Ухвала
від 13.12.2021 по справі 755/12879/21
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/12879/21

Провадження №: 1-кп/755/1351/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"13" грудня 2021 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 у межах кримінального провадження №32021110000000078 про звільнення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м Києва, українки, громадянки України, з першим /бакалаврським/ рівнем освіти, незаміжньої, яка має на утриманні неповнолітню доньку, ІНФОРМАЦІЯ_2 , працюючої КП «Промінь», кухонним працівником, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , раніше не судимої,

підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-? КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, -

за участю учасників кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_5 ,

підозрюваної ОСОБА_4

в с т а н о в и в:

Прокурор відділу Київської обласної прокуратури звернувся до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_4 , яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.205-? КК України, від кримінальної відповідальності на підставі п.2 ч.1 ст.49 КК України.

Із клопотання вбачається, що відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_1 , є засновником, головним бухгалтером та директором ТОВ «ТАРСІН ГРУП» (код 41838124).

Встановлено, що ТОВ «ТАРСІН ГРУП» зареєстроване Дніпровською районною державною адміністрацією 28.12.2017 (номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців про проведення державної реєстрації: №10671020000027674, код Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців (далі код) 41838124), та взято на податковий облік до ГУ ДПС у м. Києві, а також встановлено що:

Статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань» визначено, що для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються відповідні документи, у тому числі: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу; примірник оригіналу рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру; установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та інші документи.

Водночас встановлено, що ОСОБА_4 внесла за попередньою змовою групою осіб завідомо неправдиві відомості у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, без мети здійснення подальшої діяльності, передбаченої Статутом, тобто вчинила кримінальне правопорушення у сфері господарської діяльності, при наступних обставинах.

Так, у березні 2018 року, ОСОБА_4 , перебуваючи за адресою свого проживання: АДРЕСА_1 , зустрілася із невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я « ОСОБА_6 », який повідомив останню про можливість зареєструвати на її ім`я підприємство, шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей в установчі документи, без справжнього наміру ведення господарської діяльності.

Усвідомлюючи протиправний характер такої пропозиції запропонованої їй невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_6 », ОСОБА_4 з корисливих спонукань, перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, погодилася на такі дії, вступивши таким чином у попередню змову із зазначеною особою.

У подальшому, ОСОБА_4 , реалізуючи злочинний намір надала особі на ім`я « ОСОБА_6 », копії власного паспорту громадянки України серії НОМЕР_2 , виданого Святошинським РВ ГУДМС України в м. Києві 02.09.2016 року та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП НОМЕР_1 ) для виготовлення реєстраційних документів ТОВ «БІЗНЕС ТАЙМ» (код 39827532).

На підставі вище зазначених документів, невстановлена особа на ім`я « ОСОБА_6 » підготував ряд документів, а саме: Протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «ТАРСІН ГРУП» від 27.03.2018; Довіреність від імені ОСОБА_4 від 28.03.2018; договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі від 27.03.2018; Заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР від 29.03.2018, в яких ОСОБА_4 , була зазначена, як засновник та директор підприємства.

У подальшому ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел і усвідомлюючи відсутність навиків та досвіду для виконання обов`язків директора та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «ТАРСІН ГРУП», відповідно до попередньої домовленості із невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я « ОСОБА_6 », 27.03.2017 перебуваючи поблизу Дарницькій площі (Ленінградській площі) в м. Києві у торгівельному центрі «Дарниця» у кафе «Пузата Хата», яке знаходиться за адресою: м. Київ, проспект Соборності, буд. 2/1, де отримала для підпису установчі документи ТОВ «ТАРСІН ГРУП», які містили недостовірні відомості, а саме:

-протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «ТАРСІН ГРУП» від 27.03.2018 року (призначено директором Товариства ОСОБА_4 , проте ОСОБА_4 , не мала на меті здійснювати будь-яку подальшу фінансово-господарську діяльність, Товариство за вищевказаною адресою ніколи не знаходилось;

-довіреність від 28.03.2018 року (відповідно до якої ОСОБА_4 уповноважує вказаних осіб представляти інтереси в усіх органах державної влади), однак ОСОБА_4 не уповноважувала нікого на представлення інтересів та зазначені особи їй не відомі;

-заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР від 29.03.2018, (в яких ОСОБА_4 , була зазначена, як засновник та директор підприємства, однак ОСОБА_4 не мала на меті здійснювати будь-яку подальшу фінансово-господарську діяльність).

-договір купівлі-продажу від 27.03.2018 (відповідно до якого зазначено, що ОСОБА_4 отримала частку у статуному капіталі у розмірі 100 %, що становить 3000 грн., однак ОСОБА_4 частки у статному капталі не отримувала, та нею не розпоряджалася).

ОСОБА_4 достовірно усвідомлюючи, що надані їй на підпис проекти установчих документів ТОВ «ТАРСІН ГРУП» містять завідомо неправдиві відомості, діючи з корисливих спонукань, засвідчила їх своїм підписом власноручно виконавши підпис, чим надала юридичну силу вищевказаним документам, які містять неправдиві відомості.

Після підписання всіх вищевказаних документів ОСОБА_4 відразу ж передала їх невстановленій слідством особі на ім`я « ОСОБА_6 », розуміючи, що вони будуть подані до державного реєстратора, для подальшої державної реєстрації підприємства, відповідно до раніше узгодженої домовленості.

29.03.2018 року при невстановлених слідством обставинах державним реєстратором проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «ТАРСІН ГРУП» (код 39827532), про що вчинено відповідні записи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено відповідний запис під №10671020000027674.

Таким чином, ОСОБА_4 вчинила внесення за попередньою змовою групою осіб завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, ОСОБА_4 вчинила кримінальне правопорушення (проступок), передбачене ч.2 ст.205-? КК України /у редакції Закону №835-VIII від 26.11.2015/.

У судовому засіданні прокурор просив закрити кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, оскільки на момент скоєння ОСОБА_4 діянь, які підпадали під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-? КК України, санкція статті якої передбачала покарання у вигляді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п?яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого, тобто за дефініцією, передбаченою ч.2 ст.12 КК України вважається проступком, підозрювана підтримала клопотання прокурора.

Суд, вислухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до наступного.

Згідно ч.1 ст.283 КПК України, особа має право на розгляд обвинувачення проти неї в суді в найкоротший строк або на його припинення шляхом закриття провадження.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.286КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду.

Нормою п.1 ч.2 ст.284 КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 статті 285 КПК України та ст.44 КК України, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, на момент скоєння ОСОБА_4 діянь, які підпадали під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-? КК України, санкція статті якої передбачала покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі, при цьому санкцією ч.2 ст.205-? КК України /у редакції Закону №835-VIII від 26.11.2015/ передбачене покарання вигляді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого, тобто згідно ч.2 ст.12 КК України, в теперішній редакції, є проступком.

Відповідно до ст.5 КК України, закон про кримінальну відповідальність, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом?якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Таким чином, дії ОСОБА_4 підпадають під ознаки проступку, оскільки редакція чинна на момент скоєння діянь, передбачених ч.2 ст.205-? КК України не передбачала покарання у виді позбавлення волі, та не передбачала покарання у виді штрафу понад трьох тисяч неоподатковуваних доходів мінімумів громадян, та за таких обставин поліпшує становище особи.

Разом із тим, ОСОБА_4 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.205-? КК України /у редакції чинній на момент вчинення правопорушення/, яке відповідно до ст.12 КК України, є проступком, із дня вчинення якого минуло 3 роки.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули три роки у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі.

Таким чином, ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням встановлених п.2 ч.1 ст.49 КК України строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження №32021110000000078 від 30.07.2021 року стосовно неї підлягає закриттю.

На підставі викладеного та керуючись ст.49 КК України, ч.1 ст.ст.284, 314 КПК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності - задовольнити.

Кримінальне провадження №32021110000000078 від 30.07.2021 року за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-? КК України, закрити на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України, звільнивши ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом семи днів з моменту її проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101863264
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м Києва, українки, громадянки України, з першим /бакалаврським/ рівнем освіти, незаміжньої, яка має на утриманні неповнолітню доньку, ІНФОРМАЦІЯ_2 , працюючої КП «Промінь», кухонним працівником, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , раніше не судимої, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-? КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, -

Судовий реєстр по справі —755/12879/21

Ухвала від 13.12.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні