Ухвала
від 08.12.2021 по справі 264/770/19
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

08 грудня 2021 року

м. Київ

справа № 264/770/19

провадження № 61-5670 св21

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючої - Ступак О. В.,

суддів: Гулейкова І. Ю., Погрібного С. О., Усика Г. І. (суддя-доповідач),

Яремка В. В.,

учасники справи:

позивач - Маріупольська міська рада

відповідач - ОСОБА_1

треті особи: Кальміуська районна адміністрація Маріупольської міської ради, Мангушська районна державна адміністрація Донецької області,

розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи заяву представника Маріупольської міської ради - Руденко Яни Олександрівни про направлення справи для розгляду за встановленою юрисдикцією у справі за позовом Маріупольської міської ради до ОСОБА_1 , треті особи: Кальміуська районна адміністрація Маріупольської міської ради, Мангушська районна державна адміністрація Донецької області, про скасування свідоцтва про право власності, скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, закриття розділу у Державному реєстрі прав на об`єкт нерухомого майна, припинення права власності

ВСТАНОВИВ:

У січні 2019 року Маріупольська міська рада звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 , треті особи: Кальміуська районна адміністрація Маріупольської міської ради, Мангушська районна державна адміністрація Донецької області, про скасування свідоцтва про право власності, скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

У лютому 2020 року Маріупольська міська рада звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 , треті особи: Кальміуська районна адміністрація Маріупольської міської ради, Мангушська районна державна адміністрація Донецької області, про закриття розділу у Державному реєстрі прав на об`єкт нерухомого майна, припинення права власності.

Ухвалою Іллічівського районного суду м. Маріуполя Донецької області від 02 березня 2020 року справу за позовом Маріупольської міської ради до ОСОБА_1 , треті особи: Реєстраційна служба Першотравневого районного управління юстиції Донецької області, Кальміуська районна адміністрація Маріупольської міської ради про скасування свідоцтва про право власності та рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та справу № 264/847/20 за позовом Маріупольської міської ради до ОСОБА_1 , треті особи: Мангушська районна державна адміністрація Донецької області, Кальміуська районна адміністрація Маріупольської міської ради про закриття розділу у Державному реєстрі прав на об`єкт нерухомого майна, припинення право власності об`єднано в одне провадження та присвоєно єдиний номер провадження № 264/770/19.

Рішенням Іллічівського районного суду м. Маріуполя Донецької області від 01 жовтня 2020 року, залишеного без змін постановою Донецького апеляційного суду від 09 лютого 2021 року, позов Маріупольської міської ради задоволено.

Скасовано рішення державного реєстратора реєстраційної служби Першотравневого районного управління юстиції Донецької області Джеренова Є. С. № 23320720 від 31 липня 2015 року про державну реєстрацію права власності на нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , за ОСОБА_1 .

Скасовано свідоцтво про право власності на нерухоме майно № НОМЕР_1 від 31 липня 2015 року, а саме: на нежитлове приміщення площею 5,7 кв. м, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , власник - ОСОБА_1 .

Закрито розділ у Державному реєстрі прав на об`єкт нерухомого майна № 693295014123 щодо нежитлового приміщення площею 5,7 кв. м, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , власник - ОСОБА_1 .

Припинено право власності за номером запису 10635271 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності нежитлового приміщення площею 5,7 кв. м, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , власник - ОСОБА_1 .

Вирішено питання розподілу судових витрат.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 27 жовтня 2021 року касаційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково. Рішення Іллічівського районного суду м. Маріуполя Донецької області від 01 жовтня 2020 року та постанову Донецького апеляційного суду від 09 лютого 2021 року скасовано. Провадження у справі за позовом Маріупольської міської ради Донецької області до ОСОБА_1 , треті особи: Кальміуська районна адміністрація Маріупольської міської ради, Мангушська районна державна адміністрація Донецької області, про скасування свідоцтва про право власності, скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, закриття розділу у Державному реєстрі прав на об`єкт нерухомого майна та припинення права власності , закрито. Роз`яснено Маріупольській міській раді, що розгляд зазначеного спору відноситься до юрисдикції господарських судів.

29 листопада 2021 року до Верховного Суду надійшла заява представника Маріупольської міської ради - Руденко Я. О. про направлення справи № 264/770/19 для продовження розгляду за встановленою юрисдикцією до Господарського суду Донецької області.

Частиною четвертою статті 414 ЦПК України передбачено, що у разі закриття судом касаційної інстанції провадження у справі на підставі пункту 1 частини першої статті 255 цього Кодексу, суд за заявою позивача постановляє в порядку письмового провадження ухвалу про передачу справи для продовження розгляду до суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд такої справи, крім випадків закриття провадження щодо кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства, чи передачі справи частково на новий розгляд або для продовження розгляду. У разі наявності підстав для підсудності справи за вибором позивача у його заяві має бути зазначено лише один суд, до підсудності якого відноситься вирішення спору.

Відповідно до частини першої статті 24 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) усі справи, що підлягають вирішенню в порядку господарського судочинства, розглядаються місцевими господарськими судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою та третьою цієї статті.

Частиною першою статті 27 ГПК України передбачено, що позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Статтею 30 ГПК України встановлена виключна підсудність справ, відповідно до частини третьої якої спори, що виникають з приводу нерухомогомайна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Згідно з частиною шістнадцятою статті 30 ГПК України вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо розгляд таких вимог віднесений до юрисдикції господарського суду, розглядаються господарським судом, визначеним за правилами підсудності щодо розгляду спору, похідними від якого є такі вимоги.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 07 липня 2020 року у справі 910/10647/18 викладений висновок, згідно якого виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

У зазначеній справі позивач звернувся до суду з вимогою про скасування свідоцтва про право власності та рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, закриття розділу у Державному реєстрі прав на об`єкт нерухомого майна, припинення права власності на майно, яке розташоване на належній позивачеві земельній ділянці, за адресою: АДРЕСА_1 .

Оскільки спір у цій справі виник з приводу об`єкта нерухомого майна, то відповідно до вимог частини третьої, шістнадцятої статті 30 ГПК України він підлягає розгляду судом за місцезнаходження такого майна, яким у цій справі є Господарський суд Донецької області.

Керуючись статями 260, 414 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Справу № 264/770/19 за позовом Маріупольської міської ради до ОСОБА_1 , треті особи: Кальміуська районна адміністрація Маріупольської міської ради, Мангушська районна державна адміністрація Донецької області, про скасування свідоцтва про право власності, скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, закриття розділу у Державному реєстрі прав на об`єкт нерухомого майна, припинення права власності , передати для продовження розгляду до Господарського суду Донецької області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, оскарженню не підлягає.

Головуючий: О. В. Ступак

Судді: І. Ю. Гулейков

С. О. Погрібний

Г. І. Усик

В. В. Яремко

Дата ухвалення рішення08.12.2021
Оприлюднено15.12.2021
Номер документу101873306
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —264/770/19

Судовий наказ від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Рішення від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Рішення від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 18.11.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 11.05.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 16.02.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 15.02.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 24.01.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 08.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні