земельної ділянки, загальною площею 4,068 га, яка знаходиться на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, яка належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ДП №092396, за кадастровим № 1223583800:01:001:0334 в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її бабуся - ОСОБА_2 , якій належала на праві приватної власності земельна ділянка загальною площею 4,068 га, яка знаходиться на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, яка належала померлій на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ДП №092396.

Спадкоємцями після смерті ОСОБА_2 залишилися її чоловік ОСОБА_4 , мати позивача - донька ОСОБА_3 , які фактично прийняли спадщину. ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_4 , а ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 . Право власності на 1/2 частину земельної ділянки після смерті ОСОБА_4 визнано за ОСОБА_5 рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області. Після смерті матері позивач звернулася до Другої Павлоградської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявою про прийняття спадщини, однак постановою державного нотаріуса від 31 травня 2021 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частку вищевказаної земельної ділянки у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вказану земельну ділянку. На сьогоднішній день правовстановлюючий документ на земельну ділянку відсутній. Через відсутність документів на вона позбавлена права на спадкове майно, у зв`язку з чим, вимушена звернутися до суду.

Позивач у судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за відсутності представника, у вирішенні справи покладається на розсуд суду.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, вирішення спору поклав на розсуд суду.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до вимог статті 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів; право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Померлій ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ДП №092396, кадастровий № 1223583800:01:001:0334 належала земельна ділянка, загальною площею 4,068 га, яка знаходиться на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області.

Спадкоємцями після смерті ОСОБА_2 залишилися чоловік померлої - ОСОБА_4 та донька ОСОБА_3 , які проживали разом та із померлою, що підтверджується довідкою виданою виконавчим комітетом Межиріцької сільської ради від 18.05.2021р.

ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 18 грудня 2020 року справа № 185/7906/20 за ОСОБА_5 визнано право власності на 1/2 частину земельної ділянки загальною площею 4,068 га, яка знаходиться на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть, копією свідоцтва народження позивача та свідоцтва про укладення шлюбу.

При зверненні до Другої Павлоградської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після померлої матері, постановою від 31 травня 2021 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частку вищевказаної земельної ділянки у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вказану земельну ділянку.

Як зазначає позивач, правовстановлюючий документ на земельну ділянку втрачено. Таким чином, позивач не може реалізувати своє право власності, що виникає на підставі спадкування за законом на вищевказану земельну ділянку, у зв`язку з чим вимушена звернутись до суду з даним позовом за захистом свого права.

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), як зазначено у статті 1216 ЦК України.

Стаття 1217 ЦК України встановлює, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст.1218 ЦК України).

Згідно ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як передбачає ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку він не заявив про відмову від неї.

Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги позивача доведені матеріалами справи, обґрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.12, 13, 89, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В

Позов ОСОБА_1 до Межиріцької сільської об`єднаної територіальної громади Павлоградського району Дніпропетровської області, третя особа: Друга Павлоградська державна нотаріальна контора про визнання права власності на частину земельної ділянки в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на 1/2 частку земельної ділянки, загальною площею 4,068 га, яка знаходиться на території Карабинівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, яка належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ДП №092396, за кадастровим № 1223583800:01:001:0334 в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя: В. О. Головін

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.11.2021
Оприлюднено14.12.2021
Номер документу101857285
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —185/5542/21

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Рішення від 29.11.2021

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні