Ухвала
від 15.12.2021 по справі 314/2641/17
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 15.12.2021 Справа № 314/2641/17

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний №314/2641/17 Головуючий у 1 інстанції Беспалько Т.Д.

Провадження № 22-ц/807/2828/21 Суддя-доповідач Онищенко Е.А.

У Х В А Л А

15 грудня 2021 року м. Запоріжжя

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Запорізького апеляційного суду у складі:

головуючого Онищенка Е.А.

суддів: Кочеткової І.В.

Бєлки В.Ю.

розглянувши заяву Матвіївської сільської ради Запорізького району Запорізької області про залучення правонаступника відповідача у справі за апеляційною скаргою Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області на рішення Вільнянського районного суду Запорізької області від 18 липня 2017 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Дружелюбівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області про визнання права власності у порядку набувальної давності,-

В С Т А Н О В И Л А:

У липні 2017 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Дружелюбівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області про визнання права власності у порядку набувальної давності.

Рішенням Вільнянського районного суду Запорізької області від 18 липня 2017 року, позов задоволено.

Визнано за ОСОБА_1 право власності у порядку набувальної давності на земельну ділянку, кадастровий номер 2321581400:06:002:0016, площею 16,0460 га, на території Дружелюбівської сільської ради, Вільнянського району, Запорізької області.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням суду першої інстанції, Головне управління Держгеокадастру у Запорізькій області подало апеляційну скаргу, в якій посилаючись на невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволення позовних вимог.

Постановою Запорізького апеляційного суду від 09 липня 2019 року апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області задоволено. Рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове судове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 31 травня 2021 року касаційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково. Постанову Запорізького апеляційного суду від 09 липня 2019 року скасовано. Справу направлено на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

В ході апеляційного розгляду справи до апеляційного суду надійшла заява Матвіївської сільської ради Запорізького району Запорізької області про залучення правонаступника відповідача.

В обґрунтування заяви зазначено, що на виконання вимог та правових наслідків адміністративної реформи України, Матвіївською сільською радою Запорізького району Запорізької області, 24 листопада 2020 року було прийняте рішення №10 Про початок реорганізації сільських рад шляхом приєднання до Матвіївської сільської ради .

Згідно п.1 вказаного рішення, розпочата процедура реорганізації Дружелюбівської сільської ради (код ЄДРПОУ 2520872) шляхом її приєднання до Матвіївської сільської ради (код ЄДРПОУ 24906248).

Відповідно, до п.2 вказаного рішення, Матвіївська сільська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Дружелюбівської сільської ради.

Отже, станом на сьогодні, Дружелюбівська сільська рада виходячи з вище зазначеного, не здійснює жодної діяльності та відповідно не може бути відповідачем у вище вказаній справі, не може забезпечити участь свого представника у суді, а вся кореспонденція адресована Дружелюбівській сільській раді, в тому числі і судова, надходить та отримується її правонаступником, тобто Матвіївською сільською радою.

В той же час, Матвіївська сільська рада, як самостійна та окрема юридична особа, не залучена до участі у розгляді даної справи, що перешкоджає їй реалізувати свої процесуальні права та обов`язки.

На підтвердження вище зазначених обставин до даної заяви додано копію рішення №10 від 24 листопада 2020 року.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Розглянувши доводи заяви та дослідивши надані до них докази, перевіривши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку про необхідність задоволення заяви щодо здійснення процесуального правонаступника сторони відповідача.

Керуючись ст. 55 ЦПК України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

Заяву Матвіївської сільської ради Запорізького району Запорізької області про залучення правонаступника відповідача у цій справі задовольнити.

Залучити на стадії апеляційного розгляду справи Матвіївську сільську раду Запорізького району Запорізької області, як правонаступника відповідача Дружелюбівської сільської ради у справі за апеляційною скаргою Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області на рішення Вільнянського районного суду Запорізької області від 18 липня 2017 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Дружелюбівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області про визнання права власності у порядку набувальної давності.

Роз`яснити правонаступнику, що усі дії, вчинені в цивільному процесі до його вступу, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінює.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий

Судді:

СудЗапорізький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення15.12.2021
Оприлюднено15.12.2021
Номер документу101910053
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —314/2641/17

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Капітонов Є. М.

Постанова від 26.01.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Постанова від 26.01.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 15.12.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 05.07.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 05.07.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 09.06.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Постанова від 31.05.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 26.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 05.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні