Рішення
від 14.12.2021 по справі 701/834/21
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №701/834/21

Провадження №2/701/383/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2021 рокуМаньківський районний суд, Черкаської області в складі: головуючого - судді -Калієвського І. Д. за участю секретаря -Байдужої Г. І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маньківка справу за позовом ОСОБА_1 , представника за договором: ОСОБА_2 до Маньківської селищної ради Черкаської області, та третьої особи: ОСОБА_3 про визнання права власності на майно в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача звернувся в суд з позовом до відповідача та третьої особи про визнання права власності на майно в порядку спадкування за заповітом.

На підставу своїх вимог спирається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Маньківка Маньківського району Черкаської області померла мати позивача - ОСОБА_4 . Свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане Маньківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, актовий запис №66. Після її смерті відкрилась спадщина, у яку входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,2786 га., розташована в адмінмежах смт. Маньківка (за межами населеного пункту) Маньківської селищної ради. Позивач приходиться спадкоємцем першої черги після матері ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 та свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 . 21.07.2021 року позивач звернувся до приватного нотаріуса Уманського районного нотаріального округу із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 3,2786 га., місце знаходження якої: адмінмежі Маньківської селищної ради Маньківського району Черкаської області, яка належала матері ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . Постановою державного нотаріуса від 21.07.2021 року позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з тим, що не було пред`явлено правовстановлюючих документів на спадкове майно.

В постанові нотаріуса також зазначено, що на підставі заяви ОСОБА_1 про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_4 приватним нотаріусом відкрита спадкова справа №99/2019 від 11 вересня 2019 року. На момент заведення спадкової справи виявлено заповіти з порушенням вимог щодо їх форми та посвідчення, посвідчені державною нотаріальною конторою 27 липня 2011 року, зареєстрований в реєстрі за №1413, та 12 вересня та 12 вересня 2006 року, зареєстрований в реєстрі за №3167 від імені спадкодавця на вказану земельну ділянку своєму синові ОСОБА_5 , який не звертався до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у встановлений законом шестимісячний строк з часу відкриття спадщини. Також виявлений заповіт від 25 листопада 2013 року, зареєстрований в реєстрі за №2113 від імені спадкодавця на все майно своєму синові ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . 12 вересня 2006 року ОСОБА_4 заповіла своєму синові ОСОБА_6 державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЧР №145551. 27 липня 2011 року ОСОБА_4 цей же державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЧР №145551 заповіла синові ОСОБА_5 . Обидва вказані заповіти складені з порушенням вимог законодавства щодо їх форми та посвідчення, як це зазначено в постанові нотаріуса, а заповіт від 27.07.2011 року складений ще й на іншу людину (Цюпяшук - Цюп`ящук). В послідуючому ОСОБА_4 змінила власне волевиявлення та 25 листопада 2013 року зробила таке заповітне розпорядження: все її майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось і взагалі все те, що буде належати її на день смерті і на що вона за законом матиме право, в тому числі і житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами та земельну ділянку, розташовані в АДРЕСА_1 , і земельну ділянку, розташовану в адмінмежах Маньківської селищної ради, заповідає своєму синові ОСОБА_6 - ІНФОРМАЦІЯ_3 . ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 . Спадкоємців після останнього не має, що змушує представника позивача звертатись до суду з даним позовом.

Позивач та представник позивача до суду не з`явилися, але в своїй позовній заяві просили справу розглядати в їх відсутності, позовні вимоги підтримують в повному обємі.

Представник відповідача Маньківської селищної ради Черкаської області, в судове засідання не з`явився, але згідно письмової заяви позовні вимоги позивача визнає та просить справу слухати у його відсутності.

Третя особа: ОСОБА_7 , яка згідно повідомлення виконавчого комітету Маньківської селищної ради, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , про час та місце розгляду справи неодноразово повідомлена шляхом судових повісток (рекомендовані повідомлення), які не були належним чином врученні та повернуті на адресу суду з поміткою про відсутність адресата за вказаною адресою, а тому останній належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи шляхом розміщення оголошення на офіційній веб-сторінці Маньківського районного суду Черкаської області в розділі "Новини та Громадянам" в підрозділі "Оголошення про виклик сторін місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи яких невідоме" (порядок публікації оголошень до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи), в судове засідання не з`явився, причини неявки визнані поважними невідомі, заяв та клопотань про розгляд справи у його відсутність чи відкладення розгляду справи не надходило, але його неявка не перешкоджає розгляду справи по суті на підставі зібраних доказів у його відсутність.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України , учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Враховуючи вищевикладене та приписи ст. 223 ЦПК України , суд вважає за можливе розглянути справу без участі осіб, які в судове засідання не з`явилися, будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду.

У зв`язку з неявкою в судове засіданні всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України , фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив наступні обстаини та відповідні правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Маньківка Маньківського району Черкаської області померла мати позивача - ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , видане Маньківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, актовий запис №66. (а.с.10).

Після її смерті відкрилась спадщина, у яку входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,2786 га., розташована в адмінмежах смт. Маньківка (за межами населеного пункту) Маньківської селищної ради. (а.с.17).

Встановлено, що позивач приходиться спадкоємцем першої черги після матері ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 та свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 . (а.с.8,9).

Обгрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що н 21.07.2021 року позивач звернувся до приватного нотаріуса Уманського районного нотаріального округу із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 3,2786 га., місце знаходження якої: адмінмежі Маньківської селищної ради Маньківського району Черкаської області, яка належала матері ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . Постановою державного нотаріуса від 21.07.2021 року позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з тим, що не було пред`явлено правовстановлюючих документів на спадкове майно. В постанові нотаріуса також зазначено, що на підставі заяви ОСОБА_1 про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_4 приватним нотаріусом відкрита спадкова справа №99/2019 від 11 вересня 2019 року. На момент заведення спадкової справи виявлено заповіти з порушенням вимог щодо їх форми та посвідчення, посвідчені державною нотаріальною конторою 27 липня 2011 року, зареєстрований в реєстрі за №1413, та 12 вересня та 12 вересня 2006 року, зареєстрований в реєстрі за №3167 від імені спадкодавця на вказану земельну ділянку своєму синові ОСОБА_5 , який не звертався до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини у встановлений законом шестимісячний строк з часу відкриття спадщини. (а.с.11,12).

12 вересня 2006 року ОСОБА_4 заповіла своєму синові ОСОБА_6 державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЧР №145551. (а.с.13).

27 липня 2011 року ОСОБА_4 цей же державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЧР №145551 заповіла синові ОСОБА_5 . (а.с.14).

Згідно заповіту від 25 листопада 2013 року, який зареєстрований в реєстрі за №2113 від імені спадкодавця ОСОБА_4 заповіла все майно своєму синові ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . (а.с.15).

ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 . Спадкоємців після останнього не має. (а.с.16).

Суд вирішуючи даний спір керується наступним.

Відповідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Ст. 322 ЦК України зобов`язує власника утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюються або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), а відповідно ст. 1217 цього ж кодексу спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті, а за ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно ст. 1222 ЦКУ спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті а у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

За ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Пунктом 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 N 7 Про судову практику у справах про спадкування надані роз`яснення, що відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), право користування чужим майном (сервітут).

Із матеріалів справи вбачається, що ніхто крім позивача не звертався до нотаріуса в межах шестимісячного строку на прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Проаналізувавши вищевикладене, суд приходить до висновку про наявність в матеріалах справи поданих позивачем достовірних доказів, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи та достатність доказів, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність обставин справи, які входять до предмета доказування, що дає суд змогу дати відповідну належну оцінку доказам та ухвалити законне, обгрунтоване рішення по суті спору, тому заявлені вимоги підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 77, 78, 81, 263, 265 ЦПК України, ст. ст. 16, 328, 392, 1216, 1218, 1222, 1223, 1225, 1233, 1235, 1236, 1261, 1268, 1296 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 , жителя АДРЕСА_3 ), право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , на земельну ділянку площею 3,2786 га., кадастровий номер 7123155100:02:001:0135, розташованої в адмінмежах Маньківської селищної ради (за межами населено пункту), Уманського (Маньківського) району Черкаської області наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ОСОБА_4 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЧР №145551 виданого 9 вересня 2004 року, реєстраційний номер 333.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження .

Суддя І.Д.Калієвський

Дата ухвалення рішення14.12.2021
Оприлюднено14.12.2021
Номер документу101862979
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —701/834/21

Рішення від 14.12.2021

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

Ухвала від 17.11.2021

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні