Вирок
від 02.12.2021 по справі 606/1908/21
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/1908/21

В И Р О К

І м е н е м У к р а ї н и

02 грудня 2021 року м. Теребовля Теребовлянський районний суд Тернопільської обл.

в складі: головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши матеріали кримінального провадження № 12021210170000010 про обвинувачення

ОСОБА_4 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Нова Могильниця, Тернопільського району Тернопільської області та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, із вищою освітою, працює на посаді майстра по благоустрою в КП «Теребовля», раніше не судимого,

за ч. 2 ст. 272 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

02.07.2010 ОСОБА_4 згідно наказу №34 від 02.07.2010 прийнято на роботу на посаду майстра по благоустрою Комунального підприємства Теребовлянської міської ради Теребовля, (далі - КП Теребовля), (ЄДРПОУ 36023766, юридична адреса: м. Теребовля, вул. Шевченка, 16, Тернопільського району, Тернопільської області).

Відповідно до посадової інструкції майстра по благоустрою КП Теребовля, затвердженої начальником КП Теребовля ОСОБА_5 , на ОСОБА_4 покладено наступні посадові обов`язки: організовувати прибирання вулиць, слідкувати за якістю прибирання вулиць, забезпечувати працівників робочим інвентарем та спецодягом, своєчасно здавати звіти, акти і процентовки, здійснювати контроль за утриманням в належному порядку території міста, цвинтарів та проведення робіт по благоустрою, захоронення на кладовищах, слідкувати за станом охорони праці і техніки безпеки.

Згідно наказу №139 від 03.10.2016 ОСОБА_6 ,

ІНФОРМАЦІЯ_2 , прийнято на роботу на посаду робітника з благоустрою КП Теребовля.

Згідно наказу, затвердженого начальником КП Теребовля № 41 від 07.12.2020, ОСОБА_6 визначено додаткову доплату в розмірі 1000грн за порізку дерев, порядок виконання якої передбачено Інструкцією з охорони праці при роботі з бензопилою № 46.

13.01.2021 приблизно о 08 год. 00 хв. ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 , прибув на територію КП Теребовля, яка розташована за

адресою: м. Теребовля, вул. Шевченка, 16, Тернопільського району, Тернопільської області.

О 08 год. 20 хв. майстер по благоустрою ОСОБА_4 розподілив завдання між працівниками КП Теребовля на весь робочий день, а саме проведення санітарної чистки зелених насаджень на території Теребовлянської міської ради, що в м. Теребовля Тернопільської області, яка проводилася на основі рішення Теребовлянської міської ради № 58 від 21.03.2017.

Робітники КП Теребовля ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 отримали завдання на виконання робіт під керівництвом майстра по благоустрою ОСОБА_4 з видалення дерев поблизу річки Гнізна в м. Теребовлі, які відповідно до «Переліку робіт підвищеної небезпеки, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 року № 15, які виконуються по КП «Теребовля» та НПАОП 0.00-4.12-05 «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 №15 відносяться до робіт з підвищеною небезпекою.

Після цього майстер по благоустрою ОСОБА_4 без наряду-допуску на виконання робіт з підвищеною небезпекою та без технологічної карти на видалення дерев провів цільовий інструктаж працівникам ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , після якого вони зайнялися підготовкою інвентарю, необхідного для виконання завдання. Разом з тим, працівникам не були видані засоби індивідуального захисту - каски. Транспортом підприємства зазначені працівники були доставлені до місця виконання робіт.

О 09 год. 00 хв. робітники прибули на місце виконання робіт, майстер ОСОБА_4 визначив, які дерева потрібно видалити та покинув зону де проводилася санітарна чистка зелених насаджень. Після чого приблизно о 10:00 год. ОСОБА_6 підійшов до дерева породи Верба, яке мало шість розгалужень, два з яких були зрізаними, піднявся на другий із зрізаних пеньків висотою 1,5 м. від землі та бензопилою, яку тримав на витягнутих руках, почав спилювати третє розгалуження. В цей час у місці пропилу дерево розкололося, а в місці розколу основна частина стовбура від`єдналася від основи стовбура так, що його верхівка впала по переду від дерева. Після цього нижня частина стовбула відірвалася у місці розколу та впала ззаду на ліву частину тіла ОСОБА_6 , який на той момент перебував на другому пеньку, зрізаного раніше розгалуження дерева, в результаті удару ОСОБА_6 впав на землю. Будучи свідком нещасного випадку ОСОБА_8 викликав карету швидкої медичної допомоги, працівники якої о 10:05 год., по приїзду, констатували смерть ОСОБА_6 .

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає в АДРЕСА_1 , будучи на посаді майстра по благоустрою в КП Теребовля в результаті злочинної недбалості, не передбачаючи настання тяжких наслідків, хоча повинен був і мав можливість їх передбачити, маючи технічну можливість запобігти настанню події нещасного випадку, в порушення вимог п.1.4, 1.6, 2.2, 2.5, 2.6 НПАОП 02.0-1.08-95 «Правил охорони праці під час проведення робіт з видалення дерев і пеньків у населених пунктах України», р. Посадової інструкції майстра по благоустрою в тій частині, що допустив до виконання робіт по видаленню окремо відгалуженого стовбура дерева ОСОБА_6 без спеціального навчання, професійної підготовки та медичного огляду, без наряду-допуску і технологічної карти на видалення дерев. Одночасно з тим не забезпечив працівників засобами індивідуального захисту - касками, внаслідок чого ОСОБА_6 заподіяно травми несумісні з життям.

У відповідності до висновку експерта № 34 від 05.02.2021, внаслідок удару стовбуром поваленої верби зверху по спині, у ОСОБА_6 встановлено травматичні зміни у вигляді: крововиливу у м`які тканини потиличної ділянки, закритої травми грудей у вигляді зчленування між тілами 10-го та 11-го грудних хребців та ушкодження тканин спинного мозку на цьому рівні, чисельних правобічних, по декількох анатомічних лініях переломів ребер з розривом пристінкової плеври і тріщинами лівої легені, закриту травму правої половини попереку у вигляді крововиливів у клітковину навколо правих нирки і наднирників, садна тімяної ділянки та перенісся і синець правої половини попереку, що у відповідності до п.п. 2.1.2., 2.1.3., Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень (МОЗ України, Київ, 1995) належить до тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечних для життя та які перебувають в прямому причинному-наслідковому зв`язку з настанням смерті ОСОБА_6 .

ОСОБА_4 у вчиненому щиро розкаюється, погоджується з усіма доказами, зібраними органом досудового розслідування, які доводять його вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України, відмовившись від їх дослідження під час судового розгляду, та дав показання, що він будучи майстром по благоустрою КП «Теребовля» 13.01.2021 року о 08 год. 20 хв. на території підприємства розподілив завдання між щодо проведення санітарної чистки зелених насаджень на території Теребовлянської міської ради, однак інструктаж провів з порушенням вимог правил охорони праці і безпеки у наслідок чого під час виконання робіт загинув працівник КП «Теребовля» ОСОБА_6 .

За таких обставин, відповідно до ч.3 ст.349 КПК України суд, переконавшись в істинності та добровільності позиції обвинуваченого ОСОБА_4 про відмову у дослідженні доказів, його правильному розумінні недоцільності дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, та позбавлення права на оскарження фактичних обставин вчинених ним кримінального правопорушення, вважає визнати недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, обмежившись тільки допитом обвинуваченого.

Проаналізувавши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку про доведеність вини ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України і, що його дії кваліфіковано вірно як порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, спричинило загибель людей.

При призначенні покарання, необхідного й достатнього для виправлення ОСОБА_4 відповідно до статей 50, 65 КК України, суд враховує характер та ступінь суспільної небезпеки вчиненого злочину, особу винного, його позитивну характеристику, те що він раніше не судимий, відповідно до ч. 1 ст. 66 КК України обставини, які пом`якшують покарання повне визнання вини та щире каяття, всебічне сприяння органу досудового слідства у розслідуванні злочину, відповідно до ч. 2 ст. 66 КК України відшкодування моральної шкоди потерпілому та матеріальної шкоди, пенсійний вік, суд вважає, що обвинуваченому ОСОБА_4 слід призначити покарання за ч. 2 ст. 272 КК України у виді позбавлення волі із застосуванням ч. 2 ст. 69 КК України не призначавши додаткового покарання, що передбачене в санкції ч.2ст.272КК України, якобов`язкового, із застосуванням ст. 75 КК України звільнивши його від відбуття покарання з випробуванням, так як його виправлення можливе без ізолювання від суспільства, поклавши на нього обов`язки, згідно п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Керуючись ст.ст. 349, 374-376 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Визнати винним ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України і призначити йому покарання у виді 3 років позбавлення волі.

Згідно ч. 2 ст. 69 КК України не призначати додаткового покарання, що передбачене в санкції ч.2ст.272КК України, як обов`язкове у виді обіймати посади майстра по благоустрою у підприємствах.

Згідно ст. 75 КК України звільнити його від відбування покарання, з випробуванням та встановити іспитовий строк тривалістю 1 рік.

Згідно п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України покласти на засудженого обов`язок періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Стягнути з ОСОБА_4 в дохід держави 20593 грн. 20 коп. за проведення судової експертизи безпеки життєдіяльності № 10754/21-46/25741/21-46.

Речові докази по справі:

журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці та журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці, які зберігаються при матеріалах кримінального провадження №12021210170000010 від 13.01.2021 року залишити при матеріалах кримінального провадження №12021210170000010;

На вирок може бути подана апеляція до Тернопільського апеляційного суду через Теребовлянський районний суд протягом тридцяти днів.

ГОЛОВУЮЧИЙ ОСОБА_12

Дата ухвалення рішення02.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101860669
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —606/1908/21

Постанова від 22.12.2022

Кримінальне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В. В.

Вирок від 02.12.2021

Кримінальне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В. В.

Постанова від 05.10.2021

Кримінальне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В. В.

Постанова від 10.09.2021

Кримінальне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні