Ухвала
від 14.12.2021 по справі 695/2967/21
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Справа № 695/2967/21

номер провадження 1-кп/695/461/21

У Х В А Л А

14 грудня 2021 рокум. Золотоноша

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю:

секретаря ОСОБА_2

та сторін кримінального провадження:

сторони обвинувачення: прокурора ОСОБА_3 ,

сторони захисту: захисника адвоката ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в місті Золотоноша клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_5 , адвоката ОСОБА_4 про передачу на поруки трудового колективу КП «Добробут» у кримінальному провадженні за обвинувальним актом стосовно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Чапаєвка Золотоніського району Черкаської області, громадянина України, одруженого, маючого на утриманні неповнолітнього сина, 2008 року народження, освіта: середня, працюючого у КП «Добробут», інвалідом будь-якої групи, учасником АТО, депутатом будь-якого рівня, учасником ліквідації аварії на ЧАЕС не є, жителя АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , раніше не судимого,

що обвинувачується за ст. 128 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 , обвинувачується в тому, що він 07.04.2021 близько 17 години перебуваючи біля свого домоволодіння, що по АДРЕСА_1 , на грунті раптово виниклих особистих неприязних відносин, не маючи прямого умислу на заподіяння тілесних ушкоджень, однак, передбачаючи можливість настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння та легковажно розраховуючи на їх відвернення, виявляючи злочинну недбалість, з власної необережності, під час штовхання ОСОБА_6 , звалив останнього на землю, впавши разом з ним, після чого піднімаючись наступив на ногу ОСОБА_6 , заподіявши таким чином з необережності потерпілому тілесні ушкодження у вигляді травми лівої нижньої кінцівки із закритим переломом зовнішньої кісточки лівої гомілки, які відповідно до висновку судово-медичної експертизи від 17.09.2021 № 05-8-01/252/260 відносяться до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості, у зв`язку з тривалим розлад здоров`я.

Таким чином, ОСОБА_5 , обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 КК України, як необережне середньої тяжкості тілесне ушкодження.

У судовомузасіданні захисникобвинуваченого адвокат ОСОБА_4 подав клопотаннятрудового колективуКП «Добробут»про звільнення ОСОБА_5 від кримінальноївідповідальності узв`язкуз передачеюна порукитрудовому колективукомунального підприємства«Добробут»,де обвинуваченийпрацює сторожем та просив закрити кримінальне провадження.

Обвинувачений у судовому засіданні вину в пред`явленому обвинуваченні визнав повністю, погодився з кваліфікацією вчиненого ним діяння, пояснив, що дійсно за вказаних у обвинувальному акті обставинах, вчинив інкриміноване йому кримінальне правопорушення. Просив задовольнити клопотання трудового колективу.

Прокурор в судовому засіданні проти задоволення клопотання не заперечував.

Суд роз`яснив обвинуваченому право заперечувати проти закриття кримінального провадження та наполягати на проведенні судового провадження у повному обсязі в загальному порядку. Обвинувачений заявив, що підтримує подане клопотання та наполягає на його розгляді, розуміючи той факт, що передання особи на поруки є нереабілітуючою підставою звільнення від кримінальної відповідальності.

Вислухавши думку учасників судового засідання, суд вважає, що клопотання сторони захисту підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Статтею 285 ч.1 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно із ст. 47 КК України особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Відповідно до роз`яснень, що містяться у п.5 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» від 23.12.2005 №12, звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 47 КК України можливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки, яке має бути оформлене протоколом загальних зборів колективу, який долучається до справи.

Судом встановлено, що обвинувачений раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася, вперше вчинив злочин, який згідно ст.12 КК України відноситься до категорії нетяжких злочинів, щиро розкаявся у вчиненому, протокол зборів трудового колективу оформлено відповідно до вимог, які пред`являються до такого роду документів: наявні відомості щодо точної кількості учасників зборів, наявна інформація про точну кількість бажаючих заявити клопотання про взяття ОСОБА_5 на поруки.

Таким чином, заявлене колективом КП «Добробут» клопотання відповідає вимогам ст. 47 КК України, а також вимогам, що пред`являються до такого роду документів, а тому, суд вважає за можливе, відповідно до ст. 47 КК України, звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу КП «Добробут» , ідентифікаційний код 32464937 , місцезнаходження: Черкаська область, Золотоніський район, с. Гельмязів, якщо він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку, а кримінальне провадження по даній справі закрити з цих підстав.

Цивільний позов не заявлений.

Судові витрати відсутні.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 284, 285, 286, 288, 370, 374 КПК України, на підставі ст.47 КК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання про передачу на поруки трудового колективу комунального підприємства «Добробут» ОСОБА_5 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, передбаченої ст. 128 КК України, передавши останнього на поруки трудовому колективу КП «Добробут», ідентифікаційний код 32464937, місцезнаходження: Черкаська область, Золотоніський район, с. Гельмязів, за умови, якщо він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру трудового колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження про вчинення кримінального правопорушення, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021252150000011 від 12.05.2021 року, про обвинувачення ОСОБА_5 ст. 128 КК України закрити.

Цивільний позов не заявлений.

Судові витрати відсутні.

Речові докази: диск з відеозаписом з камер відеоспостереження домоволодіння за адресою» вул. Троїцька, 18 у с. Гельмязів Золотоніського району, що долучений до матеріалів кримінального провадження, зберігати при матеріалах кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду через Золотоніський міськрайонний суд протягом семи днів з дня її проголошення.

Головуючий: ОСОБА_1

СудЗолотоніський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення14.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101878379
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження

Судовий реєстр по справі —695/2967/21

Ухвала від 14.12.2021

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 14.12.2021

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 06.10.2021

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні