Ухвала
від 15.12.2021 по справі 439/2185/21
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 439/2185/21

У Х В А Л А

про продовження строку досудового розслідування

15 грудня 2021 року м. Броди

Слідчий суддя - суддя Бродівського районного суду Львівської області ОСОБА_1 з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Бродівського відділу Золочівської окружної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування,

в с т а н о в и в:

14.12.2021 року у Бродівський районний суд Львівської області поступило клопотання прокурора Бродівського відділу Золочівської окружної прокуратури ОСОБА_3 , у якому він просить суд продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32019140000000084від 22.10.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України на 6 (шість) місяців, тобто до 21 червня 2022 року.

Необхідність задоволення даного клопотання мотивовано тим, що слідчим відділенням ВП №1 Золочівського РВП Головного управління Національної поліції у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019140000000084 від 22.10.2019 щодо службових осіб ТОВ «К-Агроінвест Трейд» (ЄДРПОУ 39266874), які в період 2018 року здійснювали вдавані (безтоварні) операції із СГД з ознаками «ризиковості/фіктивності» - ТзОВ «Сінтра Голд» (ЄДРПОУ 41849618) та ТзОВ «Адаман Голд» (ЄДРПОУ 42236944), оформляючи лише первинні документи по проведених господарських операціях, в той же час реалізовували продукцію фізичним особам неплатникам ПДВ за готівкові кошти, в результаті чого занизили валові доходи підприємства, а відтак не сплатили до державного бюджету податок на прибуток в сумі 3330 000 грн., відповідно до матеріалів ОУ ГУ ДФС у Львівській області №510/21.4-10 від 16.10.2019. Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч.1 ст.212 КК України.

Проведеним дослідженням ланцюга реалізації продукції встановлено, що ТзОВ «Сінтра Голд» та ТзОВ «Адаман Голд» відображало вдавані «транзитні» операції з продажу ТМЦ (з підміною номенклатури, не однотипності ТМЦ) на СГД наступного ланцюга із ознаками ризиковості, які в свою чергу реалізовують ТМЦ (побутова техніка, продукти харчування, напої, тваринні корми, побутова хімія тощо), що свідчить про «підміну товару» по ланцюгу до вигодо набувача.

Фактично, посадові особи ТОВ «К-Агроінвест Трейд» здійснювали реалізацію «тушки курчат-бройлера та субпродуктів» фізичним особам - неплатникам ПДВ та СГД на спрощеній системі оподаткування зареєстрованим на території Львівської області за готівкові кошти без відображення проведених операцій по бухгалтерському та податковому обліках, в той же час надавались послуги по формуванню безпідставного податкового кредиту для підприємств із ознаками «ризиковості» за обумовлений відсоток, зокрема - ТзОВ «Сінтра Голд» та ТзОВ «Адаман Голд».

Таким чином, службові особи ТзОВ «К - Агроінвест Трейд», шляхом проведення в період 2018 року господарських операцій із підприємствами транзитно конвертаційної групи ТзОВ «Сінтра Голд» та ТзОВ «Адаман Голд», в порушеннявимог ст.ст.185.1,188.1,134.1.1,135.1,136.1Податкового кодексуУкраїни від02.12.2010року №2755-V(іззмінами тадоповненнями), занизили податкове зобов`язання в сумі 22200 000 грн. та не сплатили до державного бюджету податку на прибуток в сумі3330 000 грн.

Крім цього, до матеріалів даного кримінального провадження, постановою слідчого від 06.02.2020, долучено акт №51/05.7/39266874 від 24.01.2020 «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ «К-Агроінвест Трейд» (ЄДРПОУ 39266874) за період 01.01.2018 по 30.06.2019».

Вивченням вищевказаного акту перевірки встановлено, що службові особи ТзОВ «К-Агроінвест Трейд», в період 2018 року, здійснювали безпідставне документальне відображення в податковому обліку безтоварних операцій з постачання м`яса та субпродуктів курки бройлера в адресу ризикових підприємств (з ознаками фіктивності):ТОВ "Адаман Голд", ТОВ "Сінтра Голд", ТОВ"Астра Старвей", ТОВ "Вектиортрейд", ТОВ "Київ Агробест, ТОВ "Фактор Прайм", ТОВ "Агросегмент», ТОВ "Буролайт", а отримані від останніх на банківські рахунки кошти, (перерахування яких не пов`язано з постачанням товарів), не включили у податковій звітності в складі інших доходів відповідного звітного періоду, таким чином не визначено об`єкт оподаткування податку на прибуток підприємств, що призвело до несплати податку на прибуток в загальній сумі 25554019 грн.

Службові особи ТзОВ «К-Агроінвест Трейд» не погодились із висновками вищевказаного акту перевірки та оскаржили винесені податкові повідомлення рішення у Львівському адміністративному суді. На даний час судовий розгляд триває.

В ході досудового розслідування проведено велику кількість слідчих (розшукових), процесуальних дій, в тому числі підготовлено та скеровано ряд постанов про проведення процесуальних дій на іншій території для відпрацювання адрес реєстрації вищевказаних суб`єктів господарювання із ознаками фіктивності, а також проведення допитів і відбору взірців почерку та підписів їх службових осіб.

Станом на даний час, більшість зазначених постанов перебуває на стадії виконання територіальними слідчими підрозділами ДФС України.

Відсутність в повному обсязі проведених вищевказаних слідчих дій, унеможливлює прийняття подальших відповідних процесуальних рішень по справі.

Ухвалою слідчого судді Сихівського районного суду м.Львова від 21.10.2021, строк досудового розслідування продовжено до 21.12.2021.

Однак, для виконання необхідних слідчих (розшукових), процесуальних дій, а саме: проведення допитів як свідків службових осіб ТОВ "Сінтра Голд", ТОВ"Астра Старвей", ТОВ "Вектортрейд", ТОВ "Адаман Голд", ТОВ "Київ Агробест, ТОВ "Фактор Прайм", ТОВ "Агросегмент», ТОВ "Буролайт", відібрання в них взірців почеркута підписівдля експертнихдосліджень, допитів як свідків власників приміщень за адресами реєстрації вказаних підприємств, необхідний додатковий строк досудового розслідування.

На даний час не вичерпано здійснення слідчих (розшукових) та процесуальних дій, передбачених КПК України, спрямованих на отримання інформації, яка може мати значення доказу у кримінальному провадженні, якісне та неупереджене досудове розслідування зазначеного кримінального провадження, зокрема слід перевірити на предмет причетності до вчинення кримінального раніше судимих осіб, встановити інших можливих свідків та очевидців вчиненого кримінального правопорушення, повторно провести заходи з метою встановлення власника автомобіля, на якому пересувались правопорушники, а тому необхідно продовжити термін досудового розслідування на 6 (шість) місяців, тобто до 21 червня 2022 року.

На час розгляду клопотання до суду не з`явився прокурор, однак подав до суду заяву, щоб розгляд клопотання проводити у його відсутності та просить клопотання задоволити.

Згідно ч. 4ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, приходжу до висновку, що клопотання слід задовольнити з наступних підстав.

Встановлено,що слідчим відділенням ВП №1 Золочівського РВП Головного управління Національної поліції у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019140000000084 від 22.10.2019 року, за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.212КК України (а.с. 5).

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 212 КК України, відповідно до ст. 12 КК України є нетяжким злочином.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування нетяжкого злочину, до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців. Перебіг строку досудового розслідування в даному кримінальному провадженні відповідно до ч.7 ст.217 КПК України розпочався 22 жовтня 2019 року, ухвалою слідчого судді строк досудового розслідування продовжувався, відповідно строки визначені ст. 219 КПК України повинні сплинути 21 грудня 2021 року.

Враховуючи положення ч. 1 ст. 294 КПК України, в якій зазначено, що якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в ч. 2 ст. 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

У зв`язку з цим в органу досудового розслідування виникла необхідність звернутись з даним клопотанням виходячи з того, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, а також для встановлення істини, з метою повного, всебічного та неупередженого розслідування та притягнення винної особи до відповідальності необхідно додатковий час для проведення відповідних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, спрямованих на прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень та у зв`язку з тим, що такі дії не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних причин.

Строк, на який може бути продовжено досудове розслідування відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України визначається з посиланням на п. 2-3 ч. 4 ст. 219 КПК України, та для категорії нетяжких злочинів становить шість місяців.

Відповідно до положень ч. 5 ст. 294 КПК України, граничним терміном для звернення з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні встановлено 17 грудня 2021 року.

Враховуючи вище наведене, слідчий суддя приходить до переконання, що на даний час не вичерпано здійснення слідчих (розшукових) та процесуальних дій, передбачених КПК України, спрямованих на отримання інформації, яка може мати значення доказу у кримінальному провадженні, якісне та неупереджене досудове розслідування зазначеного кримінального провадження, зокрема слід провести допити як свідків службових осіб ТОВ "Сінтра Голд", ТОВ"Астра Старвей", ТОВ "Вектортрейд", ТОВ "Адаман Голд", ТОВ "Київ Агробест, ТОВ "Фактор Прайм", ТОВ "Агросегмент», ТОВ "Буролайт", відібрання в них взірців почеркута підписівдля експертнихдосліджень, допити як свідків власників приміщень за адресами реєстрації вказаних підприємств, на що необхідний додатковий строк досудового розслідування, а тому необхідно продовжити термін досудового розслідування на 6 (шість) місяців, тобто до 21 червня 2022 року.

Керуючись ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в :

клопотання задовольнити.

продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019140000000084від 22.10.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України на 6 (шість) місяців, тобто до 21 червня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101909743
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —439/2185/21

Ухвала від 15.12.2021

Кримінальне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні