Ухвала
від 13.12.2021 по справі 466/12011/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/12011/21

У Х В А Л А

повернення матеріалів позовної заяви

13 грудня 2021 року м.Львова

суддя Шевченківського районного суду м. Львова Невойт П.С. ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Фіакр-Львів про відшкодування шкоди, -

в с т а н о в и в :

13.12.2021 позивач ОСОБА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 звернувся до суду з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю Фіакр-Львів , код ЄРДПОУ 03114848, місцезнаходження: м. Львів, вул. Федьковича, 34-Б та просить суд стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Фіакр-Львів на користь ОСОБА_1 моральну (немайнову) шкоду, що була вчинена його дитині та сім`ї внаслідок дорожньо-транспортної пригоди у розмірі 330 000 гривень.

Вважаю, що дану позовну заяву необхідно повернути позивачу з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно ч.6 статті 28 ЦПК України позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди.

Позивач при зверненні до суду з позовною заявою зазначає, що місце вчинення дорожньо-транспортної пригоди - м. Львів, перехрестя вул. Під Дубом - пр.Чорновола, що відноситься до Галицького району м. Львова.

Місце реєстрації відповідача: м.Львів, вул.Федьковича, 34-Б, що відноситься до території Франківського району м. Львова.

Отже, позивач може звернутися з даним позовом до Галицького районного суду мЛьвова або до Франківського районного суду м.Львова.

Разом, з тим позивачем не додержано вимог ч.3 ст.175 ЦПК України, а саме не зазначено: дати народження та РНОКПП позивача, зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно ч.2 ст.175 ЦПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи. Однак, як вбачається з матеріалів позовної заяви така не містить дати та підпису позивача.

Окрім цього, згідно п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду позовної заяви про відшкодування моральної шкоди розмір судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За таких обставин, до позовної заяви необхідно додати квитанцію про сплату судового збору за вимогу про стягнення моральної шкоди.

Оскільки згідно норм ЦПК України за вказаними позовними вимогами передбачена альтернативна підсудність, а справа не підлягає розгляду Шевченківському районному суду м.Львова, право вибору підсудності законом закріплена за позивачем, то приходжу висновку, що матеріали позовної заяви необхідно повернути позивачу для звернення до належного суду.

Крім того, відповідно до ч.1 ст.378 ЦПК України судове рішення, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю, якщо рішення прийнято судом з порушенням правил територіальної юрисдикції (підсудності).

Керуючись ст.28, 175, 177, 185 ЦПК України, суддя

постановив:

позовну заяву ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Фіакр-Львів про відшкодування шкоди - повернути позивачу.

Роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя: П. С. Невойт

Дата ухвалення рішення13.12.2021
Оприлюднено15.12.2021

Судовий реєстр по справі —466/12011/21

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Невойт П. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні